Deuropening dichtmaken: wat zijn de opties? Stappenplan voor binnen en buiten

Of je in jouw huis nu een deuropening wilt dichtmaken voor renovatie of andere redenen, het dichtmaken ervan is een belangrijke stap. Ontdek in dit artikel de diverse opties voor het afsluiten van deuropeningen, zowel voor binnen als buiten. Verken een handig stappenplan om dit proces vakkundig uit te voeren en te zorgen voor een naadloze integratie in je interieur of exterieur.

Leer de stappen voor het dichtmaken van jouw deuropening

Hoe maak je binnen een deurgat dicht? [Stappenplan]

Gemiddeld duurt het ongeveer 5 uur om dit uit te voeren, afhankelijk van de omvang en de complexiteit van de deuropening.

Met gyproc

Als eerste optie om een deurgat te dichten heb je gyproc.

Stap 1: plaats de zijprofielen

Begin met het plaatsen van het onderste profiel langs de bodem van de opening. Vervolgens voeg je de buitenste verticale profielen toe aan de deurstijlen.

Stap 2: plaats profielen in het midden

Voeg een verticaal profiel toe in het midden van de opening, zorgend voor een gelijke afstand van 60 cm vanaf de zijkant van de vorige gipsplaat.

Stap 3: bevestig de gipsplaten

Breng L-gips aan op de muur, plaats de Gyproc plaat tegen de profielen en schroef deze vast om de 25 cm aan het derde profiel. Herhaal dit proces voor alle platen, zorgend voor een goede positionering en bevestiging aan de profielen.

Met bakstenen

Je kunt de deuropening ook dichtmaken met bakstenen.

Stap 1: voorbereiding

Controleer of alles waterpas is en zorg voor een betonnen vloer of fundering. Maak een lagenlat om de steendikte plus voegdikte aan te geven.

Stap 2: metselspecie aanmaken

Volg de instructies op de verpakking om de metselspecie correct aan te maken.

Stap 3: metselen

Plaats de eerste laag stenen op de fundering van het deurgat met 1 cm tussenruimte voor de stootvoeg. Voeg vervolgens de volgende lagen toe in hetzelfde verband als de bestaande muur. Zorg ervoor dat de stootvoegen netjes liggen en controleer regelmatig of de muur loodrecht en waterpas staat.

Dichtmaken deuropening

Met cellenbeton of kalkzandsteen

Als je werkt met cellenbeton of kalkzandsteen (YTONG) voor het dichtmaken van een deuropening, blijft het stappenplan hetzelfde als eerder vermeld.

Stap 1: voorbereiding

Zorg ervoor dat de vloer waterpas is, evenals de zijmuren. Dit vergemakkelijkt het opvullen. Meet regelmatig of alles nog steeds waterpas is tijdens het werk.

Stap 2: lijm aanmaken en aanbrengen

Maak de lijm aan met een cementmixer en zorg ervoor dat deze smeerbaar blijft. Breng vervolgens een dun laagje lijm aan op de grond en plaats de eerste Ytong blokken, waarbij je de blokken aan de zijkant met de lijmkam vastzet. Zorg voor een goede aandruk zonder te wringen.

Stap 3: blokken inkorten en plaatsen

Om hoekstukken te vormen, moeten de Ytong blokken worden ingekort. Markeer de plek waar het blok moet worden afgezaagd met een potlood en een meetlint. Zaag het blok af met de juiste zaag, draag daarbij een mondkapje en eventueel een veiligheidsbril vanwege het stof.

Reinig het blok met water en een kwast, breng een laagje lijm aan en plaats het aangepaste blok tussen het hoekprofiel en het andere blok.

Controleer opnieuw of alles waterpas is voordat je de volgende laag plaatst. Gebruik veerankers om de blokken vast te zetten en ga door met het stapelen van de blokken.

Vind een specialist voor het dichtmaken van jouw deuropening

Kosten binnendeur dichtmaken

Het dichten van een binnendeur kan sterk verschillen in kosten. De prijs hangt af van het materiaal dat je kiest. Gyproc, baksteen en Ytong hebben elk verschillende prijsniveaus.

Zo kan Gyproc tussen € 15 en € 25 per vierkante meter kosten, terwijl bakstenen meestal een prijs tussen € 0,20 en € 0,50 per stuk hebben. Ten slotte kosten Ytong blokken tussen € 1,50 en € 3 per blok.

Deurgat in de buitenmuur dichtmaken [stappenplan]

Om een deurgat in een buitenmuur dicht te maken, kan je deze stappenplan volgen om het proces te voltooien:

Dichtmetselen

Dichtmetselen is het gebruikte proces bij het afsluiten van een deuropening in een buitenmuur.

Stap 1: voorbereiding

Controleer de ondergrond waarop je gaat werken. Zorg ervoor dat het stevig, stabiel en vrij van losse delen of vuil is.

