Voorzetraam: hoe zit de plaatsing in elkaar? Stappenplan, technieken en geschikt glas

Verbeter de isolatie van je ramen met een voorzetraam. Deze energiezuinige, kosteneffectieve en veilige oplossing doet je gegarandeerd besparen op je energiefactuur en vermindert bovendien geluidshinder. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt over de kosten, plaatsingstechnieken, geschikte glassoorten en materialen voor een voorzetraam. Check zeker ons handige stappenplan vol praktische tips. Zo kan je zelf voor de plaatsing van je voorzetraam zorgen. Wil je meer info of advies op maat van erkende professionals? Vul ons offerteformulier in.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat zijn voorzetramen?

Een voorzetraam is een extra glaspaneel dat voor of achter een bestaand raam wordt geplaatst. Het is een goed alternatief wanneer dubbel glas technisch niet haalbaar is. De luchtspouw tussen beide glaslagen functioneert als thermische en akoestische isolator en vermindert het warmteverlies met bijna de helft.

De U-waarde of isolatiewaarde is vergelijkbaar met standaard dubbel glas: ongeveer 2,7 W/m²K (in tegenstelling tot 5,7 bij enkel glas). Een specialist kan voorzetramen zowel binnen als buiten met verschillende glasdiktes (4 tot 10 mm) monteren. De plaatsing is ofwel vast, ofwel met scharnieren. Het profielmateriaal is meestal kunststof of aluminium.

Voorzetraam

Wat is beter: een voorzetraam of achterzetraam?

Dit type raam heeft twee namen, maar ze betekenen eigenlijk hetzelfde. Wanneer je het extra glaspaneel binnen plaatst, spreken we van een achterzetraam. Deze plaatsingstechniek komt vooral bij historische gebouwen voor waar de buitenkant onveranderd moet blijven.

Als een deskundige het paneel niet aan de binnenkant, maar aan de buitenkant plaatst, gebruiken we de benaming voorzetraam. Beide opties zijn met andere woorden hetzelfde, enkel de montageplek verschilt.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Hoeveel kost een isolerend voorzetraam?

Voorzetramen met isolerende werking zijn een betaalbare optie, voordeliger dan bijvoorbeeld hoogrendementsglas. De prijs varieert door factoren zoals afmetingen, kleur, materiaal, en glasdikte.

Wat zijn de richtprijzen?

Over het algemeen ligt de prijs tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter. Deze investering verdien je gemiddeld binnen de 5 à 10 jaar terug door lagere stookkosten. 

Vul ons offerteformulier in en krijg precieze prijsvoorstellen op maat van erkende ramen installateurs. Zo kan je hun tarieven vergelijken en eenvoudig de voordeligste oplossing voor jouw woning vinden.

Een voorzetraam op maat plaatsen: mogelijke plaatsingstechnieken

De plaatsing van een voorzetraam op maat kan op verschillende manieren verlopen. De ene plaatsingstechniek is meer gericht op functionaliteit, terwijl de andere meer gericht is op esthetiek. Hieronder bespreken we enkele mogelijkheden in meer detail.

1. Bevestiging met knevels

Een montage met knevels biedt esthetisch de meest aantrekkelijke oplossing. Bovendien is de afbraak van deze plaatsingstechniek erg eenvoudig.

2. Klittenband

Een plaatsing met klittenband is een handige optie die geen boren in het kozijn vereist. Wat deze methode extra aantrekkelijk maakt, is het eenvoudige proces van monteren en demonteren.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het voorzetraam snel en moeiteloos te verwijderen zonder enige blijvende schade aan het kozijn toe te brengen.

3. Schroeven

Een andere veelgebruikte methode is de bevestiging met schroeven. Deze stevige en duurzame oplossing bestaat uit een montage op het kozijn met schroeven.

Het voordeel van deze methode is de robuuste bevestiging. Deskundigen letten tijdens de plaatsing op de integriteit van het raamkozijn.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

4. Scharnieren

Voorzetramen kunnen professionals ook met scharnieren monteren. Zo kan je de vensters eenvoudig openen en kan je ze eventueel als deur gebruiken.

Scharnieren zorgen met andere woorden voor functionaliteit en flexibiliteit, maar moeten wel zorgvuldig en met de nodige kennis en ervaring geplaatst worden. Enkel dan geniet je van een soepele en kwaliteitsvolle werking.

