Ramen kuisen: stappenplan, tips en tricks

Ramen kuisen, veel mensen zien hier tegenop. Het ramen wassen op zich is geen moeilijke klus, maar het lijkt wel onmogelijk om je ramen streepvrij te krijgen. Dat kan erg frustrerend zijn. Gelukkig kan je je ramen en deuren makkelijker proper krijgen dan je denkt. We geven je een handig stappenplan en enkele nuttige tips.

Ontvang advies van experts

ramen-kuisen.jpg

Hoe ramen wassen?

Stap 1: voorbereiding

Kies het juiste moment uit om je ramen te wassen en zet je materiaal klaar. Voorzie krantenpapier, je schoonmaaksopje, een raamtrekker, een microvezeldoekje, een degelijke spons en eventueel een ladder.

Leg een dweil op de grond om de vloer te beschermen en vul een emmer met lauw water en een emmer met kouder water.

Stap 2: maak je kozijnen schoon

Voordat je begint met je ramen te wassen, is het handig om eerst de kozijnen schoon te maken met de spons of een zachte borstel.

Stap 3: ontvet de ramen

Nu is het tijd om je ramen te ontvetten. Neem je spons en dompel deze in een sopje met wat ontvettingsmiddel, dat kan groene zeep, afwasmiddel of iets anders zijn.

Verleng het ontvettingsmiddel steeds met water. Kuis je ramen in S-vorm van boven naar beneden.

Stap 4: ramen spoelen

Spoel je ramen af met een andere spons en zorg ervoor dat al het zeepsop van je ramen verwijderd is. Je kan het best een paar keer spoelen met de spons en tussendoor de trekker gebruiken om het overtollige water weg te krijgen.

Stap 5: maak de ramen droog

Maak je ramen goed droog met een trekker en droog de trekker regelmatig af met een droge doek. Als er nog vochtige plekken overblijven, dan kan je deze met een bolletje krantenpapier of een goede microvezeldoek dat niet pluist afdrogen. Droog ook de kozijnen af met een doekje.

Hoe ramen wassen zonder strepen?

 • Spoel je ramen steeds voldoende af
 • Zorg ervoor dat je de ramen goed droogt
 • Azijn kan helpen om eventuele strepen te voorkomen
 • Met krantenpapier krijg je strepen makkelijker weg
 • Wacht niet te lang om je ramen te drogen
 • Kuis je ramen op het juiste moment
ramen poetsen

Wanneer ramen wassen?

Het is aangeraden om ramen één keer om de twee maanden te wassen wanneer het voldoende licht is. Als deze vaker vuil worden, dan mag je ze natuurlijk ook meer wassen.

Wanneer ramen wassen na verven?

Als je je kozijnen net geverfd hebt, dan is het belangrijk dat je niet meteen je ramen gaat wassen. Je kan het best wachten tot de verf volledig droog is. Meestal duurt dit een aantal weken. Bij twijfels is het goed om dit even te testen, voordat je aan het wassen begint.

Ontvang gratis advies

Tips en tricks voor ramen kuisen

Moeten je ramen dringend gewassen worden, maar zie je op tegen de klus? Met onderstaande tips wordt ramen wassen een van je favoriete huishoudelijke klusjes:

1. Droge ramen

Als je ramen wast en strepen op je ramen wilt vermijden, dan kan je er beter voor zorgen dat je ramen goed droog zijn na het wassen. Voor het grootste deel gebruik je het best een trekker. Om de laatste vochtige plekjes te drogen, kan je een bolletje krantenpapier gebruiken.

2. Goed afspoelen

Als je de ramen kuist, is het ook belangrijk dat je de ramen nadien steeds goed afspoelt. Zeepresten kunnen lelijke plekken veroorzaken en dat wil je liefst zoveel mogelijk vermijden!

3. Gebruik regenwater

Gebruik regenwater in plaats van kraantjeswater om je ramen te wassen. In regenwater zit geen kalk en kalk veroorzaakt strepen. Bovendien is het ook een goedkope manier om je ramen te wassen.

heldere ramen

4. Was ramen op het juiste moment

Was je ramen nooit als het buiten vriest, als je op dat moment warm water gebruikt op je ramen, kunnen je ramen barsten. Was ook je raam niet als er teveel zon schijnt, want door het snel opdrogen van de ramen kunnen er strepen ontstaan.

5. Kies het juiste product

Pas op met de chemische middelen die je kan kopen om je vensters mee te reinigen, soms laten ze een vetlaagje op je raam. Bovendien zijn ze ook slecht voor het milieu. Als je voor chemische producten kiest, gebruik dan steeds een kleine hoeveelheid.

6. Gebruik de juiste techniek

Ramen wassen kan je het best volgens een bepaalde techniek. Je kan kiezen uit twee methodes: Je kan je ramen schoonmaken in S-vormige bewegingen van boven naar beneden of je kan 3/4 van het raam aan de bovenkant van boven naar beneden schoonmaken en het onderste deel kuis je dan in horizontale bewegingen. Beiden technieken zijn even goed, het is maar wat je verkiest.

Wat zijn de beste producten om ramen te kuisen?


Zoals hierboven werd vermeld, moet je oppassen met teveel chemische producten, omdat ze een vettig laagje kunnen achterlaten.

Soms is het beter om je eigen schoonmaakmiddel te maken. Maar ook als je dit doet moet je opletten. Wat mag je wel en niet gebruiken?

 • Vaatwasblokje: dit gebruik je best niet. het vaatwasblokje kan het verfwerk van de kozijnen beschadigen.
 • Ammoniak: Je kan er vensters mee wassen, maar let wel op: indien je teveel gebruikt, kan het agressief zijn.
producten vuile ramen

Zelf sop maken voor ramen wassen

De beste manier is om zelf een natuurlijk sopje te maken. Op die manier moet je het milieu niet onnodig belasten en heb je een sopje die goed zijn werk doet. Er zijn verschillende natuurlijke sopjes die je kan maken:

 • Citroenschoonmaakmiddel: voeg wat druppels citroen toe aan een emmer lauw water
 • Groen zeep sopje: vul een emmer met lauw water en wat groene zeep
 • Azijnwater: voeg witte azijn of schoonmaakazijn toe aan een emmer lauw water

Vind een ramenwasser in je buurt en vraag advies

Heb je hulp nodig voor het wassen van ramen? Geen probleem, via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en advies van experts.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Hoeveel ruiten wenst u te laten wassen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.