U-waarde raam: wat is een goede isolatiewaarde voor je ramen?
Wanneer je nieuwe ramen wil aanschaffen, stoot je al snel op een aantal technische termen zoals de U-waarde. In dit artikel bespreken we wat de U-waarde van een raam precies is, uit welke componenten het bestaat en waarom het belangrijk is voor de EPB-regelgeving. Bovendien geven we een overzicht met de exacte U-waarden per glassoort en raamprofiel. Zo weet je welke materialen voor de beste isolerende resultaten zorgen. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.
Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten
Inhoud
Wat betekent de U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt van ramen?
De U-waarde, vroeger de K-waarde, drukt uit hoeveel warmte een materiaal in één seconde per vierkante meter doorlaat. Het geeft met andere woorden weer hoe goed een bouwwerk (raam, muur…) thermisch isoleert.
De warmtedoorgangscoëfficiënt duidt deze hoeveelheid warmte aan en geeft het weer in W/m²K: aantal watt per vierkante meter bij een graad temperatuurverschil van 1 Kelvin.
Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte je ramen vrijgeven en hoe beter jouw beglazing en raamprofielen dus isoleren. Een hogere warmtedoorgangscoëfficiënt betekent een groter warmteverlies.
Wil je controleren of jouw ramen goed isoleren?
Dan is het belangrijk dat je ieder component van het raam in aanmerking neemt: het glas zelf, het schrijnwerk en de ruimte ertussen. De globale U-waarde van een raam bestaat met andere woorden uit meerdere domeinen. We bespreken deze hieronder.
1. Ug-waarde (glas)
De Ug-waarde geeft enkel de warmtedoorgangscoëfficiënt van het glas zelf weer. Deze mag volgens de EPB-regelgeving niet hoger liggen dan 1,1 W/m²K.
2. Uf-waarde (raamprofiel)
De Uf-waarde geeft de isolatiewaarde van het frame weer. PVC raamprofielen leveren betere isolerende prestaties dan bijvoorbeeld houten en aluminium omlijstingen. Stalen ramen maken het zo goed als onmogelijk om aan de EPB-eisen te voldoen.
3. Uw-waarde (het volledige raam)
De Uw-waarde toont aan hoe goed het volledige raam isoleert. Dit getal komt tot stand op basis van drie elementen:
- Het glas zelf (Ug).
- Het raamprofiel (Uf).
- De afstandshouders: het onderdeel van je raam dat de glasbladen van elkaar scheidt.
Let ook op de psi-waarde van de afstandshouder
Ook de psi-waarde (Ψ-waarde) van de afstandshouder beïnvloedt de totale isolatiewaarde van je ramen. Deze randverbinding tussen je glasplaten houdt je dubbel of driedubbel glas samen. Het is bovendien een van de componenten die de Uw-waarde van je raam bepaalt.
Er bestaan vandaag zowel klassieke aluminium afstandshouders als afstandshouders die thermisch verbeterde eigenschappen hebben.
Ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat
U-waarde per glassoort: een handig overzicht
De U-waarde van de beglazing verschilt aanzienlijk per soort. Enkelvoudig glas heeft de hoogste waarde, wat betekent dat het de slechtste isolerende prestaties levert.
HR+++ glas of triple glas heeft de laagste warmtedoorgangscoëfficiënt. Dit uitstekend isolerend glas heeft wel de hoogste kostprijs.
Onderstaande tabel geeft de U-waarde per glassoort weer. Zo weet je direct welke beglazingen aan de toelaatbare EPB-eisen voldoen en welke niet.
Glassoort | U-waarde |
---|---|
Enkel glas | 5,8 |
Standaard dubbel glas | 2,8 |
HR | 2,0 |
HR+ | 1,6 |
HR++ | 1,1 |
HR+++ | 0,5 |
Hoeveel kan je besparen?
Hoe beter de glassoort isoleert, hoe hoger de kostprijs ligt. Deze investering verdien je echter relatief snel terug. De betere isolatiewaarde zorgt er namelijk voor dat je meer bespaart op je energiefactuur. Op lange termijn is deze aankoop met andere woorden energie- en kostenbesparend.
Hieronder geven we een tabel weer met de glassoorten en hun besparing in euro’s en gas per jaar.
