Binnendeuren vervangen: waarop letten? Kosten en handig stappenplan

Is het hoog tijd om je binnendeuren te vervangen? In dit artikel vind je alle belangrijke informatie. Je leert niet alleen meer over de kosten en de factoren die de prijs bepalen, maar ook over hoe je de deuren zelf kunt vervangen, plaatsen en correct afhangen. Bovendien geven we enkele praktische tips om fouten te voorkomen. Zoek je meer informatie of wil je advies op maat door erkende deurenspecialisten? Vul dan ons offerteformulier in.

Wanneer vervang je een binnendeur?

Een binnendeur vervang je niet zomaar. In onderstaande situaties is het zeker een goed idee je binnendeuren te vervangen.

1. Aangename binnentemperatuur

Binnendeuren spelen een belangrijke rol in de isolatie van je woning en het behouden van een aangename binnentemperatuur. Wanneer de binnendeur warmte laat ontsnappen of binnenkomen, betekent het dat de deur kapot is of de isolerende materialen aan vervanging toe zijn.

2. Veiligheid

Binnendeuren spelen ook een grote rol in de veiligheid van je woning. Wanneer het slot niet meer werkt of de deur niet meer verstevigd is, vergroot dit de kans op inbraak. Om dit ongemak op te lossen, heb je een nieuwe binnendeur nodig.

3. Nieuwe smaak

De deur hoeft niet per se beschadigd te zijn om ze te vervangen. Als de oude binnendeur je smaak niet meer is, dan kan je die door een nieuwe vervangen.

4. Totaalrenovatie

Bij een totaalrenovatie wordt het volledige huis onder handen genomen, waaronder dus ook de oude binnendeuren.

Binnendeuren vervangen

Binnendeur vervangen: hoeveel kost het gemiddeld?

De prijs voor het (laten) vervangen van binnendeuren hangt altijd af van het soort deur. We maken niet alleen het onderscheid tussen buiten- en binnendeuren, maar ook tussen het materiaal waaruit de deur bestaat en de afwerking ervan.

Al deze factoren bepalen of de prijs hoog of laag ligt. In onderstaande tabel geven we enkele richtprijzen mee.

Soorten deurenGemiddelde kosten
Opdekdeuren monteren€ 70 tot € 110
Stompe deuren monteren€ 85 tot € 125
Kozijn vervangen€ 75 tot € 225

Bovenstaande prijzen geven de montagekosten weer, niet de prijs van de deur zelf. Sommige specialisten werken met een uurtarief.

Daarom loont het om offertes bij meerdere ramen- en deurenspecialisten op te vragen. Over het algemeen vragen specialisten 40 tot 50 euro per uur, inclusief btw.

Is het tijd om je binnendeur te vervangen?
Vraag nu een offerte aan en we brengen je in contact met specialisten in jouw regio.
arrow Ontvang offertes

Prijsbepalende factoren 

Sommige factoren hebben een grote invloed op de uiteindelijke prijs voor het vervangen van binnendeuren. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, verschillen de kosten. We geven hieronder een handig overzicht.

1. Enkel binnendeur vervangen of ook scharnieren en kozijnen?

Afhankelijk van het aantal en welke onderdelen je laat vervangen, ligt de prijs hoger of lager. Gaat enkel de oude binnendeur eruit of kan het kozijn ook een opfrisbeurt gebruiken? Als je voor een nieuw deurkozijn kiest (omdat de nieuwe deur uit een ander materiaal bestaat), moet je extra kosten aanrekenen.

Hoeveel betaal je voor een nieuw deurkozijn?

Voor een kunststof kozijn ligt de startprijs rond 60 euro, voor een houten deurkozijn is dat 110 euro en voor een stalen deurkozijn komt de gemiddelde prijs neer op 130 euro. Hou er rekening mee dat dit richtprijzen zijn. Via ons offerteformulier krijg je exacte prijsvoorstellen op maat van specialisten.

2. Bijkomende functionele decoraties (deurbeslag)

Je kunt jouw binnendeur bovendien voorzien van extra (functionele) decoraties. Deze zijn zeker niet noodzakelijk, maar verhogen wel het gebruikscomfort. Afhankelijk van het type binnendeur, heb je meerdere keuzes voor het deurbeslag en de scharnieren.