5. Montageclips

Montageclips zijn een snelle en handige manier om voorzetramen te installeren. Deze clips bevestigen specialisten eenvoudig op het kozijn. Ze zorgen voor een stevige hechting van het voorzetraam.

Het grote voordeel van montageclips is de eenvoudige installatie en afbraak, maar het is essentieel dat de clips goed passen en veilig vastzitten.

Bijkomende glasplaat ramen

Welk glas kan je gebruiken?

Het juiste type beglazing is cruciaal voor optimale isolerende prestaties. Hieronder lees je de verschillende glasopties en hun unieke voordelen.

1. Plexiglas of acryl 

Kies voor acrylaatglas of plexiglas wanneer je de isolatie en geluidsdemping wil verbeteren zonder je zorgen te maken over ruitbreuk.

Deskundigen gebruiken geëxtrudeerde (XT) Plexiglas voor een montage zonder boren of montageclips. Dit type beglazing is iets harder en is bovendien goedkoper.

Voor een betere krasbestendigheid is de gegoten variant een betere optie.

2. Polycarbonaat

Bescherm je waardevolle glas-in-loodraam tegen vandalisme en steenworpen door een polycarbonaat- of lexaanplaat toe te voegen.

Deze glassoort voorkomt ruitbreuk, verhoogt de isolatie en vermindert geluidsoverlast. Polycarbonaat is zeer slagvast en praktisch onbreekbaar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het gevoeligere Plexiglas.

3. Enkel glas

Als je geen zorgen hebt over ruitbreuk, isolatie of geluidsdemping, is enkel glas een eenvoudige en goedkope keuze. Het biedt een helder zicht zonder extra glaslagen. Houd er rekening mee dat enkel glas minder robuust en isolerend is dan andere beglazingen.

4. Dubbel veiligheidsglas

Voor een optimale veiligheid en isolatie is dubbel veiligheidsglas een uitstekende keuze. Deze glassoort bestaat uit twee glaslagen met daartussen een speciale folie.

Zo bezit het glas een verhoogde weerstand tegen breuk en inbraak. Daarnaast behoudt het de isolerende voordelen die je van dubbel glas mag verwachten.

5. Floatglas

Floatglas of enkel glas is het resultaat van een verhittingsproces: het gesmolten glas over een tinbad wordt gegoten, koelt vervolgens langzaam af en vormt uiteindelijk een vlakke glasplaat.

Het glas ‘drijft’ als het ware op het tin en krijgt daarom ook de benaming ‘floatglas’. Eigenlijk is dit type beglazing hetzelfde als helder enkel glas.

6. Glas in lood

Glas-in-loodramen hebben een prachtige uitstraling, maar hun isolerende eigenschappen zijn beperkt. Een voorzetraam biedt daarom de ideale oplossing: het behoudt de authentieke charme van het glas-in-loodraam, terwijl het de moderne voordelen van isolerend glas toevoegt.

Krijg de beste oplossing voor jouw behoeften

Hoe dik moet het plexiglas zijn?

Voor de meeste voorzetramen is plexiglas met een dikte van 4 mm voldoende. Voor extra grote ramen, zoals 200 x 200 cm, is het beter om 5 mm, 6 mm of 8 mm te kiezen. Zo voorkom je doorbuiging.

Voorzetraam gordijn

Geschikte materialen voor een voorzetraam

Voorzetramen kunnen uit verschillende materialen bestaan die elk hun eigen praktische en esthetische voordelen hebben. Hieronder bespreken we de eigenschappen in meer detail. Zo heb je een idee van de mogelijkheden.

1. Houten voorzetraam

Houten voorzetramen bieden zowel warmte- als geluidsisolatie, waardoor ze waardevol zijn voor elk gebouw. Of je nu oude houten kozijnen met karakter wil of moderne structuren met betere isolerende eigenschappen: houten voorzetramen zijn een ideale keuze. 

2. Aluminium

Aluminium voorzetramen combineren duurzaamheid met een slank en modern ontwerp. Ze zijn licht van gewicht, roesten niet en vergen weinig onderhoud. Dit materiaal is een uitstekende keuze voor eigentijdse woningen en biedt goede isolatie-eigenschappen.

3. Kunststof

Kunststof voorzetramen zoals pvc zijn populair vanwege hun betaalbaarheid en onderhoudsgemak. Ze bieden bovendien goede thermisch en akoestisch isolerende eigenschappen. Ze zijn in diverse kleuren en stijlen verkrijgbaar. Afhankelijk van je keuzes zijn verschillende architecturale looks mogelijk.

