Binnendeur renoveren: wat zijn je opties? Enkele creatieve tips en een stappenplan

Je binnendeur renoveren heeft heel wat voordelen, van energiezuinigheid tot een nieuwe uitstraling van je interieur. In dit artikel bieden we inspiratie voor het aanpakken van je deur. Met enkele tips en een stappenplan ben je zo op weg om je deur een nieuwe stijl te geven.

Wanneer is het voordelig om je binnendeur te laten renoveren?

Een binnendeur laten renoveren kan om allerlei redenen een goed idee zijn. Sommige binnendeuren isoleren slecht, waardoor er veel warmte verloren gaat langs de deuren.

Door een renovatie kun je de deur beter isoleren. Daardoor is het renoveren van je deuren een duurzame investering die bijdraagt aan de waarde van je woning.

Daarnaast kun je de binnendeuren laten renoveren wanneer er schade is aan de deuren. Is deze oppervlakkig, dan volstaat een kleine herstelling. Zo bespaar je op de kosten van een nieuwe binnendeur.

Tot slot kunnen binnendeuren de stijl van de woning volledig veranderen. Door ze te vervangen, geef je het hele interieur meteen een update.

Deurspecialist plaatst gerenoveerde deur

Hoeveel kost een nieuwe binnendeur?

Wanneer je beslist om de binnendeur te renoveren, kan je kiezen om de bestaande deuren op te knappen of om nieuwe deuren te installeren. In onderstaande tabel kan je richtprijzen vinden voor nieuwe binnendeuren.

MateriaalPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Pvc€ 800 à 1.000
Hout€ 900 à 1.100
Aluminium€ 1.100 à 1.300
Staal€ 2.500 à 3.500

De exacte prijs hangt natuurlijk af van jouw wensen. Om een meer concrete prijs te weten te komen, kan je een offerte aanvragen bij een deurspecialist.

Nieuwe binnendeuren plaatsen?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan!

Enkele renovatie ideeën op een rijtje

Het is niet alleen mogelijk een nieuwe deur te kopen, ook je oude binnendeur kan je renoveren door enkele simpele werkjes uit te voeren. Hieronder vind je een overzicht van zulke kleine ingrepen.

1. Schuren en schilderen

Schilderen is een eenvoudige manier om de deuren een update te geven. Je kan met kleur elke richting uit. In principe is het mogelijk om op elk deurmateriaal aan de slag te gaan met verf, maar het is wel belangrijk om te kiezen voor de juiste verf zodat het effect is zoals je voor ogen hebt. Een specialist kan je helpen om de juiste verf uit te kiezen.

Vooraleer je begint, is het ook belangrijk om alle oneffenheden van de vorige afwerkingslagen te verwijderen door het te schilderen oppervlak af te schuren. Dat zal achteraf voor een hogere afwerkingsgraad zorgen.

2. Hang-en-sluitwerk vernieuwen

De sloten, scharnieren en klinken lijken misschien details, maar ze maken of kraken de look van je deur. Door de aankleding van je deur te vernieuwen zet je de toon van de deur.

Alleen al met de juiste klinken en sloten voelt een deur heel modern of net heel klassiek aan. De moeite waard dus om over na te denken.

3. Sierlijsten of plakplinten

Sierlijsten of plakplinten aanbrengen zorgt voor een afwerking die grondig en gedetailleerd oogt. Sierlijsten geven niet alleen meer karakter aan het interieur. Ze hebben ook effect op hoe groot de ruimte lijkt door accenten te leggen op de hoogte en/of breedte van de kamer.

4. Kozijnen vervangen

Ook de kozijnen kunnen gemakkelijk opgefrist worden. Verf ze in dezelfde kleur als de deur, of net in een andere kleur om voor een unieke look te gaan. 

Heb je te maken met houtrot aan de kozijnen? Dan dien je het rotte gedeelte te verwijderen en het kozijn te behandelen met houtrotvuller. Je kan ook een gedeelte van het kozijn vervangen.

Hoewel het dus mogelijk is om dit zelf aan te pakken, kan het een goed idee zijn om een specialist te contacteren in geval van houtrot. Ze pakken het probleem efficiënt aan en vermijden het naar de toekomst toe.

Nieuwe kozijnen

5. Nieuw glas

Je kan ervoor kiezen om glas te integreren in de deur. Door goede beglazing te kiezen stijgt de isolatiewaarde van je deur.

Dat is niet de enige reden om voor beglazing te kiezen. Beglazing zorgt voor een moderne uitstraling en verhoogt de lichtinval in de woning.