Ofwel geef je alle binnendeuren dezelfde look, ofwel varieer je in materialen en texturen. De kosten voor de scharnieren en het deurbeslag zijn variabel: je hebt zelf veel in de hand.

Vul ons formulier in om exacte prijsvoorstellen te ontvangen voor jouw project. Samen met een erkende installateur beslis je de eigenschappen en uitstraling van jouw binnendeuren.

Vergelijk en bespaar
Begin nu met het vergelijken van prijzen en we brengen je in contact met specialisten in jouw regio.

Zelf een binnendeur op maat vervangen, plaatsen en afhangen

Voer je de klusjes in je woning graag zelf uit? Dan kan je ook je binnendeuren vervangen. Hieronder geven we een uitgebreide handleiding die je goed op weg zet. De werken zijn niet zo moeilijk, maar hebben wel de nodige voorbereiding en precisie nodig.

Benodigde materialen

Je hebt de volgende materialen nodig: elektrische schaaf, schuurpapier, zachte borstel, potlood, rolbandmaat, houtbeitel, hamer, wig, scharnieren, nijptang en een schroefmachine.

Voorbereidende werken

De voorbereidende werken zijn een belangrijk onderdeel van de installatie. We bespreken wat je zeker op voorhand moet beslissen en uitvoeren.

Opdekdeur of stompe deur?

Wanneer je jouw binnendeuren wil vervangen, moet je eerst weten of de bestaande deuren opdekdeuren of stompe deuren zijn.

Dit kan je eenvoudig controleren bij de kopse kant van de deur: bij een stompe deur is die vlak en bij een opdekdeur zit er een profiel in. 

Een stompe deur kan je afhangen met scharnieren. Voor een opdekdeur gebruik je paumellescharnieren. Daarnaast hou je bij een opdekdeur rekening met de draairichting.

Meet je deur correct op

Meten is weten: meet alle maten van je deurkozijnen op. Je moet het deel van het kozijn opmeten waarin de deur valt. Meet zowel aan de linker- als rechterkant de hoogte op. Bovenaan, in het midden en onderaan meet je de breedte op.

Verschillen je afmetingen van de standaardmaten? Hou deze dan bij voor wanneer je een deur op maat laat maken.

Zorg ervoor dat de deur zelf 2 à 3 mm smaller is dan het kozijn. Zo kan je het eenvoudiger afhangen.

Werkwijze

 • Schaaf de deur in het juiste formaat met een elektrische schaaf. Begin bovenaan en werk naar beneden. Schaaf vervolgens de hang- en sluitzijde schuin naar binnen af.
 • Schuur de scherpe randen weg en maak de deur stofvrij met een zachte borstel.
 • Teken de scharnierposities af op het kozijn. De middelste scharnier moet precies in het midden zitten. Zorg er bovendien voor dat de scharnierknoppen 2 mm uit het kozijn steken.
 • Steek de uitsparingen in het kozijn uit met een scherpe houtbeitel en hamer. Doe dit tot op scharnierdiepte en controleer regelmatig door het scharnier erbij te houden om te vergelijken.
 • Schroef de scharnieren los in het kozijn vast.
 • Plaats de deur in het kozijn en bepaal de juiste hoogte met een wig, zodat je de binnendeur op 2 mm van de bovenzijde kunt plaatsen.
 • Teken nu op de deur af waar de scharnieren moeten komen, gezien de juiste hoogte bepaald is. Hou er rekening mee dat de scharnierknoppen 1 mm uitsteken.
 • Verwijder de deur uit de scharnieren en steek de uitsparingen voor de scharnieren uit de deur met de beitel.
 • Haal met een nijptang de scharnierpen uit de scharnieren om ze in twee delen te splitsen. Schroef de bovenste en onderste scharnierhelften met twee knoppen (bevestigingsmiddelen) op de deur en de helft met drie knoppen op het kozijn. Bewaar de middelste scharnier voor later.
 • Hang de deur in het kozijn en gebruik de scharnierpennen om de scharnierhelften weer aan elkaar te bevestigen.
 • Controleer of alle naden correct zijn en plaats vervolgens de middelste scharnier op de deur en het kozijn. Draai daarna alle bevestigingsmiddelen definitief vast.
Witte binnendeur keuken

Hoe enkel het slot van je binnendeur vervangen?

