Achterdeuren: kosten, geschikte materialen en hoe beveilig je ze effectief tegen inbrekers?  

Achterdeuren zorgen voor een snelle en praktische passage naar de tuin, het terras of de garage. Daarom is het leuk om ook de achterdeur volledig naar jouw stijl in te richten. In dit artikel bespreken we mogelijke uitvoeringen, afwerkingen en materialen. Ook geven we de gemiddelde kosten weer en leggen we uit hoe je jouw achterdeur tegen inbrekers kunt beveiligen. Een groot deel van de inbraken gebeurt namelijk via een achter- of zijdeur. Wil je in contact komen met een installateur? Vul ons offerteformulier in en krijg prijsvoorstellen en adviezen op maat.

Nieuwe achterdeur op maat plaatsen: enkele keuzes

Heb je besloten een nieuwe achterdeur te plaatsen? Dan sta je nu wellicht voor een aantal keuzes. We bespreken deze hieronder. Zo heb je een beter zicht op de mogelijkheden.

Achterdeuren

1. Isolerende achterdeur

Je kunt ervoor kiezen om je achterdeur goede isolerende eigenschappen te geven. Deze investering is zeker de moeite waard: je bespaart op je energierekening en je zorgt voor een comfortabel binnenklimaat in huis.

Bovendien bestaat je deur uit de nieuwste, geavanceerde isolatietechnieken die voor voldoende warmte zorgen in de winter en een aangename koelte in de zomer.

2. Kies je stijl (modern, landelijk, klassiek…)

Achterdeuren verbinden het interieur van een woning met de tuin, het erf of de garage achter het huis. Het moet met andere woorden zowel bij de ruimte binnen als buiten passen.

Gelukkig bestaat er een ruim assortiment aan achterdeuren in verschillende stijlen, materialen en decoraties. Of je nu weinig of veel glas wil, een hoge of lage borstwering, een houten, aluminium of PVC deur: alles is mogelijk.

Afhankelijk van de keuzes die je maakt, kan je jouw achterdeur een moderne, landelijke of klassieke uitstraling geven. Hout zorgt bijvoorbeeld voor een knusse en warme sfeer, terwijl aluminium voor een strakke en minimalistische look zorgt.

Bovendien heb je bij de meeste ketens de optie om de kleur van je achterdeur kiezen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de achterdeur perfect samengaat met de kozijnen van je ramen en/of andere deuren.

3. Bepaal de deurdikte en breedte

Een ander belangrijk element is de deurdikte. Binnendeuren hebben meestal een dikte van 4 centimeter. Buitendeuren daarentegen komen vaak in grotere afmetingen voor.

Dit heeft te maken met de isolatie en tochtwering: hoe dikker de deur, hoe meer tocht en geluid het van buiten kan weerhouden. Met andere woorden: een dikke deur heeft een betere isolerende werking en zorgt voor een energiebesparende woning.

Om ervoor te zorgen dat de deur nog steeds in het kozijn past, wordt een kleine rand van ongeveer één centimeter diep gekerfd. Deze inkeping zit aan de kant van de deur waar geen scharnieren zitten.

Wanneer je nu de deur sluit, zit de scharnierzijde van de deur gelijk met het kozijn. Zo is de extra dikte van de buitendeur is niet meer met het blote oog waar te nemen.

4. Draairichting

Over het algemeen draaien voordeuren naar binnen en achterdeuren naar buiten.

Je laat de meeste mensen binnen via de voordeur. Vandaar dat het naar binnen opent: zo begroet je de mensen openlijk zonder dat de deur naar hun gezicht toedraait.

Dit is niet het geval bij een achterdeur. Deze deur dient in de eerste plaats niet om mensen te verwelkomen, maar om eenvoudig naar de tuin, de garage of het erf achter je huis te gaan.

Daarom draait het naar buiten: zo kan je de deur makkelijk openduwen zonder het naar je toe te moeten trekken. Bovendien bespaar je binnen heel wat ruimte wanneer de achterdeur naar buiten open gaat.

5. Kies een kleur

Wanneer je een nieuwe achterdeur aankoopt, heb je bij de meeste ketens een groot kleurenassortiment. Vind je toch jouw gewenste kleur niet? Dan kan je ervoor kiezen om je achterdeur of buitendeur te schilderen.

