Achterdeur pvc: een slimme keuze? Soorten en voordelen

Een achterdeur bestaande uit PVC komt in uiteenlopende ontwerpen, afwerkingen en stijlen voor. Naast de decoratieve mogelijkheden is het materiaal ook praktisch: het heeft uitstekende isolerende eigenschappen, een lange levensduur en beschermt effectief tegen inbrekers. In dit artikel bespreken we deze voordelen samen met de kostprijs, uitvoeringen en standaardafmetingen. Wil je nog meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere deuren specialisten

Wat kost een PVC achterdeur? [Prijs]

De gemiddelde prijs voor een PVC achterdeur is 1.000 tot 2.000 euro (inclusief plaatsing en exclusief btw). Heel wat factoren beïnvloeden de totale kosten. Denk bijvoorbeeld aan de precieze afmetingen, de eventuele beglazing en de kwaliteit van het glas. 

Een PVC achterdeur op maat laten maken, zorgt voor bijkomende kosten. In onderstaande tabel geven we de richtprijzen voor PVC achterdeuren weer met een standaard kleur of met een houtnerf-effect. 

Afwerking Type beglazing Gemiddelde kosten (inclusief btw, PVC achterdeur en montage) 
Standaard kleur HR++ glas1.150 euro 
Standaard kleur HR+++ glas 1.300 euro 
Houtnerf-effectHR++ glas 1.300 euro 
Houtnerf-effect HR+++ glas 1.450 euro 

Iedere deurenspecialist hanteert zijn of haar eigen tarieven. Wil je prijsvoorstellen op maat krijgen van professionals in jouw buurt? Vul ons offerteformulier in en vergelijk eenvoudig meerdere tarieven met elkaar. Zo maak je een voordelige keuze die bij jouw budget past. 

Wat is duurder: een achterdeur uit PVC of aluminium?

Een achterdeur uit PVC kost gemiddeld tussen de 1.000 en 2.000 euro. Aluminium buitendeuren hebben een richtprijs die tussen de 1.300 en 2.300 euro ligt. De minimale kosten liggen bijgevolg iets hoger bij aluminium buitendeuren. 

Soorten PVC deuren buiten: een handig overzicht

PVC achterdeuren kan je in verschillende uitvoeringen laten plaatsen. We bespreken de meest geliefde opties hieronder. 

Dubbele achterdeur PVC

1. Enkele achterdeur

Een gewone enkele achterdeur uit PVC is een klassieke, tijdloze en flexibele oplossing. Zo goed als alle woningen zijn geschikt voor een enkele buitendeur.

2. Dubbele achterdeur

Een dubbele achterdeur bestaande uit PVC is ideaal wanneer je een ruimte met een grotere doorgang hebt. Samen met een raampartij zorg je voor een grote en sfeervolle uitstraling met extra veel lichtinval. Dit type buitendeur verbindt de binnen- en buitenruimte op stijlvolle wijze.

3. Openslaande deur

Ook openslaande deuren uit PVC geven je ruimte een elegant en groot gevoel. Je zorgt bovendien voor een indrukwekkende toegang naar je tuin of terras.

4. Schuifdeur

PVC schuifdeuren of schuiframen zijn daarentegen perfect voor kleine ruimtes: ze vereisen geen bijkomende ruimte om ze te openen of te sluiten. Ze nemen wel een groot deel van de muur in beslag.

PVC schuifdeuren zijn erg geliefd als achterdeur: samen met isolerend glas geniet je van veel natuurlijk licht en maak je jouw woning een stuk energiezuiniger.

Vind een ervaren en erkende deuren installateur

Afmetingen kant-en-klare PVC achterdeur

PVC achterdeuren kan je zowel op maat laten maken als in standaardafmetingen aankopen. Zelf een PVC buitendeur ontwerpen, is voornamelijk interessant wanneer je een zeer hoge of brede deur wil.

De formaten van de kant-en-klare PVC buitendeuren variëren op vlak van breedte, hoogte en dikte. 

Standaard breedte en buitenmaat

De standaard hoogtes van PVC achterdeuren zijn: 

 • 201,5 cm of 2015 mm
 • 211,5 cm of 2115 mm
 • 231,5 cm of 2315 mm

De standaard breedtes zijn: 

 • 63 cm of 630 mm 
 • 68 cm of 680 mm 
 • 73 cm of 730 mm 
 • 78 cm of 780 mm 
 • 83 cm of 830 mm 
 • 88 cm of 880 mm 
 • 93 cm of 930 mm 

Voordelen van PVC buitendeuren op een rijtje

Een achterdeur in PVC vervaardigen is een verstandige keuze. Het materiaal bezit heel wat pluspunten. Hieronder gaan we in meer detail in op deze voordelen.

Achterdeur met glaspartij

1. Duurzaam, een lange levensduur en recycleerbaar

Ten eerste is PVC een duurzaam materiaal met een lange levensduur. Ze zijn tegen uiteenlopende weersomstandigheden bestand: regen, wind, onweer of veel zonlicht tasten de kwaliteit van de achterdeur niet aan. De kleur- en vormvastheid is een van de grootste troeven. 

Tot slot is dit materiaal zo goed als volledig recycleerbaar. PVC is met andere woorden ook een milieuvriendelijke keuze. 

2. Energie-efficiënt: goede isolerende eigenschappen

Verder is PVC erg energie-efficiënt. De thermisch isolerende kwaliteit van dit materiaal is uitstekend: warmteverlies wordt tot een minimum beperkt, de energiezuinigheid van je woning verbetert en je geniet van een aangenaam binnenklimaat. Bovendien verminderen de kosten op je energiefactuur. 

Ook op akoestische isolatie scoort PVC erg goed: geluiden van buitenaf dringen je woning nog moeilijk binnen. 

