Raam herstellen: soorten schade, stappenplan en prijs

Last van een gebroken of gebarsten ruit? Of het nu gaat om slijtage, een brand of zelfs door een inbraak, de herstelling van ramen is een taak die professionaliteit en precisie vereist. Dit artikel biedt een overzicht van de verschillende soorten schaden die je raam kan oplopen, een handig stappenplan en een indicatie van de mogelijke kosten. Ontdek hier alle informatie die jij moet weten om je raam te herstellen.

Vraag raad aan een raamexpert

Wat zijn de verschillende soorten schade die mijn raam kan oplopen?

Er bestaan zowat drie verschillende soorten schade wanneer het gaat over je raam: gebrek aan luchtdichtheid, waterschade en andere beschadigingen. Wanneer je last hebt van deze schades, is het belangrijk om je raam te herstellen.

raam herstellen

Gebrek aan luchtdichtheid

Voel je tocht door je raam komen? Dan kan het zijn dat de afdichting van je raam te oud is geworden. Gelukkig kan je dit heel makkelijk repareren.

Maar wanneer de vleugel en het kozijn van je raam niet meer met elkaar verbonden zijn, moet je sowieso het raam vervangen. Een mogelijke oorzaak van deze schade kan een aardbeving of een andere natuurramp zijn.

Waterschade

Is er sprake van waterschade aan je ramen? Dat probleem kan je vrij snel zelf opsporen. Merk je bijvoorbeeld dat je houten kozijnen beginnen te zwellen of schimmelen? Dan is het tijd voor actie.

Je schakelt dan best een professional in met een snelle service. Hoe langer je wacht met dit probleem aan te pakken, hoe groter de kans wordt dat je het gehele raam moet vervangen.

Beschadigingen

De oorzaken van beschadigde ramen kunnen ruim uiteenlopen. Het kunnen gevolgen van gewone slijtage zijn, of zelfs van inbraken. De specifieke schade zal bepalen welke reparatie je raam nodig heeft.

Wanneer het gaat over minimale overlast, zoals een gebroken ruit of krassen in het glas, dan zal een eenvoudige reparatie volstaan, hoewel het een grote bron van ergernis is.

Wanneer je schade aan het kozijn ziet, dan zal je waarschijnlijk het hele raam moeten vervangen. De tijd die nodig is om de reparatie te volbrengen zal bovendien afhangen van enkele factoren zoals het gekozen materiaal en of je kiest voor enkel of dubbel glas.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Oorzaken van houtrot op ramen

Houtrot komt vaak voor bij houten ramen. Sommige houtsoorten hebben een hogere weerstand dan andere. Maar wat zijn nu de grote oorzaken van houtrot op je houten raam

 • Vocht 
 • Koudebruggen
 • Verfschade 
 • Te strak geplaatste vensterdorpels
 • Te strakke afwateringsprofielen 
 • Te strakke loodslabben 
 • Slecht beluchte gevelvulling
 • Schade aan de kozijnen
 • Foute of onnauwkeurige installatie van ramen of deuren

Hoe herstellen? Stappenplan

Heb je last van houtrot en wil je dat zo snel mogelijk oplossen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Hieronder vind je een handig stappenplan om je raam te herstellen:

 • Stap 1: ga op verkenning. Check waar het probleem zich plaatsvindt. Mogelijke herkenningspunten zijn roestbruine plekken, afbrokkelende structuur of zelfs een klemmend raam.
 • Stap 2: gebruik een schroevendraaier om in het hout te steken. Zo vind jij de plaatsen waar het hout aangetast is.
 • Stap 3: krab al het rotte hout weg met een verfkrabber, houtbeitel of frees. Om zeker te zijn haal je best ook enkele centimeters naast het rotte stuk weg.
 • Stap 4: breng impregneermiddel aan wanneer de aangetaste plek helemaal droog is en stofvrij. Dat zorgt ervoor dat het hout terug hard wordt. Nadien kan je aan de slag met een houtrotvuller. Dat kan je met een plamuurmes egaal uitsmeren.
 • Stap 5: wanneer de houtrotvuller helemaal droog is, moet je de oppervlakte goed afschuren.
 • Stap 6: nu kan je opnieuw gaan schilderen. Laat je dit liever doen door een ervaren schilder? Aarzel dan niet om die te contacteren.
Raamexpert is een raam aan het plaatsen

Hoeveel kost het om een raam te herstellen?

Wanneer je last hebt van een duidelijk schadegeval, is het belangrijk om die zo snel mogelijk te laten herstellen. Maar hoeveel kost dat nu? De prijs om je raam te herstellen hangt af van heel wat verschillende factoren zoals de oppervlakte, het gekozen materiaal en een eventuele esthetische afwerking.

De gemiddelde kosten voor de herstelling van ramen liggen tussen de 90 en 200 euro per vierkante meter. Heb je liever inzicht in exacte prijzen voor jouw renovatieproject? Wacht niet langer en schakel een professional in.

Wil je jouw ramen laten herstellen? Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten in je buurt

Wil jij zo snel mogelijk je raam laten herstellen? Wacht niet langer en vul onderstaand formulier in. Zo kan jij in een mum van tijd offertes vergelijken en zo de beste deal scoren. Werk steeds samen met een raamexpert. Zo vermijd jij onnodige kosten en krijg je steeds advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.