Glazen schuifdeur: wat zijn de mogelijkheden? Soorten, schuifdeursystemen en beglazing

Overweeg je een glazen schuifdeur, maar weet je niet waar te beginnen? Verken in dit artikel de verschillende mogelijkheden. Van de kosten en installatie tot de ideale glassoorten en toepassingen in jouw huis. Leer welke stijl het beste past bij jouw behoeften.

Vraag advies aan een expert

Wat kost een schuifdeur uit glas? [Prijs2024]

De prijs van een glazen schuifdeur wordt beïnvloed door verschillende criteria, waaronder de glasdikte, het type glas, de afmetingen van de schuifdeur, het gekozen railsysteem en deurbeslag, evenals de keuze tussen zelf plaatsen of professionele installatie. Deze factoren samen zullen de uiteindelijke kostprijs van je glazen schuifdeur bepalen.

Doe-het-zelfpakket

Een glazen schuifdeur met afmetingen 830 x 2.150 mm en een glasdikte van 9 mm, verkrijgbaar in een doe-het-zelfzaak, heeft een geschatte kostprijs van ongeveer € 200. Dit pakket omvat het glazen blad, het schuifsysteem en het deurbeslag.

Op maat laten plaatsen door een professional

Indien je ervoor kiest om de glazen schuifdeur op maat te laten maken (afmetingen: 1.010 x 2.150 mm, glasdikte: 10 mm gehard glas, matte afwerking, inclusief schuifrail en handgreep), kun je rekenen op een geschatte kostprijs van ongeveer € 1.000, inclusief levering en installatie.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van aannemers in jouw buurt

Soorten glazen schuifdeuren op een rij

Bekijk een overzicht van verschillende glazen schuifdeuren en vind de perfecte stijl die past bij jouw wensen en interieur.

1. Manuele glazen schuifdeuren

Manuele schuifdeuren zijn populair in particuliere woningen vanwege hun gebruiksgemak en betaalbaarheid. Deze glazen binnendeuren worden handmatig bediend, meestal door middel van een handgreep of trekstang.

2. Automatische glazen schuifdeuren

Automatische schuifdeuren worden vaak geïnstalleerd in kantoren en openbare gebouwen, vooral in combinatie met glazen systeemwanden.

Deze geautomatiseerde deuren verbeteren de toegankelijkheid en bieden een moderne uitstraling, terwijl ze efficiëntie en gemak bevorderen. Dit is een groot voordeel in drukke omgevingen zoals kantoren en openbare ruimtes.

Enkele of dubbele beglazing

Enkele of dubbele beglazing is een belangrijke overweging bij het kiezen van een schuifdeur.

  • Enkele beglazing, bestaande uit één glaslaag, biedt basisisolatie en is geschikt voor ruimtes waar temperatuurbeheersing geen cruciale rol speelt.
  • Dubbele beglazing, met twee glaslagen en een isolerende luchtlaag, verbetert de thermische isolatie en geluidsdemping.

De keuze tussen deze verschillende glassoorten hangt af van de specifieke behoeften, zoals energie-efficiëntie en geluidscontrole, in combinatie met het beoogde gebruik van de schuifdeur.

Glazen schuifdeur binnen naar woonkamer

In welke toepassingen komen glazen schuifdeuren van pas?

Hieronder bespreken we praktische en esthetische mogelijkheden van deze deuren in verschillende ruimtes.

1. Als scheiding tussen meerdere ruimtes

Glazen schuifdeuren bieden veelzijdige toepassingen, vooral als scheidingswand tussen twee ruimtes. De transparantie van het glas zorgt voor een ruimtelijk gevoel en laat licht doordringen, terwijl de schuiffunctionaliteit flexibiliteit biedt in het openen en sluiten van de ruimtes.

2. Badkamer

In de badkamer voegen glazen schuifdeuren een eigentijdse en ruimtelijke uitstraling toe. Ze creëren een transparante afscheiding tussen bijvoorbeeld de douche en de rest van de badkamer, waardoor een open en licht geheel ontstaat.

