Schuifraam herstellen: schade en oplossingen in geval van ouderdom en inbraak

Wat moet je doen bij schade aan je schuifraam als gevolg van een inbraak? In het ergste geval zal je een nieuwe raampartij moeten installeren. Vaak kun je echter je schuifraam herstellen door onderdelen te repareren of te vervangen. Je komt hier te weten welke schade hersteld kan worden en hoe je dit kunt doen.

Welke schade kunnen schuiframen oplopen?

Schuiframen kunnen wel tegen een stootje, maar er blijft altijd een risico op schade. Het glas kan het begeven door slijtage, wateroverlast, ongelukken, enzovoort. Al is er voor iedere soort schade een oplossing te vinden.

Heb jij ook schade aan je schuifraam? Kom hier te weten hoe je deze kunt herstellen!

1. Gebroken raam

Een gebroken raam kan ontelbare oorzaken hebben, en er zit niets anders op dan een nieuwe te laten plaatsen. Als de oorzaak gerelateerd is aan temperatuurschommelingen, dan kun je het beste uitkijken naar een ander type glas.

Gebroken glas van schuifraam

2. Condens

Bij condens op je ramen hoef je niet meteen in paniek te raken. Vocht aan de buitenkant is een gevolg van de goede isolerende werking van je schuiframen.

Waterdruppels aan de binnenkant van je raam duiden erop dat er meer geventileerd moet worden. Je schuifraam herstellen is dus niet nodig. Heb je dubbele of driedubbele beglazing en zit er vocht tussen deze glazen? Dan is een reparatie nodig.

3. Lekkende ramen

Als er water binnenkomt door je ramen, dan heb je te maken met lekkende ramen. Gelukkig is dit eenvoudig te verhelpen door te controleren of de afwateringsgaatjes verstopt zijn.

Zorg er dan voor dat deze weer vrijgemaakt worden. Indien dit niet het probleem oplost, kan het gaan om een constructiefout. Schakel dan een vakman in voor advies.

Is jouw schuifraam defect?
Krijg deskundig advies en vind de perfecte oplossing.

4. Klemmend raam of een haperend slot

Een grondig onderhoud van je ramen voorkomt haperende sloten of klemmende ramen. Je weet dus wat je te doen staat.

5. Vastzittende wieltjes

Heb je last van vastzittende wieltjes waardoor je schuifraam niet meer vlot openschuift? Dan is de reparatie simpel: schoonmaken van de wieltjes en de rail.

Als het probleem niet verbetert, dan kan er sprake zijn van slijtage aan de rail. In dat geval is het wellicht nodig om de rail te vervangen of een professional te raadplegen.

De rail van het schuifraam reinigen met een borstel

6. Schuifraam sluit niet meer

Dit probleem is vaak gerelateerd aan vastzittende wieltjes. Als grondig schoonmaken van de rail niet helpt, schakel dan een team van professionals in om je schuifraam te herstellen.

7. Hefschuifraam zit geblokkeerd

Wanneer je hefschuifraam blokkeert, kan dit komen door een verkeerd geplaatst onderdeel. Maar de kans is groter dat het hefsysteem kapot is.

8. Draai-kiepschuifraam mechanisme functioneert niet

Heb je een verkeerde handeling uitgevoerd? Of heb je het systeem onvoldoende onderhouden? Dit kan leiden tot een blokkade in het draai-kiepschuifraam mechanisme. Vertrouw in dit geval op technici uit je buurt om het beslag te vervangen.

Schuifraam na inbraak herstellen: mogelijke beschadigingen en oplossingen

Na inbraak, of een poging tot, kan er grote schade zijn aan je schuifraam. Het gereedschap dat ze gebruiken is vaak vernietigend.

Bekijk de schade goed, soms is het niet nodig om je hele raam te vervangen. Het kan ook zijn dat er ‘maar’ enkele onderdelen van je schuifraam hersteld moeten worden.

