Geluidsisolatie ramen: hoe maak je ramen geluidsdicht? Tips en de correcte beglazing

Kamp je met geluidsoverlast omdat je in de buurt van een vliegveld, naast een treinspoor of in het stadscentrum woont? Investeer dan in geluidsisolatie voor je ramen. In vergelijking met muren laten ramen namelijk nog meer geluid in je woning binnen. In dit artikel bespreken we verschillende mogelijkheden om je ramen geluiddicht te maken. Ook geven we de kosten en voordelen van geluidswerende ramen weer. Wil je jouw ramen optimaal isoleren? Via ons offerteformulier kom je in contact met meerdere specialisten.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere ramen specialisten

Hoe isoleer je ramen tegen geluid?

Heel wat mensen wonen in een omgeving met storende geluiden: razende auto’s in een drukke straat, luide buren, drukbezochte cafés en/of restaurants… Geluidsoverlast is echter niet goed voor de fysieke en mentale gezondheid. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om de akoestische isolatie van je woning op te krikken. 

Hieronder geven we een handig en uitgebreid overzicht met maatregelen die de geluidsisolatie van je ramen verbeteren. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en budget vind je zeker een of meerdere geschikte oplossingen. 

geluidsisolatie ramen

1. Isolerende profielen tussen de beglazing

Isolerende profielen zorgen voor een betere akoestische en thermische isolatie. Je plaatst ze in de kozijnprofielen of onder de akoestische beglazing. Zo zijn ze beter in staat geluiden van buitenaf te dempen.

2. Akoestische voegen (schrijnwerk en afdichting)

Akoestische voegen zijn eigenlijk afdichtingsvoegen die als geluidswerende barrières optreden. Hoe meer je er plaatst, hoe beter de isolerende eigenschappen van het raam worden.

3. Verstevigingen in staal

Je kunt de geluidsisolerende prestaties van je profielen bovendien optimaliseren door stalen versterkingen te plaatsen. De dichtheid van dit materiaal verbetert namelijk de geluiddempende eigenschappen van je raamprofielen.

4. Extra glaslagen (dubbele ramen)

Enkel glas bestaat uit één laagje glas en heeft daarom geen isolerende eigenschappen. Dubbel glas isoleert al iets beter. Hoogrendementsglas heeft ook twee lagen glas, maar bezit ook een coating en een isolerend gas tussen de beglazing. Daarom heeft het goede isolerende eigenschappen.

Akoestisch glas zorgt echter voor de beste geluiddempende resultaten. De drie of meerdere glasplaten samen met de coating en het isolerende gas isoleren geluiden van buitenaf op een efficiënte en uitstekende manier.

Over het algemeen geldt: hoe meer glaslagen, hoe beter de geluidsisolatie van je ramen.

5. Lucht of gas tussen de glaslagen

De ruimte tussen de glaslagen kan je met stilstaande lucht of gas vullen. Stilstaande lucht maakt geluiden voor een deel minder hoorbaar. Isolerend gas levert echter de beste prestaties: zowel de isolatiewaarde als de geluidsdemping verbeteren aanzienlijk.

6. Nieuwe kozijnen

Vergeet ook zeker niet het schrijnwerk en de afdichting van je ramen te isoleren. Betere kozijnen, juiste afdichtingsvoegen en een geluiddempende afwerking rond je ramen tillen de isolerende eigenschappen van je ramen een niveau hoger.

Vind een ervaren en erkende ramen installateur

7. Geluidswerend glas

Geluidsisolerende beglazing bestaat uit drie of meerdere lagen isolatieglas. Om de geluidsisolatie van je ramen te verbeteren, volg je best de volgende richtlijnen:

  • De isolatiewaarde verhoogt naarmate het glas dikker en zwaarder wordt.
  • De spouw of de ruimte tussen de glasbladen maak je best zo breed mogelijk. Hoe breder, hoe beter de isolerende prestaties.
  • De glasbladen komen ook in verschillende afmetingen voor. Afhankelijk van de dikte, isoleren ze tegen uiteenlopende frequenties geluid. Over het algemeen levert een verschil van 30% de beste resultaten op.
  • Gelaagd glas met PVB-folie zorgt voor betere akoestische eigenschappen.

8. Voorzetraam

Wanneer nieuwe kozijnen of beglazing een te grote investering zijn, is een voorzetraam een ideaal alternatief. Een specialist plaatst een glasplaat en profiel achter je kozijn. Deze flexibele oplossing heeft een relatief lage kostprijs.

9. Geluidsisolerende gordijnen voor je bestaande raam

Gordijnen bezitten over het algemeen al geluidsabsorberende eigenschappen. Geluidsisolerende gordijnen leveren echter nog betere prestaties.

Het geluid van buitenaf dat normaal via de ramen je woning binnendringt, wordt nu grotendeels tegengehouden. Bovendien verbetert ook de akoestiek van je kamer.

10. Tochtstrips, tochtband of weerstrips

Een simpele, maar effectieve oplossing zijn tochtstrips of tochtbanden. Deze twee uitrustingen zorgen voor hetzelfde resultaat, maar verschillen wel wat plaatsing en materiaal betreft:

  • Een tochtstrip bestaat uit aluminium of plastic. Het komt aan de scharnierkant van je raam te zitten.
  • Een tochtband is een zelfklevende band die uit zachte materialen bestaat. Je kleeft het in de kozijnen zelf.

