Afmetingen ramen: hoe opmeten? Wat zijn de standaardmaten?

Het kiezen van de juiste afmetingen voor jouw ramen kan een hele uitdaging zijn. Of je nu fan bent van grote ramen, kleine ramen of speciale maten, er zijn oneindig veel opties beschikbaar. Hier kunnen standaardmaten helpen. Ze zorgen ervoor dat je zeker bent dat jouw ramen perfect passen en helpen kosten besparen. Ontdek er hier alles over. 

Belang van raamgrootte in huisontwerp

Bij het ontwerpen van een woning speelt de afmeting van jouw ramen een belangrijke rol. Ze zijn niet enkel belangrijk voor het uitzicht van (en in) de woning. Ze beïnvloeden ook de energieefficiëntie en jouw tevredenheid.

Hieronder leggen we de twee belangrijkste invloeden van ramen uit.

Verschillende afmetingen van ramen in woning

Gevoel van ruimte en energie-efficiëntie

Ramen kunnen een gevoel van ruimte creëren in elke woning. Grote ramen laten veel natuurlijk licht binnen en zorgen voor een open gevoel.

De isolatiewaarde speelt bij grote ramen een des te belangrijke rol. Er kan meer energie verloren gaan indien het raam niet goed geïsoleerd werd.

Kleine ramen daarentegen laten heel wat minder warmte ontsnappen. Ze zullen daarom een hogere energieefficiëntie bieden, maar daartegenover staat vaak een donkerdere woning. Kleine ramen laten minder licht binnen en de woning zal kleiner lijken.

Het is daarom enorm belangrijk om de afmetingen van jouw ramen zorgvuldig te overwegen. Hou hierbij zeker rekening met bovengenoemde aandachtspunten en vind hier een evenwicht tussen.

Hoe meet je een raam correct op?

Wil je ramen kopen, dan moet je zeker zijn dat je de exacte afmetingen hebt. Zorg er eerst voor dat je alle benodigde materialen in huis hebt. Meer dan een rolmeter, een pen en papier heb je gelukkig niet nodig. 

Om de afmetingen juist te kunnen nemen moet je eerst weten hoe de ramen gemonteerd zullen worden. Plaatsing kan op twee manieren: achter de buitenmuur of tussen de muren.

Ramen worden achter de buitenmuur geplaatst wanneer de woning een binnen- en een buitenmuur heeft. Een tweede vereiste is dat de opening van de binnenmuur wat kleiner is dan deze van de buitenmuur. 

Dit is de meest voorkomende opbouw van muren met spouw. Heel uitzonderlijk kan dit ook bij volle muren voorkomen.

Achter buitenmuur

Een plaatsing tussen de muren gebeurt voornamelijk bij niet geïsoleerde woningen, systeembouw of schuren. Bij deze gebouwen is er geen binnenmuur of zijn de binnen- en buitenmuur even breed.

Deze opbouw komt ook voor bij nieuwe woningen, maar is uitzonderlijk.

Tussen buitenmuur

Hoe verloopt de meting? Beide opmetingen zijn hetzelfde, enkel de waarde die er na de meting bijkomt verschilt. 

Stap 1: meet de hoogte. Controleer eerst of de dorpel waterpas ligt. Meet daarna de afstand tussen de onderkant en de bovenkant. Zorg dat je aan de buitenkant staat hiervoor. Meet op 3 verschillende plaatsen en schrijf de kleinste afstand op.

Vermeerder deze afmeting bij een binnenmuur met 1 cm en bij een volle muur met 0,5 cm.

Stap 2: meet de breedte. Neem hiervoor de buitenmuur en meet van links naar rechts. Doe dat ook hier op 3 plaatsen en schrijf opnieuw de kleinste afmeting op.

Om de juiste breedte te bekomen vermeerder je deze hierna met 5 cm bij een binnenmuur en 2,5 cm bij een volle muur.

Hoeveel speling moet er zijn tussen het raam en de muur?

Voorzie tussen het raam en de muur een minimale ruimte van 10 mm. Dit geeft ruimte om afwijkingen op te vangen en om een waterdichte voeg aan te brengen.

Een afstand tot maximaal 40 mm kan overbrugd worden.

Op zoek naar een specialist?
Krijg advies op maat van jouw woning.

Wat zijn de standaardmaten?

De afmetingen van ramen verschillen van fabrikant tot fabrikant. Toch bestaan er wel enkele standaardmaten waar je op terug kan vallen.

Standaard ramen vind je meestal in rechthoekige vorm met afmetingen zoals 50 x 60 cm, 60 x 80 cm, 80 x 120 cm en 100 x 150 cm.

Verschillende raamtypes en hun typische afmetingen

Er zijn niet enkel rechthoekige ramen in standaardmaten te vinden. Het type ramen met de grenswaarden van standaardafmetingen vind je in het overzicht hieronder.

