Kleur aluminium ramen opfrissen: hoe zorg je voor een nieuwe, glanzende uitstraling?

Aluminium ramen zijn vandaag een erg geliefde keuze voor moderne woningen. Na verloop van tijd is het eventueel nodig dat specialisten de kleur van je aluminium ramen opfrissen. In dit artikel bespreken we twee manieren om de kleur van je aluminium raamkozijnen te vernieuwen. Daarna gaan we dieper in op het onderhoud van de ramen. Met ons handige stappenplan voorkom je kleurvermindering en geniet je van een langere levensduur. Schakel je liever een specialist in? Vul ons offerteformulier in en krijg gratis meerdere offertes.  

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Kleur van je aluminium ramen opfrissen: twee mogelijkheden

Je kunt jouw aluminium ramen eenvoudig nieuw leven inblazen door de kleur op te frissen. Zo geniet je niet alleen van een gloednieuwe en verzorgde uitstraling, maar ook van een betere duurzaamheid.

Het nieuwe kleurlaagje heeft immers een beschermende functie: je ramen zijn nu minder gevoelig voor corrosie, vervaging en andere vormen van slijtage. Dit betekent ook dat je voor een langere levensduur zorgt. 

De kleur van je aluminium ramen kan je op twee manieren opfrissen. We bespreken ze hieronder. 

Kleur aluminium ramen opfrissen

1. Aluminium ramen (laten) schilderen

Een professionele schilder kan de kleur van je aluminium ramen opknappen door ze een nieuw laagje verf te geven. Voor deze klus is een nauwkeurige en uitgebreide voorbereiding vereist.

De deskundige moet onder andere de bestaande verflaag verwijderen, een goede primer aanbrengen en voor de juiste verfproducten zorgen. 

Schilderexperts hebben voldoende kennis over verf en coatings en weten met welke veiligheids- en milieunormen ze rekening moeten houden.

Bovendien werken de meeste schilders met garantie. Ben je niet tevreden over het werk of stoot je na enkele dagen op andere problemen? Dan heb je recht op een gratis vernieuwing. 

Wil je jouw interieur een nieuwe uitstraling geven? Kies dan voor een andere kleur dan voordien. Deze kleine aanpassing geeft je leefruimte een fris gevoel.

2. Vernieuwen met vinylfolie of wraps

Niet alleen verf, maar ook vinylfolie of wraps geven je aluminium ramen een frisse kleur. Het voordeel aan folie is dat er een ruim assortiment aan kleuren en patronen bestaat die je over de bestaande ramen kunt aanbrengen. 

Toch is de plaatsing niet eenvoudig: best contacteer je een deskundige die al ervaring heeft. 

Vergelijk prijzen en advies van meerdere specialisten

Aluminium ramen reinigen of poetsen om kleurvermindering te voorkomen

Gelukkig kan je kleurvermindering verhinderen door in een degelijk onderhoud te voorzien. De reiniging van je aluminium ramen moet met de juiste technieken en producten gebeuren. Enkel dan kan je vuil, stof en vlekken effectief verwijderen en geniet je van een glanzende en keurige uitstraling. 

Bovendien verleng je de levensduur van je ramen door ze regelmatig en goed schoon te maken. We geven hier al enkele handige tips

 • Maak je ramen op een regelmatige basis schoon. Zo voorkom je dat vuil, vlekken en stof opstapelen.
 • Gebruik enkel milde schoonmaakproducten: vermijd bijtende chemicaliën. 
 • Schurende materialen of harde borstels zijn niet geschikt voor aluminium ramen. Ze veroorzaken krassen en andere beschadigingen. 
 • Inspecteer het raamkozijn geregeld op corrosie. Zo behandel je de aanslag op tijd en ondervind je geen onaangename gevolgen. 
 • Reinig het glas en bescherm het tegen vuil en insecten.  

Hoe krijg je aluminium weer mooi? Een handig stappenplan

Wil je jouw aluminium ramen een goede onderhoudsbeurt geven? Onderstaand stappenplan zet je op weg. Voer alle stappen uit en geniet van een glanzend en proper resultaat. 

Waarmee aluminium ramen wassen?

Voor de reiniging heb je volgende materialen en producten nodig: 

 • Een emmer met warm water. 
 • Een mild schoonmaakproduct of afwasmiddel. 
 • Een zachte spons of doek. 
 • Een zachte borstel met nylon haren. 
 • Rubberen wisser. 
 • Microvezeldoek. 
 • Glasreiniger. 
 • Aluminium reinigingsproduct (optioneel).  

