PVC ramen reinigen: waarop letten?

Het onderhouden van pvc ramen is een cruciale stap om hun levensduur te verlengen. Het proces is vrij eenvoudig en vereist geen agressieve chemicaliën. In plaats daarvan is een zachte spons, lauwwarm water en een mild reinigingsmiddel genoeg om het kunststof raam grondig schoon te maken. Let erop dat je oude verf verwijdert en zorg ervoor dat het raam weer stralend wit of zwart wordt, afhankelijk van je voorkeur.

Waarom is het belangrijk om PVC ramen te reinigen?

Het reinigen van pvc ramen draagt bij aan het behoud van hun esthetische aantrekkingskracht en functionele kwaliteit. Onreine ramen kunnen een ongewenste indruk geven, terwijl schoon en glanzend pvc het algemene uiterlijk van je huis verbetert.

Bovendien kunnen vuil en stof die zich ophopen in de scharnieren en naden van de ramen op de lange termijn schade veroorzaken.

Regelmatig reinigen voorkomt deze ophoping en bevordert de duurzaamheid van de ramen. Het is ook essentieel om de juiste reinigingsmiddelen te gebruiken, omdat sommige vloeistoffen, zoals aceton of terpentine, visuele schade kunnen veroorzaken aan je pvc profielen.

Onderhouden van pvc raam

Het juiste materiaal kiezen: Kunststof, spons en mild schoonmaakmiddel

Bij het kiezen van het juiste materiaal voor het reinigen van pvc ramen is het belangrijk om te beseffen dat pvc een kunststof is die gevoelig is voor krassen.

Daarom is het gebruik van een zachte spons en een mild schoonmaakmiddel de beste keuze. Vermijd het gebruik van schuursponzen of bijtende schuurmiddelen, deze kunnen het oppervlak van de ramen beschadigen.

Er zijn verschillende soorten mild schoonmaakmiddel beschikbaar, van huisgemaakte oplossingen met een kleine hoeveelheid afwasmiddel tot speciaal voor pvc ontwikkelde reinigingsmiddelen.

Deze laatste zijn vaak beschikbaar bij je ramen en deuren leverancier of bij de drogist. Ze reinigen en beschermen ook de kleur van de pvc ramen en deuren.

 • Niet doen: gebruik nooit een stoomreiniger voor het reinigen van pvc ramen, vooral die met UV-bestendige folie.
 • Wel doen: gebruik lauw water, dit is voldoende om je pvc ramen weer te laten schitteren als nieuw.
Reinig je PVC ramen
Ontdek hoeveel je kunt besparen door je PVC ramen te reinigen.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

De stappen voor grondig reinigen van PVC ramen

Het grondig reinigen van pvc ramen kan worden uitgevoerd in een aantal eenvoudige stappen.

 • Stap 1: verwijder eerst het grove vuil en stof van de ramen. Dit kan worden gedaan met een zachte borstel of een stofdoek.
 • Stap 2: bereid vervolgens een mild schoonmaakmiddel voor. Dit kan worden gemaakt door een kleine hoeveelheid afwasmiddel toe te voegen aan een emmer met warm water.
 • Stap 3: gebruik een zachte spons om het schoonmaakmiddel op de ramen aan te brengen. Vermijd het gebruik van agressieve sponzen of reinigingsmiddelen die het pvc kunnen beschadigen.
 • Stap 4: reinig de ramen grondig met de spons, waarbij je ervoor zorgt dat je alle hoeken en randen bereikt.
 • Stap 5: spoel de ramen af met schoon water om eventuele zeepresten te verwijderen.
 • Stap 6: droog de ramen volledig af met een schone doek om strepen te voorkomen.

Vergeet niet om ook de bewegende delen van de ramen, zoals de scharnieren, regelmatig schoon te maken en in te vetten voor een optimale werking.