3. Woonkamer

Glazen schuifdeuren zijn ideaal voor de woonkamer, waar ze een heldere overgang tussen verschillende leefruimtes mogelijk maken. Hierdoor kun je flexibel bepalen of je de woonkamer volledig wilt openen of juist afsluiten voor meer privacy.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Verschillende schuifdeursystemen voor een glazen binnendeur

Ontdek diverse installatiemogelijkheden voor glazen schuifdeuren, waaronder montage op het plafond, bevestiging tegen de wand, of zelfs volledige integratie in het plafond en de muur.

1. Montage tegen muur

De eenvoudigste manier om een glazen schuifdeur te monteren, is tegen de wand. Plaats het schuifdeursysteem net boven de deuropening. Je hebt de keuze tussen zichtbare en open rails of gesloten rails, die elegant in een aluminium omkasting worden weggewerkt.

2. Plafondmontage

Voor een strak en modern design kun je kiezen voor glazen schuifdeuren die dezelfde hoogte hebben als het plafond. Het schuifdeursysteem wordt tegen of volledig in het plafond verwerkt, wat zorgt voor een elegante uitstraling.

3. Valse wand

Indien je werkt met een valse wand, zoals bijvoorbeeld gyproc, kun je het schuifdeursysteem plaatsen tegen de bovenzijde van de deuropening.

Dit biedt het voordeel dat het schuifdeursysteem niet zichtbaar is. Daarnaast schuift het glazen deurblad achter de valse muur, waardoor de muur nog bruikbaar blijft, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een kast.

4. Rail schuifdeur

Bij het kiezen van het railsysteem met soepele geleiding voor je glazen schuifdeur zijn er verschillende mogelijkheden, zoals zichtbare open rails voor een industriële uitstraling, gesloten rails in een aluminium omkasting voor een strakke look, of zelfs rails die volledig in het plafond zijn verwerkt voor een moderne en minimalistische stijl.

Stalen schuifdeur

Geschikte glassoorten

Verken de verschillende glassoorten voor jouw specifieke situatie en ontdek welke mogelijkheden het beste passen bij jouw wensen en eisen.

1. Privacyglas

Privacy kan cruciaal zijn, vooral bij de installatie van een glazen schuifdeur tussen de badkamer en slaapkamer, of bij een inloopdouche. Hier biedt gezuurd glas of melkglas een uitkomst, waarmee je zowel privacy behoudt als lichtinval mogelijk maakt. Als alternatief zijn gezandstraald glas of getint glas ook opties om aan je voorkeuren te voldoen.

2. Gehard glas

Gehard glas is een populaire keuze voor glazen schuifdeuren vanwege de veiligheidskenmerken. Het glas is thermisch behandeld, waardoor het sterker is dan normaal glas. In geval van breuk valt het uiteen in kleine, onscherpe korrels, wat het risico op verwondingen aanzienlijk vermindert.

3. Gezuurd glas

Gezuurd glas, ook bekend als melkglas, biedt een oplossing voor privacy zonder afbreuk te doen aan de lichtinval. Het oppervlak van het glas is behandeld om het ondoorzichtig te maken, waardoor het ideaal is voor situaties zoals het scheiden van de badkamer en slaapkamer. Het creëert een diffuse uitstraling terwijl het nog steeds natuurlijk licht doorlaat.

4. Gezandstraald glas

Gezandstraald glas ondergaat een proces waarbij het oppervlak wordt behandeld met zand of andere schurende materialen om een matte afwerking te creëren. Dit geeft het glas een elegante uitstraling en biedt ook privacy. Het wordt vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden en om een uniek tintje aan de schuifdeur toe te voegen.

5. Spiegelglas

Spiegelglas, of spiegelend glas, kan worden gebruikt om een gevoel van ruimte en licht te creëren. Het dient als een spiegel wanneer er voldoende licht aan de andere kant is, terwijl het aan de donkere zijde privacy biedt. Dit type glas wordt vaak toegepast in kastdeuren of ruimtes waar reflectie gewenst is.

