Hoogrendementsglas: isolatiewaarde, prijs en premie

Verken de wereld van hoogrendementsglas: isolatiewaarde, prijs en premie. Leer over verschillende types, kostprijs per vierkante meter, en het vervangen van bestaande ramen. Ontvang ook tips over premies, subsidies en groepsaankopen. Maak een weloverwogen keuze voor energie-efficiëntie en comfort in je woning.

Wat is hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas is een speciaal type glas dat beter isoleert dan standaard enkel- of dubbelglas. Dit wordt bereikt door de combinatie van meerdere glasplaten en een dun isolerend metaallaagje aan de binnenzijde van een van de glasplaten.

De ruimte, ook wel de ‘spouw’ genoemd, tussen de glasplaten kan gevuld zijn met een edelgas zoals argon. Dit bevordert de isolatiewaarde aanzienlijk in vergelijking met traditioneel dubbelglas, waar de spouw gevuld is met lucht.

Er bestaan verschillende soorten hoogrendementsglas, zoals HR+, HR++ en driedubbel glas (HR+++), die elk hun specifieke eigenschappen en voordelen hebben.

De isolatiewaarde van hoogrendementsglas

Leer hieronder meer over de isolatiewaarden die deze beglazing biedt en hoe het kan bijdragen aan energie-efficiëntie in jouw woning.

Hoe de U-waarde het verschil maakt

De U-waarde van een glas is een indicatie van hoe goed het isoleert. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolatie. Bij hoogrendementsglas schommelt de U-waarde doorgaans tussen 1,6 en 0,5 W/m²K.

Standaard dubbel glas heeft een gemiddelde U-waarde van 2,8, terwijl hoogrendementsglas zoals HR++ een U-waarde kan hebben van 1,1 of zelfs 1,0 W/m²K.

Het best isolerende hoogrendementsglas op de markt heeft zelfs een U-waarde van 0,8. Met driedubbele beglazing kan de U-waarde dalen tot 0,5. Dit toont aan hoe groot de impact van de U-waarde is op de isolatiewaarde van het glas.

Hoogrendementsglas 1.0 tegenover 1.1

Hoogrendementsglas 1.0 en 1.1 hebben beide goede isolerende eigenschappen, met U-waarden van respectievelijk 1.0 en 1.1 W/m²K (waarbij een lagere waarde betere isolatie aangeeft). Dit verschil wordt vooral bereikt door subtiele aanpassingen in de glasconstructie, zoals een extra isolerende coating.

Hoewel glas met een U-waarde van 1.0 een iets betere isolatiewaarde heeft dan glas met een waarde van 1.1, is het belangrijk te benadrukken dat het verschil relatief klein is.

Beide glastypen bieden aanzienlijk betere isolatie dan traditioneel enkel of dubbel glas. De keuze tussen glas 1.0 en 1.1 kan ook afhangen van andere factoren dan alleen de isolatiewaarde, zoals de prijs.

Gezin achter hoogrendementsglas

Kostprijs van hoogrendementsglas

Er bestaan dus verschillende types hoogrendementsglas met elks hun eigen prijsklassen. Hieronder bespreken we de gemiddelde prijzen.

Hoeveel kost het per vierkante meter?

De kosten van hoogrendementsglas kunnen variëren afhankelijk van het type glas en de leverancier.

Over het algemeen ligt de prijs voor HR+ glas tussen de € 75 en € 80 per vierkante meter. Voor HR++ glas, dat een hogere isolatiewaarde heeft, liggen de prijzen gemiddeld tussen de € 85 en € 90 per vierkante meter. HR+++ glas, ook bekend als driedubbel glas, is het duurst met prijzen die variëren tussen de € 150 en € 180 per vierkante meter.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat deze richtprijzen doorgaans exclusief installatiekosten zijn. De kosten voor de installatie kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de complexiteit van het project en het uurtarief van de glaszetter.

Kosten voor het vervangen van bestaande ramen

Het vervangen van bestaande ramen door hoogrendementsglas kost gemiddeld € 240/m² voor aluminium en PVC ramen, en € 287/m² voor houten ramen. Het vervangen van oud dubbel glas is goedkoper, ongeveer € 209/m².

In Vlaanderen heb je recht op een premie van € 16/m², wat de kosten kan verlagen. Het vervangen van glas in bestaande ramen is 3 tot 5 keer goedkoper dan het vervangen van volledige raamprofielen, vanwege besparingen op materiaal en arbeid.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang tot 5 gratis offertes.