Speciale aandacht voor witte en zwarte PVC ramen

De kleur van pvc ramen, met name witte en zwarte, kan extra zorg vereisen. Zwarte pvc ramen kunnen fletser worden door blootstelling aan UV-stralen, terwijl witte pvc ramen vatbaar kunnen zijn voor zichtbare vlekken en strepen. Het is raadzaam om deze ramen regelmatig te reinigen om hun kleur te behouden.

 • Voor zwarte ramen, beperk de blootstelling aan direct zonlicht indien mogelijk om verkleuring te voorkomen. Door het gebruik van zachte reinigingsmiddelen en sponzen kunnen krassen en vlekken die de kleur beïnvloeden, worden geminimaliseerd.
 • Voor witte ramen, besteed speciale aandacht aan het verwijderen van vuil en vlekken die gemakkelijk zichtbaar zijn op een lichtere achtergrond. Het gebruik van milde reinigingsmiddelen kan helpen om de witte kleur te behouden zonder het pvc te beschadigen.

Vergeet niet dat ongeacht de kleur, regelmatig onderhoud de sleutel is tot het behoud van de aantrekkelijkheid en functionaliteit van je pvc ramen.

Op zoek naar een specialist?
Wij brengen je in contact met de beste specialisten in jouw buurt.

Tips om je PVC ramen langer schoon te houden

Een regelmatige schoonmaakroutine kan helpen om je pvc ramen langer in topconditie te houden. Hier zijn enkele tips:

 • Regelmaat: plan minstens tweemaal per jaar een grondige reiniging in.
 • Vermijd droog reinigen: statische elektriciteit kan stof en vuil aantrekken. Het is beter om je ramen nat te reinigen.
 • Gebruik milde producten: vermijd agressieve reinigingsmiddelen. Een oplossing van lauw water en een zachte zeep is meestal voldoende.
 • Zorg voor je dichtingen: maak de dichting tussen het glas en de pvc profielen regelmatig schoon en wrijf ze een paar keer per jaar in met talkpoeder.
 • Snelle actie na installatie: verwijder zo snel mogelijk na de plaatsing alle etiketten en beschermingsfolie van het glas en de profielen om uitharding van de lijm te voorkomen.
 • Gebruik het juiste materiaal: zachte doekjes of sponsjes zijn ideaal om krassen te voorkomen.

Door deze tips te volgen, kun je genieten van heldere, goed onderhouden ramen die jarenlang meegaan.

Pvc raam schoonmaken

Populaire artikelen

PVC raam laten schilderen door een specialist.
PVC ramen schilderen
Het schilderen van PVC ramen is niet alleen mogelijk, maar kan ook een geweldige manier zijn om je huis een frisse en levendige uitstraling te geven. Ontdek hier hoe je de juiste verf kiest en hoe je ze schildert.
Pvc raam wrappen.
PVC ramen wrappen met folie
Het wrappen van PVC ramen met folie is een innovatieve en kostenefficiënte manier om je ramen een nieuwe look te geven. In dit artikel vind je meer over de mogelijkheden en de prijzen.

Hoe verwijder je oude verf van een PVC raam?

Het verwijderen van oude verf van pvc ramen kan een lastige taak zijn, maar met de juiste stappen is het absoluut haalbaar.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat agressieve chemicaliën zoals aceton of terpentine het pvc kunnen beschadigen. Daarom is het essentieel om andere methoden te gebruiken.

Een effectieve manier om oude verf te verwijderen is met een afbijtmiddel op basis van caustic soda. Dit middel kan oude alkydharsverf verwijderen zonder het pvc te beschadigen. Zorg er wel voor dat je bescherming draagt voor je ogen en handen tijdens dit proces.

Voor hardnekkige verfvlekken, kan het gebruik van groene zeep nuttig zijn. Breng een ruime hoeveelheid aan op de vlek en laat het een nacht intrekken. Daarna kun je de verf voorzichtig verwijderen met een scheermesje.

Vergeet niet om het raam goed te reinigen nadat je de verf hebt verwijderd, om eventuele resten van het afbijtmiddel of de zeep te verwijderen. Een zachte doek en mild reinigingsmiddel zijn hiervoor geschikt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.