Ramen isoleren: voordelen, mogelijkheden en U-waarde

Klaar om de isolatie van je ramen te verbeteren? Ontdek waarom ramen isoleren belangrijk is voor een comfortabel en energiezuinig huis. Lees verder voor inzichtelijke tips en oplossingen.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Waarom zou je jouw ramen isoleren?

Het isoleren van je ramen is zoiets als je huis een warme jas aantrekken; het houdt de kou buiten en de warmte binnen. Waarom zou je dat doen? Hier zijn een paar eenvoudige en duidelijke redenen:

Minder stookkosten

Weet je hoe je soms rilt van de kou dichtbij een raam? Dat komt omdat veel warmte verloren gaat via slecht geïsoleerde ramen. Door ze te isoleren, hou je die warmte binnen. Minder koude tocht betekent minder stoken en dus minder betalen.

Geen koude voeten meer

Goed geïsoleerde ramen helpen om je huis lekker gezellig te houden. In de winter blijft het warm en in de zomer blijft het koel. Het is alsof je huis altijd het perfecte klimaat heeft, wat uiteraard fijn is.

Minder geluid van buiten

Woon je aan een drukke straat? Raamisolatie werkt ook als een soort oordopjes voor je huis. Het houdt een deel van het lawaai buiten, zodat je meer rust hebt.

Je huis wordt meer waard

Als je ooit besluit om te verhuizen, zijn goed geïsoleerde ramen een pluspunt. Het kan je huis aantrekkelijker maken voor kopers en zelfs de waarde ervan optrekken.

Een man en zijn dochter kijken naar hun gezellige huis, dat geïsoleerd is met nieuwe ramen.

Goed voor de planeet

Minder stoken betekent minder CO2-uitstoot. Dus, door je ramen te isoleren, help je niet alleen jezelf, maar doe je ook iets goeds voor het milieu.

Minder slijtage aan je verwarming

Omdat je verwarming minder hard hoeft te werken, gaat hij langer mee. Dat bespaart je op de lange termijn weer geld.

Check de subsidies

Soms zijn er vanuit de gemeente of overheid wat financiële steuntjes in de rug voor dit soort projecten. Het is altijd de moeite waard om dit even te checken.

Ontvang je graag prijzen op maat?

Hoe je ramen beter isoleren?

Het isoleren van je ramen kan een wereld van verschil maken in jouw huis. Denk aan een gezellig warme woonkamer tijdens de wintermaanden, zonder dat je constant de verwarming hoger moet zetten.

Beter geïsoleerde ramen houden niet alleen de warmte binnen wanneer het buiten koud is, maar kunnen ook een groot verschil maken in je energierekening.

Voorzetramen

Heb je wel eens nagedacht over voorzetramen? Dit zijn extra ramen die je eenvoudig voor je huidige ramen monteert. Ze zijn een uitkomst voor als je in een ouder huis woont waar je de charmante, originele ramen graag wilt behouden, maar tegelijkertijd de isolatiewaarde wilt verbeteren.

Voorzetramen zijn simpel te installeren en bieden een extra laag bescherming tegen de kou. Ze kunnen een groot verschil maken in het verminderen van warmteverlies en zijn vaak ook nog eens budgetvriendelijker dan het compleet vervangen van je ramen.

Isolatiefolie

Een andere oplossing is isolatiefolie. Deze folie breng je direct aan op het glas. Het is zo goed als onzichtbaar en vormt een extra isolerende laag.

Isolatiefolie is een eenvoudige, betaalbare oplossing om de isolatie van je ramen te verbeteren, en is vooral handig wanneer het vervangen van glas geen optie is.

Enkel glas vervangen

Mocht je in je huis nog steeds enkel glas hebben, dan is het tijd om over te stappen op dubbel glas, HR++ glas of zelfs triple glas.

Deze moderne glassoorten bieden veel betere isolatie dan enkel glas en zijn zeer effectief in het behouden van warmte in je huis. Ze hebben een lage U-waarde wat ervoor zorgt dat jouw energiekosten worden verlaagd.

Nieuwe ramen om enkel glas te vervangen.

Drie extra opties voor de isolatie van je oude vensters

Als je in een huis woont met wat oudere vensters, weet je vast wel dat die charmante ramen soms ook bronnen van koude tocht kunnen zijn.

