Dakvenster plaatsen: prijs en soorten

Een dakvenster plaatsen is de ideale oplossing om meer licht te brengen in je kamer en zolder. In dit artikel geven we je meer informatie over de prijzen en soorten dakvensters. Wil je je verouderd dakvenster vervangen of een nieuw dakvenster plaatsen? Ontvang gratis offertes via onze offertepagina.

Dakvenster: prijs

Wanneer je overweegt om een nieuw dakvenster te plaatsen, is de prijs zeker belangrijk. Gemiddeld kost een dakvenster, ook wel dakraam genoemd, tussen de € 700 en € 1.250. Natuurlijk spelen het materiaal en het soort dakvenster een rol. Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen.

Type dakraamGemiddelde prijs (excl. btw en incl. installatie)
Klein dakraamTussen de 650 en 1.000 euro 
Middelgroot dakraamTussen de 800 en 1.200 euro
Groot dakraamTussen de 950 en 1.500 euro 

Opgelet: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je eerder op zoek naar prijzen op maat? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice onderaan de pagina. 

Dakvenster plaatsen

Wat kost het om een dakraam te laten plaatsen?

Hoeveel betaal je nu juist voor de installatie van je gloednieuwe dakvenster? Naast de prijs voor het raam betaal je gemiddeld tussen de 200 en 300 euro installatiekosten.

Natuurlijk hangt deze prijs ook af van een aantal factoren zoals het formaat, het aantal uren van de specialist, en welke specialist jij uiteindelijk kiest.

Op zoek naar prijzen op maat?
Vraag hier je offertes!

Dit heeft invloed op de prijs

De prijs van een dakvenster kan erg variëren. Er zijn verschillende factoren die het kostenplaatje beïnvloeden, zoals: het type beglazing, het merk, de grootte van het dakraam en enkele extra’s. We bespreken de verschillende invloeden op de prijs hieronder.

Beglazing

Er bestaan heel wat verschillende soorten beglazing. Welke jij precies moet kiezen, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en wensen.

Je hebt de keuze uit onder andere (drie)dubbele beglazing, superisolerend glas, zonwerend glas (binnen- en/of buitenkant), geluiddempend glas, inbraakwerend glas, …

Twijfel je over welk type beglazing je moet nemen voor je gloednieuwe dakvensters? Aarzel niet langer en vraag raad aan een vakman.

Het merk

De prijs hangt natuurlijk af van het soort merk waarvoor je kiest. De bekendste fabrikanten van dakvensters zijn Velux, Fakro en Roto: elk met hun eigen voordelen.

Grootte dakraam

De breedte en hoogte van het dakraam spelen natuurlijk ook een hele grote rol. Standaard heeft een dakvenster een afmeting van 114 op 118 cm. Toch kan je hier ook nog keuzes maken:

  • Een klein dakraam: 55 x 75 cm.
  • Een middelgroot dakraam: 94 x 98 cm.
  • Een groot dakraam: 134 x 140 cm.

Extra’s

Wil je verduisterende rolgordijnen of luikjes toevoegen, dan betaal je hier meer voor. Ook andere opties zoals ventilatie of speciale veiligheidssloten beïnvloeden de prijs. We bespreken de populairste extraatjes

  • Ventilatie: de nieuwste generaties van dakvensters hebben nu een handig zelfregulerend ventilatiesysteem. Maar wat houdt dat precies in? De hoeveelheid lucht die naar binnenkomt, wordt automatisch geregeld door een speciale klep die geïntegreerd zit in het dakraam. De hoeveelheid lucht die naar binnenkomt, blijft altijd hetzelfde. Zelfs bij sterke wind en andere extreme weersomstandigheden.
  • Een inbraakwerend dakvenster: wil je je woning graag beschermen tegen inbrekers? Dan is een inbraakwerend dakvenster wellicht een goed idee. In deze ramen zitten speciale veiligheidssloten, waardoor het raam zelfs niet geforceerd kan worden.
  • Zonwering: houd je graag de zon buiten tijdens de warme zomermaanden? Door voor een zonwering op je raam te kiezen, verhoog je het comfort in je slaapkamer. Je kan kiezen uit verschillende opties: verduisterende rolgordijnen, buitenzonwering en jaloezieën.

Bovendien speelt de moeilijkheidsgraad van de plaatsing ook een grote rol in je uiteindelijke prijs.

Dakvenster is open

Dakraam plaatsen: soorten dakvensters

Over het algemeen kan je drie soorten dakvensters laten plaatsen. Welk type dakraam voor jou de beste optie is, hangt af van de helling van jouw hellend dak. We bespreken de verschillende soorten dakramen één voor één. 

Wentelende dakvensters

Het tuimelraam of wentelend dakraam kun je tot 180° om zijn as laten draaien, dankzij het scharnier in het midden. Dat maakt het raam ook erg makkelijk om te reinigen.

