Voordeur schilderen: aandachtspunten, stappenplan en prijs

In dit artikel over je voordeuren schilderen vind je alles wat je moet weten! Of je nu een kleurrijke transformatie overweegt of gewoon wat onderhoud wilt plegen. Leer over essentiële stappen, van voorbereiding tot kleurkeuze, en ontdek handige tips voor kunststof deuren.

Contacteer een schilder en ontvang gratis offertes

Voorbereiding op het schilderen van de buitendeur

De voorbereiding op het schilderen van de buitendeur is een cruciale stap voor een langdurig en mooi resultaat.

Allereerst is het verwijderen van elementen zoals klinken, sloten en afdekplaatjes van de voordeur essentieel. Deze stap zorgt voor een gemakkelijkere toegang tot het gehele oppervlak van de deur en voorkomt dat verf op ongewenste plaatsen terechtkomt.

Vervolgens is het schoonmaken en ontvetten van de deur een belangrijke stap. Het is aan te raden om de deur grondig te reinigen met lauw water en een speciale verfreiniger. Dit zorgt ervoor dat de verf goed hecht aan de deur.

Als laatste stap in de voorbereiding, is het schuren van de deur aan te raden. Dit maakt de oppervlakte ruwer waardoor de verf beter zal hechten. Gebruik fijn schuurpapier en schuur in de richting van de houtnerf.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Stappenplan voor het schilderen van een houten voordeur of buitendeur

Bij het schilderen van een houten voordeur volg je enkele vaste stappen om een glad en duurzaam resultaat te behalen.

 1. Primer aanbrengen: begin met het aanbrengen van een laag primer of grondverf. Dit zorgt voor betere hechting van de verf en voorkomt dat de verf in het hout trekt.
 2. Eerste laag verf: na het drogen van de primer, breng je de eerste laag verf aan. Gebruik een kwast voor de details en een roller voor de grotere oppervlakken. 
 3. Tweede laag verf: laat de eerste laag volledig drogen, schuur deze licht op en breng dan de tweede laag aan. Dit zorgt voor een gelijkmatige en dichte dekking.
 4. Afwerking: als de tweede laag droog is, kun je de deur afwerken met een blanke lak voor extra bescherming.
Schilder schildert voordeur wit

Tips voor het kiezen van de juiste kleur

Bij het kiezen van de juiste kleur voor je voordeur, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste moet je de stijl en kleur van je huis overwegen. De kleur van je voordeur moet complementair zijn aan de rest van je huis. Kies bijvoorbeeld voor een donkere kleur als je huis licht van kleur is, of vice versa.

Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met de omgeving. Als je in een buurt woont met veel gelijkaardige huizen, kan je overwegen om een kleur te kiezen die hierbij past.

Tot slot, vergeet niet om je persoonlijke voorkeur in overweging te nemen. Het is immers jouw huis! Kies een kleur die je mooi vindt en waar je je prettig bij voelt.

Experimenteer met verschillende kleuren en probeer te visualiseren hoe ze eruit zouden zien op je voordeur. Je kunt ook stalen of kleurenpaletten gebruiken om je te helpen bij je beslissing.

Vraag gratis advies en vergelijk eenvoudig offertes

Kunststof voordeur schilderen: wat je moet weten

Schilderen van een kunststof voordeur kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en materialen is het zeker haalbaar. Hier zijn enkele handige tips:

 1. Gebruik een specifieke primer voor kunststof: kunststof heeft een glad oppervlak waar verf moeilijk aan hecht. Kies daarom een primer die speciaal is ontworpen voor kunststof oppervlakken. Deze primer zorgt voor een betere hechting van de verf en resulteert in een gladder en duurzamer eindresultaat.
 2. Geen noodzaak voor regelmatig schuren: in tegenstelling tot houten deuren vereisen kunststof deuren geen regelmatig schuren. Ze zijn onderhoudsvriendelijk en blijven makkelijk schoon
 3. Experimenteer met verschillende lakverven: je kunt elke soort lakverf gebruiken om een kunststof deur te schilderen. Dit geeft je de vrijheid om te experimenteren met diverse kleuren en afwerkingen, waardoor je de perfecte uitstraling voor jouw deur kunt creëren.

Hoe voordeur schuren voor je kan schilderen?

Het voorbereiden van de deur door middel van schuren is een cruciale stap om een strak en gelijkmatig schilderresultaat te verkrijgen.

