Aluminium raam schilderen: hoe begin je eraan? Stappenplan en schildertips

Door je aluminium raam te schilderen, fris je de huidige kleur op of creëer je een nieuwe uitstraling met een andere tint. Bovendien beschermt de verflaag je kozijnen beter tegen roest, krassen en andere beschadigingen. In dit artikel leer je meer over de soorten aluminium en de geschikte verf. Verder geven we voor de doe-het-zelver een handig stappenplan met praktische schildertips. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in. 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten

Kan je aluminium ramen of kozijnen verven?

Ja, je kunt een aluminium raam prima schilderen. Het is wel belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Gebruik bijvoorbeeld geen normale buitenlak: op een aluminium ondergrond bladdert het na verloop van tijd gewoon af. 

Professionele schilder verft ramen

Soort aluminium bepaalt de werkwijze

Voordat je aan de schilderwerken begint, kom je best te weten welk soort aluminium kozijnen je hebt. Zo kan je de geschikte verf kiezen en weet je hoe je de schilderwerken best aanpakt. 

Er bestaan drie soorten aluminium: gecoat of gemoffeld aluminium, geanodiseerd aluminium en blank aluminium. Hieronder bespreken we hun eigenschappen en hoe je ze kunt herkennen. 

1. Gecoat of gemoffeld aluminium

Gecoat of gemoffeld aluminium heeft een dekkende kleurlaag die in het aluminium gebakken is. Zowel de binnen- als de buitenkant kan dit verflaagje krijgen. 

Het onderscheid tussen dit type aluminium en staal is niet altijd even duidelijk te zien. Wat gewicht betreft verschillen beide materialen wel: staal is heel wat zwaarder dan aluminium. 

Als je deze ondergrond wil verven, stoot je op weinig problemen: de verf die al op dit type aluminium zit, is sterk en niet zo glad als bijvoorbeeld geanodiseerd aluminium. De nieuwe verflaag hecht zich daarom een stuk sneller en makkelijker. 

Gemoffeld aluminium komt vooral voor in kozijnen en deuren van huizen en bedrijfspanden

2. Geanodiseerd aluminium

Geanodiseerd aluminium bezit een harde, poreuze en slijtvaste oxidelaag als resultaat van een elektrolytische behandeling. Dit laagje is niet elektrostatisch en trekt geen stof en vuil aan. 

Geanodiseerd aluminium herken je makkelijk aan de blanke of gekleurde metaalstructuur op de oppervlakte. 

De harde en gladde oxidelaag zorgt voor goede slijtvaste eigenschappen, maar maakt de schilderwerken wel ingewikkeld: de verf kan zich moeilijker hechten. 

De toepassingen van dit type aluminium beperken zich tot de industrie. In en rondom het huis kom je het eigenlijk niet tegen. Vandaar dat dit materiaal niet vaak overschilderd wordt. 

Wil je geanodiseerd aluminium toch verven?

Dan is het essentieel dat je de oxidelaag eerst volledig verwijdert door het te stralen of mechanisch te schuren. Hiervoor schaf je best een haakse slijper en een schuurschijf aan.

3. Blank aluminium

Tot slot bestaat er ook blank, bruut of onbehandeld aluminium: een type aluminium zonder coating of anodiseerlaag

Je kunt het eenvoudig schilderen met een watergedragen acrylaatverf. Toch kent het geen grote toepassing in woningen: het aluminium in je leefruimtes heeft in de meeste gevallen standaard een nabehandeling gekregen. 

Krijg de beste oplossing voor jouw behoeften

Welke verf hecht op aluminium?

Niet alleen het soort aluminium, maar ook de verf beïnvloedt de hechting. Over het algemeen zijn de volgende drie verfsoorten het beste geschikt: 

 • Een speciale solventgedragen metaalprimer op acrylaatbasis
 • Een lakverf op basis van acrylaat of alkydhars
 • Polyurethaanverf

Geanodiseerd aluminium is de moeilijkste ondergrond om te verven. Je kunt het bovendien moeilijk schuren. Daarom gebruik je best een twee-componenten primer op basis van epoxy

Aluminium raam schilderen

Aluminium schilderwerk zelf onder handen nemen: een handig stappenplan

Weet je welk soort aluminium je voor je hebt? Dan kan je met de juiste materialen en verf zelf je aluminium raam schilderen.

Hieronder zetten we je op weg met een stappenplan. Als je alle onderdelen zorgvuldig doorloopt, kom je tot een mooi eindresultaat. 

