Aluminium schuifraam: waarom een verstandige investering? Kosten, designs en troeven

Een aluminium schuifraam is een praktische en esthetische toevoeging aan je woning. In dit artikel gaan we dieper in op dit type raam: zowel de kosten, uitvoeringen als voordelen komen aan bod. Wil je meer info of advies op maat van erkende installateurs? Vul ons offerteformulier in.

Een aluminium schuifraam kopen: wat kost een schuifraam per m2?

De prijzen voor aluminium schuiframen (250 cm op 200 cm) liggen tussen 1.700 euro en 1.900 euro. Deze prijs is inclusief de aluminium schuifraamkozijnen, de beglazing en de plaatsing.

De hierboven besproken prijzen kunnen erg verschillen naargelang je persoonlijke voorkeuren. Hoeveel isolatie wens je? Kies je voor dubbel glas of driedubbel glas? Ook de afwerking van de kozijnen speelt een rol in de prijsbepaling: aluminium met een lagere U-waarde is duurder dan standaard aluminium. 

Ten slotte heeft het schuifsysteem van je aluminium schuiframen een groot aandeel in de prijs. Monorailsystemen komen doorgaans wat goedkoper uit dan de duorailuitvoeringen.

Gezien de sterkte van aluminium is het mogelijk om erg fijne en slanke profielen te maken, maar ook die vallen vaak duurder uit.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang meerdere exacte prijsvoorstellen op maat.

Kostprijs onderhoud

Aluminium schuiframen zijn enorm onderhoudsvriendelijk. Over een periode van 30 jaar betaal je gemiddeld 95 euro aan onderhoudskosten. Dat is de helft goedkoper dan alternatieven.

Aluminium schuifraam

Een aluminium schuifraam zelf vormgeven: enkele leuke opties

Net zoals andere ramen, koop je ook aluminium schuiframen op maat. Hieronder lees je een aantal keuzes die je kan maken om je nieuwe aluminium schuiframen aan te passen aan jouw persoonlijke voorkeuren.

1. Verschillende afmetingen

Het meest voor de hand liggende is natuurlijk het formaat. Wil je graag schuiframen die de hele wand innemen voor een maximale doorgang en lichtinval? Of verkies je liever een smaller ontwerp zodat er nog plaats is om bijvoorbeeld een bijpassende kast te plaatsen? Dit alles kan je bespreken met een specialist.

2. Groot kleurenassortiment voor profielen (zwart en andere RAL-kleuren)

Met aluminium kun je een breed scala aan kleuren tot hun recht laten komen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor metallic, chrome of geanodiseerd aluminium, maar ook effen zwarte aluminium schuiframen met een steellook behoren tot de opties. 

Daar stopt het kleurenpalet van aluminium ramen niet. Met een poedercoating is het mogelijk om aluminium schuifdeuren in zowat alle RALkleuren te transformeren.

3. Montage met of zonder rolluik

Vroeger vond je rolluiken bijna uitsluitend met grote logge rolluikkasten die weinig elegant zijn. Vandaag kies je bij de montage van je raam voor een ingebouwde rolluik: ze zitten in de kozijnen van je aluminium ramen. Zo heb je een elegant verduisteringssysteem. 

4. Dubbele schuiframen

Meestal bestaan schuiframen uit twee onderdelen: een linker- en een rechterraam. Een van de twee delen kan bewegen en het andere raam staat vast. Met dubbele schuiframen vergroot je eenvoudig de flexibiliteit van je raampartijen.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang professionele adviezen op maat.

5. Monorail, duorail of drierail

Nauw verbonden met de kwestie van dubbele schuiframen, is de railkeuze. Bij een monorail schuifraam is er slechts één bewegend paneel. Dit paneel schuif je dan over een enkele rail.

In uitzonderlijke gevallen is het ook mogelijk om twee ramen over eenzelfde rail te laten schuiven. Dit is het geval indien de volledige glaspartij uit minstens vier panelen bestaat.

Is er overlap tussen de verschuifbare ramen? Dan heb je een duorailofwel drierailsysteem nodig. 

Bij een duorail beschik je over twee parallelle rails waarover twee ramen elkaar overlappen. Met duorail aluminium schuiframen ben je flexibel in de samenstelling van je glaspartijen.

Ten slotte kan je ook voor een drierail kiezen. Dit is het maximum aantal rails bij de gangbare raamsamenstellingen.

