Dakvenster plaatsen: prijs en soorten

Een dakvenster plaatsen is de ideale oplossing om meer licht te voorzien in je kamer en zolder. In dit artikel geven we je meer informatie over de prijzen en soorten van dakvensters. Wil je je verouderd dakvenster vervangen of een nieuw dakvenster plaatsen? Ontvang gratis offertes via onze offertepagina.

Ontvang offertes voor dakvensters

Dakvenster: prijs

Gemiddeld kost een dakvenster, ook wel dakraam genoemd, tussen de € 700 en € 1.250. Natuurlijk speelt ook het materiaal en het soort dakvenster een rol. Hieronder vind je een overzicht van de prijzen.

Afmeting dakraamRichtprijs (incl. btw en plaatsing)
55 x 78 cm€ 550 – € 620
66 x 98 cm€ 570 – € 670
78 x 140 cm€ 700 – € 800
94 x 118 cm€ 770 – € 850
94 x 140 cm€ 800 – € 870
114 x 118 cm€ 800 – € 900
114 x 140 cm€ 820 – € 950
134 x 98 cm€ 850 – € 900
134 x 140 cm€ 1.000 – € 1.100

Dit heeft invloed op de prijs

De prijs van een dakvenster kan erg variëren. Er zijn verschillende factoren die het kostenplaatje beïnvloeden, zoals:

Beglazing

Je hebt de keuze uit onder andere (drie)dubbele beglazing, superisolerend glas, zonwerend glas (binnen- en/of buitenkant), geluiddempend glas, inbraakwerend glas, …

Het merk

De prijs hangt natuurlijk af van het soort merk waarvoor je kiest. De bekendste merken zijn Velux, Fakro en Roto

Grootte dakraam

De breedte en hoogte van het dakraam spelen een hele grote rol. Standaard heeft een dakvenster een afmeting van 114 op 118 cm.

Extra’s

Wil je verduisterende rolgordijnen of luikjes toevoegen, dan betaal je hier meer voor. Ook andere opties zoals ventilatie of speciale veiligheidssloten beïnvloeden de prijs.

velux producten

Ontvang je prijs op maat

Dakraam plaatsen: soorten dakvensters

Over het algemeen kan je drie soorten dakvensters laten plaatsen. Welke type dakraam voor jou de beste optie is, hangt af van de helling van jouw hellend dak.

Wentelende dakvensters

Het tuimelraam of wentelend dakraam kan je tot 180° om zijn as laten draaien, dankzij het scharnier in het midden. Dat maakt het raam ook erg makkelijk om te reinigen. Bovendien kan je de ruimte ook al verluchten via een ventilatiepoortje.

Aangezien de hendel zich bovenaan het raam bevindt, is het een erg veilige constructie voor kinderen. Ook heb je zo de mogelijkheid nog een meubelstuk onder je venster te plaatsen. Een wentelend dakvenster is een optie voor daken met een hellingsgraad van 50 tot 90.

Uitzetbaar dakvenster

Dit soort dakvenster kan je maar tot een hoek van 45° naar buiten openzetten. Het scharnier bevindt zich namelijk aan de bovenkant van het raam. De hendel bevindt zich aan de onderkant van het raam, waardoor het raam ook vaak bij lagere daken wordt geplaatst.

Dat zorgt voor een erg mooi panoramisch zicht en vergroot de ruimte. Ook hier heb je een ventilatiepoortje. Een uitzetbaar dakraam wordt geplaatst bij daken met een helling tussen 15 en 55 graden.

Nieuwe dakramen op platte daken

Indien je dak plat is, kan een lichtkoepel een oplossing zijn om de ruimte van meer licht en lucht te voorzien. Vaak kan je deze constructies via een schakelaar of afstandsbediening bedienen.

Een lichttunnel is dan weer handig om een ruimte toch van natuurlijk licht te voorzien, al kan of wil je daar geen dakkoepel plaatsen.

velux dakvensters

Dakvenster materialen

Qua materialen heb je heel wat keuze bij dakvensters. Ze kunnen bestaan uit hout, kunststof, aluminium, zink, staal en koper. Je kan voor een coating uit polyurethaan kiezen, wat betekent dat het raam uit hout bestaat met een kunststof afwerking. Op die manier heb je zo goed als geen onderhoud aan het raam zelf.

Ook witte acryllak is tegenwoordig populair. Hierbij bestaat je (buiten)raam dan standaard uit aluminium – al zijn zink en koper ook een optie – en kan je kiezen uit een brede waaier aan RAL-kleuren.

Laat je adviseren door een vakman

Waarom kiezen voor een nieuw dakvenster?

Een dakvenster hoeft niet saai te zijn. Meer nog, door middel van verschillende combinaties kan je met de meeste dakramen erg creatief uit de hoek komen. Zo creëer je niet enkel meer licht, maar laat je de ruimte er ook esthetisch aantrekkelijker uitzien.

Je kan bijvoorbeeld een balkon creëren aan de hand van een uitzetbaar Velux dakvenster in combinatie met een verticaal naar buiten draaiend raam. Het onderste deel fungeert dan als balustrade voor je balkonvenster.

Indien je graag een permanent balkon wil waarop je eventueel wat meubilair kan plaatsen, kan je de uitzetbare dakvensters combineren met naar buiten draaiende deurelementen. Hiervoor heb je wel een bouwvergunning nodig omdat je effectief een balkon zal aanbouwen.

dakraam plaatsen

Twijfel je nog over het juiste dakraam voor jouw dak? Ontvang gratis offertes

Bestaand dakvenster vervangen of een nieuw dakvenster op je plat of schuin dak installeren? Een specialist uit jouw buurt helpt je graag verder. Samen bekijken we dan welk type raam het meest geschikt is voor de ruimte en helemaal aan jouw wensen beantwoordt. Vraag vandaag nog gratis offertes aan via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.