Minimalistische ramen: van grote glaspartijen in een raam zonder vensterbank tot dunne vensterbanken

Wil je graag meer buiten in huis halen met grote minimalistische ramen tot de grond? Met moderne minimalistische ramen kun je grote glaspartijen laten plaatsen zonder zwaar ogende frames. Zo vergeet je soms dat er wel degelijk een raam in je muur zit. Hieronder lees je over de verschillende soorten minimalistische ramen, de installatie en het onderhoud ervan. Bovendien ontvang je gratis en vrijblijvend offertes.

Hoeveel en welke soorten minimalistische ramen bestaan er in België?

In het assortiment minimalistische ramen, kunnen we vijf verschillende soorten minimalistische ramen onderscheiden. 

1. Slanke schuiframen

Schuiframen zijn een dankbaar ontwerp voor een minimalistisch ontwerp. De technologie is ondertussen zo geëvolueerd dat rails en frame ingewerkt kunnen worden in vloer, muren en plafond. Hierdoor is enkel de middenscheiding nog zichtbaar.

De slanke minimalistische schuiframen zijn ideaal voor ruimtes die toegang bieden tot de tuin of het terras, of voor ruimtes die veel ventilatie kunnen gebruiken. Met schuiframen kan je je woning op een mooie dag verbinden met buiten.

2. Vouwramen

Nog een stapje verder dan een schuifraam, is een vouwraam. Je glaspartij wordt opgedeeld in verschillende compartimenten die via rails als een accordeon in elkaar schuiven. Je kan de raamopening ten volle benutten omdat al het glaswerk loodrecht op de rail tegen een zijwand schuift.

Minimalistische vouwramen creëren een wijdse opening naar andere ruimtes, of je tuin en terras. Door het optimale gebruik van je volledige raamwijdte, kan je ruimtes met vouwramen zeer goed verluchten. 

Minimalistisch vouwraam tussen keuken en terras.

3. Vast glas

Wat is er minimalistischer dan een grote ruit zonder scharnieren of andere storende elementen? Je kan vandaag de dag kiezen voor minimalistische ruiten met een ononderbroken oppervlakte tot 18 vierkante meter.

Met zo’n glaspartij verwelkom je licht en relatieve ruimte op magistrale wijze binnen.

4. Kiepraam

Val- en kiepramen zijn ramen die slechts in beperkte mate kunnen openen met een verticale draaihoek. De keuze voor kiepramen valt meestal door het veiligheidskenmerk.

Doordat de ramen niet volledig kunnen openen, bieden ze ook bescherming tegen vallen. Daarom zijn kiepramen een geliefd design voor hoogbouw.

5. Draairaam

Een minimalistisch draairaam is een twist op het klassieke model met een horizontale draaias. Je hebt hierbij keuze uit het klassieke model met de scharnieren aan de zijkant of een waarbij de draaias in het midden zit en de helft naar binnen draait en de andere helft naar buiten toe draait.

Ontvang advies over minimalistische ramen
Vul het offerteformulier in voor persoonlijk advies.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Minimalistische ramen: steellook ramen

De minimalistische stijl is gebaseerd op de modernistische en industriële stijl die we terugvinden in architectuur van begin twintigste eeuw.

Kenmerkend waren de grote ramen met stalen frame. Deze lijsten zijn echter vrij duur, zwaar en zijn niet de beste keuze wat isolatiewaarde betreft.

Tegenwoordig kan je ook een steellook bekomen met het duurzamere aluminium met uitzicht van staal. Daarom kiezen mensen steeds vaker voor alternatieve materialen met een steellook in plaats van voor stalen frames.

Alle voordelen van minimalistische ramen op een rijtje

Waarom zou jij kiezen voor minimalistische ramen?

1. Verhoogde natuurlijke lichtinval

Aangezien minimalisme gekenmerkt wordt door enorme glaspartijen, geniet je van grote hoeveelheden natuurlijk licht. Zo geniet je van veel zonlicht in huis en zullen ook je planten je dankbaar zijn.

2. Ruimtebesparend

Less is moreMet minimalistische raamlijsten bereik je met minder omkadering een minstens evenwaardig effect. Aangezien de lijsten kleiner zijn, krijg je meer ruit zonder dat je de opening in je muur moet vergroten.

3. Geluid van buitenaf te verminderen

Vandaag de dag kun je in minimalistische raamontwerpen triple hoogrendementsglas laten plaatsen. Zo ben je extra goed geïsoleerd tegen warmte en geluid. 

4. Luchtkwaliteit in huis verbeteren

Minimalisme draait rond efficiëntie en functionaliteit. Bij minimalistische ramen krijg je meer isolatiemogelijkheden zonder in te boeten op de luchtcirculatie in je woning.

Luchtcirculatie is nodig om een goede luchtkwaliteit te garanderen en schimmelvorming tegen te gaan.

Minimalistische ramen van vloer tot plafond.

Hoe installeer je minimalistische ramen? Stappenplan

De installatie van minimalistische ramen verschilt niet van die van standaard ramen.

Stap 1: bepaal de grootte van je raam

Neem nauwkeurige afmetingen op van je raamopening. Door goed voorbereid te zijn, voorkom je verrassingen later in het proces. 

Vertrouw je het meten niet volledig?  

Stap 2: kies het gewenste minimalistische model en vraag offertes aan

Ga langs bij verschillende raamleveranciers en vergelijk prijzen en modellen

Zoek je een minimalistisch design waarbij er geen frame meer te zien is, of zoek je een strak model? Er zijn tal van opties die je in overweging kan nemen.

Stap 3: verwijder de ramen en maak de raamopening schoon

Niet alle ramen zijn even eenvoudig te verwijderen. Zeker oude ramen zal je voor een stuk moeten uitbreken.

Zodra je de oude ramen hebt verwijderd, is het belangrijk om de raamopening goed te reinigen. Dit is ook een goed moment om de nodige isolatie te controleren.

Stap 4: plaats je minimalistische raam

De plaatsing van je minimalistische raam zou vrij eenvoudig moeten lopen. Heb je bedenkingen over de veiligheid, dan is het verstandig om eens contact op te nemen met een professioneel ramenplaatser. Zij helpen je met plezier verder. 

Let erop dat je het raam waterpas plaatst en dat alle randen netjes passen. Dit is van belang voor zowel de waterafvoer als de isolatiecapaciteit van je ramen.

Stap 5: raam bevestigen

Eens je minimalistische raam goed staat, kun je het aan de omringende muren bevestigen, en mogelijk ook aan de vloer en het plafond. Afhankelijk van het type doe je dit met spijkers of schroeven.

Stap 6: afkitten

Om je te beschermen tegen weersomstandigheden zoals wind of regen moet je de randen van het minimalistische raam afkitten.

Door grondig te kitten maak je de overgang tussen muur en raam ook waterdicht. Dit kan toekomstige vochtproblemen voorkomen.

Op zoek naar specialisten?
Vergelijk specialisten in jouw regio via ons offerteformulier.

Hoe onderhouden? Tips en tricks?

Het onderhoud van ramen is vrij eenvoudig:

  • Gebruik regelmatig een mild schoonmaakmiddel om de ramen te reinigen. 
  • Het komt voor dat vogels de kit uit je ramen pikken. Controleer dus of je kit nog intact is en vervang indien nodig.
  • Bevat je raam bewegende onderdelen? Smeer deze voldoende om slijtage en vastlopen te voorkomen. Scharnieren die niet goed gesmeerd zijn, kunnen meer schuren, wat ervoor kan zorgen dat ze uiteindelijk scheef gaan hangen.
Minimalistische badkamer.

Je kan ook kiezen voor dunne vensterbanken

Bij slanke ramen horen ook slanke vensterbanken. Vroeger werden vensterbanken vervaardigd uit massieve natuursteen of hout, maar tegenwoordig bestaan er slanke doch stevige alternatieven uit aluminium of kunststof.

Wat is het nut van een vensterbank?

Een vensterbank is niet alleen maar een afdekking van de onderdorpel van je raam. Een vensterbank kan dienstdoen als een goed verlicht schap of plank. 

Minimalistische ramen plaatsen? Vraag advies aan specialisten

Overweeg je minimalistische ramen voor je interieur? Win advies in bij specialisten en vraag offertes aan bij erkende vakmannen. Door offertes te vergelijken kan je de beste keuze maken voor jouw interieur en portefeuille.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.