Dakvenster: soorten, materialen en prijs

Wil je jouw zolder van meer licht voorzien? Of bestaat een van je kamers uit een afhellend dak? Een dakvenster laten plaatsen is een goede oplossing hiervoor. In dit artikel geven we je meer informatie over dit type vensters.

Kostprijs dakvenster

De prijs van een dakvenster kan erg variëren. Er zijn verschillende factoren die het kostenplaatje beïnvloeden, zoals:

  • Beglazing: je hebt de keuze uit onder andere (drie)dubbele beglazing, superisolerend glas, zonwerend glas (binnen- en/of buitenkant), geluiddempend glas, inbraakwerend glas, …
  • Merk: de voornaamste merken zijn Velux, Fakro en Roto.
  • Grootte: de breedte en hoogte van het dakraam spelen een hele grote rol. Standaard heeft een dakvenster een afmeting van 114 op 118 cm.
  • Extra’s: wil je rolgordijnen of luikjes toevoegen, betaal je daar meer voor. Ook andere opties zoals ventilatie of speciale veiligheidssloten beïnvloeden de prijs.

Natuurlijk speelt ook het materiaal en het soort dakvenster een rol. Hieronder vind je een overzicht van de prijzen, inclusief btw en plaatsingskost. Opgepast: de uiteindelijke prijs kan tot zo’n 40% variëren. Een specialist uit jouw buurt kan je helpen een raming op te stellen.

Ontvang je prijs op maat

Afmeting dakraam Richtprijs
55 x 78 cm € 550 – € 620
66 x 98 cm € 570 – € 670
78 x 140 cm € 700 – € 800
94 x 118 cm € 770 – € 850
94 x 140 cm € 800 – € 870
114 x 118 cm € 800 – € 900
114 x 140 cm € 820 – € 950
134 x 98 cm € 850 – € 900
134 x 140 cm € 1.000 – € 1.100

Soorten dakvensters

Over het algemeen kan je drie soorten dakvensters laten plaatsen. Welke type dakraam een optie is voor jou, hangt af van de helling van jouw dak.

  1. Wentelend dakvenster of tuimelraam: dit soort dakvenster kan je tot 180° om zijn as laten draaien dankzij het scharnier in het midden. Dat maakt het raam ook erg makkelijk om te reinigen. Bovendien kan je je ruimte ook al verluchten via een ventilatiepoortje. Aangezien de hendel zich bovenaan het raam bevindt, is het een erg veilige constructie voor kinderen. Ook heb je zo de mogelijkheid nog een meubelstuk onder je venster te plaatsen. Een wentelend dakvenster is een optie voor daken met een hellingsgraad van 50 tot 90.
  2. Uitzetbaar dakvenster: dit soort dakvenster kan je maar tot een hoek van 45° naar buiten openzetten. Het scharnier bevindt zich namelijk aan de bovenkant van het raam. De hendel bevindt zich aan de onderkant van het raam, waardoor het raam ook vaak bij lagere daken wordt geplaatst. Dat zorgt voor een erg mooi panoramisch zicht en vergroot de ruimte. Ook hier heb je een ventilatiepoortje. Een uitzetbaar dakvenster wordt geplaatst bij daken met een helling tussen 15 en 55 graden.
  3. Dakraam op een plat dak: wanneer je dak plat is, kan een lichtkoepel of -straat een oplossing zijn om de ruimte van meer licht en lucht te voorzien. Vaak kan je deze constructies via een schakelaar of afstandsbediening openen. Een lichttunnel is dan weer handig om een ruimte toch van natuurlijk licht te voorzien, al kan of wil je daar geen dakkoepel plaatsen.

Dakvenster plaatsen

Dakvenster materialen

Qua materialen heb je heel wat keuze bij dakvensters. Ze kunnen bestaan uit hout, kunststof, aluminium, zink, staal en koper. Je kan voor een coating uit polyurethaan kiezen, wat betekent dat het raam uit hout bestaat met een kunststof afwerking. Op die manier heb je zo goed als geen onderhoud aan het raam zelf.

Ook witte acryllak is tegenwoordig populair. Hierbij bestaat je (buiten)raam dan standaard uit aluminium – al zijn zink en koper ook een optie – en kan je kiezen uit een brede waaier aan RAL-kleuren.

Laat je adviseren door een vakman

Waarom kiezen voor een dakvenster?

Waarom dakvenster plaatsen? Een dakvenster hoeft niet saai te zijn. Meer nog, je kan door middel van verschillende combinaties er erg creatief mee uit de hoek komen. Zo creëer je niet enkel meer licht, maar laat je de ruimte er ook esthetisch aantrekkelijker uitzien.

Je kan bijvoorbeeld een balkon creëren aan de hand van een uitzetbaar dakvenster in combinatie met een verticaal naar buiten draaiend raam. Het onderste deel fungeert dan als balustrade voor je balkonvenster. Indien je graag een permanent balkon wil waarop je eventueel wat meubilair kan plaatsen, kan je de uitzetbare dakvensters combineren met naar buiten draaiende deurelementen. Hiervoor heb je wel een bouwvergunning nodig omdat je effectief een balkon zal aanbouwen.

Twijfel je nog over het juiste dakraam voor jouw dak?

Een specialist uit jouw buurt helpt je graag verder. Samen bekijken we dan welk type raam het meest geschikt is voor de kamer en helemaal aan jouw wensen beantwoordt. Vraag vandaag nog een offerte aan!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt