Binnendeur plaatsen: hoe begin je eraan? [Stappenplan]

Sta je op het punt een nieuwe binnendeur te plaatsen, maar vraag je je af hoe te beginnen? Geen nood, hier vind je een helder stappenplan voor het plaatsen van een binnendeur. Dit artikel loodst je door de belangrijke fasen van het proces, van het kiezen van de juiste deur tot het afronden van de installatie. Zo wordt een binnendeur plaatsen eenvoudig en overzichtelijk!

Hoe plaats je een binnendeur: stappenplan

Het idee om zelf een binnendeur te plaatsen kan best een uitdaging lijken, maar geen zorgen, het is absoluut haalbaar. Met wat geduld en de juiste gereedschappen in je arsenaal, kun je deze klus zeker klaren.

Stap 1: beslis over het materiaal en de draairichting 

Als je overweegt om een nieuwe deur te plaatsen, sta dan even stil bij het kiezen van het materiaal. Wat spreekt je meer aan? De warme, authentieke uitstraling van hout, of een strak, modern aluminium design? Het materiaal kiezen is als het kiezen van een outfit voor je huis.

En vergeet de draairichting niet. Neem een kijkje in de ruimte en bedenk wat praktischer is: moet de deur naar links of rechts openen? Deze beslissing is belangrijker dan je denkt, want het bepaalt waar je de scharnieren gaat plaatsen. Elk detail telt bij het creëren van jouw perfecte ruimte.

Stap 2: deuropening opmeten

Meten is weten! Meet de deuropening nauwkeurig op, zowel in de breedte als de hoogte. Zorg voor een kleine speling voor de beste pasvorm.

Onthoud: de afmetingen bepalen de grootte van de deur die je nodig hebt.

Stap 3: deurkader op maat maken

Afhankelijk van de dikte van je muur, moet je het deurkader op maat zagen. Zorg dat het kader stevig en recht is, want het moet het gewicht van de deur dragen. Gebruik een cirkelzaag voor nauwkeurige snedes.

Stap 4: deurblad aan omkadering bevestigen

Nu is het tijd om het deurblad aan het kader te bevestigen. Schroef de scharnieren vast en hang de deur op. Zorg ervoor dat de deur soepel opent en sluit. Pas indien nodig de scharnieren aan.

Stap 5: nieuwe deur afwerken

De laatste stap is het afwerken van je deur. Monteer het deurbeslag en de klink. Als je wilt, kun je de deur nu schilderen in de kleur van je keuze. Gebruik tenslotte montagelijm en vormvast montageschuim om alles netjes af te werken.

Een beige binnendeur in huis plaatsen.
Op zoek naar een specialist?
Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Wat kost het om een deur te laten plaatsen?

Als je denkt aan het laten plaatsen van een binnendeur door een expert, dan is dat een slim idee, zeker als je zelf niet zoveel ervaring hebt met klussen.

Ben je benieuwd naar wat het kost? Dat hangt echt af van je keuzes. Voor een eenvoudige binnendeur kun je verwachten ongeveer € 70 tot € 125 neer te tellen, maar dat is dan zonder de deur zelf.

Als je hart sneller klopt voor een unieke schuifdeur of als er wat extra werk bij komt kijken, dan loopt de prijs natuurlijk wat op.

Hoelang duurt het plaatsen van deuren?

De tijd die nodig is om deuren te plaatsen kan nogal variëren. Het hangt af van hoe ervaren je bent met dit soort werk. Voor een standaard binnendeur kun je rekenen op zo’n 2 tot 3 uur.

Maar als je kiest voor iets ingewikkelders, zoals een schuifdeur of een deur met een bijzonder ontwerp, trek er dan wat meer tijd voor uit.

Ga je meerdere deuren plaatsen?

Houd er dan rekening mee dat elke extra deur meer tijd vergt. En vergeet niet: een goede voorbereiding is het halve werk. Als je van tevoren goed meet en de juiste deur kiest, ben je al een heel eind op weg.

Deur zelf installeren of hulp inroepen?

Sta je voor de keuze om zelf een deur te installeren of toch een expert in te schakelen? Dit hangt af van hoe handig je zelf bent en hoeveel tijd je kunt en wilt besteden aan dit project.

Zelf monteren 

Wanneer je besluit om zelf een deur te plaatsen, is een goede voorbereiding essentieel. Verzamel eerst alle benodigde gereedschappen en materialen.

Wat heb je nodig om deur te kunnen plaatsen?

Om een deur zelf te kunnen plaatsen, zijn de juiste materialen en gereedschappen belangrijk. Je hebt onder andere een deurkit nodig die het deurblad, deurkader, scharnieren en slot bevat.

Daarnaast zijn spieën, afstandsschroeven, montagelijm, montageschuim en een deurklink noodzakelijk. Wat betreft gereedschap zijn een schroefboormachine, cirkelzaag, handzaag of decoupeerzaag, breekmes en een meetlint onmisbaar. Vergeet ook niet de schilderskit voor de afwerking.

Expert inschakelen

Twijfel je aan je eigen klusvaardigheden of heb je het gewoon te druk? Dan kan het een slim idee zijn om een vakman in te schakelen. Zo’n expert zorgt ervoor dat jouw deur vakkundig en snel geplaatst wordt, met de zekerheid van topkwaliteit. Handig is ook dat zo’n professional je kan adviseren over wat in jouw geval de beste aanpak is.

Denk je eraan om een expert te raadplegen? Vraag dan zeker een paar offertes aan. Zo kun je prijzen vergelijken en de optie kiezen die het beste bij jou past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type binnendeuren wenst u?
2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?
3. Beschrijf uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.