Ramen plaatsen: hoe begin je eraan? Stappenplan

Ben je van plan om nieuwe ramen te plaatsen en vraag je je af hoe je eraan begint? Dit stappenplan gidst je door het hele proces, van het verwijderen van oude ramen tot de perfecte afwerking van je nieuwe exemplaren. Ontdek hoe je dit project met succes aanpakt en zorg voor een stijlvolle, efficiënte update van je woning!

Hoe plaats je een nieuw raam? Stappenplan

Het plaatsen van een nieuw raam kan iets heel uitdagend zijn, maar met het juiste stappenplan wordt dit proces iets eenvoudiger. Hieronder vind je een kort overzicht van elke stap.

Stap 1: oude ramen verwijderen

Verwijder voorzichtig je oude ramen om schade aan de muren te voorkomen. Vergeet niet om eerst alle bevestigingen los te maken.

Stap 2: opmeten en andere voorbereidingen

Meet nauwkeurig de ruimte waar het nieuwe raam moet komen. Zorg dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt.

Stap 3: plaats het raam

Plaats het nieuwe raam in de opening. Gebruik een waterpas om het raam recht te zetten en veranker het stevig in de muur.

Stap 4: afwerking

Werk de randen van het raam af met geschikte materialen voor een nette uitstraling en goede isolatie.

Stap 5: controleer installatie

Controleer na het plaatsen van het raam of alles goed functioneert en er geen openingen of lekken zijn.

2 mannen heffen een nieuw raam op.

Hoe lang duurt het om een raam te plaatsen?

Het plaatsen van een raam is een proces dat uit verschillende fasen bestaat. Vanaf het moment van opmeting tot de uiteindelijke plaatsing, kan het enkele weken duren. Dit komt vooral door de wachttijd voor de levering van het raam.

Wanneer het raam geleverd is, duurt de installatie hiervan meestal maar slechts een paar uren. Afhankelijk van het soort raam en installatie, kan het gebeuren dat het wel wat langer duurt. Maar over het algemeen is het een snel proces.

Zelf plaatsen van ramen: een goed idee?

Ben je een doe-het-zelver met ambitie om je nieuwe ramen zelf te plaatsen? Dit kan zeker wat kosten besparen, maar wees je bewust van de uitdagingen.

Een correcte installatie is belangrijk voor de levensduur en prestaties van je ramen. Fouten maken is menselijk, maar bij raaminstallatie kan dit leiden tot problemen zoals tocht en vocht.

Aandachtspunten bij plaatsing

  1. Meten is weten: zorg dat je de afmetingen van je raamopeningen precies goed hebt.
  2. Waterpas en centreren: een raam dat niet waterpas staat, kan voor hoofdbrekens zorgen.
  3. Luchtdichte installatie: voor optimale isolatie is een luchtdichte plaatsing essentieel – als dit niet lukt, kan het gaan tochten en stijgen de energiekosten.
  4. Kwaliteit boven alles: kies voor hoogwaardige ramen – goedkope alternatieven kunnen later voor problemen zorgen.
  5. Veiligheid: vooral bij werkzaamheden op hoogte is veiligheid belangrijk – zorg voor een stabiele steiger en de juiste veiligheidsuitrusting.
  6. Afwerking maakt het verschil: een nette afwerking zorgt voor een mooie uitstraling en goede werking van je ramen.
  7. Vraag de expert: bij twijfels, vraag dan advies aan een expert – een goede tip kan je veel tijd en moeite besparen.
2 mannen zijn een nieuw raam aan het plaatsen.

Wat kost de plaatsing van nieuwe ramen door een installateur?

De prijs is uiteraard ook heel belangrijk. Afhankelijk van wat je wilt (soort raam, materiaal, binnenmuur of buitenmuur) variëren de prijzen. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag tussen de € 850 en € 3.200 per raam.

Dit is inclusief het verwijderen van oude ramen, luchtdichte plaatsing en afwerking.

Ramen plaatsen is precisiewerk

Het plaatsen van ramen is precisiewerk. Een professionele installateur zorgt voor een luchtdichte plaatsing en gebruikt technieken zoals houten spieën voor een perfecte afstelling.

Hierdoor voorkom je tocht en energieverlies. Goede isolatie begint bij een vakkundige installatie.

Vergelijk offertes en bespaar kosten

Wil je de beste deal voor je nieuwe ramen? Vergelijk dan offertes van verschillende installateurs. Het is belangrijk om te vermelden dat je jou niet mag misleiden door de prijs.

De kwaliteit en ervaring van een expert is ook heel belangrijk. Zij kunnen jou helpen met het maken van de juiste keuzes, zodat je achteraf geen spijt krijgt van de investering.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Ook interessant voor jou:

Hoe PVC of aluminium ramen plaatsen?

+
Voor het plaatsen van PVC of aluminium ramen, meet je eerst nauwkeurig de raamopening op. Verwijder oude ramen zorgvuldig, plaats het nieuwe raam waterpas, en zorg voor een luchtdichte afsluiting.

Gebruik de juiste bevestigingsmiddelen en let op een nette afwerking. Overweeg voor een perfect resultaat het inschakelen van een deskundige installateur.

Plaats je houten ramen anders dan kunststof ramen?

+
Nee, het plaatsen van houten ramen volgt hetzelfde stappenplan als bij kunststof ramen. Ongeacht het materiaal, begin je met het zorgvuldig verwijderen van oude ramen en het nauwkeurig opmeten van de raamopening.

Zowel houten als kunststof ramen moeten waterpas en stevig verankerd worden geplaatst, gevolgd door een luchtdichte afsluiting en nette afwerking.

Kan je dubbele ramen in deuren plaatsen?

+
Ja, het is zeker mogelijk om dubbele ramen in deuren te plaatsen. Dubbel glas in deuren biedt niet alleen een betere isolatie, maar draagt ook bij aan de veiligheid en het esthetische aspect van je deur.

Er zijn verschillende soorten waar je uit kan kiezen zoals dubbel glas of brandwerend glas. Dit is zowel geschikt voor binnen- als buitendeuren, wat ervoor zorgt dat je kan profiteren van de voordelen van dubbel glas terwijl de functionaliteit van de deur behouden blijft.

Contacteer gratis erkende specialisten in jouw buurt

Sta je op het punt om ramen of deuren te vervangen en wil je zeker zijn van vakmanschap? Neem contact op met erkende specialisten in jouw regio voor gratis offertes.

Zij bieden je professioneel advies en oplossingen op maat. Aarzel niet, vraag vandaag nog je vrijblijvende offerte aan en zet de eerste stap naar jouw ideale thuis!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.