Aluminium ramen houtlook: wat is dit type raam precies? Kosten en praktische voordelen

Aluminium ramen met een houtlook combineren de beste eigenschappen van zowel hout als aluminium. Deze functionele en esthetische vensters passen in alle woningen. In dit artikel lees je meer over de interessante opbouw van dit type ramen, samen met de kosten en isolerende prestaties. Tot slot geven we een handig overzicht van de talrijke voordelen. Wil je graag in contact komen met meerdere ramen deskundigen? Vul ons offerteformulier in. 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat zijn hout-aluminium ramen?

Hout-aluminium ramen bestaan uit een aluminium buitenschrijnwerk met een binnenzijde uit hout.

Het ontwerp is zo niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook functioneel: in je woning zelf geniet je van de warme uitstraling van hout terwijl het duurzame en onderhoudsvriendelijke aluminium aan de buitenkant tegen uiteenlopende weersomstandigheden bestand is.

Je combineert met andere woorden een natuurlijke en prachtige esthetiek met een degelijke functionaliteit op vlak van isolatie en weerbestendigheid. Aluminium ramen met een houtlook zijn energiezuinig, inbraakveilig en leveren thermisch goede resultaten.

Sommige hout-aluminium ramen hebben in de kern zelfs kunststof zitten: zo zijn de isolerende prestaties nog beter en geniet je van de hoogste kwaliteit.

Aluminium ramen houtlook

Opbouw: binnenkant bestaat uit hout, buitenkant is aluminium

Hout-aluminium ramen bestaan voor een goede 90% uit hout en voor de resterende 10% uit aluminium. Het raamkozijn is opgebouwd uit houtsoorten zoals spar, lariks of eik. De profielen buiten bestaan uit aluminium, maar ze worden op een houten profiel geschoven dat zich binnenshuis bevindt.

Deze slimme combinatie zorgt ervoor dat je niet alleen voor houten ramen of aluminium ramen moet kiezen. De uitstekende isolatie en tijdloze uitstraling van hout verenig je eenvoudig met het onderhoudsarme en moderne aluminium. De ramen zijn stevig en vereisen geen schilderwerk

Hoeveel kosten aluminium ramen met een houtlook per m2?

Hout-aluminium ramen hebben een gemiddelde prijs die ongeveer 10% hoger ligt dan vensters die volledig uit hout bestaan. Over het algemeen liggen de kosten tussen de 600 en 1.000 euro.

Een middelgroot raam is iets goedkoper

Je betaalt een kostprijs die ruwweg tussen de 450 en 750 euro ligt. Hou er rekening mee dat de richtprijs varieert afhankelijk van je keuzes op vlak van ontwerp, materialen en afwerking.

Ook al ligt het prijskaartje iets hoger dan voor een volledig houten raam, de levensduur van aluminium ramen met een houtlook is wel een stuk beter.

Het aluminium aan de buitenkant hoef je bovendien niet te onderhouden: de weersomstandigheden doen het materiaal niet roesten, rotten of kromtrekken. Het hout aan de binnenkant kan je eventueel lakken of met olie afwerken.

De gemiddelde levensduur van aluminium ramen met een houtlook ligt minimaal rond de 50 jaar.

Vergelijk prijzen en advies van meerdere specialisten

Isolerende prestaties van hout-aluminium schrijnwerk

De Uf-waarde geeft weer hoe goed een raamprofiel (frame) isoleert. Het getal duidt de hoeveelheid warmte aan die je woning verlaat.

Een houten raamprofiel heeft een lage Uf-waarde die tussen de 0,8 en 0,63  W/m²K ligt. Dit betekent dat ze goede isolerende resultaten leveren. 

De exacte isolatiewaarde van een hout-aluminium raam hangt af van de houtsoort en de dikte van de raamprofielen. Hoe dikker, hoe beter de thermische isolatie. Het aluminium profiel beïnvloedt de isolerende prestaties niet.

Hendel raam

Voordelen en nadelen van hout-aluminium ramen

Hout-aluminium ramen combineren de talrijke functionele en esthetische voordelen van twee materialen: hout en aluminium. Toch zijn er ook enkele nadelen. We geven ze hieronder overzichtelijk weer. 

Voordelen

Aluminium ramen met een houtlook hebben volgende voordelen

  • Ze zijn praktisch. Zo hoef je de aluminium buitenkant bijvoorbeeld niet te schilderen en kan je de houtsoort aan de binnenzijde volledig naar jouw interieur en smaak aanpassen. Het grote kleurenassortiment en de verschillende afwerkingen geven je een grote creatieve vrijheid. 
  • Ze combineren twee stijlen in één ontwerp. Het aluminium aan de buitenzijde geeft je woning een strakke en moderne uitstraling, terwijl de houten binnenkant voor een warme en natuurlijke look zorgt. 
  • Je kunt uit verschillende ontwerpmogelijkheden kiezen. Zowel zachthout als hardhout komen in uiteenlopende kleuren voor. Ook de vleugelvormen van de ramen kan je bij bepaalde fabrikanten zelf ontwerpen. 
  • Hout-aluminium ramen zijn een ecologische keuze. Hout is een natuurlijk, duurzaam en hergroeibaar product met een minimale impact op het milieu. Bovendien hebben alle houtsoorten uitstekende isolerende eigenschappen en verlagen ze je energieverbruik. Controleer wel de duurzaamheidsklasse van het hout, de behandeling en of het een label van verantwoord bosbeheer heeft. Tot slot zijn lokale houtsoorten minder vervuilend: het transport ligt een stuk lager. 
  • Ze hebben een lange levensduur door de slimme aluminiumconstructie. 
  • De aluminium kozijnen aan de buitenkant vragen weinig tot geen onderhoud. Het hout aan de binnenzijde kan je eventueel behandelen met lak of olie. 

Nadelen

Hout-aluminium ramen hebben ook enkele nadelen

  • Wanneer je het hout aan de binnenzijde met olie behandelt, bestaat de kans dat het na een tijdje begint te verkleuren
  • De montage laat je best aan een specialist over. 
  • Over het algemeen zijn aluminium ramen met een houtlook 10% duurder vanwege de combinatie van twee materialen. 
  • Aluminium is onderhoudsarm en heeft een lange levensduur, maar voor de productie is er heel wat energie nodig. Bovendien is het erg belastend voor het milieu. Gelukkig kan je het materiaal volledig recycleren. Voor een goede ecologische voetafdruk gebruik je best koolstofarm aluminium dat uit gerecycleerd materiaal bestaat. 
Doorsnede raam met aluminium en hout

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Heb je na het lezen interesse gekregen in de installatie van aluminium ramen met een houtlook? Vul onderstaand offerteformulier in en krijg meerdere offertes op maat van specialisten in jouw buurt.

Niet alleen krijg je professionele aanbevelingen van deskundigen voor jouw woning, maar ook hun prijsvoorstellen kan je eenvoudig nalezen en vergelijken.

Zo ben je zeker dat je een voordelige en correcte keuze maakt. Tot slot zorgt een erkende professional gegarandeerd voor een kwaliteitsvolle plaatsing van jouw hout-aluminium raam. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.