Soorten binnendeuren: uit welke opties kan je kiezen? Materialen, omlijstingen en stijlen

Binnendeuren vervullen niet alleen een praktische functie in onze huizen, maar dragen ook bij aan de esthetiek. Welke verschillende soorten binnendeuren bestaan er en hoe onderscheiden ze zich qua prijs, materiaal en stijl? In dit artikel duiken we diep in de wereld van binnendeuren. Ontdek alles over de uiteenlopende varianten, hun kosten, de gebruikte materialen en de diverse stijlen die elke woning kunnen verrijken.

Prijzen per soort binnendeur

Er zijn verschillende soorten binnendeuren die uit verschillende soorten materialen kunnen bestaan. Daarom kunnen de prijzen heel erg variëren. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de richtprijzen van de soorten binnendeuren.

Soort binnendeurGemiddelde prijs
Draaideur€ 1.000 – 1.250
Pivot deur€ 1.000 – 1.250
Schuifdeur€ 700 – 4.300
Pendeldeur€ 250 – 1.000
Schilderdeur€ 100 – 200

Binnendeuren op basis van het deurblad 

Je kan een onderscheid maken tussen soorten binnendeuren op basis van het deurblad. Binnendeuren kunnen worden opgedeeld in massieve deuren, gemaakt van één materiaal, en samengestelde deuren, samengesteld uit meerdere materialen.

1. Massieve deur

Massieve deuren worden ook wel luxe binnendeuren of stijldeuren genoemd. Dat zijn deuren die uitgevoerd zijn in bijvoorbeeld massief eikenhout. Massieve binnendeuren zijn klassieke deuren met stijlen en regels.

2. Samengestelde deur (MDF-kader)

De binnenkant van samengestelde deuren is opgevuld en het deurblad is gebouwd uit een houten/MDFkader waarop een plaat gelijmd is. Op samengestelde deuren is ook een vulling gelijmd.

Wat deze vulling precies is hangt af van de toepassing. Samengestelde deuren kunnen naar keuze afgewerkt worden. Bijna alles is mogelijk en de deur is toepasbaar voor zowel klassieke deuren, als moderne deuren.

Vergelijk prijzen en kies slim
Wil je de beste deal voor je binnendeur? Vergelijk prijzen van verschillende specialisten in jouw regio. Vraag nu een offerte aan.
arrow Ontvang gratis offertes

Verschillende soorten binnendeuren op een rij

Je hebt veel verschillende soorten binnendeuren. We geven je hier een kort overzicht.

1. Verfdeuren

Verfdeuren zijn standaard boarddeuren die gevuld zijn met honingraat of volspaan. Het grote voordeel van verfdeuren is dat ze goedkoop zijn.

Er bestaan 2 types verfdeuren. Handboarddeuren hebben karton aan beide kanten en zijn bekleed met een vezelplaat. Tubespaandeuren hebben een spaanderplaat met luchtkanalen.

2. Gelakte deuren

Gelakte deuren zijn deuren die vooraf in een fabriek zijn gelakt. Ze kunnen afgewerkt worden met glaswerk en motieven.

Deze soort deuren zijn klaar om onmiddellijk geplaatst te worden. Controleer of de gelakte deuren met milieuvriendelijke lak vervaardigd zijn voor je ze koopt.

3. Stijldeuren

Stijldeuren zijn kwaliteitsvolle binnendeuren, vervaardigd uit massief hout, ontworpen om stijl en elegantie aan ruimtes toe te voegen. Dit soort deuren wordt vooral in luxere, rustieke woningen gebruikt.

4. Fineerdeuren

Fineerdeuren zijn deuren waarop een dunne fineerlaag is aangebracht. Je kan fineerdeuren verdelen in twee soorten: vlakke deuren en stijlfineerdeuren.

Fineerdeuren moeten niet meer geschilderd worden, maar na de plaatsing moeten ze wel nog voorzien worden van een beschermlaklaag. Zonder deze beschermende laklaag zijn fineerdeuren erg kwetsbaar en kunnen ze snel beschadigen.