Eerst dien je eventuele oude verflagen te verwijderen, wat kan worden uitgevoerd met een verfkrabber of grof schuurpapier (korrel 80 – 120).

Als de oude verflaag nog intact is, is het aan te raden fijn schuurpapier te gebruiken (korrel 240 – 320). Bij ongeschaafd hout wordt middelgrof schuurpapier (korrel 180) aanbevolen.

Altijd schuren in de richting van de houtnerf om krassen en onregelmatigheden te voorkomen. Na het schuren is het belangrijk het hout grondig stofvrij te maken.

Dit kan worden bereikt door een vochtige doek te gebruiken. Zorg ervoor dat de deur volledig droog is alvorens te beginnen met schilderen.

Man schuurt voordeur en deurkozijn voor schilderen

De kosten van het laten schilderen van een voordeur

De kosten voor het laten schilderen van een voordeur variëren sterk en hangen af van verschillende factoren.

Het uurtarief van een schilder ligt gemiddeld tussen de € 35 en € 50. Dit kan echter per schildersbedrijf verschillen, waarbij grotere bedrijven doorgaans duurder zijn dan zelfstandige schilders.

De gemiddelde prijs voor het schilderen van een standaarddeur ligt tussen de € 60 en € 120. Dit is inclusief btw, verf en materiaal.

Als je ook de deurposten laat schilderen, kan er een meerprijs van ongeveer € 25 gelden. Het is ook mogelijk om kosten te besparen door het schilderwerk zelf uit te voeren.

Het gebruik van een kwast versus roller

Bij het schilderen van een voordeur kan de keuze tussen het gebruik van een kwast of roller een verschil maken in het eindresultaat.

Een kwast is ideaal voor het schilderen van kleinere, gedetailleerde gebieden, zoals hoeken of smalle randen. Daarom is het een goede optie voor het schilderen van details op een deur, zoals paneelranden.

Een roller daarentegen is perfect voor het schilderen van grote oppervlakken en kan een glad en streeploos resultaat geven. Het wordt vaak gebruikt voor het schilderen van het grootste deel van de deur.

Voor beginners kan het schilderen met een roller als prettiger worden ervaren. Het kan de verf namelijk makkelijk verdelen en leidt vaak tot een eenvoudigere afwerking. 

 • Voor het schilderen van grote oppervlakken, zoals de meeste delen van de deur, is een roller een goede keuze.
 • Voor het schilderen van kleinere, gedetailleerde gebieden of moeilijk bereikbare plekken, zoals hoeken of smalle randen, is een kwast de beste optie.

Krijg de beste oplossing voor jouw behoeften

Hoe lang moet de verf drogen?

De droogtijd van verf varieert afhankelijk van het type en de omstandigheden. Watergedragen verf is meestal binnen 1 – 2 uur aanraakdroog en 4 – 6 uur overschilderbaar. Terpentinegedragen verf droogt langzamer, met 6 – 8 uur aanraakdroog en 16 – 24 uur overschilderbaar.

Houd de deur tijdens het drogen vrij van belasting en vermijd stof. Optimale omstandigheden zijn een temperatuur van 15 – 25 graden Celsius en lage luchtvochtigheid.

Wacht tot elke laag volledig droog is voordat je een nieuwe laag aanbrengt voor een betere hechting en duurzaamheid. Besef dat de droogtijd niet hetzelfde is als de uithardingstijd; volledige uitharding kan enkele dagen duren.

Mag je zomaar je voordeur schilderen?

Tenzij de eigendomsakte specifieke voorschriften bevat met betrekking tot de kleur van de voordeur, heb je de vrijheid om zelf de kleur van je voordeur te kiezen.

Je naam op je voordeur schilderen

Om de naam op je voordeur te schilderen, doop je het topje van je penseel in de lak en schilder je voorzichtig over de afdruk van de letters op de deur. Zorg ervoor dat je niet te veel lak aanbrengt om te voorkomen dat de lak gaat ‘lopen’.

Bij het aanbrengen van de lak zal het in eerste instantie niet meteen egaal zijn, maar je zult merken dat de lak zich verspreidt en binnen enkele minuten een mooi glad resultaat oplevert.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Zwart verven: de do’s en don’ts

Bij het schilderen van een voordeur in het zwart, zijn er enkele do’s en don’ts die je in overweging moet nemen.

