Vliegenramen schuifdeur: hoe verloopt de plaatsing? Technieken en afwerkingen

Ontdek de perfecte afweer tegen zomerse indringers zoals muggen met vliegenramen voor een schuifdeur. Leer over de prijzen, soorten en handige afwerkingen. Vind in dit artikel de ideale match voor een insectenvrij thuis.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat is een schuifvliegendeur?

Een schuifvliegendeur opent horizontaal, vergelijkbaar met een schuifraam, en vormt een barrière tegen insecten, waardoor frisse lucht binnenkomt zonder hinderlijke beestjes. Ideaal wanneer traditionele deuren lastig zijn of als je een praktische, ruimtebesparende oplossing zoekt.

Een goede investering, vooral in de zomer, voor ecologische en effectieve bescherming tegen insecten. En dit terwijl je geniet van natuurlijke ventilatie.

Vergelijk prijzen en advies van meerdere specialisten

Hoeveel kost een schuifdeur met vliegenraam?

Vliegenramen worden meestal individueel verkocht, waardoor je zelf de keuze hebt in welke ruimte je deze wilt installeren. 

Gemiddelde prijsschattingen zonder montagekosten:

TypePrijs zonder montagekosten
Vliegenraam (1 stuk)€ 40 – € 70
Vliegendeur (100 cm x 180 cm)€ 200 – € 400

Soorten schuifdeuren met hor op een rijtje

Naast de traditionele vliegenramen zijn er verschillende andere mogelijkheden voor schuifdeuren. Laten we deze opties bekijken voor een volledig overzicht van wat er beschikbaar is.

1. Rolhor

Voor jouw naar buiten draaiende ramen en deuren zijn rolhorren een uitstekende keuze. Deze op maat gemaakte vliegenramen gebruiken een handig rolsysteem, dat zijdelings of verticaal in een cassette rolt. Het voordeel hiervan is dat je de rolhorren volledig kunt opbergen wanneer ze niet in gebruik zijn, bijvoorbeeld in de winter.

2. Inzethor

Als je kiepramen of ramen en deuren die naar binnen draaien hebt, zijn inzethorren een perfecte oplossing. Deze horren kun je moeiteloos uit het kozijn halen en tijdens de winter opbergen.

Zo houd je niet alleen insecten buiten, maar heb je ook de flexibiliteit om de horren alleen te gebruiken wanneer dat nodig is.

3. Vliegenramen voor schuifdeuren

Voor schuiframen en -deuren bestaan er vliegenschuiframen. Ze bewegen soepel over je raam of deur en bieden optimale bescherming tegen insecten wanneer jij dat wilt. Zo geniet je van een insectenvrije omgeving op een stijlvolle en handige manier.

4. Scharnierende hordeuren of vliegendeuren

Scharnierende hordeuren, ook wel vliegendraaideuren genoemd, zijn perfect voor openslaande deuren. Je bevestigt ze eenvoudig aan de binnen- of buitenkant van het kozijn, en ze zijn voorzien van een magneet aan de sluitzijde.

Vliegenraam achter schuifdeur

De montagemogelijkheden voor een schuifdeur met vliegenraam

Wat betreft het type ophanging en de montage, zijn er verschillende mogelijkheden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ophanging in-de-dag en op-de-dag. De dag verwijst naar de vrije doorgang tussen de kozijnstijlen.

1. In-de-dag

Het vliegenraam voor de schuifdeur wordt in het kozijn geplaatst, waarbij het kozijn de vliegendeur omsluit.

2. Op-de-dag

In dit geval wordt de vliegendeur niet in het kozijn geplaatst, maar er bovenop. De bevestiging vindt plaats aan de wand of het plafond.

3. Tussen deur en rolluik

De smalle schuifvliegendeur is ideaal voor schuifdeuren met een rolluik, waarbij beperkte ruimte beschikbaar is. Om de deur te plaatsen, is een opening van 20 à 25 mm tussen het raam en het rolluik vereist.

Schuifdeur met muggenramen: verschillende praktische afwerkingen

Er bestaan verschillende praktische afwerkingen voor schuifdeuren met muggenramen, die niet alleen bescherming bieden tegen insecten, maar ook een stijlvolle toevoeging zijn aan je interieur.

1. Schopplaat

Heb je wel eens je handen vol als je naar buiten gaat? Een vliegendeur met schopplaat is handig in zulke situaties. Het extra aluminium paneel onderaan beschermt de deur en maakt het gemakkelijk om deze met je voet te openen. Een schopplaat is ook essentieel als je een vliegendeur met hondenluik of kattenluik overweegt.

2. Automatische sluitingspomp

Wil je een vliegendeur die automatisch en zacht sluit? Opteer hier voor een instelbare luchtpomp voor automatische sluiting. Hiermee bepaal je de sluitsnelheid naar wens.

Je kunt de pomp ook vergrendelen, zodat de deur open blijft staan, bijvoorbeeld tijdens het dragen van boodschappen. Daarnaast is de pomp eenvoudig te verwijderen.