Bovendien kan je de ruimte ook al verluchten via een ventilatiepoortje. Daarom is dit type raam ideaal voor schuine daken.

Aangezien de hendel zich bovenaan het raam bevindt, is het een erg veilige constructie voor kinderen. Ook heb je zo de mogelijkheid nog een meubelstuk onder je venster te plaatsen. Een wentelend dakvenster is een optie voor daken met een hellingsgraad van 50 tot 90.

Uitzetbaar dakvenster

Dit soort dakvenster kan je maar tot een hoek van 45° naar buiten openzetten. Het scharnier bevindt zich namelijk aan de bovenkant van het raam. De hendel bevindt zich aan de onderkant van het raam, waardoor het raam ook vaak bij lagere daken wordt geplaatst.

Dat zorgt voor een erg mooi panoramisch zicht en vergroot de ruimte. Ook hier heb je een ventilatiepoortje. Een uitzetbaar dakraam wordt geplaatst bij daken met een helling tussen 15 en 55 graden.

Plat dakvenster op platte daken

Indien je dak plat is, kan een lichtkoepel een oplossing zijn om de ruimte van meer licht en lucht te voorzien. Vaak kan je deze constructies via een schakelaar of afstandsbediening bedienen.

Een lichttunnel is dan weer handig om een ruimte toch van natuurlijk licht te voorzien, al kan of wil je daar geen dakkoepel plaatsen.

Dakvenster materialen

Qua materialen heb je heel wat keuze bij dakvensters. Ze kunnen bestaan uit hout, kunststof, aluminium, zink, staal en koper.

Je kunt voor een coating van polyurethaan kiezen, wat betekent dat het raam van hout bestaat met een kunststof afwerking. Op die manier heb je zo goed als geen onderhoud aan het raam zelf.

Ook witte acryllak is tegenwoordig populair. Hierbij bestaat je (buiten)raam dan standaard uit aluminium – al zijn zink en koper ook een optie – en kan je kiezen uit een brede waaier aan RAL-kleuren.

Waarom een nieuw dakvenster laten plaatsen?

Een dakvenster hoeft niet saai te zijn. Meer nog, door middel van verschillende combinaties kan je met de meeste dakramen erg creatief uit de hoek komen. Zo creëer je niet enkel meer licht, maar laat je de ruimte er ook esthetisch aantrekkelijker uitzien.

Je kan bijvoorbeeld een balkon creëren aan de hand van een uitzetbaar Velux dakvenster in combinatie met een verticaal naar buiten draaiend raam. Het onderste deel fungeert dan als balustrade voor je balkonvenster.

Indien je graag een permanent balkon wil waarop je eventueel wat meubilair kan plaatsen, kan je de uitzetbare dakvensters combineren met naar buiten draaiende deurelementen. Hiervoor heb je wel een bouwvergunning nodig omdat je effectief een balkon zal aanbouwen.

Heb je vergunning nodig voor een dakraam?

Wanneer je aan de voorkant van je woning een dakraam wilt plaatsen, mag dat zonder vergunning zolang het niet boven het dakoppervlak uitsteekt. De regel is dat het raam niet meer dan 60 cm mag uitsteken.

Steekt het dakvenster toch meer uit? Dan wordt dat raam benoemd als een dakkapel én daarvoor heb je wel een vergunning nodig.

Heb je een plat dak? Dan heb je vrijwel nooit een vergunning nodig voor de installatie van een nieuw dakvenster.

Dakvenster plaatsen door een specialist

Is een dakraam plaatsen moeilijk?

Wil je graag zelf aan de slag gaan met het plaatsen van een dakvenster? In een bestaand dak of een nieuw dak een venster plaatsen is eigenlijk niet zo moeilijk. Dat kan je zowel in een geïsoleerde als een niet geïsoleerde zolderkamer uitvoeren.

Toch informeer je je best over de installatie en het al dan niet installeren van isolatie in je dak. Hoewel de installatie niet zo moeilijk is, kan het wel een zware klus zijn. Daarom is het zeker aan te raden om enkele helpende handen in te schakelen voor het plaatsen van je nieuw dakvenster.

Twijfel je nog over het juiste dakraam voor jouw dak? Of twijfel je over de kostprijs? Ontvang gratis offertes

Bestaand dakvenster vervangen of een nieuw dakvenster op je plat of schuin dak installeren? Hoewel het een grote investering is, is het zeker de moeite waard.

Een installateur uit jouw buurt helpt je graag verder. Samen bekijken ze dan welk type raam het meest geschikt is voor de ruimte en helemaal aan jouw wensen beantwoordt.

Vraag vandaag nog gratis offertes aan via onderstaand formulier en scoor de beste deal voor je bouw- of renovatieproject. Schakel voor al je projecten zeker een vakman in. Zo vermijd je onnodige kosten en ontvang je steeds advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.