Premies en subsidies voor hoogrendementsglas

Bij de installatie van hoogrendementsglas kom je mogelijk in aanmerking voor premies en subsidies, wat de totale kosten aanzienlijk kan verlagen.

In Vlaanderen waren er tot 30 juni 2022 premies beschikbaar via Fluvius, nu opgenomen in Mijn VerbouwPremie. Sommige gemeenten en provincies bieden ook premies, variërend in bedrag, dus controleer dit bij jouw lokale autoriteiten of via de Premiezoeker. Overweeg ook groepsaankopen voor extra besparingen.

Blijf op de hoogte van veranderingen in het beleid, omdat deze van invloed kunnen zijn op beschikbare steun. 

Groepsaankoop voor hoogrendementsglas

Overweeg een groepsaankoop voor hoogrendementsglas als je je ramen wilt vervangen. Door gezamenlijk materiaal aan te kopen, profiteer je vaak van een lagere prijs. Schrijf je in, ontvang gratis renovatie-advies en een investeringsanalyse, en indien gewenst, een EPC-attest.

Deelname verplicht je niet tot aankoop na de analyse. Steden zoals Deinze organiseren groepsaankopen, maar er zijn andere opties. Vergelijk verschillende mogelijkheden om de beste voor jouw situatie te vinden.

Let op: Beschikbaarheid kan variëren afhankelijk van je locatie en het lokale beleid, dus neem altijd contact op voor de meest recente informatie.

Verschillen tussen dubbel glas en hoogrendementsglas

Dubbel glas en hoogrendementsglas worden weleens door elkaar gebruikt. Toch zijn deze twee zeker geen synoniemen. Hieronder bespreken we de belangrijkste verschillen.

Dubbele beglazing vs hoogrendementsglas

Bij het vergelijken van dubbel glas en hoogrendementsglas, is een belangrijk onderscheid de toevoeging van een metaalcoating en het gebruik van edelgas in de spouw bij hoogrendementsglas. Dit resulteert in een betere isolatie van hoogrendementsglas.

Hoewel beide types bestaan uit twee glasplaten, biedt hoogrendementsglas een betere warmte-isolatie, waardoor het energie-efficiënter is.

Condensprobleem bij dubbel glas

Condensatie kan optreden bij zowel dubbel glas als hoogrendementsglas. Dit komt doordat de temperatuur van het buitenblad relatief laag is, waardoor condens kan ontstaan, voornamelijk in de ochtend als de buitenlucht begint op te warmen.

Het verschil tussen deze twee soorten glas is dat condensatie in het dubbel glas ook in de spouwruimte kan voorkomen. Dit betekent dat de condens zich tussen de glasplaten bevindt, wat de isolatiewaarde van het glas vermindert.

Het is niet mogelijk om deze condens te verwijderen en de enige oplossing is het vervangen van het dubbele glas. Bij hoogrendementsglas is dit probleem minder frequent.

Is het de moeite waard om dubbel glas te vervangen?

Het vervangen van dubbel glas door hoogrendementsglas kan prijzig lijken, maar biedt aanzienlijke voordelen.

Hoogrendementsglas isoleert tot wel drie keer beter dan oud dubbel glas, wat leidt tot merkbare energiebesparingen en een verbeterd wooncomfort.

Hoewel de initiële kosten wat hoger liggen, kunnen de besparingen op energiekosten op de lange termijn dit compenseren. Bovendien zijn er verschillende premies beschikbaar om te helpen bij de kosten.

Belangrijk om te weten

Het is echter belangrijk om te weten dat het niet altijd nodig is; als je dubbel glas nog in goede staat is en niet ouder is dan 20 tot 30 jaar, kan het nog steeds voldoende isolatie bieden. Neem de tijd om de huidige staat van je ramen te beoordelen en overweeg de potentiële voordelen en kosten voordat je een definitieve beslissing neemt.

Plaatsing van hoogrendementsglas: wat je moet weten

Bij de installatie van hoogrendementsglas komt heel wat kijken. Het is een precieze klus die vaak het beste kan worden overgelaten aan een ervaren glazenmaker. De plaatsing van het glas kan namelijk tot de helft van de totaalprijs uitmaken.

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij de plaatsing van hoogrendementsglas. Zo is bijvoorbeeld de dikte van het glas belangrijk.

Deze varieert van 4 tot 8 mm per glasplaat, met een spouw van 9, 12 of 15 mm daartussen. De geschikte dikte voor jouw woning hangt af van het huidige kozijn.

Daarnaast is het ook mogelijk om hoogrendementsglas te plaatsen zonder je ramen te verwijderen. Dit kan een interessante optie zijn als je je oude profielen wilt behouden.