Glassoort | Besparing in euro’s per vierkante meter in een jaar | Besparing van gas in een jaar |
---|---|---|
Geen | Geen | |
Standaard dubbel glas | 13 euro | 20 m3 |
HR | 15 euro | 23 m3 |
HR+ | 18 euro | 28 m3 |
HR++ | 20 euro | 30 m3 |
HR+++ | 21,50 euro | 33 m3 |
Isolatiewaarden per soort raamprofiel
Niet alleen de glassoort (Ug-waarde), maar ook het raamprofiel (Uf-waarde) bepaalt hoe goed je volledige raam isoleert.
Afhankelijk van het materiaal waaruit je raamkader bestaat, verschilt de isolatiewaarde aanzienlijk. Hieronder bespreken we alle mogelijke raamprofielen samen met hun U-waarde.
Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist
1. Houten ramen
Hout is een natuurlijk materiaal met een warme uitstraling. Het heeft van nature goede thermische en akoestische isolerende prestaties.
Houten raamprofielen hebben een lage U-waarde: 0,8 – 0,63 W/m²K. Vooral de opbouw, houtsoort en dikte van het frame bepalen de isolatiewaarde.
De lage U-waarde zorgt ervoor dat houten raamkaders ideaal zijn voor passiefhuizen: woningen die van een uitstekend binnenklimaat genieten zonder een verwarmings- of koelsysteem. De ramen van zo’n soort huis hebben in de meeste gevallen profielen uit hout en kurk.
Houten raamkaders hebben nog andere voordelen:
- Op hout kan je eenvoudig andere materialen vast lijmen of schroeven. Het materiaal valt goed te bewerken.
- Houten ramen kan je gemakkelijk luchtdicht krijgen.
- Houten ramen zijn voor passiefbouw goedkoper dan ramen in PVC of aluminium. Deze laatste twee materialen zijn namelijk moeilijker geluiddicht te maken.
- Hout is een vernieuwbare grondstof. FSC-gelabeld hout is bijvoorbeeld een mooie en duurzame keuze.
2. PVC ramen
PVC is een type kunststof. Verschillende nieuwe technieken zorgen ervoor dat ook PVC raamprofielen luchtdicht zijn en bijgevolg goed kunnen isoleren. Met deze kunststof kan je bovendien lichter werken dan met bijvoorbeeld hardhout of staal.
De U-waarde van PVC ramen ligt tussen de 1,2 en 0,78 W/m²K. De isolerende eigenschappen van dit materiaal hangen af van het aantal luchtkamers in het raamkader.
De stilstaande lucht in deze profielen is een grote isolerende meerwaarde. Ook de afdichtingsmaterialen en de afstandshouders hebben invloed op de Uw-waarde.
Voordelen van PVC raamkaders zijn:
- Luchtkamers of thermische onderbrekingen zorgen voor een uitstekende thermische buffer: de koude lucht van buitenaf raakt niet tot in de woning zelf.
- PVC raamprofielen kan je ook in lage energiewoningen en passiefhuizen inzetten. In die gevallen is het wel essentieel dat de luchtdichtheid van de profielen perfect is. Kieren en aansluitingen kitten specialisten bijvoorbeeld af met rubber of siliconen.
- De isolerende prestaties van PVC ramen verbeteren steeds. Technologische innovaties zorgen voor een degelijke kwaliteit.
- PVC omlijstingen hebben een lange levensduur en vragen amper onderhoud.
3. Aluminium profiel
De isolatiewaarde van aluminium raamkaders ligt tussen de 1,5 en 0,8 W/m²K. Met dubbel glas is de U-waarde 1,5, maar met driedubbele beglazing zijn lage waarden van 0,8 bereikbaar.
Onder andere het aantal luchtkamers in de profielen en de wijze waarop de kamers van elkaar afgezonderd zijn, bepalen de isolerende resultaten.
Enkele voordelen van aluminium raamprofielen zijn:
- In combinatie met een uitstekende isolerende beglazing kan je aluminium raamprofielen in passiefhuizen en lage energiewoningen installeren.
- Aluminium is een duurzaam materiaal dat niet roest en een lange levensduur heeft.
- Ze vereisen geen onderhoud.