Bij je kleurkeuze hou je beste met de volgende zaken rekening:

  • Bepaal je stijl. Hou niet alleen de bouwstijl van je woning in je achterhoofd, maar ook de kleur van je kozijnen en je eigen smaak. Wil je een achterdeur met een warme uitstraling of hou je eerder van een strakke look? Moet de deur opvallen met een fel kleurtje of hou je het liever rustig met een witte of neutrale tint?
  • Denk ook aan de kleur van de bakstenen van jouw huis en de omliggende woningen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je huis bij de sfeer van de straat past.
  • Kies of je een deur uit één of meerdere kleuren wil plaatsen. Wanneer je extra tinten kiest, kan een kleurkiezer helpen: zo heb je een beter zicht op de mogelijke kleurencombinaties en variaties van dezelfde kleur. Verder zijn er verschillende websites die de laatste trends bespreken. De voorbije jaren zijn pastelkleuren bijvoorbeeld populair, maar ook felle kleuren in combinatie met neutrale aardetinten komen steeds vaker voor.
Vind een ervaren en erkende deuren installateur
Vraag hier je offertes!

Een nieuwe achterdeur kopen: wat kost het? [Prijs]

De gemiddelde prijs voor een nieuwe achterdeur met kozijn en HR++ glas ligt rond de 1.750 euro (exclusief montage)

De kosten hangen echter voor een groot deel af van het gekozen materiaal, het model, de afmetingen en eventuele extra opties. Onderstaande tabel geeft de richtprijs voor meerdere types achterdeuren weer.

Materiaal Richtprijs (exclusief montage) 
Kunststof achterdeur 1.100 tot 2.100 euro 
Houten achterdeur 1.200 tot 2.200 euro 
Aluminium achterdeur 1.300 tot 2.300 euro 
Stalen achterdeur 1.400 tot 2.400 euro 

Geschikte materialen voor een buitendeur

Een achterdeur komt in verschillende uitvoeringen voor: hout, PVC en aluminium. Bovendien kan je glas toevoegen voor een unieke look en extra lichtinval.

De materiaalkeuze kan je baseren op de kozijnen van je ramen, maar dit is zeker niet verplicht. Hieronder bespreken we alle mogelijkheden.

1. Hout

Een hardhouten achterdeur is duurzaam, modieus en praktisch. Ze zijn niet alleen tijdloos, maar ook kwaliteitsvol. Hout is namelijk bestand tegen verschillende weersomstandigheden, werkt isolerend en gaat lang mee. Het is wel belangrijk dat je houten deuren op regelmatig basis met het juiste product behandelt.

Bovendien kan je met hardhout verschillende stijlen creëren: zowel klassieke uitvoeringen als moderne, minimalistische en strakke designs zijn mogelijk.

Diverse houtsoorten zijn geschikt. Enkele geliefde keuzes zijn:

  • Eik
  • Meranti 
  • Mahonie
  • Vurenhout 

Wat je kiest, hangt af van de stijl die je wil creëren, je persoonlijke smaak en je beschikbare budget. Hout is daarnaast een ideaal materiaal om te beschilderen.

Wil je zeker zijn dat je een kwalitatieve en duurzame hardhouten achterdeur aankoopt? Zorg ervoor dat de deur uit KOMO gecertificeerde bouwmaterialen bestaat. Dit keurmerk betekent namelijk dat het hout FSC gecertificeerd is.

Houten geschilderde achterdeur

2. PVC

PVC is een kunststof die 100% recycleerbaar is. Bovendien heeft dit materiaal goede thermisch isolerende eigenschappen: je deur laat minder warmte door en zorgt zo voor een besparing op je energiefactuur.

Bovendien is het een goede akoestische isolator. Dit betekent dat geluid van buitenaf moeilijk via de deur je woning binnendringt.

Verder vraagt PVC weinig onderhoud en is het goedkoper dan hardhout.

3. Aluminium

Aluminium is een materiaal dat door haar strakke lijnen en koele uitstraling voor een moderne look zorgt. Verder is het volledig recycleerbaar en tegelijkertijd erg robuust: de kans op barsten, scheuren of uitzettingen is klein.