6. Deurfolie aanbrengen

Deurfolie is een minder bekend alternatief om de deur een snelle opfrisbeurt te geven. Wanneer de deur zelf nog in goede staat is, kan je het oppervlak beplakken met een folie.

Je kan kiezen tussen folies in allerlei kleuren en prints. Daarnaast maakt de folie de deur bestendig tegen krassen. Deze manier van je deur renoveren is niet alleen erg gemakkelijk, maar ook zeer goedkoop.

Contacteer deurspecialisten uit je buurt
Ontdek de opties voor jouw woning.
arrow Ontvang offertes

Hoe knap je een (oude) deur op? Een concreet stappenplan

Je oude deur opknappen kan op talloze manieren. Hieronder geven we voor één van die manieren een concreet stappenplan, zodat je een idee krijgt van hoe zo’n renovatie er zou uitzien!

Stap 1: voorbereidende werken

Een goede voorbereiding is cruciaal voor een renovatie. Dat maakt het renovatieproces des te gemakkelijker. Denk dus al op voorhand goed na over welke werken je wilt uitvoeren en koop al het nodige materiaal aan.

Denk bijvoorbeeld aan schuurpapier, verf, verfborstels, afplaktape, ontvetter en de nodige onderdelen van je nieuwe deur zoals een klink en een slot.

Stap 2: ontvet en vul de binnendeur

Voor de volgende stap haal je de deur best uit het frame en verwijder je de scharnieren. Dat werkt eenvoudiger. In een stofvrije ruimte kan je dan aan de slag gaan door de deur te ontvetten, verwerk je de oude vetten niet in het hout wanneer je begint te schuren.

Vervolgens vul je eventuele gaten en spleten met opvulmiddel. Het is belangrijk om dit middel lang genoeg te laten drogen. 

Stap 3: schuur de deur

Vervolgens kan je de deur beginnen schuren totdat de deur opnieuw een effen oppervlak heeft. Het is belangrijk dat dit grondig gebeurt. Wanneer er nog oneffenheden zijn, zal je dat merken in het afgewerkte resultaat.

Stap 4: breng de grondverf aan

De grondverf is de laag verf die als onderlaag dient. Door die onderlaag kan de verf die erna komt zich beter binden. Een onderlaag is vooral van belang wanneer je de deur volledig van kleur verandert. Een goede onderlaag zorgt er dan ook voor dat de oude kleur niet meer doorschijnt.

Stap 5: schilder de deur

Wanneer de onderlaag is aangebracht en droog is kan je beginnen met de definitieve verflaag. Het is aangeraden om hier niet te lang mee te wachten. Zo valt er niet te veel stof op de grondlaag. 

Een aandachtspunt tijdens het schilderen is om niet te hard te duwen op de roller en strak te bewegen van boven naar onder. Voor een mooi afgewerkt resultaat kan het een goed idee zijn om de deur twee lagen verf te geven.

Binnendeur verven is goedkope renovatie optie

Stap 6: werk de binnendeur af

Tot slot kan je de deur afwerken door de klinken en sloten te bevestigen en de deur opnieuw in het frame te hangen. 

Alle pluspunten van een gerenoveerde binnendeur

Het renoveren van een binnendeur biedt tal van voordelen, die we hieronder voor je opsommen: 

  • Het renoveren van een binnendeur is goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe deur. 
  • Een deur repareren is geen erg grote klus, waardoor het eenvoudig en snel kan gebeuren.
  • Voor bewoners van een beschermd gebouw zijn grote ingrepen vaak niet mogelijk. In zulke gevallen kan een transparant beschermmiddel uitkomst bieden.
  • Wie de werkzaamheden laat uitvoeren door een schrijnwerker, kan profiteren van een verlaagd btwtarief. Je betaalt dan 6 procent op zowel de materiaal- als arbeidskosten. 

De werken laten uitvoeren door een specialist is sowieso een goed idee. Je bent zeker van een afwerking die tot in de puntjes in orde is en een deur die nog lang in goede staat meegaat.

nieuwe sloten binnendeur

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Tijd om je deur een opfrisbeurt te geven? Geen idee waar je moet beginnen of wil je meer zicht op het kostenplaatje? Bij een schrijnwerker ben je aan het juiste adres.

Samen met jou gaat de specialist op zoek naar de ideale oplossing voor jouw situatie, zodat je nieuwe deur voldoet aan de noden van je woning én je stijl.

Een deurenspecialist contacteren kan gratis en vrijblijvend via onderstaand formulier. Zo ontvang je advies op maat en vergelijk je eenvoudig de verschillende prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type binnendeuren wenst u?
2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?
3. Beschrijf uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.