Type raamBreedte (cm) x lengte (cm)
Vast raam50 – 170 x 50 – 210 
Draai- of kiepraam60 – 130 x 80 -120
Valraam60 – 100 x 40 – 100 
Schuifraam180 – 220 x 210 – 220

Ramen zijn niet exclusief in deze afmetingen te vinden. De standaarden verschillen van leverancier tot leverancier. Om te weten of jouw raam een standaardmaat is neem je best contact op met een expert.

Voordelen van standaardafmetingen

Ramen met standaardafmetingen kiezen heeft enkele niet te missen voordelen.

Ten eerste zijn standaard ramen makkelijk te plaatsen. Dit zorgt dat de installatie vlotter verloopt.

Ramen met standaardafmetingen worden in serie geproduceerd. Dit is een stuk goedkoper dan maatwerk. Niet enkel de productie is goedkoper. De installatie gaat sneller en de installateur zal daarom minder lang bezig zijn.

De productie is niet enkel goedkoper, het zal ook allemaal sneller verlopen. Ramen met standaardafmetingen worden steeds opnieuw geproduceerd.

Maatwerk zal natuurlijk pas gemaakt worden wanneer jouw bestelling doorgegeven wordt. Door de snelle productie en installatie is de installatie heel wat eerder in orde dan bij ramen op maat.

Overwegingen bij het kiezen van raamprofiel afmetingen

In het begin van dit artikel haalden we aan dat de afmeting van jouw ramen belangrijk is voor de lichtinval, het ruimtegevoel en de energie-efficiëntie. Dit zijn belangrijke overwegingen, maar zeker niet de enige.

1. Bouwstijl van de woning

Je wilt misschien graag een energiezuinige woning en dus kleine ramen, maar dit is niet altijd het mooiste bij jouw woning.

Wil je graag dat jouw ramen in harmonie zijn met de algemene architectuur van het huis, dan kan je niet altijd enkel kijken naar de energie-efficiëntie ervan.

2. Materiaalsoort van raamprofiel

Afhankelijk van jouw budget en bouwstijl kan je kiezen tussen raamprofielen uit PVC, hout of aluminium. Elk materiaal heeft z’n eigen kwaliteiten. Ze hebben ook invloed op de mogelijke afmetingen van jouw ramen.

Wil je grote ramen? Dan moet je stevige profielen installeren. Niet elk materiaal verdraagt even veel weerstand. Het goedkoopste materiaal PVC, is ook het minst stevig.

Grote raamprofielen uit PVC zullen met staal verstevigd worden. Steviger dan PVC is hout. Houten raamprofielen kunnen een groot raam ondersteunen.

Aluminium is na hout veruit het stevigste materiaal dat je kan kiezen voor een raamprofiel. Het voordeel over hout is dat het niet kan rotten en over staal dat het niet kan roesten.

Voor jouw indrukwekkende, grote ramen, kies je dus best voor raamprofielen uit aluminium.

3. Persoonlijke voorkeur

Naast alle technische vereisten blijft enkel de persoonlijke voorkeur nog over. De plaatsing van de ramen is sterk afhankelijk van persoonlijke factoren zoals de gewenste lichtinval, welk uitzicht je graag hebt en jouw privacywensen.

Bespreek alle factoren met jouw aannemer. Zo kan deze de ramen perfect op jouw wensen afstemmen.

afmetingen ramen

Hoe groot kan een raam maximaal zijn?

Hoe groot het raam maximaal kan zijn hangt af van jouw woning en waar je het raam precies wilt plaatsen. Daarnaast is ook de materiaalkeuze en de gewenste constructie belangrijk.

De gemiddelde fabrikant zal PVC ramen niet groter dan 4 meter breed en 2,5 meter hoog produceren. Gezien dit de minst stevige optie op de markt is, kan je met behulp van ander materiaal nog een stuk verder gaan.

Je kan raamprofielen vinden in alle mogelijke maten. Bespreek met jouw aannemer wat mogelijk is.

Wanneer kies je best voor een raam op maat?

Standaardmaten zijn een handige manier om te besparen op de aankoopprijs van jouw ramen, maar ze zijn niet altijd een optie. Standaard ramen zijn niet mooi in elke woning en ze voldoen niet altijd aan de wensen.

Om zeker te zijn dat je geen spijt krijgt van jouw ramen schakel je daarom best altijd een expert in. Deze kan samen met jou bespreken wat de beste oplossing is. Zo weet je of jouw ramen verkrijgbaar zijn als standaardmaat.

Groot raam met veel lichtinval

Contacteer een expert en ontvang gratis en vrijblijvend advies

Wil je investeren in nieuwe ramen om jouw huis energiezuinig te maken? Of heb je een nieuwbouwwoning en wil je graag advies van experten? Vul dan onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in.

Contacteer zo aannemers in jouw buurt en kom alles te weten over ramen en hun afmetingen. Ontvang naast advies ook offertes. Vergelijk de prijzen en bespaar kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.