Beglazing: welk type glas kies je best? Kosten, soorten en extra functies

Beglazing kiezen voor je woning kan een wereld van verschil maken. Van kostenbesparing tot comfortverhoging, elk type glas heeft zijn unieke voordelen. Ontdek hier welk glas het best bij jouw wensen past en hoe je niet alleen energie, maar ook kosten bespaart.

Welke soorten beglazing zijn er?

Het juiste type beglazing kiezen verandert alles in je woning, van sfeer tot functionaliteit. Zoek je naar verbeterde isolatie, minder geluidsoverlast, of extra veiligheid? Er is altijd een soort glas dat perfect aansluit bij wat je nodig hebt.

1. Enkele beglazing

Enkel glas, bestaande uit één glaslaag, is de meest basale vorm van beglazing. Het isoleert minder goed, maar in sommige gevallen, zoals bij historische gebouwen, kan het nog steeds de beste keuze zijn.

2. Dubbel glas

Een stap omhoog van enkel glas, dubbel glas heeft twee lagen met lucht ertussen. Het biedt betere isolatie dan enkel glas en is een goede keuze voor algemeen gebruik in huizen.

3. HR glas

Hoogrendementsglas (HR) gaat nog een stap verder dan dubbel glas. Het heeft een speciale coating die helpt warmte binnen te houden, wat het een slimme keuze maakt voor energiebesparing.

4. HR+ glas

HR+ glas heeft alle voordelen van standaard HR glas, maar met een extra laagje efficiëntie door het gebruik van edelgassen zoals argon in de spouw, wat de isolatie verbetert.

5. HR++ glas

HR++ glas is een van de meest populaire keuzes voor nieuwe of gerenoveerde huizen, dankzij zijn uitstekende isolatie-eigenschappen en verbeterde coating.

Krijg advies op maat over beglazing
Ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat.

6. HR+++ glas of driedubbel glas

Voor de ultieme isolatie is er HR+++ of driedubbel glas, perfect voor extreem koude klimaten of passiefhuizen. Het heeft drie glaslagen voor maximale warmtebehoud.

7. Geluidswerend of akoestisch glas

Woon je in een lawaaierige buurt? Dan kan akoestisch glas helpen het geluid van buitenaf te dempen, waardoor je huis een rustige oase blijft.

8. Zonwerend glas

Als je huis veel zon krijgt, is zonwerend glas een handige optie. Dit soort glas reflecteert de warmte van de zon terug naar buiten, waardoor je huis in de zomer lekker koel blijft.

9. Veiligheidsglas

Dit type glas is steviger dan het standaard glas. Mocht het breken, dan valt het uiteen in kleinere, minder scherpe stukjes. Dit vermindert aanzienlijk de kans op verwondingen.

Gelaagd glas

Op zoek naar een veilige keuze voor je ramen? Overweeg dan gelaagd glas. Het bestaat uit meerdere lagen met een stevige tussenlaag die voorkomt dat het glas in scherpe stukken breekt. Dit maakt je huis een stuk veiliger voor iedereen.

Gehard glas

Gehard glas ondergaat een speciale hittebehandeling om het extra sterk te maken. Dit maakt het perfect voor plekken waar veiligheid essentieel is, denk aan glazen deuren of douchewanden.

Draadglas

Draadglas is een unieke soort waarbij je die metalen draden duidelijk ziet zitten. Deze draden geven een extra veiligheidstintje aan het glas. Als het glas breekt, houden deze draden de stukken bij elkaar.

Detail van beglazing raam.

Prijs per type beglazing

Als je denkt aan nieuwe beglazing, is het handig om de prijzen te kennen. Hier zijn wat richtprijzen:

Type beglazingGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Dubbele beglazing€ 100 – € 115
Hoogrendementsglas (HR)€ 105 – € 120
HR+ Glas€ 110 – € 130
HR++ Glas€ 115 – € 140
Driedubbel Glas (HR+++)€ 150 – € 230

Tip: druk de kosten dankzij premies

Goed nieuws! Als je je ramen vervangt, kun je vaak premies krijgen. Dit kan van je netbeheerder, de Vlaamse overheid, of je gemeente komen. Vooral als je woning ouder is dan 10 jaar, valt er vaak iets te regelen. Deze premies kunnen de kosten van je nieuwe beglazing aanzienlijk verlagen.

Een vakman kan je hierover adviseren. Zij kennen de regels en kunnen je helpen om de juiste papieren in te vullen. Zo krijg je de beste beglazing voor je geld. En vergeet niet, met betere beglazing bespaar je ook op je energierekening.