1. Schuifraam slot kapot

Een kapot slot valt makkelijk te herstellen door een professionele slotenmaker. Nieuwe sleutels en je bent weer helemaal verzekerd van een afsluitbaar schuifraam.

2. Klink afgebroken

Wanneer de klink afgebroken is van je schuifraam, zijn er enkele onderdelen die vervangen moeten worden in het raambeslag. Ook hier contacteer je best een vakman voor.

Afgebroken deurklink

Hoeveel kost nieuw schuifraam?

Is de schade zo groot dat deze niet te herstellen valt? Dan zal je moeten uitkijken naar de aankoop van een nieuw schuifraam.

Het is echter altijd aan te raden om advies te vragen aan een vakman, om zeker te weten of deze kosten echt noodzakelijk zijn. De prijs van een nieuw schuifraam is afhankelijk van het materiaal waarin het glas zal komen. 

Wat kost een schuifraam in pvc?

Om je pvc schuifraam te vervangen, moet je een budget voorzien tussen 1.000 en 1.200 euro. Het materiaal is onderhoudsvriendelijk, beschikt over een lange levensduur en is in veel kleuren beschikbaar.

Wat kost een schuifraam in hout?

Een houten schuifraam vervangen is een grote kost. Je kan je verwachten aan prijzen tussen 1.200 en 1.400 euro. Hout is een natuurlijk element in je woning dat goed isoleert, maar vergt ook veel onderhoud. 

Wat kost een schuifraam in aluminium?

Wanneer je een nieuw schuifraam in aluminium aankoopt, houd je best rekening met een budget tussen 1.700 en 1.900 euro. Aluminium is een duur materiaal, met veel voordelen: het is licht in gewicht, onderhoudsvrij, duurzaam, enzovoort.

Ontdek de verschillende prijzen en opties voor het herstellen van schuiframen
Vergelijk offertes in jouw regio.
arrow Ontvang offertes

Hoe smeer je een schuifraam voor een soepelere werking?

Je schuifraam smeren voor een soepelere werking doe je met deze drie tips:

  1. Waar ligt het probleem? Bij schuiframen is een ‘piep’-geluid vaak gerelateerd aan de bewegende delen zoals de rails of katrollen. Begin met het demonteren van de betrokken onderdelen, breng vervolgens het smeermiddel aan, veeg overtollige resten weg, en monteer ze opnieuw.
  2. Heb je een schuifraam? Inspecteer dan het raamprofiel grondig. Reinig het met een doek en gebruik een stofzuiger voor een diepere reiniging. Een goed alternatief voor onderhoud is het smeren van de katrol van je schuifraam.
  3. Mocht je na deze stappen nog steeds problemen of piepgeluiden ervaren, dan kan het vervangen van het raam een optie zijn. Overweeg de leeftijd van je ramen; ze kunnen eenvoudigweg versleten zijn.

Wat moet je weten over schuiframen?

Schuiframen zijn tegenwoordig erg populair. Gemiddeld kost een schuifraam zo’n 2.300 euro, al kunnen de prijzen natuurlijk variëren. Er zijn verschillende types beschikbaar, waaronder een verzonken schuifraam, een hefschuifraam en een schuifpui. Heb je in de zomer veel last van muggen? Geen zorgen, je kunt ook kiezen voor een schuifraam met een hor.

Zit je nog met vragen? Vul het offerteformulier in en ontvang advies op maat van deskundigen

Een schuifraam met schade door inbraak hoeft dus niet altijd een volledige vervanging te ondergaan. Ga goed na welke schade je raam opgelopen heeft. Je kan ook afzonderlijke onderdelen laten herstellen.

Het perspectief van een professionele vakman kan helpen bij het verkennen van de schade en kan ook helpen kosten te besparen. Je kan gratis het formulier invullen om in contact te komen met vakmannen uit jouw buurt. 

Ken je de schade al en heb je graag offertes op maat? Ook dan kan je het formulier invullen! Krijg snel verschillende vrijblijvende offertes en vergelijk ze met elkaar.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.