Deuropening maken: hoe pak je het veilig aan? Stappenplan en benodigdheden

Wil jij een nieuwe deuropening maken in een muur? Of wil je een bestaande deuropening vergroten? In dit artikel vind je alle informatie over de risico’s en hoe je dat best aanpakt. Zoek wat voor jouw situatie van toepassing is en volg het handige stappenplan. Laat je het liever over aan specialisten? Geen probleem. Vul het formulier onderaan de pagina in voor hulp op maat van specialisten in jouw buurt.

Hoe maak je een deur in een draagmuur? [Stappenplan]

Om een deuropening te maken in een draagmuur ga je best voorzichtig te werk. Je kan niet zomaar een gat maken in een dragende muur zonder extra steun te voorzien.

Hieronder vind je een lijst met het benodigde materiaal. Volg het stappenplan om zonder problemen een deur te maken in een stukje draagmuur. Hou ook goed rekening met structurele risico’s van je project.

Een grote stalen H-balk boven de deuropening in een grijze muur van een renovatieproject.

Vereiste materialen en gereedschappen

Wat heb je nodig om dit project veilig tot een goed einde te brengen? Hieronder vind je een lijst met materialen en gereedschappen.

Gebruik steeds werkhandschoenen, een veiligheidsbril en eventueel een stofmasker als je de kamer waarin je werkt niet goed kan ventileren.

MaterialenGereedschappen
Stutten of schorenBreekijzer
Betonnen lateiBeitel
Stalen H-balkWaterpas
CementBetonzaag of slijpschijf

Je kan kiezen tussen een betonnen latei en een stalen H-balk. Kies voor het materiaal dat je het makkelijkst kan bewerken met je gereedschap.

Stap 1: neem de nodige voorzorgsmaatregelen

Een deuropening maken doe je niet op een dag. Voorzie voldoende ventilatie en gebruik steeds beschermend materiaal zoals handschoenen, een veiligheidsbril en een stofmasker.

Er komt meestal veel stof vrij wanneer je een gat maakt in een muur. Zorg dat je niet alleen aan dit project werkt. Betonnen lateien of stalen balken zijn namelijk heel zwaar.

Om de rest van de werkzaamheden zo vlot mogelijk te laten verlopen, haal je best de tegels en het schrijnwerk uit de muur waar je een gat in gaat maken. Dat betekent dat je ook je plinten moet verwijderen voor je begint.

Controleer dan of er kabels of leidingen door de muur lopen en schakel de elektriciteit uit als dat het geval is. Tot slot moet je in het plan van je woning nagaan welke dragende functie de muur heeft in het gebouw. Zoek uit welke vloeren en balken steunen op die muur en maak je klaar voor stap twee.

Stap 2: plaats stutten

Nadat je gevonden hebt welke structuren de muur ondersteunt, plaats je de stutten en/of schoren op de juiste plaats. Zo ondersteun je de bovenliggende vloeren.

Tip: leg een houten plank onder je stutten

Leg een houten plank onder en boven je stutten om de druk op de grond en het plafond te verspreiden. Door het grotere oppervlak is de drukkracht niet geconcentreerd op een punt. Dit verlicht de druk op je plafond en je vloer.

Stap 3: maak de deuropening met de juiste afmetingen

Meet waar je je deuropening wil maken en teken richtlijnen op de muur. Zorg dat je nauwkeurig meet voor je in het wilde weg begint te hakken in je muur.

Nu begint het echte werk. Gebruik een hamer en een beitel om het eerste gat te maken in de muur. Slijp dan een horizontale opening voor je balk.

Die zal je muur verstevigen en het gewicht dragen. Zaag de opening breed genoeg. Je kan het altijd opnieuw opvullen achteraf.

Slijp vervolgens de rest van je deuropening weg met een betonzaag of een slijpschijf. Je kan hiervoor ook een steenzaag gebruiken. Wees voorzichtig zodat je geen scheuren of andere schade maakt in de rest van de muur.

Nu je een grote opening gemaakt hebt in je muur, moet je je steunbalk in de muur plaatsen. Leg je betonnen latei of je stalen balk waterpas op de onderleggers.

Vul tot slot de muur rond de steunbalk op met specie en laat het enkele dagen uitharden voor je de stutten wegneemt.

Roep de hulp in van specialisten
Neem contact op met een specialist om te ontdekken hoeveel je kunt besparen door een deuropening te maken.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Kosten nieuwe deuropening in binnenmuur of buitenmuur laten maken

Je leest hieronder hoeveel het gemiddeld kost om een deuropening te maken in een binnen- of buitenmuur. De prijs hangt sterk af van het gebruikte materiaal voor de steunbalk en kan wisselen van specialist tot specialist. Ook de afwerking heeft een invloed op de prijs.

Type muur voor je deuropeningGemiddelde prijs
Buitenmuur€ 4.200 tot € 7.400
Binnenmuur€ 4.900

In een binnenmuur die geen draagmuur is, kan je voor een goedkopere prijs een nieuwe deuropening laten maken. Je steunbalken hoeven dan minder gewicht te dragen, dus kunnen ze een stuk kleiner zijn dan bij dikkere draagmuren. Dat verlaagt de kosten en de werklast aanzienlijk.

