De perfecte kleur voor jouw ramen kiezen

Wanneer je nieuwe ramen plaatst, is de kleur van je ramen kiezen is een belangrijke stap. Het heeft namelijk een groot effect op je interieur en kan de ruimte echt tot leven brengen. Om zeker te zijn dat je gaat voor de perfecte kleur, lijsten we in dit artikel enkele handige tips op zodat de keuze voor jou een beetje eenvoudiger wordt.

De invloed van de kleur op de uitstraling van je huis

De kleur van je ramen kan de volledige uitstraling van zowel je interieur als exterieur beïnvloed worden. Of je nu kiest voor een neutrale kleur die opgaat in de gevel of een gedurfde kleur die wat pit geeft aan de woning, met de juiste kleur breng je de gevel samen tot een totaalplaatje en kan je er je eigen persoonlijkheid in leggen.

Trends volgen

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt bij veel nieuwbouwwoningen, maar zwarte raamframes zijn echt een hype. Wanneer je zwart voor de ramen combineert met een lichte gevel, creëert het contrast een hippe en strakke look.

Zwarte frames worden meestal niet gecombineerd met een donkere gevel, omdat de gevel op die manier zwaar of grauw overkomt.

zwarte raamframe in modern huis

Belang van kleurkeuze aan de binnenkant

Niet alleen de gevel, maar ook de binnenzijde van je huis doet ertoe bij het bepalen van een kleur. Veel mensen kiezen voor een kleur die lijkt op de kleur van de binnenmuur, zodat het raamframe niet opvalt en er meer nadruk ligt op het zicht naar buiten. Ook een contrasterende kleur kan echter mooi zijn en een modern resultaat opleveren.

Kleur afhankelijk van het materiaal

De kleuren die je kan kiezen zijn afhankelijk van je keuze voor het materiaal van je raamstijlen. De meest voorkomende materialen zijn PVC of aluminium of hout. We overlopen hieronder wat dat betekent voor je kleuropties.

De juiste kleurkeuze voor PVC of aluminium ramen

PVC is een erg veelzijdig materiaal. Je hebt gemiddeld de keuze tussen een 30-tal kleuren. Niet alleen de kleur kan je kiezen, maar ook op vlak van structuur zijn er meerdere opties. Je kan de ramen bijvoorbeeld een matte of glanzende afwerking geven.

Tegenwoordig kan je zelfs kiezen om je PVC-ramen een houtafwerking te geven waaraan je amper kan zien dat het niet om echte houtramen gaat.

Door te spelen met de verschillende kleuren en afwerkingen kan je het raam echt afstemmen op jouw persoonlijk smaak!

Bij aluminium ramen zijn er vaak nog veel meer opties en kan het raamframe verkrijgen in zo goed als elke kleur zodat je zowel binnen- als buitenkant van de ramen helemaal kan afstemmen op je huis.

Ben je geïnteresseerd in zwarte aluminium ramen?
Lees hier meer over de voordelen en mogelijkheden.

Kiezen voor houten ramen: welke kleur?

Bij houten ramen kan je in de eerste plaats al kiezen tussen verschillende houtsoorten die van eerder licht tot donkere kleuren gaan. Daarnaast is het bij hout ook mogelijk om met een afwerking de ramen enkele tinten donkerder of lichter te krijgen.

Natuurlijk kan je ook kiezen om de houten ramen te verven. Je hebt dan de keuze tussen zo goed als alle ral-kleuren om je houten ramen mee te lakken.

Het voordeel van deze methode is dat je op een later tijdstip steeds kan kiezen voor een andere kleur, zonder dat je je raamframe moet vervangen.

Kleur afhankelijk van de gevelstenen

De belangrijkste factor bij het bepalen van de kleur van de ramen is de gevel. Door je ramen hierop af te stemmen bepaal je écht de look van je woning. We lijsten hieronder op wat goed past bij enkele van de meest voorkomende gevelkleuren.

Welke kleur bij rode gevelstenen?

Er zijn erg veel kleuren die goed passen bij een rode baksteen. De meest voorkomende combinatie is met witte kozijnen, maar ook gewaagdere kleuren zoals groen en blauw kunnen een leuk effect geven met de rode baksteen.

Witte kozijnen op rode gevel

Welke kleur bij bruine gevelstenen?