Maak een lagenlat. Dit is een hulpmiddel om de juiste hoogte van elke laag stenen met specie aan te geven. Het geeft de steendikte plus voegdikte aan.

Stap 2: metselspecie aanmaken en aanbrengen

Maak de metselspecie aan volgens de instructies op de verpakking. De juiste verhoudingen van cement en water zijn belangrijk voor een goede hechting.

Breng een laag metselspecie aan op de ondergrond waar de eerste laag stenen zal worden geplaatst. Dit zorgt voor een stevige basis voor het metselwerk.

Stap 3: voegen uitkrabben

Nadat de eerste laag stenen is geplaatst, krab de overtollige specie uit de voegen tussen de stenen. Dit zorgt voor een nette afwerking en ruimte voor nieuwe specie bij het plaatsen van de volgende lagen.

Stap 4: isolatie aanbrengen

Breng isolatiemateriaal aan indien nodig. Je kan bijvoorbeeld isolatiepanelen gebruiken en deze tussen de muren plaatsen voordat je gaat metselen.

Vraag gerust advies en ontvang prijzen op maat

Wat kost een deur dichtmetselen?

Voor het dichtmetselen van een deuropening kan je een gemiddelde prijs van € 115 per vierkante meter verwachten. Het is best dat je offertes aanvraagt, omdat deze prijzen sterk kunnen verschillen tussen aannemers.

Sommige aannemers rekenen ook arbeidskosten per uur, meestal is dat € 30 per uur. Deze prijzen niet vast en zijn afhankelijk van specifieke omstandigheden en vereisten.

Offertes vergelijken

Door verschillende offertes te vergelijken, kun je een goed beeld krijgen van de kosten en zo de beste optie kiezen die bij jou past.

Muur afwerken na dichtmaken deuropening

Nadat je de deuropening hebt gedicht, kan je zowel de binnenmuur als de buitenmuur afwerken.

Binnenmuur

Bij het afwerken van de binnenmuur na het dichtmaken van een deuropening, ga je de muur gladmaken en egaliseren. Op die manier loopt deze gelijk met de aangrenzende muren aan de linker- en rechterkant van de deuropening.

Hierdoor wordt de muur uniform, zoals de omliggende delen van de deuropening. Hiervoor ga je meestal de muur plakken met bijvoorbeeld gipsplaat of ander afwerkingsmateriaal, gevolgd door de gewenste afwerklagen, zoals verf of behang.

Buitenmuur

Na het metselen van een buitenmuur voor het dichten van een deuropening wacht je best ongeveer twee weken voordat je begint met het voegen van de deur. Deze periode van twee weken staat bekend als de uithardingstijd voor het metselwerk.

Gedurende deze tijd vindt het droogproces van het metselwerk plaats en krijgen de stenen en de specie de tijd om stevig te hechten.

Het wachten van twee weken helpt om er zeker van te zijn dat het metselwerk stevig genoeg is voordat je begint met het voegen van de deuropening.

Het zorgt voor een betere hechting van de voegspecie en minimaliseert het risico op scheuren of ongelijkmatigheden in het voegwerk. 

Deur dichtmaken met bakstenen

Populaire artikelen

Achterdeur met glas.
Achterdeur met glas
Ben je op zoek naar een nieuwe achterdeur met glas? Ontdek hier alle mogelijkheden en voordelen!
Achterdeur pvc.
Achterdeur pvc
Een PVC achterdeur is verkrijgbaar in diverse ontwerpen, afwerkingen en stijlen. Ontdek hier meer over de voordelen, prijzen en verschillende uitvoeringen.
Veiligheidsdeur.
Gepantserde deur prijs
Dat je wat meer betaalt voor een veiligheidsdeur is logisch. Maar wat kost een gepantserde deur nu precies? In dit artikel vind je de factoren die de prijs bepalen en ontdek je waarom deze investering meer dan de moeite waard is.
Appartementsdeur.
Appartementsdeur
Ontdek in dit artikel wat een appartementsdeur kost.
Draaideur.
Steellook deur prijs
Wil je inspelen op de nieuwste trend door te kiezen voor een steellook deur? Dan ben je vast benieuwd naar de prijs van zo’n deur. In dit artikel ontdek je alle prijzen en leer je meer over de factoren die deze beïnvloeden.
Open deur.
Draairichtingen deuren
Is de draairichting van een deur belangrijk? In dit artikel lees je er alles over. We bespreken ook de DIN-norm en leggen uit wat deze precies inhoudt.

Ontvang vrijblijvende offertes van aannemers uit jouw buurt

Ontvang vrijblijvende offertes van lokale aannemers voor het dichtmaken van je deuropening. Vergelijk prijzen en vraag advies op maat.

Erkende specialisten bieden deskundigheid en kwaliteit, terwijl persoonlijk advies je helpt bij het kiezen van de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.