Gelukkig hoef je niet meteen naar dure oplossingen te grijpen. Er zijn enkele handige en betaalbare manieren om je ramen beter te isoleren, zonder dat je het karakter van je woning verliest.

1. Naden dichten met kit

Naden tussen je kozijnen en de muur kunnen verraderlijke plekken zijn waar koude lucht je huis binnenkomt. Het dichten van deze naden met kit is een eenvoudige en effectieve manier om dit probleem op te lossen.

Je hoeft hiervoor geen expert te zijn; met een beetje handigheid en een tube goede kit kom je al een heel eind. Zorg wel dat je voor een duurzame kit kiest die geschikt is voor buitengebruik, zodat je werk voor de lange termijn zijn vruchten afwerpt.

2. Kieren dichten met tochtstrips

Een andere veelvoorkomende oorzaak van tocht zijn de kieren rondom je ramen. Deze kun je eenvoudig afdichten met tochtstrips.

Tochtstrips zijn er in verschillende soorten en maten, dus je kunt altijd iets vinden dat past bij jouw type raam en kozijn. Ze zijn makkelijk aan te brengen en kunnen, naast het blokkeren van koude lucht, ook helpen om geluid van buitenaf te dempen. Een kleine investering in tochtstrips kan dus een groot verschil maken voor het comfort in je huis.

3. Kozijnfolie gebruiken

Kozijnfolie is een slimme en betaalbare manier om de isolatiewaarde van je ramen te verhogen. Deze folie breng je aan op je kozijn, waarna je het strak trekt met een föhn. Het resultaat is een extra laagje stilstaande lucht tussen je raam en de folie, vergelijkbaar met de luchtspouw in dubbel glas.

Het is een ideale oplossing als je niet direct kunt investeren in nieuwe beglazing, maar toch de isolatie van je ramen wilt verbeteren. Let wel op, kozijnfolie is een tijdelijke oplossing en vereist zorgvuldige behandeling.

Vraag gerust advies en ontvang prijzen op maat

Wat kun je doen tegen kou van de ramen?

Koude ramen kunnen je wooncomfort flink verstoren, maar met een paar slimme aanpassingen kun je al veel bereiken. 

  • Isolerende raamfolie: het is een doorzichtig folie dat je op je ramen plakt- het helpt om de warmte binnen te houden.
  • Voorzetramen: ze vormen een extra laagje voor je huidige ramen en verbeteren zo de isolatie- ze zijn vaak makkelijk te plaatsen en te verwijderen, wat handig is als je in een huurhuis woont of wanneer je budget beperkt is.
  • Dikke gordijnen: ze houden de kou buiten en de warmte binnen, vooral ‘s avonds en ‘s nachts.
  • Tochtstrips: ze zijn makkelijk te plaatsen en houden de koude luchtstroom buiten.
  • Kozijnfolie: je spant een folie over het kozijn om een extra isolatielaag te creëren- het houdt de kou buiten en de warmte binnen.
Dikke bruine gordijnen in de woonkamer.

Hoe ramen isoleren tegen geluid?

In de strijd tegen lawaai van buitenaf zijn je ramen vaak de eerste plek waar je een verschil kunt maken. Hier zijn enkele effectieve manieren om je ramen beter te isoleren tegen geluid:

  • Dubbel of triple glas: deze soorten beglazing zijn niet alleen thermisch efficiënt, maar bieden ook een uitstekende barrière tegen straatlawaai.
  • Voorzetramen: dit extra laagje glas kan verrassend effectief zijn in het verminderen van geluidsoverlast.
  • Isolerende raamfolie: het is een subtiele aanpassing die je nauwelijks ziet, maar die een groot verschil kan maken.
  • Gelaagd glas: het is een uitstekende keuze voor zowel nieuwe installaties als vervanging van bestaande ramen.
  • Kozijnfolie: het is niet de meest duurzame optie, maar het kan helpen als je snel wat geluidsreductie nodig hebt.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat zijn de best isolerende ramen in 2024?

In 2024 wordt er meer dan ooit gefocust op energie-efficiëntie. De ramen spelen hierin uiteraard een belangrijke rol. Niet alleen de beglazing, maar ook het soort kozijn bepaalt hoe goed je ramen isoleren.

