Nieuwe raamstijlen voor je huis: soorten, advies en tips

Nieuwe raamstijlen kiezen kan een lastige zaak worden als je door het bos de bomen niet meer ziet. Geven kruishouten je het gevoel van tralies en zijn de grote minimalistische glaspartijen wat te veel van het goede? Zijn houten raamstijlen beter dan vinyl raamstijlen? Hieronder lees je een overzicht van de soorten en algemene adviezen en tips.

Welk raam kiezen?

Met een veelheid aan architecturale stijlen, is het soms moeilijk het overzicht te houden. De verschillende raamstijlen kunnen worden teruggebracht tot drie belangrijke categorieën: minimalistisch, renaissance en industrieel.

Kies je voor minimalisme?

Less is more. Ontwerpers puren de essentie uit en werken alle bijkomstigheden zoveel mogelijk weg. Detailwerken en versieringen zijn uit den boze.

In minimalistische raamstijlen vertaalt zich dat in kleine smalle raamstijlen of zelfs volledig weggewerkt in de muur. Denk hierbij aan grote strakke vlakken die onderbroken worden door grote glaspartijen waarbij je je afvraagt hoe het glas met zo weinig frame blijft staan.

Schuiframen

Bij minimalistische schuiframen krijg je de indruk dat er geen verschil is tussen een open raam en een gesloten raam. Daarom worden schuiframen vaak gezien als de ideale openende ramen.

Met schuiframen creëer je bovendien een extra deur. Zo kan je van je woonkamer een verlengde maken van je terras (of andersom). 

Vroeger waren schuiframen vrij log, maar met moderne technologieën is men erin geslaagd om zeer slanke raamlijsten te ontwerpen die zelfs bijna volledig onttrokken zijn aan het oog.

Schuifraam

Moderne ramen

Combineer je moderne ramen met matchende tabletten. In aluminium voorzien ze je van enorm slanke venstertabletten in tal van kleuren. 

Moderne ramen zijn natuurlijk niet gewoon strakke rechthoeken. We zien de moderne ramen als ramen met lijsten waarin weinig detail verwerkt is. Ze kunnen minimalistisch en maximalistisch zijn.

Zo zijn er grote moderne ramen die zo naadloos integreren dat je bijna vergeet dat het ramen zijn, naast subtielere opties die eventueel voorzien zijn van kruishoutjes. 

Moderne ramen

Kies je voor renaissance?

De renaissancestijl is een historische heropleving van de klassieke oudheid. In de raamstijlen van de zestiende en zeventiende eeuw zien we dit vooral in de lange rijen met gerasterde ramen. Deze opdelingen van een raam noemen we kruishouten. 

Landelijke en klassieke ramen

De landelijke en klassieke ramen zoals we die in de statige herenhuizen in de stad of de pastorijstijl op het platteland zien, hebben doorgaans eenvoudige rechthoekige lijsten met eventueel wat sierlijke afwerkingen

Klassieke ramen

Kies je voor industriële stijl?

Fabrieksgebouwen uit de vorige eeuwen herken je vaak aan de metershoge raamwerken. Deze stijl is eenvoudig te combineren met andere stijlen. Als je de mogelijkheid hebt om veel licht toe te laten in je woning, dan is de industriële stijl helemaal iets voor jou.

Steellook

Vroeger werden deze raamlijsten vervaardigd uit staal maar staal is een duur en zwaar materiaal met niet de meest gunstige EPC-waarde. Daarom worden vandaag de dag veel ramen in industriële stijl gemaakt uit kunststof en aluminium, zo bewerkt dat het lijkt op staal. 

Laat je inspireren door verschillende raamstijlen
Op zoek naar inspiratie voor jouw ramen? Vul ons offerteformulier in voor advies en inspiratie.
arrow Ontvang advies op maat

Een strakke eerste indruk

Als je thuis mensen ontvangt, is de eerste indruk die ze van je krijgen de gevel. Je ramen komen dan het beste tot hun recht als ze in lijn zijn met de voordeur. Zo creëer je een verfijnd strak geheel dat jouw persoonlijke smaak weerspiegelt.

Kies je voor een knappe moderne voordeur?

Deuren zijn ook niet meer wat ze geweest zijn. Moderne voordeuren gaan goed samen met verwerkte glaspartijen. Je kan hierbij voor zwart glas kiezen zodat jij een vlotte uitkijk hebt maar dat men van buiten niet zomaar binnen kan gluren. 

Klinken zijn ook niet meer van deze tijd. De trends die de laatste tijd bij moderne voordeuren te zien zijn, zijn grote strakke grepen.

Voordeuren zijn een statement piece. Modern moet ook niet uitsluitend bestaan uit grote vlakken. Vaak wordt het moderne geaccentueerd door middel van verticale uitsparingen.

Luxueuze combinatie van hout en aluminium

Om de steellook te bekomen, wordt aluminium vaak zwart geschilderd. Dit kan een zwaar uitzicht geven aan je woning. Daarom zien we meer en meer dat het strakke aluminium gecombineerd wordt met zachtere materialen zoals hout.

Net zoals bij deuren waar gewerkt wordt met uitsparingen of balken, kan dit ook toegepast worden op de gevel. Zo krijg je grotere vlakken die de strakke tweetonigheid onderbreken. Door een horizontaal of verticaal strepenpatroon met houten balken te laten plaatsen, kan je woning groter aanvoelen.

Schuifdeur

Populaire artikelen

Een woonkamer met RAL 9005 ramen.
RAL 9005 ramen
Ontdek in dit artikel alles over RAL 9005, de donkerste zwarttint binnen het RAL-kleurenspectrum. Je leest hier over de eigenschappen, voordelen en toepassingsmogelijkheden.
RAL 9011.
RAL 9011 ramen
Wil je meer weten over RAL 9011 ramen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ontdek wat het precies is, de voordelen en het verschil met RAL 9017.

Vul het offerteformulier in en laat je inspireren door raamstijlen

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Een ervaren vakman wéét wat er leeft in de wereld van ramen en deuren. Hij is vertrouwd met de materialen en nieuwste trends. Ontvang gratis advies en offertes door onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.