Vergelijk prijzen en kwaliteit

Hoe kan je zelf een voorzetraam bevestigen? [Stappenplan]

Wil je zelf jouw kunststof voorzetraam bevestigen? Dan kan onderstaand stappenplan hulp bieden. Doorloop alle stappen zorgvuldig en geniet van een kwaliteitsvol en esthetisch aantrekkelijk resultaat.

Benodigde materialen

Voor de plaatsing heb je enkele materialen en gereedschappen nodig:

  • Rolmaat of afstandsmeter
  • Kunststof plaat
  • Glasband
  • Montageclips
  • Dubbelzijdige tape of klittenband

Voorbereidende werken

  1. Meet het kozijn:
    • Meet de inwendige maten van het kozijn op. Daar komt het voorzetraam terecht.
    • Tel 20 mm bij voor de kunststof plaat.
  2. Bereken materialen:
    • Bepaal de benodigde meters glasband en montageclips.
    • Houd maximaal 30 cm ruimte tussen de clips.
    • Tel alle omtrekmaten van de ruit op.

Montage zelf

  1. Plaatsing kunststof ruit:
    • Bevestig de kunststof ruit waterpas aan de bovenzijde van het kozijn met stevige (duck)tape.
  2. Monteer clips:
    • Schroef de clips ongeveer 6 mm vanaf de rand van de plaat in het kozijn.
    • Plaats een opvulbusje onder elke clip.
  3. Folie verwijderen:
    • Haal de ruit van het kozijn.
    • Verwijder de folie van één zijde van de kunststof plaat.
  4. Glasband plaatsen:
    • Indien je het voorzetraam met glasband plaatst, plak je het strak langs de rand van de plaat.
  5. Ruit plaatsen:
    • Verwijder de folie van de andere zijde van de plaat.
    • Plaats het kunststof voorzetraam op de juiste plek.
  6. Geniet van isolatie:
    • Ervaar de verhoogde isolatie en verbeterde geluidsisolatie.
    • Bewonder het resultaat en geniet van het comfort.
installatie ramen deskundige

Voordelen en nadelen van een voorzetraam op een rij

Ontdek de voor en nadelen van voorzetramen en maak een weloverwogen keuze voor een comfortabeler en energiezuiniger huis.

Voordelen

  • Diverse kleuropties. Voorzetramen zijn in verschillende RAL-kleuren beschikbaar. Dit is wel tegen een kleine meerprijs ten opzichte van standaardopties zoals wit of crème.
  • Energie- en kostenbesparend. Extra isolatie resulteert in minder energieverbruik, wat vervolgens leidt tot kostenbesparingen.
  • Brandvertraging. Een voorzetraam biedt bescherming tegen een glasbreuk bij hoge temperaturen. Het heeft met andere woorden een extra brandvertragende werking.
  • Verhoogd veiligheidsgevoel. Het is moeilijker te doorbreken. Daarom verbetert ook de inbraakpreventie.
  • Waardevermeerdering. Voorzetramen dragen bij aan de waardevermeerdering van je gebouw.
  • Aangenaam leefcomfort. Een extra glasplaat vermindert koude en tocht, wat resulteert in een comfortabele leefomgeving.
  • Lange levensduur. Voorzetramen gaan over het algemeen 10-15 jaar mee.
  • Snelle montage. Ze zijn snel en gemakkelijk te monteren zonder de bestaande constructie te beïnvloeden.
  • Geen thermische onderbreking. Tot slot zorgt het voor continue isolatie zonder thermische onderbrekingen.

Nadelen

  • Beperkte luchtdichtheid. Voorzetramen kunnen niet volledig luchtdicht tegen het bestaande glas geplaatst worden. Je kunt met andere woorden last hebben van condensatie.
  • Ventilatie noodzakelijk. Vanwege de beperkte afdichting is voldoende ventilatie essentieel om condensatie te voorkomen.
  • Professionele installatie vereist. Om condens te minimaliseren, is een professionele plaatsing nodig. Soms maken professionals aanpassingen aan het kozijn om voor een degelijk resultaat te zorgen. Denk aan het boren van extra gaatjes of inkepingen.

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat

Heb je na het lezen van dit artikel interesse gekregen in een kwaliteitsvolle montage van een voorzetraam? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten in jouw regio.

Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat op. Zo kan je je beter informeren en de tarieven onderling vergelijken. Verstuur je aanvraag en vind een voordelige oplossing voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.