 Een bruine gevel leent zich ertoe om een contrast te creëren met witte raamstijlen. Dat is een minder voorkomende combinatie, waardoor je gevel extra origineel is!

Welke kleur bij een wit huis?

Bij een wit huis worden vaak zwarte kozijnen geplaatst omdat het contrast een hip en strak effect oplevert. Wil je dat de ramen niet opvallen in de gevel? Dan zijn witte kozijnen, in dezelfde kleur als de woning, een uitstekende optie.

Welke kleur bij gele gevelstenen?

Bij een gele gevel komen donkere frames erg goed tot hun recht. Kleuren als antraciet, zwart en blauw geven een speels en contrasterend effect.

Wit of een lichter grijs zijn ook vaak voorkomende opties die een minder groot contrast opleveren en daardoor iets subtieler zijn en minder aandacht naar de ramen trekken.

Overzicht van RAL-kleuren voor ramen en deuren

Ral-kleuren is een codering voor kleuren die je kan gebruiken voor coatings en plastics. Er zijn 215 kleuren beschikbaar, en afhankelijk van de producent die je kiest kan je tussen meer of minder kleuren kiezen. Voor ramen gaat het meestal tussen de volgende kleuren:

  • RAL 9011 – Grafietzwart
  • RAL 9005 – Gitzwart
  • RAL 9017 – Verkeerszwart
  • RAL 1013 – Parelwit
  • RAL 9001 – Crème
  • RAL 7012 – Basaltgrijs
  • RAL 7001 – Grijs
  • RAL 5011 – Staalblauw
Contacteer specialisten in jouw buurt
Vergelijk offertes van verschillende vakmannen.
arrow Ontvang offertes

Veelvoorkomende fouten voorkomen bij het selecteren van kleuren voor ramen

Bij de kleur van ramen kiezen, kan je best rekening houden met alle factoren, zodat je achteraf geen spijt hebt van je beslissing.

We lijsten hieronder de belangrijkste aandachtspunten op, maar om zeker te zijn van de perfecte raamstijlen voor jouw woning, kan het een goed idee zijn om een specialist te raadplegen die alles met jou op een rijtje zet.

vakman met kozijnen in de hand

Fout 1: omgeving negeren

Wanneer je een kleur kiest voor je raamstijlen is het belangrijk om na te gaan in welke omgeving de ramen terechtkomen.

Daarmee wordt enerzijds de stijl en de kleur van de woning bedoeld, maar zeker ook andere omgevingsfactoren zoals de naburige woningen of de natuur.

Woon je eerder stedelijk? Dan wordt er vaak gekozen voor een meer moderne stijl, terwijl er in de natuur eerder voor iets landelijk wordt gegaan.

Fout 2: enkel kiezen op basis van een nieuwe trend

Niet alle kleuren zijn tijdloos en sommige zullen na verloop van tijd opnieuw uit de mode zijn. Kijk daarom eerder naar tijdloze combinaties of je eigen persoonlijke smaak eerder dan de nieuwste geveltrends.

Fout 3: te snel beslissen

De kleur van je ramen is niet iets om snel snel te beslissen. Het is belangrijk om de opties grondig te vergelijken en de kleuren eens naast de gevel te houden alvorens over te gaan tot een beslissing.

Er bestaan heel wat tinten die op elkaar lijken, maar die een volledig ander effect geven. De ramen gaan erg lang mee, dus het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken met oog op de toekomst.

Fout 4: te gewaagde kleuren kiezen

Er zijn heel wat opties voor je ramen en het kan verleidelijk zijn om een gewaagde keuze te maken. Enerzijds riskeer je daarmee een impulsieve keuze te maken die je na verloop van tijd niet meer mooi vindt en anderzijds loop je het risico dat de kleur niet in de smaak valt wanneer je je woning opnieuw probeert te verkopen.

Contacteer een installateur en krijg advies op maat van jouw woning

Zit je nog met vragen over de kleur van ramen kiezen? Een specialist kan jou helpen! Deze kan nagaan wat past bij jouw woning en omgeving en begeleidt je tot een keuze waar je zowel op korte als lange termijn tevreden van bent.

Door de onderstaande form in te vullen vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan. Met deze offertes kun je eenvoudig prijzen vergelijken en bepalen met welke specialist je in zee wilt gaan, zodat je zeker bent van de beste oplossing voor jouw situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.