Deze milieuvriendelijke deur is bovendien zeer inbraakveilig. Het stevige materiaal is ijzervast en daarom moeilijk te doordringen.

Net zoals PVC vraagt aluminium weinig onderhoud en is het goedkoper dan hardhout.

Aluminium achterdeuren

4. Glas (raam)

Een achterdeur bestaande uit hardhout, PVC of aluminium kan je bovendien van glas voorzien. Zo zorg je niet alleen voor extra charme, maar ook voor meer lichtinval in je woning. Dit natuurlijke licht doet je ruimte groter en rustiger aanvoelen.

Glas kan je op verschillende manieren in achterdeuren integreren. Denk bijvoorbeeld aan een dunne glasstrook of een groter glazen paneel. Uiteenlopende ontwerpen en afwerkingen zijn mogelijk.

Daarnaast bestaan er meerdere soorten glas. Naast helder glas kan je ook voor mat glas kiezen. Deze laatste glassoort geeft je iets meer privacy.

Ben je erg op je privacy gesteld?

Dan kies je beter voor een achterdeur zonder glas. Zo ben je zeker dat mensen je woning niet via de deur kunnen inkijken. 

Beveilig je achterdeur tegen inbraken

De meeste huizen hebben een stevige voordeur die goed tegen inbraken beveiligd is. Maar een groot deel van de inbraken gebeurt echter via de achterdeur of een zijdeur. Daarom is het van belang ook je buitendeur tegen inbraken te beveiligen.

Gelukkig bestaan er verschillende opties. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsbeslag, een gekeurd slot met driepuntssluiting, veiligheidsscharnieren of een veiligheidscilinder.

1. Veiligheidsscharnieren

Een achterdeur gaat in de meeste gevallen naar buiten open. Dit betekent dat de scharnieren aan de buitenkant van het huis duidelijk waarneembaar zijn. Hierdoor kunnen inbrekers ze eenvoudig doorzagen. Vervolgens kunnen ze de deur uit het kozijn trekken.

Veiligheidsscharnieren voorkomen dit probleem. Ze bevatten namelijk een veiligheidsnok die in een kleine ruimte van het deurkozijn zit. Op die manier is de deur beter vergrendeld en kunnen inbrekers ze niet zomaar uit het kozijn halen.

2. Inbraakwerende achterdeur

Vandaag bestaan er ook inbraakwerende achterdeuren. Ze bevatten de volgende elementen:

  • De deur bestaat uit het stevige materiaal PVC.
  • De plaatsing gebeurt met het juiste veiligheidsbeslag.
  • Het slot is vaak een cilinderslot of een drie- tot vijfpuntsluiting.
  • De profielen hebben een extra versteviging.
  • De sluitplaten hebben een centrale barrière. Dit is een bijkomend obstakel dat inbrekers efficiënt buitensluit.
  • Indien je een inbraakwerende achterdeur met glas wil, plaatsen specialisten gelaagd glas.

Waarom gaat een achterdeur naar buiten open?

Het overgrote deel van de achterdeuren gaat standaard naar buiten open. Enkele redenen hiervoor zijn:

  • Een voordeur begroet de bezoekers in je woning. Daarom draait het naar binnen: je wil mensen niet met een deur in het gezicht verwelkomen. Achterdeuren hebben deze functie niet. Deze deur dient in de eerste plaats om naar je tuin, garage of erf achter de woning te gaan. Vandaar dat het naar buiten draait. Zo kan je zelf vlot en eenvoudig de deur openduwen.
  • Je bespaart ruimte wanneer je de deur naar buiten open laat gaan.
Dubbele achterdeur terras

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat

Heb je interesse gekregen om een achterdeur op maat te laten installeren? Dan is het verstandig om ons offerteformulier in te vullen. Je komt namelijk in contact met verschillende specialisten in jouw regio.

Zij sturen je vervolgens gratis vrijblijvende offertes met prijsvoorstellen en advies op maat op. Zo weet je wat er mogelijk is, welke tarieven deskundigen gebruiken en kan je deze tot slot eenvoudig met elkaar vergelijken.

Op die manier kan je een weloverwogen keuze maken die bovendien voordelig is. Verder zorgt een professional voor een correcte en kwalitatieve plaatsing van jouw (inbraakveilige) achterdeur.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.