Raam plaatsen in buitenmuur: kan het zomaar? Advies en voorwaarden

Denk je eraan om een raam te plaatsen in de buitenmuur van je huis? Het lijkt misschien een eenvoudige klus, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. In dit artikel ontdek je de belangrijkste voorwaarden en adviezen voor zo’n project.

Ontvang nu GRATIS offertes

Kan je zomaar een raam aan je huis toevoegen?

Het toevoegen van een raam aan je woning is een fantastisch idee om meer licht en frisse lucht binnen te laten. Maar, het is niet zo simpel als het klinkt.

Je moet rekening houden met de structuur van je woning en de wettelijke vereisten. Vooral als je een raam in een dragende muur wilt plaatsen, moet je een aantal belangrijke stappen volgen. Zo moet je controleren of je een vergunning nodig hebt en of de muur daadwerkelijk dragend is.

Nieuw raam laten plaatsen in een draagmuur

Het plaatsen van een raam in een dragende muur is een ingrijpende klus. De muur speelt een belangrijke rol in de stabiliteit van je huis.

Daarom kan je niet zomaar een opening in de muur maken. Dit kan leiden tot structurele problemen zoals scheuren of verzakkingen.

Voor zo’n ingreep is het vaak nodig om een bouwvergunning aan te vragen en een constructieberekening te laten maken door een professional. Deze berekening garandeert dat de nieuwe raamopeningen geen afbreuk doen aan de stabiliteit van je huis.

Krijg vrijblijvend advies op maat

De voorwaarden

Er zijn uiteraard een paar belangrijke voorwaarden en regelgevingen waar je rekening mee moet houden voor je aan zo’n klus begint. Deze zijn vooral afhankelijk van de plaats en de aard van de muur waarin je het raam wilt plaatsen.

Vergunning

Bij het plaatsen van een nieuw raam in een dragende muur is een vergunning meestal vereist. Dit is omdat zo’n ingreep de draagconstructie van je woning kan beïnvloeden.

Het aanvragen van deze vergunning is belangrijk om veiligheidsrisico’s en juridische problemen te voorkomen.

Een man is een raam aan het meten.

Vergunning vervangen door meldingsplicht

Als je een nieuwe raamopening in de zij- of achtergevel van je huis wilt plaatsen, hoef je vaak geen uitgebreide vergunning aan te vragen. In plaats daarvan volstaat het om een melding te maken bij je gemeente.

Dit maakt het proces een stuk eenvoudiger en sneller, maar zorg er wel voor dat je de gemeente op de hoogte brengt van je plannen.

Wanneer vrijgesteld van vergunning en meldingsplicht?

Je bent vrijgesteld van zowel de vergunnings- als meldingsplicht voor bepaalde kleinere aanpassingen. Dit omvat bijvoorbeeld het plaatsen van dakvlakvensters zonder de dragende structuur van het dak te wijzigen, en het plaatsen van een kleine raamopening die de stabiliteit van het gebouw niet in gevaar brengt.

Krijg advies op maat van jouw woning

Samenwerking met architect verplicht?

Bij het plaatsen van ramen ben je in de meeste gevallen vrijgesteld van de verplichte samenwerking met een architect. Dit betekent dat je voor standaard raaminstallaties geen architecturale expertise nodig hebt, wat kan leiden tot besparingen op extra kosten.

Ramen in de gevel groter maken

Het vergroten van ramen in je gevel is een prachtige manier om je woning op te fleuren met meer daglicht. Maar, denk goed na over de grootte van je nieuwe raam.

Dit heeft invloed op de keuze van je kozijn en de bijbehorende kosten. Een groter raam vraagt specifieke aandacht voor de stevigheid van je muur, aangezien dit meer structurele uitdagingen met zich meebrengt.

In dit proces verwijder je eerst het oude kozijn en een deel van de muur. Daarna plaats je een nieuw, groter kozijn. De afmetingen en de plek van het raam in de gevel bepalen hoe voorzichtig je moet zijn om de stabiliteit van de muur te waarborgen. Nauwkeurigheid is hierbij heel belangrijk!

Houd er rekening mee dat het vergroten van ramen ook administratieve stappen vereist, zoals mogelijk een vergunning of melding bij de gemeente. Dit hangt af van de bouwvoorschriften in jouw regio.

Man plaatst raam aan buitenmuur.

Vraag advies op maat aan experten uit jouw buurt

Overweeg je nieuwe ramen of denk je aan een uitbreiding met grotere ramen? Voor deskundig advies en uitvoering, zijn lokale vakmensen je beste keuze. Ze kennen de regels en bieden oplossingen op maat voor jouw woning. Klaar voor een verandering?

Hieronder kun je gratis offertes aanvragen. Zo maak je de eerste stap naar jouw ideale ramen, zonder enige verplichting!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.