5. Stalen deuren

Stalen deuren winnen aan populariteit. Deze deuren worden vaak gecombineerd met glas, omdat deze opvulling veel mogelijkheden geeft. Stalen deuren bieden een strakke, moderne of industriële uitstraling en zijn bovendien duurzaam.

Een stalen deur met glazen ramen.

6. Glazen deuren

Glazen binnendeuren zijn momenteel erg populair. Ze zijn niet alleen trendy en stijlvol, maar zorgen ook voor enkele interessante voordelen.

Glazen deuren zorgen voor een licht huis en geven het gevoel dat er veel ruimte is. Ook zorgen ze voor een zicht op de volgende ruimte, terwijl ze toch het geluid tegenhouden.

Glazen deuren kunnen ook gekleurd of gezuurd worden en je kan kiezen uit diverse glasmogelijkheden. Op die manier moet je je geen zorgen maken om privacy

Bij glazen binnendeuren kan je kiezen voor eenvoudige, grote ruiten of voor een geometrisch lijnenspel met industriële uitstraling. Het glas van deze deuren is sterk, makkelijk te onderhouden en heeft een lange levensduur.

7. Schuifdeuren

Schuifdeuren blijven vandaag de dag ook populair. Met schuifdeuren kan je verschillende kanten opgaan. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een stoere, industriële look of je kan gaan voor een modern schuifdeursysteem met een glazen deur. Een schuifdeur bespaart ook ruimte, omdat de deur verticaal evenwijdig met de muur opent. 

De deur schuift langs de wand of via rails langs het plafond. Het is ook mogelijk om de deur in de wand te laten schuiven.

Het nadeel daarvan is wel dat herstelling en onderhoud moeilijker is. Een schuifdeur kan ook uitstekend dienen als een scheidingswand tussen verschillende kamers en kan het wooncomfort van minder mobiele bewoners verhogen. 

Schuifdeuren kunnen ook enkele nadelen hebben, zoals een hogere prijs. Ook zijn ze gevoeliger voor slijtage en laten ze soms geluid door.

8. Brandwerende deuren

Brandwerende deuren zijn deuren die bestand zijn tegen brand. Dit soort deuren zorgen ervoor dat, mocht er ooit een brand uitbreken, de brand niet verder kan spreiden naar andere ruimtes. 

Wanneer je een brandwerende deur koopt, is het wel interessant om te controleren dat ze voorzien zijn van bepaalde voorschriften. Zo kan je er zeker van zijn dat ze naar behoren functioneren.

9. Harmonicadeuren

Harmonicadeuren zijn een soort schuifdeur, maar ze werken iets anders. De deuren worden namelijk samengevouwen zoals een accordeon.

Vaak wordt er gekozen voor een metalen of houten omkadering voor de deur, maar je hebt ook de mogelijkheid om ze in een flexibele stof te krijgen.

10. Boarddeuren

Boarddeuren zijn lichte, niet-massieve deuren die vanwege hun materiaalsamenstelling vaak als budgetvriendelijke optie worden beschouwd.

Je hebt de optie om de kern van deze deur in volspaan-, kanaalspaanof honingraatvulling te krijgen. Dat heeft te maken met de vorm van het board aan de binnenzijde en hoe compact dit is.

Boarddeuren hebben randen die gemaakt zijn van hout, zodat je de zijkanten af kunt schaven om de deur goed te laten passen in het kozijn.

11. Opdekdeuren

Bij opdekdeuren wordt de naad die tussen een deur en het kozijn zit bedekt om een extra tochtstrook te voorkomen.

Opdekdeuren worden vaak gekozen voor nieuwbouwwoningen, omdat de deurafmeting en de scharnieren vaste maten hebben. Dat zorgt ervoor dat de deur niet op maat gemaakt moet worden bij de plaatsing in een opdekkozijn. 

Realiseer je droomdeur
Ontvang persoonlijke offertes.

12. Paneeldeuren

Paneeldeuren zijn charmante deuren die dieperliggende vlakken (panelen) hebben, waardoor ze meer diepte creëren en er een chique uitstraling ontstaat. 

13. Stompe deuren

Stompe deuren zijn een tegenhanger van opdekdeuren. Bij dit soort deuren is de naad tussen de deur en het kozijn niet bedekt.

