Driedubbel glas nadelen: heeft triple beglazing naast talrijke voordelen ook minpunten?

Triple beglazing is gekend voor zijn voortreffelijke isolerende prestaties. Ben je van plan om de ramen van je woning met deze glassoort te renoveren? Dan is het belangrijk om je ook in de nadelen van driedubbel glas in te lezen. Zo hou je bijvoorbeeld best rekening met het hogere prijskaartje, samen met de zwaarte en dikte van het materiaal. In dit artikel lees je alle minpunten overzichtelijk na. Vul ons offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend professioneel advies op maat. 

Alle nadelen van triple beglazing op een rijtje

Driedubbel glas, triple beglazing of HR+++ glas heeft verschillende voordelen. Denk onder andere aan de uitstekende isolerende prestaties, de extra geluiddempende werking, het verhoogde wooncomfort en de lagere stookkosten

Toch komt driedubbel glas ook met een aantal nadelen. Onderstaande factoren neem je best in overweging voordat je triple glas aanschaft. Zo ben je gerust dat je de glassoort kiest die perfect bij jouw wensen aansluit. 

1. Condensatie aan de buitenkant door de hoge isolatiewaarde

Dit minpuntje is eigenlijk het gevolg van een groot voordeel. Door de uitzonderlijke isolatiewaarde van triple glas, is het mogelijk dat er aan de buitenzijde condens ontstaat. 

Dit heeft te maken met het aanzienlijke temperatuurverschil tussen de binnen- en de buitenkant van de beglazing. Is er buiten een hoge luchtvochtigheid, dan is de kans groot dat er condensvorming optreedt. 

Gelukkig veroorzaakt de condensatie geen blijvende schade. Meer nog: het laat eigenlijk zien dat het driedubbele glas perfect functioneert.

De binnenste glasplaten blijven warm terwijl het glas aan de buitenkant de kou buiten houdt. De condens kan enkel wat vervelend zijn wanneer je naar buiten wil kijken. 

Condensvorming driedubbel glas

2. Niet alle kozijnen zijn geschikt voor drievoudig glas

Triple beglazing past zo goed als nooit in je bestaande kozijnen. De dikte van het glas is hier de oorzaak. Terwijl de meeste beglazingen ongeveer 18 millimeter dik zijn, heeft driedubbel glas een dikte van 37 millimeter. Daarom hou je bij de aankoop van drievoudig glas best ook rekening met de kosten voor nieuwe en dikkere kozijnen. 

3. Minder lichtinval

Verder zorgen de drie glasplaten en extra metalen coating van triple glas ervoor dat je een klein beetje minder lichtinval in huis hebt.

Gelukkig valt dit in de praktijk niet op. Het enige nadeel is dat je misschien de lichten in je woning iets vroeger aansteekt. 

4. HR+++ beglazing is zwaarder en dikker

De dikte en de zwaarte van triple beglazing zijn een van de grotere minpunten van deze glassoort. 

Drievoudig glas is heel wat dikker, wat betekent dat de aanschaf van nieuwe kozijnen in de meeste gevallen vereist is. Met 37 millimeter is het zeker twee keer zo dik als dubbel glas (18 millimeter). 

Ook het zwaardere gewicht van HR+++ glas maakt de plaatsing ingewikkelder. In vergelijking met standaard dubbel glas weegt dit type beglazing per vierkante meter ongeveer 10 kilogram zwaarder.

Daarom plaatsen erkende specialisten in sommige gevallen extra stevige scharnieren. Soms is het zelfs nodig dat ze de fundering van je huis versterken.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Verstuur je aanvraag en ontvang prijsvoorstellen op maat.
arrow Ontvang offertes

5. Zonwering voor de zomer

De goede isolatie-eigenschappen van triple glas zorgen ervoor dat de warmte tijdens de zomermaanden langer in huis blijft hangen. In eerste instantie houdt driedubbel glas je huis langer koel, maar eenmaal de hitte binnen zit, krijg je het ook moeilijker weg. 

Gelukkig kan je de warmte van de zon eenvoudig en efficiënt tegenhouden door zonwering te plaatsen. Screens of knikarmschermen zijn bijvoorbeeld goede oplossingen. Deze investering is zeker de moeite waard. 

Vandaag is er ook zonwerend triple glas op de markt. Zo geniet je van de talrijke voordelen van driedubbele beglazing en hoef je je geen zorgen te maken over de extreme warmte in huis. 

6. Kosten

De kosten van driedubbel glas vormen een van de grootste nadelen. In vergelijking met andere beglazingen is het een stuk duurder.

Triple glas heeft een prijskaartje van ongeveer 350 euro per vierkante meter. Bovendien is de plaatsing een stuk zwaarder en ingewikkelder, wat ervoor zorgt dat de montagekosten hoger liggen. 

Om het prijsverschil concreet te maken: voor dubbel glas betaal je gemiddeld tussen de 120 en 135 euro per vierkante meter (inclusief montage). 

7. Zwakkere internetverbinding

Het wifi signaal kan iets zwakker zijn wanneer je op een buitenterras voor triple glas zit. De drie glasplaten en de goede isolatiewaarde zijn hiervoor verantwoordelijk. 

8. Kleine kans op thermische breuk

De grote temperatuurverschillen tussen de glasbladen kunnen niet alleen voor condensvorming zorgen, maar ook voor barsten in de middelste glasplaat. De verschillende platen zetten zich anders uit en kunnen zo scheurtjes veroorzaken.

Hou er rekening mee dat de kans op zo’n thermische breuk klein is. In de praktijk komen barstjes maar heel uitzonderlijk voor. 

Driedubbel glas nadelen

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat

Overweeg je driedubbel glas aan te schaffen, maar wil je graag nog het professionele advies van erkend ramen installateurs raadplegen? Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere deskundigen uit jouw regio.

Zij zullen je offertes met zowel aanbevelingen op maat als prijsvoorstellen opsturen. Zo kan je je goed informeren en heb je een gedetailleerd zicht op de kosten. Verstuur nu je aanvraag en geniet van de kwalitatieve meerwaarde van een specialist. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?
2*. Welk type raamkozijn wenst u?
3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.