Afmetingen deur: hoe meet je correct in jouw situatie? [en standaardmaten]

Ben je bezig met het kiezen van de perfecte deur en worstel je met de afmetingen? Geen zorgen, je bent niet alleen. Het vinden van de juiste afmetingen deur kan een uitdaging zijn, maar met deze handige tips wordt het een stuk eenvoudiger. Lees verder om te ontdekken hoe je in jouw situatie de afmetingen nauwkeurig meet.

Laat je helpen door experts

Standaard deurmaten: renovatie versus nieuwbouw

Bij het plannen van een renovatie of het bouwen van een nieuw huis, kom je al snel voor de keuze van deuren te staan. Als je renoveert, werk je meestal binnen de grenzen van wat er al staat, dus de bestaande maten van je deurkozijnen zijn leidend.

Maar bij een nieuwbouwproject heb je de vrijheid om zelf te beslissen over de afmetingen van je deuren, waardoor je meer ruimte hebt om je ideale deurstijl en -grootte te kiezen.

Hoogte

In de wereld van deuren zijn er een paar standaardhoogtes die je vaak tegenkomt. Bij renovaties zie je meestal deuren van 201,5 cm of 211,5 cm.

Maar als je met nieuwbouw bezig bent, kom je vaker 231,5 cm tegen, en soms zelfs 234 cm voor achterdeuren. Dit geeft je net dat beetje extra ruimte en luchtigheid.

Breedte

Qua breedte zijn 83 cm en 88 cm de norm bij renovatieprojecten. Ze passen perfect in oudere kozijnen en geven je huis die vertrouwde uitstraling.

In nieuwbouwhuizen zie je vaker bredere deuren van 93 cm, wat zorgt voor een moderner gevoel en meer bewegingsruimte.

Gemiddelde dikte deur

Voor binnendeuren zit je meestal goed met een dikte tussen de 38 en 40 mm. Dit is stevig genoeg voor dagelijks gebruik zonder te zwaar te zijn.

Voor buitendeuren kies je best voor iets stevigers, zoals 54 of 67 mm, voor die extra beveiliging en isolatie die je nodig hebt om je veilig en comfortabel te voelen in je eigen huis.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

Hoe deuropening opmeten?

Het correct opmeten van een deuropening is heel belangrijk voor het kiezen van de juiste binnendeuren. Je moet rekening houden met de breedte van de deur, de hoogte met opdekrand en de dikte van de muur. Zorg dat je meet op verschillende plaatsen voor nauwkeurige afmetingen.

Stompe versus opdekdeur

Stompe deur

Voor een stompe deur, meet je de binnenkant van het kozijn of de oude deur. Stompe deuren zijn ideaal voor buitengebruik vanwege hun robuustheid.

Ze vallen volledig binnen het kozijn en bieden extra stevigheid. Zorg dat de stompe deur enkele centimeters kleiner is dan de ruwe muuropening voor de beste pasvorm.

Opdekdeur

De opdekdeur, populair voor binnengebruik, valt gedeeltelijk over het kozijn. Bij het meten van een opdekdeur moet je de breedte van de deur zonder opdekrand en de hoogte met opdekrand opmeten. Opdekdeuren zijn sneller te installeren, maar bieden minder veiligheid dan stompe deuren.

Deuren vervangen versus ruwbouw

Deuren vervangen

Bij het vervangen van deuren gebruik je de afmetingen van de oude deur als leidraad. Voor een nauwkeurige pasvorm meet je de breedte van de oude deur zonder opdekrand en de hoogte met opdekrand. Deze methode zorgt ervoor dat je nieuwe deur naadloos past.

Ruwbouw

In een ruwbouw situatie meet je de ruwe muuropening. Het deurblad moet altijd enkele centimeters kleiner zijn dan de ruwe muuropening. Dit zorgt voor voldoende ruimte voor aanpassingen en garandeert een strakke installatie.

Man is deur aan het meten.