3. Gaas specifiek voor huisdieren

Wil je je schuifvliegendeur volledig bestand maken tegen huisdieren? Overweeg dan petscreen-gaas. Dit speciale muggengaas is extra stevig en scheurbestendig, waardoor zelfs een onvoorzichtige kat of hond er niet gemakkelijk schade aan kan toebrengen.

4. Standaardkleuren of andere RAL-kleuren

Vliegenramen voor schuifdeuren zijn standaard verkrijgbaar in wit, crèmewit, grijsbruin en antracietgrijs. Andere RAL-kleuren zijn op aanvraag vaak ook mogelijk, zodat je de vliegendeur perfect kunt afstemmen op de kleur van je ramen en gevel.

5. Zonwering

Wil je extra bescherming tegen de zon? Overweeg dan een schuifvliegendeur met geïntegreerde zonwering. Deze biedt niet alleen een barrière tegen insecten, maar houdt ook overmatig zonlicht buiten.

Kat hangt in vliegenraam schuifdeur bestand tegen dieren

Onderhoud deuren met vliegenramen

Vliegenramen zijn eenvoudig te onderhouden om extra poetswerk te voorkomen. Gebruik een zachte doek met lauw water (eventueel met milde zeep) voor het aluminium frame, en reinig het gaas met een zachte borstel en helder water zonder al te veel kracht. 

Hoe herstel ik een vliegenraam?

Een beschadigd vliegenraam hoeft geen permanente overlast te zijn. Ontdek hier een eenvoudig stappenplan voor het effectief herstellen van jouw vliegenraam:

 1. Meet nauwkeurig: meet de benodigde hoeveelheid gaas zorgvuldig op voordat je begint. Zorg ervoor dat je het juiste type gaas kiest, verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken of online.
 2. Trek het rubber los: verwijder voorzichtig het rubber dat het gaas op zijn plaats houdt. Neem de tijd en vermijd beschadigingen.
 3. Verwijder oud gaas: maak het oude gaas los en verwijder het voorzichtig uit het frame. Controleer het frame op eventuele beschadigingen.
 4. Rol nieuw gaas uit: rol het nieuwe gaas netjes uit en plaats het in het frame. Zorg ervoor dat het gelijkmatig verdeeld is en strak gespannen.
 5. Bevestig het rubber: plaats het rubber terug op zijn plaats. Let op: dit vereist millimeterwerk. Zorg ervoor dat het gaas stevig vastzit en er geen openingen zijn.
 6. Geen overschot: voorkom overtollig gaas. Knip eventueel teveel af met een scherpe schaar om een nette afwerking te garanderen.

Contacteer een expert en ontvang gratis offertes

Voordelen van een schuifdeur met muggenraam op maat

 1. Perfecte pasvorm: een maatwerk vliegenraam schuifdeur met muggenraam garandeert een nauwsluitende pasvorm, waardoor er geen ruimte is voor insecten om binnen te dringen.
 2. Effectieve insectenwering: het muggenraam op maat vormt een doeltreffende barrière tegen insecten, waardoor je kunt genieten van frisse lucht zonder ongewenste bezoekers.
 3. Verschillende kleuren: maatwerk biedt keuze uit verschillende kleuren, waardoor je het muggenraam kunt afstemmen op de stijl en kleur van je schuifdeur en interieur.
 4. Duurzame materialen: door gebruik te maken van hoogwaardige en duurzame materialen wordt de levensduur van het vliegenraam verlengd, wat resulteert in een kostenefficiënte investering.
 5. Extra opties: muggenramen bieden de mogelijkheid tot extra opties zoals ingebouwde zonwering of diervriendelijk gaas, waardoor je functionaliteit kunt toevoegen aan je oplossing op maat.

Ook interessant voor jou:

Wat kosten vliegenramen op maat?

+
De prijs van een op maat gemaakt vliegenraam varieert afhankelijk van de afmetingen, het type gaas en de kleurkeuze. Gemiddeld ligt de prijs tussen € 80 en € 120. Bij standaardkleuren blijft de prijs meestal gelijk, maar kiezen voor een speciale kleur kan de prijs tot 30% verhogen.

Wie maakt vliegenramen op maat?

+
Voor maatwerk vliegenramen kun je lokale vakmannen en gespecialiseerde winkels raadplegen. Lokale winkels bieden vaak op maat gemaakte oplossingen en kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste specificaties voor jouw behoeften.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten

Wil je meer weten over vliegenramen voor schuifdeuren? Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie, advies en prijzen aan bij specialisten. Dit geeft je de kans om je goed te informeren, prijzen te vergelijken en de beste oplossing voor jouw situatie te vinden.

Een erkende installateur biedt de meerwaarde van vakmanschap en expertise, wat essentieel is voor duurzame en effectieve oplossingen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Hoeveel vliegenramen wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.