Benodigde materialen

Eerst en vooral is het essentieel dat je de juiste materialen en producten ter beschikking hebt: 

 • Fijn schuurpapier (korrel 120 – 180). 
 • Ontvetter. 
 • Afplaktape. 
 • Primer specifiek voor aluminium. 
 • Verf specifiek voor aluminium. 
 • Verfkwasten of verfrollers. 
 • Propere doek. 

Stap 1: voorbereidende werken

Nu je alle benodigde materialen bij de hand hebt, is het ook belangrijk om de nodige voorbereidingen in je omgeving uit te voeren: 

 • Verwijder gordijnen en andere raamdecoraties. Reinig het raam en maak het volledig droog. 
 • Schuur de oppervlakte van het aluminium zacht op met schuurpapier of een Scotch Brite. Dit zorgt ervoor dat de verf zich beter kan hechten. Geanodiseerd aluminium schuur je best met een haakse slijper en een schuurschijf. 
 • Verwijder vet en vuil van het aluminium oppervlak met een ontvetter. Ammoniakwater, thinner of wasbenzine zijn geschikt.

Stap 2: plak alles netjes af

Plak de randen van het raam en de onderdelen die je niet wil schilderen af met afplaktape. Zo krijg je een degelijk eindresultaat met schone en strakke lijnen

Stap 3: breng primer aan

Nu is het tijd om met een verfkwast een laagje primer aan te brengen. Zo kan de verf zich goed hechten en is de aluminium ondergrond beschermd tegen corrosie. Laat de primer daarna voldoende drogen. Sommige verfsoorten vragen twee laagjes. 

Stap 4: schilder het aluminium oppervlak

Schilder met een kwast of roller een gelijkmatige verflaag op het aluminium. Zo laat je geen druipers of strepen achter. Vervolgens laat je de verf volledig drogen. Indien nodig kan je tussentijds oneffenheden met schuurpapier weghalen. 

Stap 5: schilder eventueel extra verflagen

Eventueel kan je extra verflagen aanbrengen voor een optimale dekking. Zorg er wel telkens voor dat de ene laag droog is voordat je de volgende schildert. 

Stap 6: verwijder de afplaktape

Nu alles droog is, verwijder je langzaam en voorzichtig de afplaktape. Zorg ervoor dat de verf niet afschilfert. 

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Enkele praktische schildertips voor een degelijk resultaat

Wil je zeker zijn van een duurzaam en degelijk resultaat? Volgende tips kunnen dan zeker van pas komen: 

 • Koop kwaliteitsvolle verf die specifiek voor aluminium bedoeld is. Zo geniet je van een goede hechting en een lange bescherming tegen uiteenlopende weersomstandigheden. 
 • Volg de instructies van de fabrikant op de verpakking van de verf en primer. 
 • Schuur de aluminium ondergrond op voordat je de primer aanbrengt. 
 • Breng de verflagen dun en gelijkmatig aan. Zo voorkom je druipers en strepen. 
 • Laat iedere verflaag goed drogen voordat je de volgende schildert. 
 • Verwijder de afplaktape langzaam en behoedzaam. Het is zonde om na de schilderwerken beschadigingen op te lopen. 
Raam afplakken met tape

Waarom zou je aluminium ramen (laten) schilderen? [Voordelen]

Je aluminium raam schilderen zorgt niet alleen voor een mooie opknapbeurt, maar ook functioneel gezien is het een verstandige keuze. 

1. Duurzaamheid en bescherming: langere levensduur

Aluminium heeft natuurlijke corrosiebestendige eigenschappen, maar op den duur loopt het door de wisselende weersomstandigheden onvermijdelijk beschadigingen op.

Door je aluminium kozijnen te schilderen, verbeter je de kwaliteit van de oppervlakte: je beschermt het tegen roest, krassen en andere beschadigingen.

Op lange termijn verlengt dit de levensduur van je ramen. De investering is daarom zeker de moeite waard.

2. Esthetische overwegingen

Ook op esthetisch vlak geniet je van voordelen. Een nieuw laagje verf geeft je woning onmiddellijk een frisse uitstraling

Bovendien kan je jouw creativiteit de vrije loop laten gaan. Het grote kleurenassortiment en de vele afwerkingen laten je toe de sfeer van je woning naar jouw stijl aan te passen. Zowel een klassieke, moderne als landelijke uitstraling zijn mogelijk. 

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere raamspecialisten in jouw regio. Zij sturen je offertes met adviezen en prijsvoorstellen op maat op.

Zo kan je de tarieven en aanbevelingen eenvoudig met elkaar vergelijken en ben je gerust dat je een voordelige beslissing maakt. Bovendien ben je zeker dat een erkende professional de werken zorgvuldig en correct uitvoert. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.