Vind een vakman bij jou in de buurt

Hoe dik is een schuifdeur uit glas?

Binnenschuifdeuren hebben meestal gehard glas. De glasdikte varieert afhankelijk van de deurafmetingen. Standaard deuren (800 mm x 2.150 mm) vereisen minimaal 8 mm dik glas. Grotere schuifdeuren gebruiken 10 12 mm veiligheidsglas.

Voordelen en nadelen van een glazen schuifdeur

Hieronder bespreken we nog even de voor- en nadelen van een glazen schuifdeur, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Voordelen

  • Plaatsbesparend: schuifdeuren zijn ideaal voor grote deuropeningen omdat ze horizontaal openen, waardoor er geen ruimte nodig is voor een groot draaiend deurblad.
  • Soepel en stil: het horizontaal schuiven van een glazen deurblad is heel eenvoudig en stiller dan het openen en sluiten van een draaideur.
  • Moderne uitstraling: een glazen schuifdeur voegt een moderne en esthetische uitstraling toe aan het interieur. Bovendien zorgt het voor een ruimtelijk effect.

Nadelen

  • Montage-uitdagingen: het nadeel van schuifdeuren is dat de montage complexer is dan bij het plaatsen van een glazen draaideur.
  • Ruimte langs de wand vereist: schuifdeuren hebben voldoende ruimte langs de wand nodig voor de rail en het schuivende mechanisme, wat de flexibiliteit in de plaatsing beperkt en mogelijke obstakels kan creëren.

Populaire artikelen

Stalen schuifdeur.
Stalen schuifdeur
In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over stalen schuifdeuren, inclusief de voordelen, kosten en ontwerpmogelijkheden.
Metalen moderne schuifdeur.
Moderne schuifdeur
Ben je op zoek naar een moderne schuifdeur die perfect past bij je strakke interieur? In dit artikel vind je een overzicht van verschillende opties, prijzen en handige tips.
Onzichtbare schuifdeur in wand
Schuifdeur in wand plaatsen
Wil je een schuifdeur in de wand plaatsen? In dit artikel leer je alles over deze montagetechniek.
Vliegenraam achter schuifdeur.
Vliegenramen schuifdeur
In dit artikel lees je wat een schuifvliegendeur is en ontdek je de verschillende soorten en prijzen.
Schuifdeur veranda.
Schuifdeur veranda
Ontdek hier alles over de ideale schuifdeur voor jouw veranda, inclusief de verschillende soorten, accessoires en opties.
Onzichtbare schuifdeur.
Onzichtbare schuifdeur
Ben je op zoek naar een onzichtbaar railsysteem? Ontdek hier hoe het werkt, de voorwaarden en de geheimen van de installatie.
Zwarte PVC schuifdeur.
PVC schuifdeuren
Denk je aan PVC schuifdeuren voor jouw plekje? In dit artikel leer je meer over de voordelen, nadelen en nuttige tips.
Glazen zwarte schuifdeur die open staat.
Metalen schuifdeuren
In dit artikel leer je meer over metalen schuifdeuren. Ontdek alle voordelen, modellen en hoe ze werken.
Dubbele houten schuifdeuren.
Landelijke schuifdeur
Overweeg je een subtiele vernieuwing in huis met een landelijke schuifdeur? In dit artikel ontdek je waarom een landelijke schuifdeur een uitstekende keuze is, en leer je meer over de materialen en kleuren.

Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes op maat

Wil je jouw woning voorzien van dubbele deuren of overweeg je nieuwe ramen en deuren? Ontvang kosteloos en vrijblijvend offertes en deskundig advies op maat.

Hiermee kun je niet alleen moeiteloos prijzen vergelijken, maar ook de ideale oplossing vinden die perfect aansluit op jouw specifieke behoeften en situatie.

Kies voor erkende installateurs om de hoogste kwaliteit en professionaliteit te waarborgen. Maak de juiste keuze met de expertise van specialisten en laat je inspireren voor de beste aanpassingen aan jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.