Velux dakraam: soorten, accessoires en hoeveel kosten ze?

Een Velux dakraam zorgt voor open leefruimtes met een goede luchtkwaliteit en veel natuurlijke lichtinval. In dit artikel lees je meer over de kosten, soorten en geschikte materialen. Bovendien kan je jouw Velux dakvenster praktisch verbeteren met accessoires zoals binnengordijnen en buitenbeschermingen. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Wat kost een nieuw Velux dakraam gemiddeld? [Prijs 2024]

Velux heeft een groot assortiment dakramen. De prijs voor een nieuw dakvenster hangt in de eerste plaats af van de afmetingen en het gebruikte materiaal.

Kunststof kost over het algemeen 50 tot 70 euro meer dan een houten dakraam. Dit heeft te maken met het feit dat pvc onderhoudsvriendelijker is dan hout: je hoeft het niet om de 5 à 7 jaar met lak te behandelen.

Ook de afmetingen hebben een grote invloed op de uiteindelijke prijs: hoe groter het dakraam, hoe duurder. Onderstaande tabel geeft een duidelijk overzicht van de gemiddelde kosten per materiaal en afmetingen. 

Materiaal Afmetingen Richtprijs 
Houten Velux dakraam 55 cm x 78 cm 550 tot 600 euro 
 66 cm x 98 cm 570 tot 620 euro 
 78 cm x 140 cm 700 tot 750 euro 
 94 cm x 118 cm 770 tot 820 euro 
 114 cm x 118 cm 800 tot 850 euro 
 94 cm x 140 cm 800 tot 850 euro 
 114 cm x 140 cm 820 tot 870 euro 
 134 cm x 98 cm 850 tot 900 euro 
 55 cm x 78 cm 550 tot 600 euro 
 134 cm x 140 cm 1.000 tot 1.050 euro 
PVC Velux dakraam 55 cm x 78 cm 570 tot 620 euro 
 66 cm x 98 cm 620 tot 670 euro 
 78 cm x 140 cm 750 tot 800 euro 
 94 cm x 118 cm 800 tot 850 euro 
 94 cm x 140 cm 820 tot 870 euro 
 114 cm x 118 cm 850 tot 900 euro 
 114 cm x 140 cm 900 tot 950 euro 
 134 cm x 98 cm 870 tot 900 euro 
 134 cm x 140 cm 1.050 tot 1.100 euro 

Soorten Velux dakvensters op een rijtje

Niet alleen het materiaal en de afmetingen, maar ook het soort dakvenster beïnvloedt de uiteindelijke kostprijs. Velux biedt drie types dakramen aan: een manueel wentelend dakvenster, een manueel uitzetbaar dakvenster en elektrische dakramen. We bespreken ze kort hieronder.

Velux dakraam badkamer

1. Manueel wentelend dakraam

Manueel wentelende dakramen zijn de klassieke Velux dakramen. Met de vensterbrede handgreep bovenaan laat je het raam in het midden wentelen. Het is bovendien gebruiksvriendelijk: zelfs als er meubels onder het raam staan, kan je het nog zonder problemen openen. 

Dit type dakraam is ideaal wanneer je het op een lagere positie wil plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan ruimtes met een laag plafond. 

Tot slot kan je een manueel wentelend dakraam op meerdere manieren afwerken

 • De binnenkant van het kozijn is wit polyurethaan of grenen. Je kunt het ook wit laten schilderen.  
 • Handmatige of geautomatiseerde bediening. 
 • Dubbele of driedubbele beglazing. 

De prijzen voor manueel wentelende dakvensters starten vanaf 435,60 euro

2. Manueel uitzetbaar dakvenster

Manueel uitzetbare dakramen zijn een uitstekende keuze als het raam zich binnen handbereik bevindt. De handgreep zit onderaan het venster.

Je opent het naar buiten met een hoek van hoogstens 45 graden. Zo geniet je van een open uitzicht en krijgt je leefruimte een open en ruim gevoel.