Zichtbare versus onzichtbare scharnieren

Zichtbare scharnieren

Traditioneel en functioneel, zichtbare scharnieren zijn een goede keuze voor standaard deuren. Ze zijn gemakkelijker te installeren en vaak voordeliger.

Onzichtbare scharnieren

Voor een moderne look zijn onzichtbare scharnieren ideaal. Ze zijn verborgen als de deur gesloten is, wat zorgt voor een strakke en gestroomlijnde uitstraling.

Vergelijk offertes bij verschillende fabrikanten

Ook interessant voor jou:

Wat is de standaard maat van glazen binnendeuren?

De standaard afmetingen van glazen binnendeuren kunnen verschillen, maar over het algemeen liggen de breedtes tussen de 73 en 93 cm. Wat betreft de hoogte zijn de meeste glazen binnendeuren ongeveer 211 cm hoog.

Deze maten zijn geschikt voor veel interieurs, maar als je een unieke look voor ogen hebt, kun je altijd kiezen voor binnendeuren op maat.

Glas biedt de flexibiliteit om zowel de grootte als het design van het deurblad perfect af te stemmen op jouw specifieke wensen en ruimte.

Hoe breed is de gemiddelde deur in cm?

Als je een deur gaat vervangen, zal je merken dat de gemiddelde breedte ervan afhangt van waar je woont. Bij renovatieprojecten zien we vaak dat 83 en 88 cm de standaard breedtes zijn.

Maar ga je aan de slag met een nieuwbouw, dan kom je vaker deuren van 93 cm breed tegen. Het is superbelangrijk om, voordat je een nieuwe deur aanschaft, de breedte van je huidige deur op meerdere plaatsen goed op te meten.

Zo weet je zeker dat je de juiste maat kiest. De standaard deurmaten zijn namelijk bedacht om bij de meest gangbare afmetingen van deurkozijnen te passen.

Welke breedte kan een stalen deur maximaal hebben?

De maximale breedte die een stalen deur kan hebben, is afhankelijk van het ontwerp en de draagstructuur. Stalen deuren kunnen tot wel 500 cm breed zijn, vooral als ze worden gebruikt als schuif- of taatsdeuren.

Voor standaard draaiende stalen deuren is de maximale breedte vaak rond de 150 cm per deurblad. Het is belangrijk om de afmetingen van de deur en de binnenkant van het kozijn nauwkeurig te meten, vooral bij nieuwe deuren of bij het plaatsen van binnendeuren op maat.

Vrouw is deur aan het meten.

Populaire artikelen

Achterdeur met glas.
Achterdeur met glas
Ben je op zoek naar een nieuwe achterdeur met glas? Ontdek hier de mogelijkheden, voordelen en prijzen!
Achterdeur pvc.
Achterdeur pvc
Kom in dit artikel meer te weten over de gemiddelde prijs van een PVC achterdeur. Ontdek ook de verschillende uitvoeringen en afmetingen.
RAL 9011 raam.
RAL 9011 ramen
RAL 9011, beter bekend als Grafietzwart, maakt deel uit van het RAL Classic kleurensysteem. Ontdek hier meer over de voordelen, belangrijke aandachtspunten en hoe het werkt.
Veiligheidsdeur.
Gepantserde deur prijs
Wil je de prijs van een gepantserde deur weten? In dit artikel vind je niet alleen de kosten, maar ook de factoren die deze bepalen.
Deur sleuten met slot.
Appartementsdeur
Welke deur kies je voor je appartement? Ontdek in dit artikel de verschillende types en bijbehorende prijzen.
Draaideur.
Steellook deur prijs
Lees hier alles over de prijzen van steellook deuren en de factoren die deze bepalen.

Vraag gratis advies aan experten

Twijfel je nog over de juiste afmetingen voor jouw nieuwe deuren of heb je behoefte aan specifiek advies? Lokale experts staan voor je klaar! Vul eenvoudig het offerteformulier in voor gratis, professioneel advies op maat. Met hun expertise en ervaring helpen ze je om de beste keuzes te maken voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.