6. Meerdere schuifsystemen

Tot slot onderscheiden we drie soorten schuifsystemen, die hieronder worden besproken.

Hefschuifsysteem

Qua inbraakbeveiliging, isolatie en maximale draagkracht is het hefschuifsysteem de beste keuze. Om je aluminium schuifraam te kunnen openen, moet je het kort optillen. Vervolgens kan je het verplaatsen. 

Kiepsysteem

Het kiepschuifsysteem is een complexer systeem. Bij deze schuiframen heb je ook de mogelijkheid om ze op kiep te zetten. Zo kan je op een veilige manier je woning verluchten.

Enkelvoudig schuifsysteem

Met het enkelvoudige schuifsysteem geniet je van de goedkoopste optie met een enkele rail. Ze zijn eenvoudig te bedienen, zelfs door kinderen.

7. Verschillende afwerkingen

Eerder vertelden we al over het grote kleurenassortiment van aluminium schuiframen. Andere afwerkingsmogelijkheden hebben voornamelijk betrekking op de handvaten en textuur van het oppervlak.

Grote schuiframen woning tuin

Waarom een aluminium schuifraam plaatsen? [Voordelen]

Aluminium schuiframen hebben tal van voordelen voor jouw woning. We lijsten ze voor je op.

1. Houdt tocht en geluid efficiënt tegen

Aluminium scoort zeer goed op vlak van thermische en akoestische isolatie. Met aluminium kozijnen maak jij je niet langer zorgen over straatlawaai of een vervelende tocht in je woning.

2. Milieuvriendelijk: volledig recycleerbaar

Aluminium is een van de weinige bouwmaterialen dat zo goed als volledig recycleerbaar is. Daarom is aluminium een zeer duurzaam bouwmateriaal

3. Lange levensduur en onderhoudsvriendelijk

In tegenstelling tot houten ramen gaan aluminium ramen lang mee. Bovendien hoef je ze amper te onderhouden. Houten ramen moet je regelmatig schilderen en beitsen om een lange levensduur te garanderen.

Een aluminium raam dien je af en toe te reinigen, maar meer niet.

4. Licht, maar stevig materiaal

Grote glaspartijen wegen aardig wat. Als je dan ook nog voor zware kozijnen en profielen kiest, eist dat een tol op je schuifsysteem.

Aluminium is geschikt om grotere glaspartijen voldoende te ondersteunen. Bovendien is het een licht materiaal: het voegt dus zelf bijna geen gewicht toe, maar geniet wel van robuuste eigenschappen.

5. Goede thermische isolerende resultaten

Aluminium heeft een Uwaarde die tussen 0.8 tot 1.5 W/m²K ligt. Hoe lager de score, hoe beter.

Sommige bedrijven specialiseren zich in de verbetering van de isolerende eigenschappen van aluminium. Voor deze uitvoeringen betaal je weliswaar een meerprijs. 

6. Inbraakwerend

Zoals gezegd is aluminium een licht maar sterk materiaal. Schuiframen vervaardigd uit aluminium zien er elegant uit, en bieden daarmee ook uitstekende inbraakwerende eigenschappen.

Schuiframen aluminium appartement

Populaire artikelen

Gebroken glas van schuifraam
Schuifraam herstellen
Is je schuifraam beschadigd? In dit artikel lees je hoe je je schuifraam kunt herstellen. Je leert welke onderdelen je kunt repareren of vervangen en ontdekt welke schades herstelbaar zijn en welke niet.
Schuifraam in je veranda
Schuifraam veranda
Ben je op zoek naar schuiframen voor je veranda? In dit artikel vind je alles wat je moet weten. Ontdek de voordelen, bekijk de kosten en verken de verschillende systemen.
Zwarte verzonken schuifraam
Schuifraam prijs
Ben je benieuwd naar de prijzen van verschillende schuiframen? In dit artikel vind je alle informatie over de kosten, de factoren die de prijs beïnvloeden en belangrijke aandachtspunten.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten

Zou je graag meer willen weten over een aluminium schuifdeur op maat? Of wil je persoonlijk advies over de mogelijkheden voor jouw nieuwbouw of renovatie? Neem dan via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend contact op met meerdere installateurs. Op die manier kan je tarieven en adviezen vergelijken en de beste optie voor jouw woning kiezen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.