RAL-kleuren ramen: advies, tips en overzicht

Bij het kiezen van ramen of deuren zal de leverancier naar de RALkleuren vragen. Het is altijd een goed idee om nog eens te controleren of de RAL-kleur wel degelijk overeenkomt met wat je in gedachten had. Daarnaast gaan we niet alleen dieper in op hoe je een industriële look kunt creëren, maar werpen we ook een blik op enkele populaire RAL-kleuren om je op weg te helpen.

Kleurentrend 2024: ramen in zwart, wit en grijstinten

Elk seizoen kijken we uit naar de nieuwste kleurentrends voor ramen, die je vaak terugziet in de rest van het interieur. De kleur van jouw kozijnen speelt dus een grote rol in de totale uitstraling van je woning.

Welke kleuren kies jij voor je ramen? Geef jij je huis een minimalistische, industriële, landelijke of moderne look?

Kleuren zwart, wit en grijs

Een razend populaire trend is de industriële look. “Less is more”, zeggen de interieurkenners. En daar spelen ook de ramenspecialisten handig op in.

Ben je een fan van deze woonstijl? Dan moet je kiezen voor de kleuren zwart, wit en grijs. Deze kleurentrend voor ramen wordt vaak toegepast in:

  1. Oude fabriekspanden
  2. Schoolgebouwen
  3. Loftwoningen

Maar ook in nieuwbouwwoningen komen deze tijdloze kleuren perfect tot hun recht. Betonnen wanden, vloeren en plafonds zijn de ideale metgezellen om je woning van een knappe industriële look te voorzien.

Een loftwoning met een industriële look. De ramen zijn in zwarte RAL-kleuren geschilderd.

RAL 1013: de tijdloze kleur!

RAL 1013, beter bekend als parelwit, is een kleur die tijdloosheid belichaamt. Het grootste voordeel van deze kleur is dat ze niet trendgevoelig is, waardoor je niet elke vijf jaar je kozijnen hoeft te herschilderen. Bovendien past wit, als klassieke en stijlvolle keuze, binnen elke woonstijl.

RAL 7023 – Betongrijs

Betongrijs, een veelzijdige grijstint, kan op diverse manieren in je woning worden toegepast. Het biedt je interieur een rustige uitstraling dankzij de koele ondertoon. RAL 7023 draagt bij aan een strakke en opgeruimde sfeer.

RAL kleur 9001 – Crème wit

Crème wit (RAL 9001) introduceert een warme, witte kleur in je palet. Deze tint is ideaal voor combinaties met donkere verfkleuren en biedt een veelzijdige optie voor zowel binnen- als buitengebruik.

Heb je advies nodig over de kleuren van jouw ramen?
Kom in contact met specialisten uit jouw regio!
arrow Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat

RAL-kleuren ramen: tips voor een industriële look

Val jij ook als een blok voor de industriële bouwstijl? Dan kun je de kleur van je kozijnen strategisch inzetten om deze voorkeur te benadrukken.

Hier zijn enkele tips voor je nieuwe ramen die perfect passen bij een industriële look:

  • Zwarte ramen en deuren staan prachtig in contrast met een ruwe gevel. Stel je het opvallende effect voor tegen de achtergrond van knalrode baksteen. Durf daarbij voluit voor contrasten te kiezen. Zwart en wit versterken de strakke lijnen en vormgeving die zo kenmerkend zijn voor de industriële stijl. Heeft je gevel een witte afwerking? Overweeg dan om voor zwarte raamprofielen te gaan.

De populaire kleur zwart

Zwarte RAL-kleuren zijn tegenwoordig zeer gewild. Ze vinden vaak hun weg naar moderne woningen waarin de zwarte profielen zorgen voor een subtiele en elegante uitstraling van de gevel.

Een woonkamer met ramen in zwarte RAL kleuren.

RAL 9011 ramen – Grafietzwart

Ramen in RAL 9011 hebben een grafietzwarte kleur. Deze diepe, donkere tint zie je steeds vaker in het straatbeeld en past uitstekend bij ruwe, bakstenen gevels of betonnen façades.

Door grote glaspartijen in deze kleurcode te gebruiken, versterk je moeiteloos de industriële uitstraling van je woning.

RAL 9005 ramen – Gitzwart

Gitzwart, vertegenwoordigd door RAL 9005, is een intense, donkere kleur die perfect aansluit bij een industriële look.

Deze kleur wordt vooral gewaardeerd in moderne woningen, waar het contrast met witte elementen voor een opvallende uitstraling zorgt.

Let wel op, want bij zwarte ramen kunnen oneffenheden en kleine krasjes meer opvallen, wat onderhoud belangrijk maakt.

RAL 9017 ramen – Verkeerszwart

De kleur van ramen in RAL 9017, bekend als verkeerszwart, is enorm populair voor zowel ramen als binnendeuren. Het biedt een opvallend contrast, vooral wanneer gecombineerd met lichte interieurelementen of hoge zwarte ramen die het licht prachtig vangen.

Een betonvloer, zwarte lambrisering, en het gebruik van natuurlijke materialen zoals ruwhout, leer, en staal complementeren de industriële look perfect.

Ook interessant voor jou:

Wat is het verschil tussen RAL 9004 en 9005?

+
RAL 9004 is lichter dan RAL 9005. RAL 9004 is een zachtere kleur zwart dan RAL 9005, want die is namelijk echt diepzwart. 

Wat is de meest gebruikte RAL-kleur?

+
Momenteel is RAL 9010, ook wel bekend als zuiver wit, een van de meest gebruikte kleuren. Ook RAL 9016 (verkeerswit) wordt tegenwoordig vaak gebruikt op muren, deuren en kozijnen. RAL 9016 is iets lichter en witter dan RAL 9010.

Ook RAL 7021 (zwartgrijs) en RAL 7016 (antracietgrijs) zijn erg populaire RAL-kleuren op dit moment.

Welke kleur zou ik kiezen voor mijn ramen?

+
De kleur van ramen is belangrijk, want de juiste kleur geeft jouw gevel een bepaalde look, zeker als je met contrasten speelt.

Donkere ramen kunnen een woning met een lichte tint accentueren en er mooi mee contrasteren. Omgekeerd werkt dit ook en passen lichte ramen zeer goed bij donkere gevels. 
Een zwart aluminium raam.

RAL-kleuren voor aluminium ramen

Bij aluminium ramen zijn RAL-kleuren van groot belang. Gelukkig zijn aluminium ramen vandaag in praktisch alle kleuren beschikbaar. Wil je een tijdloze uitstraling of ga je voor strak en modern? Er is altijd een RAL-kleur passend bij jouw interieur.

Ben je van plan om aluminium ramen te plaatsen? Denk dan goed na over de kleur. Raadpleeg daarbij zeker enkele ervaren experts en neem een weloverwogen keuze.

RAL-kleur voor Pvc ramen

Pvc ramen bieden een breed scala aan kleuropties, waardoor ze perfect afgestemd kunnen worden op jouw gevel, verder dan alleen de standaard witte uitvoering.

Andere kleur, andere prijs?

Zie je die industriële woonstijl helemaal zitten? Dan ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning! Welke kleuren hebben het mooiste effect in jouw huis? En hoeveel zal dat kosten?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om informatie op maat te ontvangen en eenvoudig prijzen te vergelijken. Zo vind je de beste oplossing voor jouw unieke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.