Gewapend glas: wat is het verschil met draadglas? + Prijs en voordelen

Gewapend glas of draadglas? Wat is het verschil? Bij gewapend glas, net zoals bij gewapend beton, staat stevigheid centraal. Zijn er voordelen van gewapend glas ten opzichte van opties zoals folie tussen de glaslagen of het gebruik van meerdere lagen glas? Hieronder lees je meer over de voordelen en de prijzen van gewapend glas.

Wat is gewapende glas nu precies?

Gewapend glas is een soort veiligheidsglas. Door middel van innovatie is men erin geslaagd om metalen draden te integreren in het glas of tussen twee glasplaten, heel gelijkaardig dus aan gewapend beton.

De bedoeling van gewapend glas is dat het glas niet zo eenvoudig versplintert. Stel je voor dat je op de autosnelweg rijdt en er vliegt een klein steentje op je voorruit en je voorruit versplintert. Je raakt hierdoor gewond. Gewapend glas kan nog breken, maar het valt niet uiteen in scherpe stukken.

Gewapend glas versus draadglas

Gewapend glas, ook bekend als draadglas, verwijst meestal naar verstevigd glas dat niet versplintert. De meest voor de hand liggende manier om gewapend glas te maken is door een raster van metalen draden in het glas te verwerken tijdens het productieproces.

Wat is de prijs voor gewapend glas per m2?

Gewapend glas of draadglas bestaat in enkele varianten. De prijzen tussen deze diverse soorten veiligheidsglas verschillen:

Type draadglasVoorbeeld: 3 ramen, totaal 7 m² aan draadglasGemiddelde prijs per m², inclusief btw en montage
Engels draadglas€  630€ 80 – 100
Brute draadglas€ 630€ 80 – 100
Spiegeldraadglas 1.150€ 140 – 190
Benieuwd naar de kosten van gewapend glas?
Vraag een offerte aan en krijg een prijs op maat. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.
arrow Ontvang offertes op maat

Alle voordelen op een rijtje

Wat zijn nu de voordelen van deze glassoort? We sommen ze even op: 

Geschikt als veiligheidsglas

Het is al een aantal keer aangehaald dat gewapend glas niet versplintert bij een eventuele breuk. Dit maakt het uiterst geschikt voor beglazingen die een verhoogde kans hebben op impact en nauw contact met personen. Denk hierbij aan autoruiten, glazen deuren, enzovoort.

Brandvertragend

Vraag bij je verzekeringsfirma aan om je veiligheidsglas ook te erkennen als brandwerend of brandvertragend glas. Aangezien deze ruiten niet zomaar begeven en uit elkaar vallen, verhindert het de zuurstoftoevoer aan de brandhaard.

Inbraakwerend

Gewapend glas werkt ook inbraakvertragend omdat het aanzienlijk moeilijker is om erdoor te komen. Eens het glas gebroken is, moet ook het metalen raster worden overwonnen. Dit vraagt enorm veel tijd.

Gewapend glas plaatsen

Hoeveel verschillende soorten veiligheidsglas bestaan er?

Gelaagd glas en gehard glas

Veiligheidsglas komt in allerlei vormen en afmetingen voor. Door processen van temperatuurwisselingen verkrijgt gehard glas zijn extra stevigheid.

Gelaagd glas daarentegen is samengesteld uit meerdere glaslagen, die door kunststoffen verbonden of met een speciale folie tussen de lagen versterkt zijn, waardoor het glas veiliger wordt.

Dit artikel concentreert zich vooral op veiligheidsglas dat versterkt is met een draadsysteem. Mocht je interesse hebben in meer informatie over veiligheidsglas dat met een folie tussen de glaslagen versterkt is, of over andere methoden om glas te verstevigen, aarzel dan niet om contact op te nemen met een specialist.

Soorten gewapend glas

Er zijn drie soorten gewapend glas: Spiegeldraadglas, Brute draadglas en Engels draadglas.

1. Spiegel draadglas

Bij Spiegeldraadglas zijn de metalen draden net zo transparant als het omliggende glas, waardoor het net zo helder en lichtdoorlatend is als normaal glas, zonder zichtbaar verschil.

2. Brute draadglas

Brute draadglas, ook bekend als N-draadglas of Duits draadglas, heeft een licht gestructureerde tot gladde afwerking en is niet volledig doorzichtig.

3. Engels draadglas

Engels draadglas, dat ook wel onder de categorie figuurglas valt, laat veel licht door maar is niet doorzichtig, wat het een goede keuze maakt voor wie privacy wenst.

Gewapende beglazing bestellen en installeren: ontvang gratis advies van specialisten en offertes op maat voor plaatsers

Zit je nog met vragen over gewapend glas of andere vormen van veiligheidsglas? Neem gerust contact op met een erkend installateur en ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat.

Hoe meer offertes je kunt vergelijken, hoe beter je geïnformeerd bent. Zo maak je de juiste keuze voor jouw wensen op het gebied van beglazing.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?

2*. Welk type raamkozijn wenst u?

3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?

4. Beschrijving van uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.