Raam verduisteren: hoe maak je het donker binnen?

Ben je op zoek naar manieren om je raam te verduisteren? Of je nu een klein raam of een grote glazen deur hebt: er bestaan heel wat opties om het licht buiten te houden. Zo geniet je niet enkel van een goede nachtrust, maar houd je ook de warmte buiten tijdens de warme zomermaanden. In dit artikel lees je hoe je precies je kamer donker maakt. 

Voordelen van raamsverduistering

Je raam verduisteren biedt tal van voordelen. Ontdek ze hieronder.

Licht buitenhouden

Het grote voordeel van een raamsverduistering is dat je het zonlicht buiten houdt. Bovendien houd je ook het kunstlicht buiten zoals een lantaarnpaal die jouw straat laat oplichten. Zo geniet je van een lange en rustige nachtrust. 

Kans op inbraak verkleinen

Kies je ervoor om je raam te verduisteren? Zo kunnen dieven moeilijker binnenkijken en zo kunnen ze niet inschatten of iemand thuis is of niet.

Een dief wil meestal zeker weten dat er niemand thuis is én dat kan jij vermijden door je raam te verduisteren. Zo kan een rolgordijn zeker inbraakwerend zijn.

Warmte tegenhouden

Veel verduisterende rolgordijnen zijn ook geschikt om tijdens de warme zomermaanden warmte buiten te houden en tijdens de winter de warmte binnen te houden.

Ze zorgen eigenlijk voor een soort isolerende laag direct naast het venster. Zo geniet je in je donkere slaapkamer van extra nachtrust zonder het koud te hebben in de winter en zonder het te warm te hebben in de zomer.

Verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en maten, en in de meeste woonwinkels kun je ze zelfs op maat laten maken.

Je kiest een stof die aan de buitenkant is bekleed met een speciale coating die geen enkel licht doorlaat. Bovendien zijn er verschillende soorten verduisterende gordijnen beschikbaar.

Je kunt kiezen voor black-out gordijnen die echt alle licht blokkeren, of voor dim-out gordijnen waarbij nog ongeveer 20% licht doorschijnt.

Welke je kiest, hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeuren. Het enige nadeel van deze raambekleding is dat er soms nog lichtstrepen aan de zijkanten zichtbaar kunnen zijn.

Rolgordijn of vouwgordijnen

De rolgordijnen, ofwel vouwgordijnen, zijn ook voorzien van een coating die zeker 100% kan verduisteren, of 80% als dat jouw voorkeur is.

Let op: Verduisterende rolgordijnen kan je bevestigen in het kozijn (in de dag) of op het kozijn (op de dag).

Als je absoluut geen licht binnen wilt hebben, raden we aan om de raambekleding op het kozijn te installeren. Als je daarentegen wat zonlicht binnen wilt laten, kun je kiezen voor installatie in de dag.

Lamellen 

Ben je een fan van lamellen? Hierbij kan je kiezen uit twee soorten: de horizontale of verticale lamellen (ofwel jaloezieën).

Verticale lamellen worden opnieuw razend populair. De raambekleding zal helaas je kamer niet 100% donker maken, maar je krijgt toch aardig wat verduistering.

Naast de standaard PVC-lamellen, kan je ook kiezen voor aluminium en stoffen lamellen. Het grote voordeel van dit soort raambekleding is dat je zo heel makkelijk je grote ramen kan voorzien van verduistering.

Bovendien zijn er ook de verticale lamellen, ofwel de jaloezieën. Ook hier kan je ruimte nooit 100% donker zijn. Wanneer je liever wat licht doorlaat, is dit een ideale oplossing.

Er bestaan tal van afwerkingen voor lamellen. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren kan jij de beste kiezen voor je kamer.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gerust advies en ontvang prijzen op maat.

Verduisterende raamfolie

Een budgetvriendelijke manier om je raam te verduisteren is met raamfolie. Zo vind je een verduisterende folie voor al 20 euro per meter.

Het is wel steeds belangrijk om luchtbellen te vermijden tijdens de installatie van de raamfolie. Het enige nadeel van deze variant is dat je nooit het licht kan binnenlaten.

raam verduisteren

Raam langs de buitenkant verduisteren

Verkies je om je raam langs de buitenkant te verduisteren? Dat biedt één groot voordeel: de raamverduistering isoleert veel effectiever.

De warmte van de zon wordt in de zomer tegengehouden voordat deze op het raam valt. Hierdoor zal je ruimte koeler blijven.

Toch bestaan er ook enkele nadelen om je raam langs de buitenkant te verduisteren: het brengt hoge kosten met zich mee, het geeft een ander uiterlijk aan je huis en door hun positie houden ze ook soms het licht weg, bijvoorbeeld op koude winterdagen.

Elektrische rolluiken

Door elektrische rolluiten in je kamer te plaatsen, ga je voor een optimale verduistering. Het is bovendien ook zeer gebruiksvriendelijk. Met slechts één druk op de knop verduister je je ruimte in no time.

De slaapkamer volledig verduisteren

In de slaapkamer is je raam verduisteren cruciaal. Zo kan je genieten van een lange nachtrust zonder wakker te worden van de zonnestralen van buiten.

Wil je een kamer die volledig donker blijft? Dan kies je best voor rolluiken. Zij garanderen dat het zonlicht van buiten niet naar binnenkomt.

Schuin slaapkamerraam verduisteren

Het is helaas lastig om voor schuine slaapkamerramen een ideale raamdecoratie te vinden. De mogelijkheden zijn daarom ook beperkter in vergelijking tot de gewone ramen. Toch bestaan er nog enkele mogelijkheden waaruit je kan kiezen. Dit zijn ze: 

  • Shutters op maat
  • Plisségordijnen op maat
  • Verticale lamellen

Hoe ramen tijdelijk en goedkoop verduisteren zonder gordijnen?

Wanneer er een grote verhuis voor de deur staat, zijn gordijnen vaak nog niet vanzelfsprekend. Daarom kan een tijdelijke oplossing wonderen doen voor je nachtrust. Zo kan je ramen inplakken met raamfolie.

Het is goedkoop en zeer gebruiksvriendelijk. Bovendien zorgt het ervoor dat er geen inkijk mogelijk is, waardoor dieven niet in je woning kunnen kijken.

Contacteer gratis en vrijblijvend experten en krijg advies op maat 

Klaar om je ramen te verduisteren? Of wil je nog wat extra informatie? Door onderstaand formulier in te vullen, kom jij in contact met tal van professionals in jouw buurt.

Zo vergelijk je gratis en vrijblijvend offertes om de beste deal te scoren voor je nieuwe raambekleding. Je kan steeds advies vragen aan experts. Zo vermijd je onnodige kosten en krijg je steeds advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.