Volg de volgende stappen om het slot van je binnendeur succesvol te vervangen:

 • Meet het oude insteekslot op: de afmetingen geven de vereiste grootte van de sluitcilinder weer.
 • Draai de stelschroef los en verwijder de oude cilinder.
 • Verwijder de deurkruk.
 • Verwijder het oude insteekslot.
 • Plaats het nieuwe insteekslot.
 • Schroef de bevestigingsfittingen vast.
 • Draai de stelschroef vast.

Belangrijke aandachtspunten

Ben je van plan jouw binnendeuren te vervangen? Dan kunnen volgende aandachtspunten je helpen niets uit het oog te verliezen.

1. Controleer welke onderdelen je al bezit

Als je een binnendeur wil vervangen, controleer je best eerst welke onderdelen precies aan vervanging toe zijn. Een binnendeur bestaat uit het draaiende deel, de scharnieren en het kozijn.

Vervang je enkel het draaigedeelte? Bekijk dan of de bestaande scharnieren en het kozijn op de nieuwe deur passen. 

2. Kijk de deuropening na

De afmetingen van de deuropening zijn erg belangrijk wanneer je het deurkozijn wil behouden. Zorg ervoor dat de nieuwe binnendeur dezelfde afmetingen heeft als de oude.

3. Nieuwe binnendeur of tweedehands

Als je een nieuwe binnendeur wenst, heb je de keuze uit volgende types:

 • Boarddeuren: de zijkanten zijn gemaakt van hout, waardoor je ze makkelijk kunt aanpassen aan het deurkozijn.
 • Glazen deuren
 • Schuifdeuren 
 • Opdekdeuren 
 • Stompe deuren

Daarnaast is het ook mogelijk om een tweedehands deur te kopen. Zo bespaar je heel wat geld. Bij een nieuwe deur heb je wel de mogelijkheid om de deur op maat te maken. Dat is bij een tweedehandsdeur niet mogelijk.

4. Draaideur of schuifdeur vervangen

In kleine ruimtes is een schuifdeur handiger dan een draaideur: de deur neemt geen plaats in bij het openen en sluiten.

Maar het is niet gemakkelijk om een schuifdeur in een bestaand kozijn van een draaideur te plaatsen. Dit komt omdat ze beiden een ander openings- en sluitsysteem hebben. Een draaideur is daarom praktisch handiger. Je hoeft het bestaande systeem niet aan te passen.

5. Met of zonder glas

Binnendeuren met glas zorgen voor een grotere lichtinval binnenshuis. Het verbindt bovendien twee ruimtes met elkaar. Zo voelen de ruimtes groter aan.

6. Brandveiligheid

Brandwerende deuren zorgen ervoor dat vuur zich niet verder kan verspreiden of dat het trager verloopt. Op die manier heb je meer tijd om de brand te blussen en iedereen in veiligheid te brengen. 

7. Zelfbouwpakket of door specialist laten plaatsen

Wil je jouw deur ook graag zelf personaliseren? Dan kan je kiezen voor een binnendeur die enkel in de grondverf is gezet. Later kan je het formaat en de kleur nog aanpassen. Je monteert de deur ook zelf met eigen hang- en sluitwerk. 

Natuurlijk kan je ook een kantenklare deur aankopen. Zo heb je al de juiste afmetingen en afwerkingen.

Een laatste optie is om een specialist in te schakelen: zo geniet je van een kwaliteitsvolle deur die op een correcte manier geplaatst wordt.

Wat is verstandiger: binnendeuren vervangen of schilderen?

Een deur schilderen is veel goedkoper dan een deur vervangen. Slijtage is sowieso onvermijdelijk door het dagelijkse gebruik van de binnendeuren. Daarom is het niet altijd even interessant om een deur volledig te vervangen.

Veel hangt af van je persoonlijke voorkeur. Als je budget wat kleiner is of de slijtage stoort je niet, dan kan je het gewoon een laagje verf geven.

Houten binnendeur

Info, advies of prijs op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten. Zo kan je je beter informeren en exacte prijsvoorstellen vergelijken. De vakkennis en ervaring van erkende installateurs zorgen voor een grote meerwaarde.

Zo ben je gerust dat je de beste oplossing vindt voor jouw woning. Verstuur nu je aanvraag en krijg meerdere offertes op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type binnendeuren wenst u?

2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?

3. Beschrijf uw project

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.