Een toegevoegde versteviging in bakstenen boven een bestaande muur om een deuropening te maken.

Breedte deur groter maken: werkwijze

Wil je een deuropening breder maken? Dat is ook een heus karwei. Hieronder lees je hoe je dat het beste aanpakt. Volg het stappenplan voor het beste resultaat wanneer je de breedte van je deur groter maakt.

Ook hier gebruik je best beschermende handschoenen en een veiligheidsbril. Voor je begint maak je opnieuw al het schrijnwerk los, inclusief de plinten.

Stap 1: bepaal de breedte

Bepaal hoeveel centimeter je de doorgang wil verbreden en teken die lengte volledig rond de omtrek van de opening. Wees nauwkeurig. Doe dat voor beide kanten van de opening als je de deuropening in beide richtingen wil verbreden.

Een man in een blauwe overal meet een deuropening van een grijs gebouw.

Stap 2: verwijder de pleisterlaag van de muur

Verwijder met een beitel de eerste pleisterlaag tot ongeveer tien centimeter buiten de lijnen die je getekend hebt.

Stap 3: boor een gat voor de latei

Voor je je deuropening kan verbreden, moet je de steunbalk verplaatsen of een nieuwe plaatsen als je de opening veel breder maakt.

Maak een piramidevormig gat (met de breedste kant onderaan) zodat het gewicht van boven geleidelijk afgevoerd kan worden naar de steunbalk. Verwijder dan de oude steunbalk.

Stap 4: plaats de latei

Plaats de oude of de nieuwe latei centraal boven de deuropening en zorg ervoor dat het waterpas ligt. Vul daarna het piramidevormige gat en alle andere gaten die je gemaakt zou hebben op met specie.

Stap 5: zorg voor een glad muuroppervlak

Vul de rest van de randen ook aan met specie en strijk alles goed glad. Zo zorg je voor een gladde afwerking in lijn met het muuroppervlak.

Stap 6: laat de specie uitharden

Laat de specie uitharden voor je de rest van de werken uitvoert. Geef de specie enkele dagen om te rusten voor je de rest van de deur uithakt.

Stap 7: hak de verbreding van de deur uit

Nu kan je de echte verbreding van je deuropening realiseren. Hak met een beitel de verbreding weg tot aan de lijn die je getekend had. Wees nauwkeurig en probeer een rechte lijn te hakken door rij per rij weg te hakken.

Het is geen groot probleem als je geen volledige rechte lijn creëert, want dat kan je oplossen wanneer je je deurpost plaatst.

Tip: boor gaten om het hakken makkelijker te maken

Boor een lange reeks van kleine gaten langs de getekende lijn. Zo maak je de rand zwakker en kan je nauwkeuriger hakken langs de lijn. Deze tip kan je veel tijd besparen.

Stap 8: plaats een nieuwe deur en deurkozijnen

Nu je bredere deuropening is uitgehakt, is het tijd voor de afwerking. Bestel of zaag nieuwe kozijnen op maat en plaats ze zorgvuldig in de deuropening.

Maak de muur mooi recht met specie. Plaats vervolgens de scharnieren en zet de nieuwe, bredere deur erin. Goed gewerkt!

Populaire artikelen

Open deur.
Draairichtingen deuren
Als je een deur installeert, is het verstandig om na te denken over de draairichting van de deur. Lees hier hoe je de draairichting bepaalt en wat de DIN-norm inhoudt.
Man meet een raam.
Raam plaatsen in buitenmuur
Overweeg je een raam te plaatsen in de buitenmuur van je huis? Ontdek hier de belangrijkste voorwaarden en adviezen.
Zwarte aluminium ramen.
Zwarte aluminium ramen
Zwarte aluminium ramen en zwarte PVC ramen zijn beide populair. Lees hier wat de verschillen zijn.
Witte ramen.
Witte ramen
Ben je op zoek naar witte ramen voor je woning? Ramen met een witte kleur zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Ontdek in dit artikel de prijzen, mogelijkheden en voordelen.
Pivoterende stalen deur.
Pivoterende glazen deur
Pivoterende glazen deuren zijn een blikvanger in elk interieur. Ontdek waarom ze voor jou een interessante keuze kunnen zijn.
Verborgen deuren.
Verborgen deuren
Verborgen deuren voegen een strak en tijdloos tintje toe aan je ruimtes, en ze kunnen ook een vleugje spanning en verrassing aan je interieur geven. Dit artikel biedt een overzicht van de verschillende mogelijkheden en geeft inzicht in de bijbehorende kosten.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Zit je na dit artikel nog met onbeantwoorde vragen? Vul dan onderstaand formulier in om rechtstreeks in contact te komen met specialisten uit jouw regio. Zij weten het best hoe ze met alle (structurele) risico’s moeten omgaan.

Ze kunnen je advies en prijzen op maat geven over alle mogelijkheden om een nieuwe deuropening te maken of een bestaande deuropening te verbreden.

Hun gratis advies is van onschatbare waarde voor bouwprojecten met ramen en deuren. Ze kunnen gericht antwoorden op al je technische vragen over je project.

Laat je het liever aan hen over? Vraag dan hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan van verschillende specialisten. Door prijzen te vergelijken vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.