Do’s:

 • Kies voor hoogwaardige, UV-bestendige verf: zwarte verf absorbeert meer warmte, wat de levensduur van de verf kan beïnvloeden.
 • Gebruik een verfroller voor een gladde, streepvrije afwerking: vooral handig bij het schilderen van grotere oppervlakken.
 • Overweeg het gebruik van een primer: verbeter de hechting van de verf en zorg voor een gelijkmatige kleur.

Don’ts:

 • Vermijd schilderen in direct zonlicht: snelle droging kan leiden tot borstelstrepen of een ongelijke afwerking.
 • Breng geen dikke lagen verf aan: voorkom scheuren of blaarvorming door te kiezen voor meerdere dunne lagen.
 • Vergeet de deur niet goed voor te bereiden: een grondige reiniging en schuren zijn essentieel voor een optimale hechting van de verf.
Schilderen houten voordeur verfborstel

Wat te doen als de verf niet goed hecht?

Als de verf niet goed hecht, kan dit komen door onvoldoende voorbereiding van de ondergrond, zoals een niet goed ontvette of schone deur. Zorg voor een vetvrije en schone ondergrond met behulp van een ontvetter.

Kies ook een verf die geschikt is voor het materiaal van de deur. Schilder bij een temperatuur tussen 10 en 25 graden Celsius en een relatieve vochtigheid van 40 – 70% om optimale hechting te bevorderen.

Hoe onderhoud je een geschilderde voordeur?

Een geschilderde voordeur onderhouden houdt in dat je je deur schoon en in goede staat houdt om de levensduur van de verflaag te verlengen.

 • Reiniging: maak de deur regelmatig schoon met water en een mild schoonmaakmiddel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die de verf kunnen beschadigen.
 • Inspectie: controleer het schilderwerk regelmatig op tekenen van slijtage of schade. Zo kun je ingrijpen voordat er grotere problemen ontstaan.
 • Herstellen: als er kleine beschadigingen zijn, kun je deze plaatselijk bijwerken met de oorspronkelijke verf.
 • Bescherming: bescherm de deur tegen extreme weersomstandigheden waar mogelijk, bijvoorbeeld door een luifel te plaatsen.

Nieuwe voordeur in 2024: waarop letten?

Als je je voordeur niet wilt schilderen, overweeg dan renovatie of vervanging. Opties zoals houten, aluminium, glazen, PVC deuren en meer zijn beschikbaar, of je nu in een herenhuis woont en een meer landelijke of hypermoderne stijl wilt. Voor persoonlijk advies, raadpleeg lokale specialisten in jouw buurt. Zij kunnen je helpen bij de juiste keuze en de uitvoering van de renovatie of vervanging, waardoor de uitstraling en functionaliteit van je huis kunnen verbeteren.

Ook interessant voor jou:

Hoe lang moet de voordeur open blijven na het schilderen?

+
Ten laatste na 48 uur is de verf helemaal droog, en dan kan je je deuren weer normaal sluiten. Maar let op, als je ze te vroeg sluit, kunnen er beschadigingen optreden.

Hoe moet je een buitendeur verven?

+
Schilder je buitendeur door eerst grondig te reinigen, een geschikte primer aan te brengen, en vervolgens hoogwaardige buitenverf gelijkmatig aan te brengen. Laat elke laag volledig drogen en herhaal indien nodig voor optimale dekking. Wacht met gebruik tot de verf volledig is uitgehard.

Waar verf je de voordeur mee?

+
Als je een deur schildert, kun je zowel een roller als een kwast gebruiken. Het is handig om een kwast, bij voorkeur een ronde kwast, te gebruiken voor het aanbrengen van de grondverf. Voor grotere oppervlakken is een roller echter ook geschikt.

Wat kost een voordeur laten schilderen?

+
Het schilderen van een voordeur of buitendeur omvat diverse stappen. Als je een professional inhuurt voor het gehele proces, ligt het gemiddelde tarief rond de € 40,- per vierkante meter. De belangrijkste kostenposten zijn voornamelijk de verflagen, variërend van € 10,- tot € 15,- per vierkante meter.

Meer weten over voordeuren? Raadpleeg specialisten in je buurt!

Ontdek alles wat je moet weten over voordeuren door in contact te komen met specialisten in jouw buurt! Of je nu op zoek bent naar advies over het schilderen van je voordeur, het kiezen van de juiste materialen, of het installeren van een nieuwe deur, lokale experts staan klaar om je te helpen.

Wil je direct in contact komen met professionals? Vul het onderstaande formulier in en ontvang deskundig advies op maat voor jouw specifieke behoeften.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.