Wanneer je een tochtband of tochtstrip aanschaft, is het belangrijk dat je op de dikte let

Zorg ervoor dat de afmetingen overeenkomen met de kieren van jouw kozijnen. Desnoods kan je de strip of band ook bijsnijden. Plaats de tochtband altijd aan de zijde waar het raam tegenaan sluit.  

tochtstrips ramen

11. PVB-folie

Geluidswerende ramen bestaan uit meerdere lagen glas die met PVB-folie behandeld zijn. Deze folie is in staat verschillende toonhoogtes effectief te dempen. Een specialist kan voor de plaatsing zorgen.

Wat kosten geluiddichte ramen?

De prijs voor geluiddichte ramen hangt in de eerste plaats af van het gebruikte materiaal. PVC is bijvoorbeeld goedkoper dan hout en aluminium. Ook de glassoort heeft een grote invloed op de uiteindelijke kosten.

Onderstaande tabel geeft de gemiddelde prijzen per type beglazing weer.

Glassoort Richtprijs 
Dubbel glas 65 tot 80 euro per vierkante meter 
Hoogrendementsglas of HR glas 75 tot 90 euro per vierkante meter 
HR++ glas 85 tot 100 euro per vierkante meter 
HR+++ glas 100 tot 130 euro per vierkante meter
Hou er rekening mee dat dit richtprijzen zijn: verschillende factoren kunnen de kosten verhogen of verlagen. 

Wil je exacte prijzen kennen? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met meerdere deskundigen die je prijsvoorstellen en adviezen op maat doorsturen. Vervolgens kan je de verschillende tarieven met elkaar vergelijken en de voordeligste optie voor jouw situatie kiezen.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

De beste beglazing kiezen: enkele tips

Een investering in geluidswerende ramen is verstandig. Het is echter belangrijk dat je de juiste soort beglazing kiest.

Dubbel glas is een goedkopere glassoort dan hoogrendementsglas, maar zonder coating zorgt het amper voor een betere geluidsisolatie van je ramen.

Controleer daarom altijd dat je glas met coating geplaatst wordt. De isolerende prestaties zijn namelijk dubbel zo goed met een coating.

Daarnaast zorgt dikker glas voor betere isolerende eigenschappen. Toch kunnen niet alle raamprofielen een groot gewicht aan glas dragen. Een oplossing is om je schrijnwerk te vernieuwen, maar de kosten lopen dan natuurlijk snel op.

Kortom: welke beglazing je kiest, hangt voor een groot deel af van je beschikbare budget.

Geluidsisolatiewaarde (Rw)

Bovendien hou je best ook rekening met de geluidsisolatiewaarde of RW. Deze getallen geven weer hoeveel geluid een raam kan dempen of tegenhouden.

De DIN 4109 verordening legt de minimale eisen voor geluidsisolatie vast. Zo bestaat de isolatiewaarde voor ramen uit 6 klassen:

Geluidsisolatiewaarde Hoeveel geluid houdt het tegen? 
25 tot 29Geluid van 10 tot 50 voertuigen per uur op meer dan 35 meter van de woning
30 tot 34Geluid van 10 tot 50 voertuigen per uur op minder dan 35 meter van de woning
35 tot 39 Geluid van 50 tot 200 voertuigen per uur op minder dan 35 meter van de woning
40 tot 41 Geluid van 1.000 tot 3.000 voertuigen per uur op meer dan 100 meter van de woning
45 tot 49 Geluid van 1.000 tot 3.000 voertuigen per uur op minder dan 100 meter van de woning
50 of meer Geluid van 3.000 tot 5.000 voertuigen per uur op minder dan 100 meter van de woning

Vraag advies en vergelijk vrijblijvend offertes

Voordelen van geluidswerende of geluiddichte ramen

Geluidswerende ramen hebben verschillende voordelen:

  • Akoestisch comfort. Voortdurende geluidsoverlast is niet goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Je krijg bijvoorbeeld last van stress en je hebt een grotere kans op cardiovasculaire ziektes door een verhoogde bloeddruk en een vernauwing van de kransslagaders. Geluiddichte ramen brengen de omgevingsgeluiden tot een acceptabel en gezond niveau. Zo verbetert niet alleen je nachtrust, maar geniet je ook van kalmte overdag.
  • Betere bescherming tegen inbraken. Geluidswerende ramen hebben een extra robuuste samenstelling. Daarom zijn ze ook sterk genoeg tegen inbraakpogingen.
  • Hogere geluidsisolatie dan standaard ramen. Een betere isolatie doet je niet alleen besparen op je energierekening, maar zorgt er ook voor dat je jouw buren niet stoort met muziek of luide conversaties.
controle werking raam

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kom je in contact met meerdere specialisten in jouw regio. Vervolgens krijg je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en advies op maat toegestuurd.

Deze kan je gemakkelijk met elkaar vergelijken waardoor je de beste en voordeligste optie vindt. Bovendien zorgt een deskundige voor een kwalitatieve en correcte plaatsing van jouw geluidsisolerende ramen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.