Bespaar op je beglazing met gratis offertes
Vergelijk prijzen en advies van meerdere specialisten.
arrow Ontvang offertes op maat

Bijkomende functies voor je beglazing

Bij het selecteren van beglazing, zoals dubbelglas, hoogrendementsglas of driedubbelglas, is het ook belangrijk om na te denken over extra functies.

1. Inbraakbeveiliging

Door te kiezen voor veiligheidsglas zoals gelaagd of gehard glas, verhoog je de bescherming van je woning. Gelaagd glas is een uitblinker hierin.

Dankzij een stevige tussenlaag blijft het glas, zelfs bij breuk, aan elkaar hangen. Dit maakt het een stuk lastiger voor inbrekers om binnen te dringen, terwijl je huis nog steeds vol natuurlijk licht binnenlaat.

2. Doorvalbeveiliging

Op plekken waar een valrisico bestaat, zoals bij grote ramen of glazen deuren dicht bij de grond, is het slim om voor veiligheidsglas te kiezen.

Gelaagd glas is hier een goede keuze. Het bijzondere aan dit glas is dat het, zelfs als het breekt, aan elkaar blijft hangen. Dit verkleint de kans op verwondingen en maakt je huis veiliger voor iedereen.

Wat is de beste beglazing?

Bij het kiezen van glas voor je ramen en deuren, is de isolatiewaarde, of de U-waarde, superbelangrijk. Een lage Uwaarde betekent dat het glas goed isoleert, wat je energierekening verlaagt en je comfort thuis verhoogt. Je hebt keuzes te over: dubbelglas, hoogrendementsglas, en zelfs driedubbelglas, elk met hun eigen unieke isolatievoordelen.

Vervang je enkel of gewoon dubbel glas

Als je nog steeds enkel of gewoon dubbel glas hebt, is het tijd voor een upgrade. Hier zijn enkele redenen waarom je deze beglazingen zou moeten vervangen:

  1. Energiebesparing: door over te stappen op hoogrendementsglas of driedubbele beglazing verminder je warmteverlies, wat leidt tot een lagere energierekening.
  2. Comfort: moderne beglazing houdt je huis warmer in de winter en koeler in de zomer, waardoor het algehele wooncomfort verbetert.
  3. Geluidsreductie: hoogrendementsglas en speciaal ontwikkeld geluidswerend glas zijn perfect als je de rust in huis wilt bewaren.
  4. Veiligheid: nieuwere soorten glas, zoals veiligheidsglas en gelaagd glas, zijn echte winnaars als het gaat om het beschermen van je huis tegen inbraak.
  5. Milieuvriendelijk: je draagt bij aan het milieu door een vermindering van energieverbruik.
  6. Verhoogde woningwaarde: het upgraden van je beglazing kan de waarde en aantrekkelijkheid van je woning verhogen.
Vrouw die haar raam open doet.

Dubbelglasnorm in België

In Vlaanderen is het sinds 2020 verplicht om in elke woning over dubbelglas te beschikken. Deze regel geldt voor alle soorten huizen, inclusief appartementen en kamers. Als je woning niet aan deze eis voldoet, kan het als ongeschikt worden beschouwd.

Schema van de glasnorm (België)

Belangrijk om te weten is dat bij woningen met een hoge energiescore, de eis voor dubbelglas wellicht niet van toepassing is. Voor individuele kamers, ongeacht de energiescore van de woning, is het hebben van dubbelglas altijd verplicht.

Ook interessant voor jou:

Professionele glaszetters plaatsen glas

Wil je weten waar je op moet letten bij het plaatsen van glas? In dit artikel lees je over de basisstappen, benodigde gereedschappen, en krijg je inzicht in de kostenfactoren.

Wil je meer weten over thermische breuk? Dit artikel legt uit wat het is, hoe je het kunt herkennen, en geeft je tips voor preventie.

Thermische breuk
Melkglas of matglas deur naar slaapkamer privacy

Overweeg je melkglas of matglas voor je deur? In dit artikel ontdek je alle kenmerken en toepassingen van deze glasvarianten.

In dit artikel lees je hoe verwarmd glas een interessant alternatief kan zijn voor traditionele verwarming. Je ontdekt hier de prijzen, de werking en de voordelen ervan.

Verwarmd glas

Wil je extra informatie of advies op maat van specialisten? Vul onderstaand offerteformulier in

Wil je meer weten over de ideale beglazing voor jouw huis? Aarzel dan niet en vul snel het offerteformulier in. Je ontvangt deskundig advies op maat van professionals.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.