Houten buitendeur: welke houtsoorten zijn geschikt? Kosten en afwerkingen

Overweeg je een houten buitendeur voor je huis, maar weet je niet welke houtsoorten geschikt zijn of wat de kosten zijn? Dit artikel biedt antwoorden op jouw vragen, waarbij we dieper ingaan op geschikte houtsoorten, kosten en verschillende afwerkingsopties voor houten buitendeuren.

Vergelijk prijzen en kwaliteit

Wat kost een houten buitendeur met kozijn? [Prijs 2024]

De kosten voor buitendeuren variëren afhankelijk van het materiaal en de extra opties. Voor houten buitendeuren, met een basisafwerking zonder glas en inclusief plaatsing, liggen de prijzen tussen € 900 en € 1.100. Deze deuren stralen charme uit, zijn duurzaam maar vereisen regelmatig onderhoud. 

Kosten van extra opties:

De vermelde prijzen zijn gemiddelde richtprijzen voor buitendeuren met basisafwerking. Extra opties zoals beveiligingsfuncties hebben invloed op de prijs.

Een meerpuntssluiting voegt bijvoorbeeld ongeveer € 350 toe, terwijl een elektrisch slot ongeveer € 100 extra kost per buitendeur. Bij het opstellen van een budget is het belangrijk deze extra kosten in overweging te nemen.

Hoeveel kost een voordeur in hout?

Een houten voordeur heeft doorgaans een gemiddelde prijs tussen de 1.200 en 1.400 euro.

Vraag vandaag nog offertes aan

Een houten deur op maat plaatsen: enkele designmogelijkheden

Bij de keuze voor een houten buitendeur, krijg je de mogelijkheid om verschillende designopties aan te passen, waardoor jouw deur uniek wordt. Hier zijn enkele overwegingen:

1. Raam uit isolerend glas

Een cruciale overweging bij het kiezen van een houten deur is de optie om deze te voorzien van isolatieglas. Deze beslissing reikt verder dan alleen de esthetische aspecten, aangezien het de energie-efficiëntie van je woning beïnvloedt.

Isolatieglas draagt bij aan het behoud van warmte in de winter en koelte in de zomer, waardoor jouw moderne woning comfortabeler en energiezuiniger wordt.

2. Links- of rechtsdraaiende deuren

Bij het bestellen van een op maat gemaakte houten buitendeur is het handig om te weten hoe de deur opengaat. Sta aan de kant waar de deur naartoe draait.

Zitten de scharnieren links, dan draait de deur naar links. Zitten ze rechts, dan draait de deur naar rechts. Dit is belangrijk voor de indeling van de ruimte.

3. Veiligheidstoepassingen

Overweeg bij het personaliseren van jouw houten buitendeur ook extra veiligheidstoepassingen, zoals hoogwaardige veiligheidssloten en -scharnieren. Deze toevoegingen versterken de beveiliging van jouw woning en bieden gemoedsrust.

4. Kozijnen

Een andere belangrijke overweging is de keuze tussen een deur met of zonder kozijnen. Deze keuze heeft niet alleen invloed op de esthetiek van de deur, maar ook op de functionaliteit en duurzaamheid.

Het kiezen van de juiste kozijnen kan de algehele uitstraling van de deur verbeteren en zorgen voor een mooie integratie in jouw woning.

5. Verschillende stijlen (klassiek, landelijk, modern…)

Ontdek de veelzijdigheid aan stijlen die beschikbaar zijn voor houten buitendeuren, variërend van klassiek en landelijk tot modern.

Door te kiezen uit diverse stijlen kun je de deur harmonieus inpassen in de architectuur van jouw woning en tegelijkertijd voldoen aan jouw persoonlijke voorkeuren voor design en sfeer.

Houten buitendeur voordeur huis bruin

Wat zijn de beste soorten (massief) hout voor een buitendeur?

Een nieuwe hardhouten buitendeur moet vanzelfsprekend optimaal bestand zijn tegen weersinvloeden. Dat betekent niet alleen dat het hout goede vochtbestendige eigenschappen moet hebben, maar ook dat het niet mag werken als gevolg van temperatuurschommelingen.

Voor een buitendeur met een lange levensduur wordt aangeraden te kiezen voor een variant van hardhout. Merbau is een voorbeeld van zo’n massieve hardhoutsoort, afkomstig van de Intsia Bijuga, een boom die voorkomt in Zuidoost-Azië en op tropische eilanden. Deze houtsoort staat bekend om zijn sterkte en duurzaamheid en biedt verschillende afwerkingsmogelijkheden.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Waarom voor een houten buitendeur kiezen? [Voordelen]

Het vinden van de juiste voordeur of achterdeur voor je nieuwbouw- of renovatieproject kan een uitdagende taak zijn, gezien de vele keuzes waarmee je wordt geconfronteerd.

Bij het overwegen van een buitendeur in hout kunnen we snel enkele van je vragen beantwoorden door de voordelen van dit type deur op een rijtje te zetten.

Voordelen van houten buitendeuren:

  • Warme, natuurlijke uitstraling.
  • Uitstekende isolatie (zowel thermisch als akoestisch).
  • Verscheidenheid aan houtsoorten beschikbaar.
  • Mogelijkheid tot behandeling naar keuze (transparante lak of verflaag).
  • Onderhoudsvriendelijk.
  • Diverse stijlen en designs beschikbaar.
  • Robuuste deuren die betrouwbaar zijn in gebruik.

Alternatief

Houten buitendeuren niet jouw voorkeur? Geen probleem, je kunt ook kiezen voor stalen buitendeuren. Ze scoren beter op het gebied van duurzaamheid en veiligheid.

Witte houten buitendeur voordeur huis modern

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten

Wil je graag meer weten over houten buitendeuren en ramen en deuren? Bij ons kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen, evenals deskundig advies ontvangen.

Dit stelt je in staat om goed geïnformeerd en gemakkelijk prijzen te vergelijken, zodat je de beste oplossing voor jouw situatie kunt vinden.

Ontdek de meerwaarde van samenwerken met een specialist. Profiteer van advies op maat voor houten buitendeuren en ramen, afgestemd op jouw specifieke behoeften en voorkeuren. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.