Verder kan je dit type dakvenster 180 graden draaien. Dit zorgt ervoor dat ze niet alleen onderhoudsvriendelijk zijn, maar ook bruikbaar voor schuine daken met een hellingshoek van 15 tot 55 graden. Installeer manueel uitzetbare dakramen altijd met het correcte Velux gootstuk.

Ook manueel uitzetbare dakvensters kan je op verschillende manieren afwerken en beglazen (gelaagd veiligheidsglas is bijvoorbeeld mogelijk).

De kosten voor manueel uitzetbare dakvensters beginnen vanaf 716,32 euro.

3. Elektrische dakramen

Een laatste type Velux dakraam is het elektrische dakvenster. Het is een uitstekende oplossing voor onbereikbare plekken. Bovendien bestaan er niet enkel modellen die op netstroom werken, maar ook op duurzame zonne-energie. 

De bediening gebeurt vanop afstand: druk op de knop en vervolgens openen of sluiten de dakvensters, gordijnen en/of rolluiken.

Verder komen de elektrische dakramen standaard met een regensensor. Vanaf het moment dat de eerste regendruppels voelbaar zijn, sluiten de dakramen automatisch.

Er zijn talrijke ontwerpmogelijkheden: een wit geverfde afwerking, hout omhuld met wit afgelakt polyurethaan of gevernist hout zijn enkele voorbeelden.

De prijs voor een elektrisch dakraam begint vanaf 986,15 euro.

Ben je geïnteresseerd in Velux ramen?
Vraag vandaag nog offertes aan.

Uit welke materialen kan je kiezen?

Velux dakramen komen in twee materialen voor: hout en kunststof

1. Hout

Heb je niet zo’n groot budget? Dan kies je best voor een houten dakraam. Dit type dakvenster is de goedkoopste keuze uit het Velux assortiment. Blank gelakt grenenhout is bijvoorbeeld een leuke optie: zo geef je jouw interieur de klassieke warme uitstraling van hout.

Let op: Een houten dakraam behandel je om de 5 à 7 jaar best met een laagje lak. Zo garandeer je een lange levensduur.

2. Kunststof

Kunststof Velux dakramen zijn gemiddeld 70 euro duurder dan een houten dakvenster. Daar tegenover staat dat PVC volledig onderhoudsvrij is. Verder is het een ideaal materiaal voor vochtige ruimtes: het zet niet uit en krimpt niet. 

Dakvensters slaapkamer

Velux accessoires: binnengordijnen en buitenbeschermingen

Een Velux dakraam kopen is meer dan enkel het type venster en materiaal kiezen. Er bestaat ook een grote collectie accessoires.

Hieronder bespreken we verschillende soorten binnengordijnen en buitenbeschermingen. Zo heb je een beter zicht op alle extra functies die je aan jouw Velux dakraam kunt geven.

1. Rolgordijnen of rolluiken voor verduistering

Velux biedt rolgordijnen aan met verschillende gradaties verduistering: zowel een zachte lichtinval, een volledige verduistering als een lichttemperend rolgordijn met een kleurtje zijn mogelijk. 

Het populairste rolgordijn is het klassieke Velux verduisterende rolgordijn. Het blokkeert daglicht op een efficiënte wijze en zorgt op alle momenten van de dag voor de beste verduistering. 

Verder bestaat er een rolgordijn dat zowel volledig verduisterend als lichttemperend werkt: dit gordijn combineert het standaard verduisterende rolgordijn met een plisségordijn

De rolgordijnen van Velux zijn niet alleen praktisch, maar ook een mooie decoratieve afwerking. Het grote assortiment aan kleuren en prints zorgt ervoor dat ze elke kamer een stijlvolle touch geven. 

Bovendien zijn ze bestand tegen slijtage en krijgen ze een specifieke behandeling tegen stof en ander vuil.

Was de gordijnen niet!

Af en toe een behandeling met een vochtige doek is voldoende. Gebruik ook geen wasmiddelen of zeep.

2. Plisségordijnen

Plisségordijnen hebben niet alleen een verduisterende, maar ook isolerende functie: de ingebouwde aluminium structuur houdt de koude buiten.