- Je kunt aluminium omlijstingen 100% recycleren.
- Aluminium is een stevig materiaal: ook stijlvolle en dunne aluminium raamprofielen kunnen zonder moeite het glazen gewicht dragen.
4. Stalen ramen
Stalen raamprofielen hebben een U-waarde die tussen de 2,6 en 1,9 W/m²K schommelt. In principe is een warmtedoorgangscoëfficiënt van 1,2 mogelijk met behulp van thermische profielen en HR+++ glas. De raamkaders bestaan uit roestvrij staal (inox) en zijn in de meeste gevallen volledig recycleerbaar.
Stalen raamprofielen hebben de slechtste isolerende eigenschappen. Toch heeft het materiaal ook enkele voordelen:
- Sommige stalen omlijstingen kunnen glasdiktes tot 46 mm verdragen. Dit maakt ze ook geschikt voor triple glas. Eventueel kan je ze zelfs in energiewoningen of passiefhuizen gebruiken.
- Ze vereisen geen onderhoud, maar hebben wel een lange levensduur.
- Sterke, roestvrije en moderne samenstellingen zijn uitvoerbaar.
Vraag advies en vergelijk vrijblijvend offertes
U-waarde van een raam bepalen of berekenen [methodes]
De U-waarden van de glassoorten en types raamprofielen kennen we ondertussen. Maar hoe kan je eigenlijk de U-waarden van een volledig raam of de componenten ervan berekenen of bepalen? Hieronder bespreken we twee mogelijke methodes.
1. Proeven labo
Aan de hand van meerdere proefmethodes in een labo leggen specialisten de U-waarden van alle raamcomponenten volgens de geldende normen vast. Enkele proeven zijn bijvoorbeeld de hotbox-, hotplate- en heatflowmethode.
2. Berekeningen
Er is heel wat geld nodig om deze verschillende proeven in het labo uit te kunnen voeren. Daarom berekenen deskundigen uit de buitenschrijnwerk sector de U-waarden ook aan de hand van formules.
Gelukkig bestaan er aangepaste software zoals Therm voor simpele berekeningen en Bisco of Trisco voor uitvoerige en moeilijke calculaties.
De berekeningen kunnen verschillen afhankelijk van de gebruikte materiaalparameters en/of berekeningswijzen.
Je kunt natuurlijk pas aan de berekeningen beginnen wanneer je de benodigde gegevens hebt. In vier documenten ben je (vrij) zeker dat je betrouwbare info vindt:
Transmissiereferentiedocument
Het transmissiereferentiedocument of NBN B62 002 bevat de normatieve standaardwaarden. Je leest er onder andere de:
- Uf-waarden voor houten raamprofielen.
- Uf-waarden voor pvc-raamprofielen.
- Uf-waarden voor metalen raamprofielen.
- Ug-waarden voor verschillende glassamenstellingen.
- ψg-waarden voor verschillende afstandhouders en types raamprofielen.
EPB-databank
De EPB-databank is opgericht als hulp voor verslaggevers en ontwerpers. Deze gezamenlijke database werkt op vrijwillige basis: deskundigen kunnen hun isolatiewaarden zelf toevoegen. Jammer genoeg vind je er vandaag nog niet veel gegevens terug.
Officiële rapporten
Officiële proefverslagen opgesteld door erkende laboratoria, technische goedkeuringen en erkende certificaten geven ook betrouwbare isolatiewaarden weer.
Fabrikanten
Tot slot publiceren ook de fabrikanten van verschillende raamcomponenten hun commerciële en technische documenten met betrekking tot de U- en ψ-waarden.
Hou echter rekening met het feit dat de betrouwbaarheid bij de ene fabrikant al hoger ligt dan bij de andere.
Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten
Heb je na het lezen van bovenstaand artikel interesse gekregen in goed isolerende ramen? Vul onderstaand offerteformulier in.
Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes op maat van meerdere specialisten uit jouw regio. Op die manier kan je verschillende deskundigen en hun adviezen en prijsvoorstellen onderling vergelijken. Zo maak je een weloverwogen en voordelige beslissing.
Tot slot heeft een professional voldoende kennis en ervaring om jouw isolerende ramen correct en met kwaliteitsvolle materialen te plaatsen.