Luchtkamers

De binnenkant van een PVC achterdeur bestaat uit meerdere luchtkamers die vanbinnen hol zijn. De stilstaande lucht in deze ruimtes zorgt voor goede isolerende eigenschappen. Hoe meer luchtkamers, hoe beter de isolerende kwaliteit. 

Isolerend glas

Niet alleen de PVC panelen, maar ook het glas beïnvloedt de uiteindelijke isolatiewaarde van PVC achterdeuren. Als je de deur met glas wil combineren, kies je best voor isolerend glas zoals HR++ of HR+++ glas: 

 • HR++ glas of dubbel glas: tussen de twee lagen glas zitten een edelgas en een isolerende folie. Deze twee componenten zijn belangrijk voor de sterke isolerende functie. 
 • HR+++ glas of driedubbel glas: deze beglazing bestaat uit drie lagen glas die de isolatiewaarde goed verhogen. 

3. Veilig en inbraakwerend

PVC achterdeuren zijn daarnaast erg veilig en inbraakwerend. Ze zijn robuust, zwaar om te manipuleren en sluiten goed aan op het deurkozijn. Bovendien kan je ze extra beveiligen met kwalitatieve sloten, veiligheidsbeslag en veiligheidsglas.

Dit type beglazing is moeilijk te breken en is minder gevaarlijk wanneer het toch uit elkaar valt. De stukjes glas blijven bij elkaar en hebben minder scherpe randen.

Wat het sluitwerk betreft, kies je best voor veiligheidsbeslag met het SKG-keurmerk of BENOR-i3 voor een betere bescherming.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

4. Eenvoudig onderhoud

Ten vierde hebben PVC achterdeuren een makkelijk onderhoud. PVC is van nature goed bestand tegen vlekken, corrosie en vervaging. Met weinig reiniging behoudt het een uitstekende uitstraling.

Wil je jouw PVC achterdeur toch een schoonmaakbeurt geven?

Dan doe je dit best gewoon met een spons en een oplossing bestaande uit een zacht reinigingsproduct en water. De reiniging neemt weinig tijd in beslag en is niet arbeidsintensief.

5. Goede prijs-kwaliteitverhouding

PVC achterdeuren hebben een degelijke kwaliteit, leveren uitstekende prestaties en kosten minder dan een houten en aluminium deur. De prijskwaliteitverhouding is met andere woorden voortreffelijk.

Bovendien scoren ze goed op duurzaamheid en hebben ze een lange levensduur, wat betekent dat je ook op lange termijn op eventuele herstel- of vervangingskosten bespaart.

Specialist installeert buitendeur

6. Milieuvriendelijk

PVC achterdeuren zijn milieuvriendelijk omdat ze bijna 100% recycleerbaar zijn. Verder laten ze in vergelijking met bepaalde andere materialen weinig impact na op het milieu.

Ook de energie-efficiëntie speelt een rol in de milieuvriendelijkheid: de goede isolerende eigenschappen zorgen ervoor dat je minder energie verbruikt. Hierdoor heb je ook een kleinere ecologische voetafdruk. 

Krijg vrijblijvend advies op maat voor jouw woning

7. Met of zonder raam

Je kunt een PVC achterdeur zowel met als zonder glas installeren. Wat je kiest, hangt volledig van jouw smaak af. Eventueel kan je de keuze ook baseren op de plaats waar je achterdeur staat

 • Staat je achterdeur op een plek met een mooi uitzicht en valt er overdag heel wat zonlicht op? Dan is een achterdeur met een of meerdere ramen zeker het overwegen waard. Je kunt dan zowel van het uitzicht als van het extra natuurlijke licht genieten.
 • Is het uitzicht niet echt aangenaam en krijgt je buitendeur weinig zonlicht te zien? Dan is een achterdeur zonder raam misschien een beter idee.

8. Grote kleurenkeuze: naast wit ook unieke kleuren

PVC is een materiaal met een groot kleurenassortiment. Verschillende winkels bieden een kleurcatalogus of kleurkiezer aan: zo ben je zeker dat je de gewenste en gepaste kleur vindt. Zowel standaard kleuren (wit, beige, zwart en donkerblauw) als unieke tinten zijn mogelijk.

9. Veel afwerkingsmogelijkheden

Een laatste voordeel is dat PVC achterdeuren heel flexibel zijn: de uitstraling kan je op uiteenlopende manieren naar jouw smaak vormgeven.

Denk aan de grote verscheidenheid aan ontwerpen, kleuren en afwerkingen. Moderne, klassieke en landelijke stijlen zijn eenvoudig te creëren.

Enkele leuke mogelijkheden zijn de volgende:

 • Je kunt bepaalde materialen nabootsen. Plaats bijvoorbeeld een PVC achterdeur met een hout- of aluminiumlook. Zo ontsnap je aan het intensieve onderhoud van een echte houten achterdeur of betaal je een lagere prijs dan voor een originele aluminium buitendeur.
 • Schaf siergrillen of designroosters aan. Deze creatieve decoraties kan je over de beglazing plaatsen. 
 • Speel met het design en de kleuren van de scharnieren, klink en/of sloten.
 • Breng groeven of lijnen aan in de deur zelf of in de deurpost.
 • Installeer een brievenbus en/of een kattenluik in de deur.
Close up klink achterdeur

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Heb je na het lezen van dit artikel interesse gekregen in een PVC achterdeur? Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere deurenspecialisten in jouw regio.

Zij sturen je vervolgens gratis vrijblijvende offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat op. Zo kan je meerdere aanbevelingen en tarieven eenvoudig met elkaar vergelijken.

Bovendien ben je zeker dat een deskundige jouw achterdeur op een correcte manier en met kwaliteitsvolle materialen plaatst.   

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.