Stap 1: voorbereidende werken

Nu je alle materialen bij de hand hebt, is het belangrijk om ook de omgeving gereed te maken. Verwijder gordijnen en andere objecten die in de weg kunnen staan.

Bovendien is het verstandig ramen en deuren te sluiten: zo verhinder je dat water en/of reinigingsmiddelen andere leefruimtes binnendringen. 

Stap 2: reinig het raamkozijn

Begin de schoonmaakbeurt met de reiniging van het raamkozijn. Veeg vuil en vlekken weg met een zachte spons of doek en een mild schoonmaakproduct.

Gebruik geen agressieve of bijtende producten. Anders maak je krassen of andere beschadigingen aan je aluminium ramen. Spoel tot slot het kozijn af en droog het af met een microvezeldoek

microvezeldoek aluminium raam

Stap 3: maak het glas schoon

Niet alleen de raamkozijnen, maar ook het glas maak je best schoon. Zorg voor een emmer met warm water en een kleine hoeveelheid mild reinigingsproduct. Bevochtig een zachte spons of doek en reinig vervolgens het glas uitgebreid. 

Daarna verwijder je ander vuil en/of insecten met een zachte borstel met nylon haren. Spoel het glas nadien af en veeg de rest van het water weg met een rubberen wisser

Stap 4: drogen en polijsten

Het raamkozijn en glas zijn nu grondig gereinigd. Om vlekken en strepen te voorkomen, is het nu essentieel om de oppervlaktes te drogen.

Met een microvezeldoek kan je het overtollige vocht van je aluminium ramen eenvoudig opnemen. Zorg ervoor dat alles volledig droog is.

Wil je jouw aluminium ramen een mooie glans geven?

Gebruik dan een aluminium schoonmaakproduct. Breng het met een propere doek op het volledige raam aan. Zowel je glas als kozijnen krijgen een stralend resultaat.

Hoe vaak poets je best aluminium ramen?

Over het algemeen adviseren specialisten om je aluminium ramen minstens twee keer per jaar grondig te reinigen. Maar omgevingsfactoren zoals de hoeveelheid vervuiling en weersomstandigheden beïnvloeden deze richtlijn:

 • Woon je in een landelijke omgeving of krijgt je gevel vaak met regen te maken? Dan is het voldoende om je aluminium profielen twee keer per jaar schoon te maken.
 • Woon je aan de kust of in de nabijheid van een spoorweg, industrie, bouwwerven of veel verkeer? Dan is het verstandig om je aluminium raamkozijnen vaker te wassen. Probeer minstens 3 à 4 keer per jaar een schoonmaakbeurt te houden. Zo behoud je de originele kleur van je aluminium ramen.

Vraag vandaag nog offertes aan

Veelvoorkomende beschadigingen herstellen

Heb je ondanks een goed en regelmatig onderhoud toch last van beschadigingen zoals roestvlekken, hardnekkig vuil en krassen? Hieronder geven we weer hoe je de schade effectief aanpakt. Bovendien kan je zo de kleur van je aluminium ramen opfrissen.

1. Roestvlekken

Roestvlekken kan je behandelen met een mengsel van azijn en water. Breng het voorzichtig aan en laat het vervolgens enkele minuten inwerken. Daarna schrob je de vlekken weg met een zachte borstel. Vergeet niet het glas tot slot met water af te spoelen.

2. Hardnekkige vlekken en vuil

Voor vlekken en vuil die hardnekkiger zijn, gebruik je best een mild schuurmiddel of een specifieke aluminium reiniger.

Wrijf met een zachte doek het product zorgvuldig in totdat de vlekken verdwijnen. Spoel het raam vervolgens af met proper water. Zo verwijder je de overgebleven resten reinigingsmiddel.

3. Krassen

Als je last hebt van kleine krasjes op je ramen is het verstandig om een aluminium polijstmiddel aan te schaffen. Met een zachte doek wrijf je het product in cirkelvormige bewegingen voorzichtig over de beschadigingen. Herhaal deze handeling totdat de krassen minder zichtbaar of verdwenen zijn.

Een andere mogelijkheid is om een lakstift (in de juiste kleur) aan te kopen. Maak de ondergrond schoon en meng het kleurpoeder met de basislak. Vervolgens breng je met de stift het mengsel in dunne lagen aan.

Deskundige reinigt aluminium ramen

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het onderhoud van je aluminium ramen? Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten in jouw buurt. Zij geven je advies op maat voor jouw woning.

Bovendien sturen ze je gratis en vrijblijvende offertes op. Zo kan je hun aanbevelingen en prijsvoorstellen eenvoudig met elkaar vergelijken. 

Tot slot ben je zeker dat een specialist de werken op een correcte manier en met de juiste middelen uitvoert. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.