Draairichtingen deuren: hoe bepalen? Wat zegt de DIN-norm? 

Wie een deur installeert, denkt best na over de draairichtingen van de deuren. Twee zaken kan je zelf bepalen: langs welke kant de deur opent en sluit en of de deur naar binnen of naar buiten draait. In dit artikel overlopen we alles zodat jij de beste keuze kan maken voor jouw woning. Bovendien bespreken we de DIN-norm en wat het precies inhoudt. Wil je graag prijsvoorstellen en adviezen op maat ontvangen? Vul ons offerteformulier in.

Is de draairichting van een deur belangrijk?

Niet voor elke deur is de draairichting even belangrijk. Bij opdekdeuren maakt de draairichting bijvoorbeeld wel uit, terwijl dit geen aandachtspunt is bij stompe deuren.

Opdekdeuren worden geblokkeerd wanneer ze niet in de juiste richting openen. Dit komt omdat ze slechts langs één zijde in het kozijn vallen. Stompe deuren vallen daarentegen volledig in het kozijn.

Ook voor deuren met een schuine zijde of een plintsparing is de draairichting belangrijk.

Verder hou je best rekening met de hoeveelheid ruimte die je ter beschikking hebt. Geeft de deur uit op een kleine ruimte? Dan wil je liever niet dat de deur in die ruimte opengaat.

Draairichtingen deuren

Mogelijke draairichtingen: een overzicht

Hieronder geven we een overzicht van de mogelijke draairichtingen! Hoe je dan de beste optie bepaalt, lees je verder in het artikel.

Rechtsdraaiende of linksdraaiende deur?

Belangrijk is de positie van de scharnieren wanneer je voor de deur staat die naar jou toe opent. Bij een linksdraaiende deur zitten de scharnieren links. Bovendien open je de deur meestal met je linkerhand. Het omgekeerde geldt voor een rechtsdraaiende deur.

Deze regels zijn vastgelegd in de DINnorm.

Naar binnen of buiten draaiend?

Een deur kan zowel naar binnen als naar buiten draaien. Zie je de scharnieren als je voor de deur staat? Dan gaat het om een deur die naar binnen draait. Wanneer je de scharnieren niet ziet, draait de deur van je weg.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Hoe bepaal je de draairichting van de deur?

Hieronder geven we enkele handige tips mee bij het bepalen van de draairichting van je deur. Veel hangt af van het type deur waarmee je te maken hebt.

1. Binnendeur

Indien je de kozijnen van de binnendeur nog moet plaatsen, kan je zelf de draairichting kiezen. Best hou je rekening met de beschikbare ruimte langs beide kanten van de deur. Zorg dat de deur naar de ruimste kant toe opent.

Over het algemeen draaien deuren meestal naar binnen.

Daarnaast speelt uniformiteit een belangrijke rol. Als alle deuren in een hal naar binnen opgaan, kan het verwarrend zijn dat één deur naar buiten opengaat. Wees consistent.

Stompe deur

Bij een stompe deur kan je de draairichting kiezen als je nog een kozijn hebt. De deur is symmetrisch

Opdekdeur

Heb je al kozijnen voor een opdekdeur? Dan moet je de draairichting op de plaatsing van de deur afstemmen. Anders zal het deel dat over het kozijn komt te zitten verhinderen dat de deur opent.

Installatie binnendeur

2. Buitendeur

Ook voor buitendeuren zoals je voordeur of terrasdeur zijn er verschillende mogelijkheden. Meestal draaien voordeuren naar binnen terwijl terrasdeuren naar buiten draaien.

Kijk naar de dagschoot van het slot

De draairichtingen van deuren zijn af te leiden uit de dagschoot. Dit is het stukje in het slot dat beweegt wanneer je de klink indrukt. Een deur draait naar links wanneer de vlakke kant aan de rechterzijde zit. Het slot hou je in jouw richting.

De Belgische DIN-norm voor deuren

De DIN-norm is een van oorsprong Duitse norm die duidelijk communiceert wat precies links- en rechtsdraaiend is. Zo ben je zeker dat iedereen hetzelfde bedoelt wanneer hij of zij over de draairichtingen van deuren spreekt.

In België geldt een andere terminologie dan in Nederland en Duitsland. Een deur die in Duitsland als DIN links wordt verkocht, is in België eigenlijk rechtsdraaiend. Hou hier rekening mee wanneer je een deur uit het buitenland aankoopt. Een deskundige heeft deze terminologie volledig onder de knie.

Openbare gebouwen

Wanneer je deuren in een openbaar gebouw plaatst, is het belangrijk dat ze naar buiten draaien. Zo verlopen eventuele evacuaties in noodsituaties vlot en zonder problemen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Kan ik de draairichting van een (voor)deur veranderen?

Dat is mogelijk als je een deur hebt met een houten kozijn en standaard scharnieren. Met een stalen kozijn kan je de draairichting niet meer veranderen.

Afrormosia voordeur modern

Populaire artikelen

Man meet een raam.
Raam plaatsen in buitenmuur
Overweeg je om een raam te plaatsen in de buitenmuur van je huis? Lees hier verder en ontdek de belangrijkste voorwaarden.
Zwarte aluminium ramen.
Zwarte aluminium ramen
Ontdek in dit artikel alles over zwarte aluminium ramen. Leer het verschil kennen tussen deze en zwarte PVC ramen, en nog veel meer.
Witte ramen.
Witte ramen
Ben je op zoek naar witte ramen? Lees hier meer over de prijzen, mogelijkheden en voordelen.
Verborgen deur.
Verborgen deuren
Verborgen deuren geven je ruimtes een strakke en tijdloze uitstraling. In dit artikel leer je meer over de mogelijkheden, voordelen en kosten.
Stalen deuren.
Dubbele stalen deur
Dubbele stalen deuren zijn niet alleen functioneel, maar maken ook een statement. Ontdek de kosten, voordelen en mogelijkheden.
Donker houten vouwdeur met beglazing.
Harmonicadeur hout
Ontdek of een houten harmonicadeur de perfecte keuze is voor jouw nieuwe deur. Lees meer over de isolatie, beglazing en designopties.
Aluminium ramen met een houtlook.
Aluminium ramen houtlook
Aluminium ramen met een houtlook combineren de beste eigenschappen van zowel hout als aluminium. Ontdek de opbouw, de kosten en de isolerende prestaties.
Pivoterende deuren.
Pivoterende stalen deur
Kom alles te weten over pivoterende stalen deuren. Ze stralen elegantie en klasse uit. Lees verder en ontdek of deze deur bij jou past.
Installateur is glas aan het plaatsen.
Pivoterende glazen deur
Pivoterende glazen deuren zijn een blikvanger in elk interieur. Ontdek snel waarom een pivoterende glazen deur ook voor jou een interessante keuze kan zijn.

Extra info, advies op maat en concrete offertes van specialisten ontvangen? Vul het offerteformulier in

Via onderstaande form vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan voor binnendeuren. Zo kan je je niet alleen beter informeren en makkelijk prijzen vergelijken, maar kom je ook in contact met erkende deurspecialisten.

Dat is een echte meerwaarde, want zij geven jou advies en prijsvoorstellen op maat. Op die manier vind je zeker de beste oplossing voor jouw situatie! 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type binnendeuren wenst u?
2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?
3. Beschrijf uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.