Tuimelraam: wat betekent het? Hoe werkt het?

Wil je meer licht en ventilatie in je woning? Overweeg dan zeker het tuimelraam. Wat zijn ze, hoe werken ze en welk materiaal past bij jouw stijl? Lees hier ook meer over handmatige en elektrische bediening, slimme functies en welke unieke decoraties je kunt toevoegen. Wil je graag een tuimelraam laten installeren door een erkende professional? Vul ons offerteformulier in.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van specialisten

Wat is een tuimelraam precies?

Een draai of tuimelraam is een raamconstructie waarbij het venster langs zijn horizontale as kan draaien op de helft van zijn totale hoogte. Dit gebeurt via een metalen draaipunt met scharnieren aan beide stijlen.

De draaibeweging zorgt ervoor dat het bovenste gedeelte van het raam naar binnen draait terwijl het onderste gedeelte naar buiten beweegt.

De omgekeerde constructie, waarbij het onderste deel naar binnen draait en het bovenste deel naar buiten, is mogelijk, maar komt zelden voor.

Raamwerker installeert tuimelraam

Waar kan je een uitzetraam plaatsen?

Uitzetramen, ook bekend als tuimelramen, zijn ideaal voor zolders en bovenverdiepingen. Of je ze nu in het dak of in een muur plaatst, deze ramen zorgen voor aanzienlijk meer ventilatie en natuurlijke lichtinval. Zo verbeter je het comfort en kan je zolder zelfs als leefruimte dienen.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Geschikte materialen voor een tuimelraam

Tuimelramen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar, waaronder kunststof, hout en aluminium. Elk materiaal heeft een eigen prijskaartje, alsook eigen voor- en nadelen:

1. Kunststof

Kunststof is een betaalbare optie en vereist weinig onderhoud. Hoewel het minder duurzaam is dan andere materialen, is het een kosteneffectieve keuze voor wie op zoek is naar een voordelige oplossing.

2. Hout

Houten tuimelramen hebben een lange levensduur en bieden een breed kleurenassortiment aan. Het nadeel is dat hout regelmatig onderhoud nodig heeft. Maar het is zeker een esthetische keuze voor wie de voorkeur geeft aan natuurlijke en warme materialen.

3. Aluminium

Aluminium dakramen zijn populair vanwege hun onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid. Hoewel ze duurder zijn, hebben ze een moderne uitstraling en zijn ze bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Het is een ideale keuze voor wie bereid is te investeren in hoogwaardig materiaal.

Tuimelraam

De bediening van tuimelramen

Tuimelramen bieden twee verschillende bedieningsopties: handmatig en elektrisch. In het volgende gedeelte bespreken we beide methodes zodat je makkelijk kunt bepalen welke het beste bij jouw behoeften en voorkeuren aansluit.

Automatische versus elektrische sluiting

Voor een handmatige bediening heb je een dakraam met een brede handgreep nodig. Zo kan je het raam eenvoudig openen en vastzetten. Met elektrische bediening kun je het wentelraam vanuit elke plek in huis bedienen.

Bovendien kun je zelfs timers instellen om het dakraam op specifieke tijdstippen te openen en sluiten. Een extra technologisch snufje voor je wentelraam is bijvoorbeeld een regensensor, die het raam automatisch sluit wanneer de eerste druppels op het raam vallen.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Wat kies je als decoratie voor uitzettuimelramen?

Om ongewenst licht of insecten buiten te houden, bestaan enkele handige opties bij uitzettuimelramen. Hieronder bespreken we enkele deocraties die ook een praktische functie hebben.

Hor

Een eerste optie is een vliegenhor. Het zorgt voor een praktische ventilatie en is bovendien makkelijk te bevestigen. Verder is het wind- en tochtbestendig wanneer je het met gaasrunners installeert.

Aangezien uitzetramen vaak openstaan, is het belangrijk om ze van een geschikte hor te voorzien. Kies een rolhor of plisséhor die past bij een draairaam dat naar buiten opent.

Rolhor aan tuimelraam zolder

Gordijn

Naast horren kun je ook gordijnen aan je tuimelraam toevoegen. Een veelgebruikte en strak afgewerkte optie is het rolgordijn: een moderne optie dat op ieder dakvenster past.

Niet alleen dragen ze bij aan de lichtregulatie, ze houden bovendien warmte tegen. Merken als Velux en Fakro bieden diverse soorten gordijnen specifiek voor tuimelramen.

Scharnier taatsraam

Een taatsraam heeft scharnieren aan de boven- en onderkant, meestal op ongeveer een derde van de breedte. Het voordeel is een beperkte uitzwaai, wat bijvoorbeeld handig is voor een schoonmaakbeurt aan de buitenkant.

Het nadeel is dat de plaatsing lastig is vanwege de beperkte ruimte en obstakels in het raamkozijn. Als de scharnieren aan de zijkanten zitten, spreken we van een tuimelraam.

Nood aan extra natuurlijk licht? Vraag en ontvang info, advies en offertes van specialisten

Interesse in de plaatsing van een nieuw dakraam in je woning? Raadpleeg zeker de expertise van professionals. Tuimelramen zijn een effectieve oplossing voor meer natuurlijke lichtinval.

Het advies van experts helpt je een weloverwogen keuze te maken. Ze adviseren je op vlak van decoratie en informeren je over de juiste plaatsing voor een optimale, natuurlijke lichtinval.

Neem contact op met professionals en ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.