Opnieuw kan je zowel voor een volledig verduisterend als lichttemperend gordijn kiezen. Dit type verzacht de natuurlijke lichtinval zonder deze volledig buiten te sluiten.

De manueel bediende plisségordijnen zijn zwevend: je kunt ze overal op het dakvenster plaatsen. Deze flexibiliteit is praktisch wanneer je zonlicht wil laten binnenvallen, maar op een specifieke plek ook wil tegenhouden. 

De installatie van een plisségordijn kan je eenvoudig zelf uitvoeren. Ze passen op alle Velux dakvensters, komen in een grote waaier van kleuren voor en zijn een mooie aanvulling op ieder interieur. 

3. Jaloezieën

Velux jaloezieën hebben een veelzijdige werking. Je kunt de lamellen in verschillende posities plaatsen en op die manier zowel de hoeveelheid als richting van het daglicht bepalen.

Dit type Velux gordijn bedien je manueel. Toch is het erg gebruiksvriendelijk: de bedieningsschuif verplaats je bijvoorbeeld eenvoudig op de gewenste hoogte.

De koorden van de jaloezieën zijn zorgvuldig in het ontwerp verwerkt. Verder kan je het gordijn in 9 kleuren afwerken. 

De lamellen bestaan uit aluminium, wat betekent dat je de Velux jaloezieën ook in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens kunt installeren.

Tot slot kan je ze gemakkelijk reinigen: een statische doek is voldoende om stof en ander vuil snel weg te nemen. 

Enkele andere pluspunten van Velux jaloezieën zijn de volgende: 

 • De installatie is erg simpel. Ze zijn op maat gemaakt en passen daarom perfect op jouw type dakraam. 
 • Wanneer je de jaloezieën combineert met een Velux zonnescherm of rolluik, zorg je bovendien voor een koele ruimte in de zomer.
 • Naast de ruime kleurenkeuze zijn er ook vijf niveaus van transparantie: volledig transparant, gedeeltelijk transparant, opaal, gedimd en verduisterend. 
 • Tot slot kan je de profielen zowel in geborsteld aluminium als in een witte kleur laten produceren. 

4. Beschermen tegen insecten

Een Velux muggengaas houdt muggen, vliegen, motten en andere insecten buiten. Het transparante net kan je bovendien combineren met alle Velux gordijnen en rolluiken.

Het gaas past tot slot in alle ruimtes van je woning: niet alleen de slaapkamer en keuken, maar ook de badkamer en het thuiskantoor hebben baat bij een effectieve bescherming tegen insecten. 

Verduistering

5. Beschermen tegen de warmte

Tijdens de warme zomermaanden is het zeker geen overbodige luxe om een Velux buitenbescherming voor je dakraam aan te schaffen.

Zo blokkeer je de warmte van de zon en hou je de leefruimtes in je woning koel. Alle Velux rolgordijnen en plisségordijnen kan je met buitenbescherming combineren. 

Het populairste product met de beste warmtebeheersing is het Velux rolluik met: 

 • Warmtewering. 
 • Optimale verduistering. 
 • Isolatie tegen warmte. 

Ook het Velux verduisterende buitenste zonnescherm is erg geliefd: het is een simpel, maar effectief product met warmtewering en verduistering. 

6. Gordijnen voor platdakvenster

Ook voor Velux platdakvensters bestaan verschillende verduisterende of lichttemperende rol- en plisségordijnen. 

Zoek je een vakman voor je Velux ramen en deuren?
Vergelijk gratis offertes van verschillende vakmannen en maak de beste keuze.
arrow Ontvang tot 5 gratis offertes

Velux dakraam afwerken: welke kleur kiezen?

Voor alle soorten rolgordijnen, plisségordijnen en jaloezieën heb je de keuze uit verschillende kleuren. Het duo verduisterende en lichttemperende gordijnen kan je zelfs met patronen laten maken. Wolkjes, sterren en luchtballonnen zijn maar enkele voorbeelden uit het aanbod. 

