Zwarte ramen: wat zijn je opties? Materialen, kleurschakeringen en bouwstijlen

Als je zwarte ramen wilt, kun je uit veel dingen kiezen. Er zijn verschillende materialen, kleuren en stijlen om uit te kiezen die passen bij jouw huis of gebouw. In dit artikel vertellen we je meer over alle opties die je hebt bij het kiezen van zwarte ramen.

Hoe zorg je voor stijlvolle zwarte ramen? Enkele slimme opties

Zwarte ramen zijn een populaire keuze geworden in moderne architectuur en interieurontwerp. Zwarte ramen zien er modern en mooi uit op een huis of gebouw. Hier zijn een paar slimme ideeën om zwarte ramen op een mooie manier te gebruiken in je huis of buitenkant.

Zwarte ramen

1. Geschikte materialen voor zwarte ramen

Aluminium (steel look)

Aluminium ramen met een steel look zijn een populair alternatief voor stalen ramen vanwege hun moderne uitstraling. Ze zijn gemaakt van extra sterk aluminium, waardoor ultrafijne profielen mogelijk zijn, kenmerkend voor stalen ramen.

Aluminium ramen zijn verkrijgbaar in verschillende zwarttinten, zowel mat als glanzend, en bieden een uitgebreide keuze in structuurlak, waardoor een korrelig oppervlak ontstaat

Pvc

Zwarte PVC ramen zijn een populaire keuze vanwege hun moderne en elegante uitstraling. Ze kunnen worden geproduceerd in verschillende zwarte tinten en structuren, zoals houtnerfstructuur, granulé en M-structuur.

PVC ramen zijn verkrijgbaar van gerenommeerde merken zoals Schüco, die bekend staan om hun kwaliteit. Bij PVC ramen is er een beperkte meerprijs voor zwarte ramen vanwege de folie die op het kunststof wordt aangebracht.

Het is belangrijk om te kiezen voor hoogrendementsglas en goed geïsoleerde profielen voor optimale energie-efficiëntie

Hout

Zwarte houten ramen kunnen zowel moderne als oude huizen een moderne uitstraling geven. Houten ramen kunnen echter meer onderhevig zijn aan temperatuurinvloeden, zoals krimpen of uitzetten, wat aandacht vereist, vooral bij donkere kleuren zoals zwart die meer warmte kunnen absorberen.

Let op, de kleur kan vervagen afhankelijk van het materiaal van het raam. PVC en aluminium ramen blijven meestal langer dezelfde kleur en zijn beter bestand tegen weer en zonlicht.

Laat ons je helpen de beste opties in jouw regio te vinden
Vul het offerteformulier in en krijg prijzen en informatie op maat.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

2. Welke zwarte kleurschakeringen zijn er voor?

Zwarte ramen hebben verschillende tinten, zoals antraciet en gitzwart. Deze tinten kunnen verschillen in hoe diep of donker ze zijn, zodat je de beste match kunt vinden voor je huis of gebouw.

Antraciet

Antraciet is een veelgekozen kleur voor zwarte ramen omdat het er diep en rijk uitziet. Het heeft soms een beetje grijs erin, waardoor het goed past bij veel verschillende stijlen en kleurencombinaties.

Gitzwart of RAL 9005

Gitzwart, ook bekend als RAL 9005, is een superdonkere zwarte kleur die ramen en deuren er echt stoer en cool uit laat zien! Het maakt ze heel speciaal en geeft een leuk tintje aan elk huis of gebouw.

3. Binnenkant en buitenkant huis

Ramen en deuren zijn belangrijk voor hoe een huis eruitziet, zowel vanbinnen als vanbuiten. Hieronder ontdek je welke gevelsteen het beste bij zwarte ramen past.

Welke gevelsteen gebruik je best bij zwarte ramen?

Als je zwarte ramen hebt, kies dan een lichte kleur voor de gevel zoals wit, beige, crème of grijs. Een witte gevel met donkergrijze ramen ziet er bijvoorbeeld goed uit en blijft lang mooi.

Als je van een moderne stijl houdt, kun je ook zwarte ramen en deuren op een witte gevel plaatsen. Kies altijd voor kleuren die niet te fel zijn en die altijd goed blijven.

Zwarte ramen en witte muren

De duurzaamheid van grote zwarte ramen

1. Vormvastheid

Zwarte ramen kunnen van hout, aluminium of PVC zijn. Ze zijn meestal sterk en behouden hun vorm goed. Aluminium ramen kunnen grote glasplaten en dunne profielen dragen omdat ze erg stevig zijn. PVC-ramen zijn ook sterk en kunnen in verschillende kleuren worden gemaakt, zelfs zwart.

2. Kleurvastheid

Zwarte ramen blijven meestal lang zwart, maar het hangt af van wat ze zijn gemaakt. PVC en aluminium ramen zijn vaak goed in het behouden van hun zwarte kleur, zelfs als ze buiten staan en aan zonlicht worden blootgesteld.

PVC ramen veranderen bijna niet van kleur. Aluminium ramen kunnen na ongeveer 15 tot 20 jaar een beetje van kleur veranderen, maar niet veel.

3. Onderhoud

Om zwarte ramen te onderhouden, moet je rekening houden met het materiaal. Aluminium ramen hebben een speciale coating die hen beschermt tegen de zon.

Ze zijn daarom gemakkelijk schoon te maken met water en zeep, zonder dat schilderen of vernissen nodig is. Zwarte kunststof ramen zijn bedekt met een laag die hen beschermt tegen zonlicht en vocht.

Daarom hoef je ze niet vaak schoon te maken. Af en toe een beetje water en zeep gebruiken is genoeg.

Tip: behandel je zwarte pvc en aluminium profielen met lak of folie

Voor zwarte PVC- en aluminium ramen is het slim om ze te behandelen met goede lak of folie. Met een sterke kleurfolie blijven PVC-ramen lang mooi en kleurvast.

Aluminium ramen worden behandeld met kwaliteitslakken om hun kleur te behouden en ervoor te zorgen dat ze niet vervormen.

Past een zwart raam bij alle interieur- en bouwstijlen?

Zwarte ramen zijn mooi bij verschillende soorten huizen, zoals oude, moderne of industriële. Ze zien er strak uit en kunnen goed passen bij de buitenkant van je huis.

Om energie te besparen, kies je best ramen met goed glas en goede isolatie. Je kunt zwarte ramen mixen met andere kleuren en materialen voor een unieke stijl. Zorg dat een vakman ze goed installeert.

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Wil je meer weten over zwarte ramen? We helpen je graag verder! Vul het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat, samen met prijsvoorstellen. Zo kun je eenvoudig de beste keuze maken voor jouw situatie en behoeften.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.