PVC en aluminium ramen staan bekend om hun uitstekende isolerende eigenschappen. Maar welke van deze twee is nu de beste keuze voor jouw woning als het gaat om isolatie en thermische prestaties?

Aluminium en PVC-ramen

Aluminium ramen

Aluminium ramen zijn bekend voor hun elegante en tijdloze uitstraling. Ze zijn ideaal voor wie op zoek is naar een stijlvolle, maar ook praktische oplossing.

Deze ramen zijn duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en hebben een redelijke isolatiewaarde. Met de juiste beglazing en coating kunnen aluminium ramen bijna net zo goed isoleren als PVC-ramen.

Bovendien bieden ze vaak meer flexibiliteit in design en afwerking. Aluminium is ook een sterke keuze voor grote raampartijen, dankzij de stevigheid van het materiaal.

PVC-ramen

PVC staat bekend om zijn uitstekende isolerende werking. Deze ramen zijn budgetvriendelijk, duurzaam en makkelijk te onderhouden. Ze hebben ook een lage U-waarde, wat weer positief is omtrent isolatie.

PVC-ramen zijn ook bestand tegen verschillende weersomstandigheden en verkleuren niet snel. Maar bij beschadigingen kunnen reparaties lastiger zijn. Toch, als het aankomt op pure isolerende prestaties, is PVC zeer sterk.

Vergelijk gemakkelijk offertes

De U-waarde van glas

Deze waarde geeft aan hoe goed je ramen de warmte binnenhouden. Een lagere U-waarde betekent betere isolatie, wat leidt tot een warmere woning en lagere energiekosten op lange termijn. 

U-waarde ramen afhankelijk van keuze raamkozijnen

De keuze van je raamkozijnen heeft een grote impact op de U-waarde. Houten ramen, bijvoorbeeld, bieden een natuurlijke charme en hebben uitstekende isolerende eigenschappen, met U-waarden tussen 0,8 en 0,63 W/m²K.

Deze lage waarden wijzen op hun efficiënte isolerende werking. Bovendien draagt de warme uitstraling van hout bij aan de esthetiek van je woning.

PVC-ramen zijn ook populair vanwege hun lage U-waarden, variërend van 1,2 tot 0,78 W/m²K. Ze zijn duurzaam, onderhoudsarm en bieden een solide isolerende werking. Ze zijn ideaal voor wie op zoek is naar efficiëntie en duurzaamheid op lange termijn.

Aluminium ramen zijn sterk en bieden een moderne uitstraling. Hun U-waarde ligt tussen 1,5 en 0,8 W/m²K. Hoewel ze iets minder isoleren dan hout of PVC, compenseren ze dit met hun duurzaamheid en strak design.

Zwart raam dat openstaat.

U-waarde ramen afhankelijk van keuze beglazing

Naast de kozijnen speelt de beglazing een even belangrijke rol. Enkel glas heeft bijvoorbeeld een hoge U-waarde, wat betekent dat het minder goed isoleert.

Hier komt isolerende raamfolie of het gebruik van een voorzetraam goed van pas. Ze verhogen de isolerende werking van enkel glas aanzienlijk.

Dubbel glas en vooral hoogrendementsglas zoals HR++, met een U-waarde van rond de 1,1 W/m²K, zijn veel effectievere opties.

Deze typen glas gebruiken geavanceerde technieken zoals gasvullingen en warmtereflecterende coatings om de warmte binnen te houden.

Voor de allerbeste isolatie kun je kiezen voor HR+++ glas, ook bekend als triple glas. Dit type beglazing heeft een U-waarde die nog lager ligt en biedt daarmee de hoogste isolatiewaarde.

Het is een investering die zichzelf terugbetaalt door de besparing op energiekosten en het verhoogde comfort in huis.

Conclusie isolatie ramen

Ben je benieuwd hoe je jouw ramen optimaal kunt isoleren? Vraag dan vrijblijvend informatie en advies aan bij onze specialisten.

Ontvang deskundig advies op maat, specifiek gericht op jouw situatie en vergelijk prijzen om de ideale oplossing voor jouw woning te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.