Achterdeur met glas: hoe kun je glas stijlvol integreren in je achterdeur?

Een nieuwe achterdeur met glas geeft je woning een open karakter, een creatieve uitstraling en een natuurlijke lichtinval. In dit artikel lees je niet alleen welke glassoorten bruikbaar zijn, maar ook hoe je beglazing in je achterdeur kunt verwerken. Zie je graag meerdere, kleine ramen of gaat je voorkeur uit naar één groot glasoppervlak? Hier kom je de mogelijkheden en voordelen te weten. Ontvang gratis offertes met advies op maat en prijsvoorstellen. 

Geschikte glassoorten voor achterdeuren

Achterdeuren kunnen uit verschillende materialen bestaan zoals hout, aluminium en PVC. Daarnaast heb je de mogelijkheid glas toe te voegen. Dit zorgt niet alleen voor een unieke uitstraling, maar ook voor extra lichtinval. 

De geschikte glassoorten en hun eigenschappen bespreken we hieronder. Zo kan je een geïnformeerde keuze maken. 

Achterdeur met glas

1. Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is een erg robuuste glassoort: het is tot wel vijf keer sterker dan gewoon glas. Daarom is de kans klein dat dit type glas breekt. Je kunt er zonder problemen tegen leunen of stoten. 

Zelfs wanneer veiligheidsglas toch breekt, is het minder gevaarlijk dan normaal glas: het verbrijzelt in kleinere en minder scherpe stukjes. 

De twee bekendste soorten veiligheidsglas zijn gelaagd glas en gehard glas. Het eerste type bestaat uit twee lagen enkel glas die door een folie met elkaar verbonden zijn. Een raam met gelaagd glas valt niet uit elkaar wanneer het door een hard voorwerp geraakt wordt. 

Gehard glas of kogelwerend glas heeft een productieproces met extreem hoge temperaturen. De verhitting geeft dit type glas sterke eigenschappen. 

2. Vier, zes of acht ruitsverdeling

Je kunt jouw nieuwe achterdeur ook met een ruitsverdeling van vier, zes of acht vlakken installeren. Een specialist plakt met een zelfklevend glasband een hardhouten frame aan twee zijden van de deur. Deze omlijsting verdeelt het isolatieglas vervolgens in meerdere vierkanten of rechthoeken. 

3. Mat of doorzichtig isolatieglas (HR++ glas) of dubbel glas

De meeste buitendeuren kennen een afwerking met isolatieglas. Dit is een dubbele glassoort, vaak HR++ glas. Hoogrendementsglas heeft uitstekende thermisch en akoestisch isolerende eigenschappen. Zo is je woning energiezuiniger en bespaar je op jouw energiefactuur.  

Wil je jouw privacy garanderen?

Isolatieglas heeft zowel een matte als doorzichtige variant. Als je erg op je privacy gesteld bent, investeer je best in mat isolatieglas: zo kan niemand je woning via de deur binnenkijken. 

4. Draadglas

Een deskundige kan ook een achterdeur met draadglas of gewapend glas vervaardigen. Deze glassoort heeft metalen draden die het raam niet alleen steviger, maar ook inbraakwerend maken. Het glas valt bijvoorbeeld minder snel uit elkaar wanneer iemand het probeert in te slaan.

Daarom komt het in heel wat toepassingen voor zoals de achterdeur, schuurdeur en kelderramen. Tot slot heeft draadglas brandwerende en brandvertragende eigenschappen.

5. Glas in lood

Achterdeuren met glas in lood zorgen voor een authentieke en gezellige sfeer. De ramen bestaan uit stukken glas die in loodlijsten zitten. Deze delen hebben meestal verschillende kleuren, waardoor je bijvoorbeeld een tekening kunt uitbeelden.

Glas in lood komt vooral in oudere huizen voor: de techniek bestaat immers al sinds de 16de eeuw. De stukken glas zijn bovendien relatief dun en daarom kwetsbaar en slecht isolerend.

Vandaag zijn er gelukkig moderne glas in lood achterdeuren die uit meerdere isolerende of dubbele glasplaten bestaan. Hierdoor zijn ze een stuk steviger en zorgen ze voor een betere isolatie.

Ze zijn meestal opgebouwd uit (gekleurde) vierkante of rechthoekige glasplaten die specialisten vervolgens in een geometrisch patroon leggen.

Als afwerking kan je ze een glanzende of matte laag geven. Buitendeuren met glas in lood geven je interieur een speels decoratief effect.

Stapeldorpeldeur: een houten deur met glas

Stapeldorpeldeuren of balkondeuren zijn houten buitendeuren met glas. Ze bestaan uit stijlen (de twee verticale repen aan de zijkanten van de deur) en dorpels (drempels om de binnen- en buitenruimte van elkaar te scheiden). Daarom kennen ze een grote toepassing als achterdeuren, balkondeuren of deuren van tuinschuren of bergingen.

Daarnaast hebben stapeldorpeldeuren goede houtverbindingen, een dubbele kierdichting en borstweringen. Je kunt zelf kiezen hoeveel glas de deuren bezitten. Het is wel van groot belang dat je de juiste draairichting kiest.

Combineer glas met panelen uit (hard)hout voor een landelijke of moderne uitstraling

Naast stapeldorpeldeuren is het ook een creatief idee om je achterdeur met (dubbel) glas en houten panelen te combineren.

Zo kan je bijvoorbeeld de sfeer van je binnendeuren naar buiten doortrekken. Het paneel en de borstwering kunnen zowel hoog als laag zitten en de ruiten komen in verschillende afmetingen voor.

Afhankelijk van de ordening van het glas en het materiaal van de panelen, kan je zowel een authentiek landelijke als moderne uitstraling creëren.

Glas met houten panelen

Voordelen van een glazen buitendeur op een rijtje

Twijfel je nog of je (dubbel) glas aan jouw nieuwe achterdeur wil toevoegen? Onderstaande voordelen kunnen je misschien overtuigen: 

  • Natuurlijke lichtinval. Zeker wanneer je woning een donkere hal heeft, is het interessant een achterdeur met een of meerdere ramen te installeren. Zo valt er natuurlijk licht binnen en voelt de ruimte niet meer gesloten en dof aan.
  • Transparantie en licht. Glazen achterdeuren verzwakken de sterke scheiding tussen binnen en buiten, maar behouden wel hun bescherming tegen de koude en geluidsoverlast.
  • Verschillende soorten beglazing. Transparant glas zorgt voor een gezellige en rustige sfeer door de grote hoeveelheid lichtinval. Mat glas heeft hetzelfde effect en verhoogt bovendien je privacy. Een van de nieuwere mogelijkheden is zwart getint glas. Deze glassoort is ideaal wanneer je een moderne woning met een futuristische en strakke look hebt. Verder is het erg praktisch: de beglazing laat veel licht binnen en zorgt ervoor dat mensen van buitenaf je woning niet kunnen binnenkijken. Zelf kan je wel van binnen naar buiten kijken.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere deurenspecialisten in jouw regio. Zij sturen je gratis vrijblijvende offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat op.

Zo kan je niet alleen deskundige aanbevelingen nalezen, maar vergelijk je ook eenvoudig meerdere tarieven van professionals. Op die manier maak je een weloverwogen keuze die bovendien geschikt is voor jouw woning en bij je budget past.

Tot slot garandeert een professional dat jouw achterdeur op een correcte manier en met kwalitatieve materialen geplaatst wordt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.