In tegenstelling tot opdekdeuren, die altijd vaste maten hebben, zijn stompe deuren leverbaar in veel verschillende maten. Ze kunnen passend gemaakt worden door de kanten te schaven. 

14. Taatsdeuren

Taatsdeuren, ook wel pivoterende deuren genoemd, zijn deuren die helemaal rond kunnen draaien. Dat komt omdat ze niet rond de scharnieren draaien. Taatsdeuren gaan rechtstreeks in de vloer en het plafond, waardoor ze rond hun eigen as draaien.

Doordat deze deur opgehangen wordt aan taatsscharnieren, maakt het een unieke draai die zo’n 10 cm van de muur afstaat. Het voordeel is dat taatsdeuren geschikt zijn voor zwaardere deuren. Het nadeel is dat ze niet volledig afsluiten.

Taatsdeuren zijn stijlvol, maken je interieur strak en ze bevatten vaak veel glas en subtiele, smalle kozijnstijlen. Ze zijn daarom populair bij moderne huizen.

15. Blokdeuren

Blokdeuren zijn momenteel een populaire trend. Bij blokdeuren wordt het kader en de deur in het vlak van de muur ingewerkt.

Ze worden meestal samen afgewerkt met de muren van je huis, waardoor de binnendeuren perfect onzichtbaar geïntegreerd zijn in de muur. Blokdeuren creëren een strak resultaat met een minimalistische uitstraling. 

16. Draaideuren

Draaideuren zijn de standaardkeuze en openen tot 160 graden. Ze bieden privacy, zijn duurzaam en geluidsisolerend, maar vereisen voldoende ruimte. De prijs varieert met het materiaal, waarbij hout vaak goedkoper is dan glas.

Een werkman die een deur plaatst.

17. Pendeldeuren

Pendeldeuren bestaan uit twee openslaande delen, die meestal uit glas bestaan. De deuren draaien open langs beide kanten, waardoor ze handig zijn om te gebruiken.

Vind de juiste stijl voor jouw huis
Ontdek welke stijl van binnendeur het beste past bij jouw huis en interieur.
arrow Krijg informatie op maat

Welk materiaal is geschikt voor deuren binnenshuis?

Je hebt verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor binnendeuren. We geven je een kort overzicht van de meest gebruikte materialen.

1. Hout

Hout is het meest gebruikte materiaal voor binnendeuren. Ze geven een warme en natuurlijke uitstraling aan jouw huis en bieden extra privacy.

Houten deuren kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden. De meest gebruikte afwerkingen zijn verf, lak, melamine en fineer. 

Je hebt vaak de keuze tussen massieve houten binnendeuren of fineerdeuren. Massief hout is erg kwaliteitsvol, maar duurder. Fineerdeuren zijn goedkoper. 

2. Metaal

Metalen deuren bestaan uit verzinkt staal, waardoor ze lang meegaan en de kans op roestvorming kleiner wordt. Daardoor zijn deze deuren ideaal voor vochtige ruimtes. Ze bieden een strakke look, zijn makkelijk te plaatsen en hebben weinig onderhoud nodig. 

3. PVC

PVC is een materiaal dat over het algemeen iets goedkoper is, maar niet vaak gebruikt wordt voor binnendeuren. Bij PVC deuren heb je de keuze uit veel kleurenopties. 

4. Glas

Glazen binnendeuren zijn erg populair. Ze brengen extra daglicht en zijn beschikbaar in een aantal kleuren. Als je behoefte hebt aan privacy kan je op verschillende manieren motieven laten aanbrengen op het glas.

De meest gebruikte motieven zijn gezandstraald glas, gezuurd of geëtst glas en geprinte tekeningen op glas. Glazen deuren zijn sterk, makkelijk te onderhouden en hebben een lange levensduur.

Een glazen deur in een huis.

Omlijsting van een binnendeur: drie methoden

Voor de omlijsting van een binnendeur heb je de optie voor een traditioneel systeem, systeembekleding of blokkaders. 

