Pivoterende deur: wat is het precies? Welke opties zijn er?

Deuren worden in de woning al snel over het hoofd gezien. Ze hebben nochtans een belangrijke functie en kunnen het uitzicht van een kamer erg beïnvloeden. We gebruiken ze dagelijks en handige deuren kunnen frustraties vermijden. Een pivoterende deur is elegant, tijdloos en kan geopend worden, ook als je jouw handen vol hebt. Ontdek hier of de deur bij jouw woning past.

Contacteer experten in jouw buurt, vergelijk offertes en bespaar kosten

Hoe werkt een pivoterende deur?

Om te begrijpen wat pivoterende deuren zo speciaal maakt, is het belangrijk te begrijpen hoe ze precies werken.

Een pivoterende deur kan rond haar eigen as draaien, in beide richtingen. Om dit te bekomen worden de scharnieren in het deurvlak gemaakt, en de draaipunten in de vloer en het plafond. Je kan de deur dus zowel naar binnen als naar buiten laten openslaan.

Het mechanisme van pivoterende deuren is zo ontworpen dat het gewicht van de deur gelijkmatig wordt verdeeld. Dit zorgt dat je de deur soepel en stabiel kan openen en sluiten, ongeacht het gewicht.

Pivoterende deuren winkel

Prijs pivoterende deur

Gemiddeld betaal je voor een standaard pivoterende deur zo’n 2.200 euro, exclusief btw en plaatsing. Reken hiervoor al snel 500 euro. Het kostenplaatje zal daarnaast stijgen afhankelijk van jouw keuze voor handvaten, scharnieren en omlijsting.

Welke optie het best bij jouw woning past, ontdek je verder.

Vraag advies en ontdek wat een pivoterende deur op maat van jouw woning kost

Voordelen en nadelen

Pivoterende deuren, of taatsdeuren, komen zowel met voordelen als nadelen. Ontdek hieronder of de deur geschikt is voor jouw woning.

Voordelen en nadelen van een pivoterende deur

Voordelen

Het moderne, elegante uiterlijk van een pivoterende deur voegt een speciaal element toe aan elke ruimte, zo combineer je het praktische van een deur met het sierlijke van de taatsdeur.

De deuren bieden een groot gebruiksgemak, je kan een pivoterende deur zowel naar binnen als naar buiten laten openslaan. Ze zullen hierna geruisloos dichtgaan achter jou.

Taatsdeuren worden meestal geïnstalleerd met een automatische sluiting. De deur kan hier steeds vastgezet worden op 0° en op 90°, naar beide kanten.

Ongeacht het gewicht van de deur, zal iedereen deze probleemloos kunnen openen, ook zonder handen te gebruiken. Dit maakt het ideaal voor kinderen of personen met een verminderde mobiliteit of beperking.

Nadelen

Het grootste nadeel van pivoterende deuren is de prijs. Gemiddeld gezien komen de deuren wat duurder uit dan klassieke deuren. Dit komt voornamelijk door de complexere installatie en de extra functies.

Ben je op zoek naar de perfecte geluidsisolerende deur? Dan is niet elke taatsdeur hier geschikt voor. Vaak werk je zonder kozijn, voor een naadloze uitstraling. Hierdoor is er een kleine opening rond de deur waar geluid door kan.

Vergelijk prijzen en kwaliteit

Keuzes bij plaatsing pivoterende deur

Er zijn heel veel verschillende pivoterende deuren op de markt. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en situatie zijn er enkele belangrijke keuzes die gemaakt moeten worden. Hieronder sommen we de belangrijkste voor je op.

1. Bevestiging

Je kan scharnieren op twee verschillende manieren plaatsen: centraal of excentrisch. Beide methoden hebben voordelen en nadelen.

Centraal scharnier

Bij een centrale plaatsing van het scharnier zal dit in het midden van de deur zitten. Dit zorgt ervoor dat de deur rond haar eigen verticale as zal draaien. Dit is voornamelijk veilig, vooral wanneer je kinderen of huisdieren hebt.

Excentrisch systeem

Een excentrisch systeem is meer als een klassieke draaideur. De scharnieren bevinden zich dan aan de zijkant van de deur.

Pivoterende deuren: excentrisch vs centraal

Op bovenstaande foto zie je een excentrisch scharnier links en een centraal scharnier rechts.

2. Omlijsting zichtbaar of niet?

Het voordeel van een omlijsting is dat het zorgt voor een goede thermische en akoestische isolatie. Plaats je de pivoterende deur op een plaats waar isolatie belangrijk is? Dan kies je best voor een goede omlijsting. 

Je kan voor esthetische doeleinden kiezen om geen zichtbare omlijsting te plaatsen. Gezien de scharnieren in het deurpaneel en vloer/plafond zitten kan dit probleemloos.

Deur zonder of met omlijsting

Op bovenstaande foto staat links een pivoterende deur zonder omlijsting, rechts een deur met omlijsting.

3. Automatische sluiting

Net als bij draaideuren kan je kiezen om pivoterende deuren te voorzien van een pompsysteem. Dit pompsysteem zal ervoor zorgen dat de deur automatisch sluit. In tegenstelling tot een niet zelfsluitende deur zal je hier makkelijker warmteverlies vermijden

4. Materiaalkeuze

Glas

Een van de meest voorkomende materialen bij pivoterende deuren is glas.

Je kan kiezen voor 1 glasplaat als deur, of een frame met 1 of meerdere glasplaten. Glazen deuren met frame zijn beter geïsoleerd en steviger. Het frame vangt namelijk deel van een mogelijke schok op.

Ook in het glas zijn er enkele mogelijkheden. Je kan gaan voor helder glas, maar ook voor gekleurd of gezuurd glas. Daarnaast kan je ook kiezen voor glas met een motief.

Stalen of steellook taatsdeur

Niet enkel het frame van een glazen deur kan staal of steellook zijn, de volledige deur kan uit dit materiaal bestaan. Staal weegt veel, maar de scharnieren van pivoterende deuren vangen dit op. Steellook deuren wegen een stuk minder. Dit maakt voornamelijk de installatie makkelijker en de prijs lager.

Hout, aluminium of PVC

PVC, aluminium en hout zijn de meest voorkomende materialen voor deuren in het algemeen. Bij pivoterende deuren hoort glas bij de populairste keuzes.

Alle deuren zijn in alle soorten materialen te verkrijgen en welk materiaal jij kiest hangt af van persoonlijke factoren. Vraag hulp aan experten en installeer de beste deur voor jouw situatie.

Vergelijk offertes op maat en ontdek wat een pivoterende deur kost voor jouw woning

Op zoek naar een nieuwe deur voor jouw huis? Contacteer dan hier gratis installateurs in jouw buurt en ontvang advies op maat van jouw situatie en budget. Vergelijk 1 of meerdere offertes, en vind de beste deal.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.