Bovendien kun je op de website van Velux 3 gratis stofstaaltjes bestellen: zo vind je zeker de kleur van het gordijn die bij je interieur past.

Tip: Smart Home bediening plaatsen

Verschillende Velux producten, zowel elektrisch als op zonne-energie, kunnen vanop afstand bestuurd worden met Smart Home bedieningselementen. Het assortiment bestaat uit de volgende producten:

 • Velux Touch. Met deze schakelaar bestuur je meerdere gemotoriseerde dakvensters, binnengordijnen of buitenbeschermingen. De afstandsbediening met touchscreen laat je onder andere toe ventilatietimers in te schakelen. Zo geniet je van een aangename en frisse leefomgeving.
 • Velux App Control. Download de app op je smartphone. Vervolgens kan je alle dakvensters, binnengordijnen en buitenbeschermingen openen en sluiten. Op basis van je dagelijkse gewoonten programmeer je de Velux producten. De app komt ook met een stembediening.
 • Velux Active with Netatmo. Met dit slimme bedieningselement (app met sensor) kan je de hoeveelheid natuurlijke lichtinval en frisse lucht naar wens aanpassen. De binnenklimaatsensor meet zowel de temperatuur, luchtvochtigheid als luchtkwaliteit (het CO2-gehalte) op. Op basis van de metingen worden de vensters geopend of gesloten. Zo creëer je snel een gezond binnenklimaat.
Smart Home bediening Velux

Oud Velux raam vervangen

Je oude Velux dakraam vervangen door een product van de nieuwe generatie is een verstandig idee: 

 • Je geniet van een betere isolatie. De meest recente dakramen hebben HR++ beglazing. Zo voldoe je zonder enige problemen aan de isolatie-eisen. 
 • De nieuwe dakvensters hebben een groter glasoppervlak. De omlijsting is dunner en het glas daarom iets breder. Zo is er meer natuurlijk licht in de kamer. 
 • Tot slot is de levensduur ook een stuk verbeterd. Het onderhoud is minimaal vanwege de wit afgelakte ramen. Bovendien is de kwaliteit van het volledige dakraam op zich beter. 

Hoe lang gaat een velux dakraam gemiddeld mee?

De gemiddelde levensduur van een Velux dakraam ligt tussen de 20 en 30 jaar. Heb je jouw dakvenster al een lange tijd en merk je functieverlies op? Dan is het de moeite waard om voor een vervanging te zorgen. Je geniet van meer wooncomfort en ook het interieur van je huis krijgt een nieuwe touch. 

Signalen die duidelijk maken dat je dakvenster aan vervanging toe is, zijn: 

 • Waterlekkage. 
 • Waterschade. 
 • Isolatieproblemen. 
 • Scheuren en/of verkleuring in de ruit. 

Welke lak gebruik je voor een velux dakvenster?

Op de website van Velux zijn er meerdere onderhouds- en reparatiesets beschikbaar. Zo kan je zelf kleine herstellingen uitvoeren en voor een grondige reiniging zorgen. In de kits zitten onder andere: 

 • Producten om op de scharnieren aan te brengen. 
 • Een nieuwe foam voor de ventilatieklep. 
 • Een nieuwe luchtfilter zodat je gegarandeerd van gezonde en zuivere lucht kunt genieten. 
 • Een tube met vet om de scharnieren en slotplaat mee in te smeren. Dit zorgt ervoor dat het dakraam moeiteloos opent en sluit. 
Deskundige installeert Velux dakvenster

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Heb je na het lezen van dit artikel interesse gekregen in een Velux dakraam? Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten in jouw regio.

Zij geven je gratis en vrijblijvend advies voor jouw woning. Bovendien stellen ze prijsvoorstellen op maat op. Zo heb je een idee van de tarieven van professionals en kan je ze eenvoudig met elkaar vergelijken.

Maak een voordelige keuze en geniet van de professionele plaatsing van een deskundige.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wilt u laten plaatsen?
2*. Wanneer wenst u de installatie te starten?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.