1. Traditioneel systeem

Het traditioneel systeem is de klassieke manier om de omlijsting van een binnendeur te maken. Bij de plaatsing van dit type binnendeur worden de slaglat en chambranten zichtbaar bevestigd. Deze methode is kostenefficiënt, maar niet geschikt voor fabrieksgelakte deuren vanwege hun dikte.

2. Systeembekleding

Een systeembekleding is een bekleding die inschuifbaar is, waardoor het onzichtbaar geplaatst kan worden. In tegenstelling tot het traditioneel systeem kan systeembekleding wel gebruikt worden bij fabriek gelakte deuren.

3. Blokkaders

Bij blokkaders moet er geen gebruik gemaakt worden van een chambrant. Blokkaders zien er mooi uit, maar zijn moeilijk om te plaatsen.

Verschillende stijlen binnendeuren zijn mogelijk

Je hebt veel verschillende stijlen voor binnendeuren: landelijk, modern, industrieel, klassiek, design, retro, vintage, minimalistisch en ga zo maar door. Hier volgt een kort overzicht van enkele populaire stijlen.

  • Landelijke binnendeuren kenmerken zich door hun stoere en robuuste uitstraling, die een sfeervolle ambiance creëert met hun charmante design. Deze stijl maakt veelvuldig gebruik van natuurlijke materialen, neutrale tinten en solide constructies. Voor een authentiek landelijke look kies je voor houten deuren met een fraaie omlijsting.
  • Moderne binnendeuren vallen op door hun strakke en elegante lijnen. Geschikt voor zowel hout, staal als glas, sluiten ze naadloos aan bij een hedendaagse interieurstijl. 
  • Industriële binnendeuren bieden een stoere en robuuste look met subtiele elegantie, waarbij glas vaak een centrale rol speelt om zicht te bieden op aangrenzende ruimtes. Deze deuren combineren vaak een metaalachtige uitstraling met de warmte van hout. 
  • De term klassieke binnendeuren is vrij allesomvattend, want er zijn verschillende soorten klassieke binnendeuren. Onder deze stijl worden de glas-in-lood binnendeuren en de binnendeuren in de jaren ’30 stijl vaak gebruikt. 
  • De designstijl is minimalistisch en praktisch, maar zeker niet kil, en onderscheidt zich door luxe afwerkingen die een verfijnd accent aan je interieur geven.
  • Retrostijlen halen inspiratie uit het verleden met kenmerkende patronen zoals abstracte vormen, bloemmotieven en geometrische lijnen.
  • Vintage interieurs benutten gedempte kleurenpaletten om een warme en uitnodigende sfeer te scheppen, terwijl minimalistische interieurs zich kenmerken door hun eenvoud met strakke lijnen en een beperkt kleurgebruik.

Afwerkingen dragen bij aan de uitstraling (scharnieren, kozijnen, hang- en sluitwerk…)

De afwerking van deuren gaat over de uitstraling van de deur. Afwerkingen en accessoires geven jouw deur een extra touch.

Bij de afwerking kijk je naar het hang- en sluitwerk, zoals bijvoorbeeld het soort scharnieren, handvaten en deurknoppen.

Een bruine deur.

Wat is nu een goede kwaliteit binnendeur?

Massief houten binnendeuren en stalen binnendeuren staan beide bekend om hun hoge kwaliteit. Hoewel ze niet de goedkoopste optie zijn, kunnen ze wel tientallen jaren meegaan. Stalen deuren worden vaak gecombineerd met glas en zorgen voor een luxueuze uitstraling.

Je kunt ook kiezen voor Thys-deuren. Group Thys is een Belgisch productiebedrijf dat zich specialiseert in binnendeuren, vloeren, plafondpanelen en keukens. Ze staan bekend om hun hoogwaardig gewaardeerde deuren.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten

Wil je meer weten of advies over de verschillende soorten deuren? Ben je op zoek naar specialisten in jouw regio? Hier kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen.

Zo ontvang je informatie op maat en kun je eenvoudig prijzen vergelijken. Dit helpt je om het beste advies voor jouw specifieke situatie te krijgen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type binnendeuren wenst u?
2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?
3. Beschrijf uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.