Het is echter wel belangrijk om te weten dat sinds 1 januari dubbele beglazing verplicht is in alle woningen in Vlaanderen.

Hoogrendementsglas verschillende kleuren kozijn

Voordelen en nadelen van hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas heeft zowel voor- als nadelen. Om een weloverwogen keuze te maken is het belangrijk om alle info even op een rijtje te zetten.

Besparing op energiefactuur

Investeren in hoogrendementsglas leidt tot aanzienlijke energiebesparingen. Een gemiddelde halfopen bebouwing met hoogrendementsbeglazing kan jaarlijks tot 416 m³ gas besparen, wat gelijk staat aan een besparing van ongeveer 437 euro op de energiefactuur.

Het is gebleken dat hoogrendementsglas vijf keer beter isoleert dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan standaard dubbel glas. Dit betekent dat er 3 tot 6 keer minder energie verloren gaat door het glas.

  • Superisolerend glas (HR+++) kan de energiefactuur nog verder verlagen.
  • Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas, wat niet alleen voor meer comfort in je woning zorgt, maar ook een grote besparing op je energiefactuur oplevert.
  • Zelfs de keuze tussen hoogrendementsglas 1.0 en 1.1 kan een verschil op je energiefactuur maken.

Daarom is het belangrijk om bij de keuze van glas de isolatiewaarde (U-waarde) en de potentiële energiebesparing in overweging te nemen.

Mogelijke nadelen om te overwegen

Hoewel hoogrendementsglas talrijke voordelen biedt, zijn er ook enkele mogelijke nadelen om in overweging te nemen.

  • Prijs: hoogrendementsglas heeft hogere initiële kosten in vergelijking met standaard enkel of dubbel glas.
  • Condensatie: hoewel minder frequent dan bij dubbel glas, kan er in bepaalde weersomstandigheden zoals in de herfst of winter condens ontstaan aan de buitenkant van het hoogrendementsglas.
  • Lichtinval en kleurverschil: het kan voorkomen dat hoogrendementsglas iets minder licht doorlaat dan gewoon dubbel glas. Ook kan er een klein kleurverschil opgemerkt worden ten opzichte van gewoon dubbel glas.
  • Installatiebeperkingen: sommige types van hoogrendementsglas, zoals geluidswerend hoogrendementsglas, kunnen zwaarder en dikker zijn dan standaard dubbele beglazing, en zijn daardoor niet zomaar in alle profielen in te bouwen.

Elk van deze nadelen zou in detail moeten worden besproken om een volledig begrip te krijgen van de mogelijke implicaties van het kiezen voor hoogrendementsglas.

Hoogrendementsglas isolerende werking

Driedubbele beglazing: een stap verder

Driedubbele beglazing, of HR+++, biedt een verbeterde isolatie met drie glaslagen, ideaal voor energiezuinige woningen.

Echter, het heeft hogere kosten en gewicht vergeleken met dubbele beglazing, wat invloed kan hebben op het raamprofiel en montagekosten. Ook kan condensatie aan de buitenzijde sneller optreden, hoewel dit geen invloed heeft op de isolatie.

Ook interessant voor jou:

Hoe dik is hoogrendementsglas?

+
De glasdikte hangt af van de grootte van de ruit. Het varieert tussen 4 mm buiten en 4 mm binnen tot 6 mm buiten en 6 mm binnen. Op verzoek is dikker glas mogelijk. Bijvoorbeeld, een opbouw van 5-spouw -4 geeft aan dat het buitenblad 5 mm dik is en het binnenblad 4 mm.

Hoe weet ik of ik hoogrendementsglas heb?

+
Om het type dubbel glas te identificeren, kun je naar de aluminium strip tussen de glasplaten kijken. Als je de letters HR ziet, is het hoogstwaarschijnlijk HR++-glas. Als er geen letters staan, of als er wel letters zijn maar geen HR, is het waarschijnlijk standaard dubbel glas.

Ontvang gratis offertes voor de plaatsing van je hoogrendementsglazen

Wil je genieten van de voordelen van hoogrendementsglas in jouw woning? Ontvang snel en eenvoudig gratis offertes voor de plaatsing van hoogrendementsglas. Kies de beste aanbieding die past bij jouw behoeften en budget.

Verbeter de energie-efficiëntie en het comfort van je huis met hoogrendementsbeglazing. Vraag nu offertes aan en maak de eerste stap naar een energiezuinigere woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?
2*. Welk type raamkozijn wenst u?
3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.