Thermische breuk: wat is het? Hoe ziet het eruit? Hoe voorkom je het?

Stel je voor: je bent thuis en kijkt door het raam naar buiten. Je merkt iets raar op en daar is het, een thermische breuk – een fenomeen dat soms onopgemerkt blijft, maar cruciaal is voor glasintegriteit. Ontdek met ons wat een thermische breuk is, hoe het eruit ziet en leer effectieve preventietips om je glas te beschermen.

Wat zijn thermische breuken in glas precies?

Een thermische breuk treedt op als gevolg van temperatuurvariaties op het glasoppervlak. Indien het temperatuurverschil de 30°C overschrijdt, kan het glas op een specifieke wijze breken, wat bekend staat als een thermische breuk.

Een thermische glasbreuk herkennen

Een thermische breuk vertoont een uniek breukpatroon en verschilt aanzienlijk van het conventioneel breken van glas. Kenmerkend is de inloop, die altijd vanaf de glasrand in de kortst mogelijke afstand naar de koude- of warmtezone loopt. Vervolgens verandert de breuk duidelijk van richting en neemt een grillige vorm aan.

Voorkom problemen
Vraag vrijblijvend offertes aan voor thermische breukpreventie.
arrow Ontvang offertes

Hoe ontstaat een thermische breuk in (isolatie)glas? 

Te grote temperatuurverschillen in het glas leiden tot de vorming van thermische breuken. Glas is een slechte warmtegeleider.

Wanneer er bijvoorbeeld een warmtebron dichtbij staat, geleidt glas warmte zeer slecht en verdeelt het deze niet gelijkmatig. Hierdoor ontstaan mogelijk breuken.

Bij een temperatuurverschil van meer dan ongeveer 30 40 °C ontstaan er spanningen in het glas. 

Het glas zet uit bij verwarming, terwijl het koude deel zijn oorspronkelijke vorm behoudt. Dit verschil in uitzetting leidt tot een thermische breuk.

Thermische breuk in glas

Hoe kan je het voorkomen?

Om thermische breuken te voorkomen, is het essentieel om het temperatuurverschil aan beide zijden van het glas te beperken. Enkele praktische tips hiervoor zijn:

  1. Het installeren van jaloezieën, lamellen of overgordijnen op een zekere afstand van het glas.
  2. Het vermijden van het plaatsen van verwarmingselementen te dicht bij de beglazing.
  3. Het achterwege laten van grote voorwerpen aan de binnenzijde, direct achter de beglazing.

Vermijd decoratie kort bij het raam of folie op het glas

Let op met het aanbrengen van decoratie of plakfolie op het glas, evenals het plaatsen van grote voorwerpen direct achter het raam.

Het wordt aangeraden deze handelingen te vermijden, omdat materialen zoals plakfolie snel kunnen opwarmen, waardoor er temperatuurverschillen in het glas ontstaan

Plaatsing van grote voorwerpen vlak achter het glas belemmert de warmtedoorlating, wat resulteert in een snelle opwarming van het glas. Deze voorzorgsmaatregelen zijn belangrijk om thermische breuken te voorkomen.

Maak een geïnformeerde keuze
Vergelijk offertes.

Zijn thermische breuken verzekerd?

Een thermische breuk wordt niet beschouwd als een productiefout en valt daarom niet onder eventuele garantie van een leverancier. 

Het komt wel vaker voor dat het risico op glasbreuk is opgenomen in een verzekering voor huis of vastgoed. 

Afhankelijk van de verzekering [glasverzekering]

Het hangt af van je glasverzekering hoe thermische breuken worden gedekt. Kijk even naar de polisvoorwaarden om te zien of thermische breuken zijn opgenomen in de dekking.

Garantie bij productiefouten

Als er sprake is van een productiefout die binnen de garantievoorwaarden valt, levert de fabrikant een nieuwe ruit aan de glaszetter en betaalt een vast bedrag voor de installatie, zoals aangegeven in de garantievoorwaarden.

Soms dekt deze vergoeding niet alle kosten. In dat geval kan de glaszetter extra installatiekosten aan je doorberekenen, op voorwaarde dat dit vooraf is vastgelegd in de overeenkomst.

thermische breuk

Meer advies nodig? Contacteer gratis en vrijblijvend experten

Meer advies nodig over thermische breuk of ramen en deuren in het algemeen? Contacteer gratis experts voor offertes en advies. Ontvang deskundig, op maat gemaakt advies en vergelijk prijzen voor de beste oplossing. Vertrouw op erkende professionals voor een optimale service.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?
2*. Welk type raamkozijn wenst u?
3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.