Hefschuifraam: een betere keuze dan een gewoon schuifraam? Prijs, werking en duurzaamheid

Wil je een hefschuifraam in jouw woning? In dit artikel geven we een overzicht van de prijs, de werking en de duurzaamheid. Bovendien bespreken we wat het verschil precies is tussen een hefschuifraam en een standaard schuifraam. Tot slot adviseren we welke van de twee het beste past in jouw woning. Wil je liever professioneel advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Hefschuifraam kopen: wat zijn de prijzen?

Als je de aankoop van een hefschuifraam overweegt, reken je best op een prijs die 15% tot 20% hoger ligt dan een standaard schuifraam. Hefschuiframen kennen vooral een productie met hout, pvc en aluminium.

We bespreken hieronder de richtprijzen per materiaal.

1. Pvc hefschuifraam

Een pvc hefschuifraam heeft een gemiddelde prijs die tussen de 2.500 en 5.000 euro ligt. Afhankelijk van het aantal secties in je raam verschilt de prijs:

 • Enkel: 2.500 euro
 • 3-delig: 3.500 euro
 • Dubbel: 5.000 euro

2. Hefschuifraam hout

De tweede optie is een hefschuifraam uit hout. De gemiddelde prijs varieert tussen de 3.250 en 5.250 euro. De algemene kosten verschillen voor een enkel, dubbel en driedelig hefschuifraam:

 • Enkel: 3.250 euro
 • 3-delig: 4.150 euro
 • Dubbel: 5.250 euro

3. Aluminium hefschuifraam

Een aluminium hefschuifraam is samen met hout en pvc het meest gekozen materiaal. Het gemiddelde prijskaartje schommelt tussen de 3.600 en 5.850 euro.

Opnieuw verschillen de kosten voor een enkel, dubbel en driedelig hefschuifraam:

 • Enkel: 3.600 euro
 • 3-delig: 4.250 euro
 • Dubbel: 5.850 euro

De prijs voor elk van deze drie soorten hefschuiframen kan nog verhogen afhankelijk van de extra opties zoals een vliegenraam of een hondenluik.

Hefschuifraam

Hoe werkt een hefschuifraam?

Om te weten of hefschuiframen iets voor jou zijn, heb je best een goed idee van de werking. Dit type raam bevat een hendel waarmee je het raam van het slot haalt en opheft. Nadien kan je er pas mee schuiven.

Hefschuiframen en schuifdeuren zet je eenvoudig vast op verschillende standen. Het is dus mogelijk om ze een klein stukje open te zetten.

Voordelen van een hefschuifraam plaatsen

De voordelen zijn talrijk:

 • Openen in elke positie. Dit is niet mogelijk bij een standaard schuifraam.
 • De rails van een hefschuifraam zijn verwerkt in de vloer, waardoor je geen last hebt van een drempel en er niet over kunt struikelen. Om de belasting op de rails draagbaar te houden, is een maximale breedte van twee meter voor het schuivende deel bepaald.
 • Meer daglicht in huis. Het licht dat je via een hefschuifraam binnenkrijgt, zorgt voor meer natuurlijke verlichting in de ruimte. Zo kan je genieten van de warmte en het zonlicht zelf.
 • Meer ruimte. Hefschuiframen nemen in tegenstelling tot openslaande deuren geen extra ruimte in. Je kan ze gewoon openschuiven tegen de muur of andere ramen. Zo bespaar je ruimte.

Enkele verschillen tussen hefschuiframen en standaard schuiframen

Hefschuiframen en standaard schuiframen hebben elk hun specifieke eigenschappen. We bespreken deze eigenschappen op volgende vlakken in meer detail:

 • Het systeem
 • De wind- en waterdichtheid
 • De duurzaamheid
 • De prijs

1. Systeem

Qua systeem verschillen hefschuiframen duidelijk van standaard schuiframen.

Een standaard schuifraam schuif je open door middel van wieltjes die over rails lopen. Bij hefschuiframen moet je eerst de opengaande vleugel opheffen met een hendel of deurkruk, waarna je het raam kunt schuiven.

Je tilt hierbij eerst de opengaande vleugel op met een hendel of deurkruk. Dit gebeurt automatisch met een handig hefboomsysteem.

2. Wind- en waterdichtheid (dichting)

Er is ook een verschil in de wind- en waterdichtheid tussen een hefschuifraam en een standaard schuifraam.

Een standaard schuifraam heeft borstels voor de dichting van water en wind. Hefschuiframen hebben een rubberen dichting.

Bij een hefschuifraam gebruik je een hendel om de deur te openen. De hendel perst de rubbers op elkaar en zorgt zo voor een betere sluiting in vergelijking met de borstels van een standaard schuifraam.

Bij een nieuwbouw of wanneer isolatie erg belangrijk is, kies je daarom best voor hefschuiframen.

3. Duurzaamheid

Bij een standaard schuifraam zijn de borstels niet altijd slijtvast. De rubberen dichting zorgt ervoor dat het hefschuifraam duurzamer is.

Wil je een schuifraam gebruiken als centrale doorgang in je huis?

Dat schuif je het vaak open en dicht. Een hefschuifraam is duurzamer dan een schuifraam. Daarom is het in deze situatie de betere optie.

4. Prijs

Hefschuiframen zijn een klein beetje duurder. Het prijsverschil is wel verwaarloosbaar, zeker ten opzichte van de voordelen die het met zich meebrengt.

Standaard schuifraam

Hoe kies je tussen een hefschuifraam en schuifraam?

Je overweegt best een aantal factoren:

 • Hoe zwaar is je raam?
 • Hoe goed moeten de isolerende prestaties zijn?
 • Hoe vaak gebruik je het (hef)schuifraam?
 • Hoe groot is je budget?

We geven hieronder wat meer uitleg.

1. Hoe zwaar is je raam?

Weegt je raam veel door het grote formaat of het gebruik van driedubbel glas? In dit geval is het openen van een hefschuifraam makkelijker dan een schuifraam. Dit komt door het hefschuifsysteem of hefboomprincipe.

2. Hoe goed moeten de isolerende prestaties zijn?

Bij een standaard schuifraam zorgen de borstels voor isolatie. Een hefschuifraam gebruikt rubberen dichtingen. Dit rubber zorgt voor een betere wind- en waterdichting.

3. Hoe vaak gebruik je het (hef)schuifraam?

Als het gaat over duurzaamheid is een hefschuifraam de beste keuze. Door de rubberen dichting is het beter bestand tegen slijtage. Zeker als je de deur vaak gebruikt, is dit de beste optie.

4. Hoe groot is je budget?

De prijs die je voor een hefschuifraam betaalt, is hoger dan die van een standaard schuifraam. Dit verschil is verwaarloosbaar als je kijkt naar alle voordelen die een hefschuifraam biedt.

Wit hefschuifraam met gordijnen

Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes op maat

Heb je interesse in een hefschuifraam of een standaard schuifraam? Vul het onderstaande offerteformulier in en kom in contact met meerdere installateurs in jouw regio.

Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes met adviezen en prijsvoorstellen op maat op. Zo heb je een idee van de mogelijkheden en kan je aanbevelingen en tarieven met elkaar vergelijken.

Verstuur je aanvraag nu en vind de voordeligste optie voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.