Schuifraam veranda: prijs, voordelen en systemen

Laat het licht binnen met een schuifraam in je veranda. Zo creëer je een panoramisch effect waardoor je volledig kan genieten van je tuin. En dat is niet het enige voordeel. In dit artikel lees je over alle voordelen en de prijzen van een schuifraam voor je veranda. Andere benamingen zijn schuifdeur of schuifwand. Je leert hier meer over de verschillende systemen van schuiframen. Zo maak je de beste keuze.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes via onderstaand formulier. Dan ben je volledig op de hoogte van alle opties. Pas dan kan je de beste keuze maken voor jouw veranda. Klik op de knop hieronder voor meer informatie!

Wat kost een veranda met schuifdeuren in glas?

Een schuifdeur voor je veranda kost gemiddeld tussen € 800 en € 1.400 per vierkante meter. De totale kostprijs hangt af van een aantal factoren: het materiaal, het soort beglazing, het type schuifsysteem, de afwerking en natuurlijk de grootte van je schuifraam. Raadpleeg een installateur voor meer informatie over de verschillende afmetingen die mogelijk zijn.

In de tabel hieronder vind je een prijsoverzicht voor de vier populairste materialen (PVC, hout, aluminium en staal) voor een schuifraam inclusief installatiekosten. 

MateriaalPrijs per vierkante meter
PVC€ 700 – € 900
Hout€ 800 – € 1.000
Aluminium€ 1.100 – € 1.500
Staal€ 1.400 – € 2.000
Een veranda met een groot schuifraam aan een wit huis in de zon.

Wat zijn de voordelen van een schuifraam voor je veranda?

Schuiframen voor je veranda komen met een reeks voordelen. Niet alleen zijn ze eenvoudig schoon te maken, maar ze bieden ook significante andere voordelen. Hier zijn de vijf grootste:

  • Uitstekende isolatie: moderne schuiframen staan bekend om hun superieure thermische en akoestische isolatie. Of je nu kiest voor dubbel, driedubbel, of hoogrendementsglas, je veranda zal uitstekend geïsoleerd zijn. Bovendien zijn schuiframen meestal water- en winddicht, waardoor je het hele jaar door beschermd bent tegen koude wind.
  • Moderne uitstraling: grote glaspartijen zijn enorm populair in zowel klassieke, landelijke woningen als hypermoderne huizen. Een groot schuifraam verrijkt elke veranda met een majestueuze uitstraling. Dankzij meer glas en lichtinval lijkt de ruimte groter en door de moderne schuifsystemen krijgt je woning direct een hedendaagse look & feel.
  • Geen ruimteverlies: in tegenstelling tot draaideuren, waarbij je rekening moet houden met de draaihoek, is een schuifraam naadloos geïntegreerd in de rest van je veranda. De ruimte die je bespaart, kun je naar eigen inzicht gebruiken.
  • Breed uitzicht & veel lichtinval: een grote glazen schuifwand biedt een onbelemmerd uitzicht op je tuin en maximaliseert de lichtinval in je veranda. Dit zorgt niet alleen voor een ruimtelijker gevoel, maar stelt je ook in staat om je schuiframen gemakkelijk te openen voor ventilatie op warme zonnige dagen.
  • Verschillende systemen: schuiframen zijn enorm veelzijdig. Ze zijn op maat verkrijgbaar in diverse afmetingen, waardoor je een systeem kunt kiezen dat perfect bij je veranda past.
Wil je weten welke voordelen een schuifraam jou oplevert?
Vul dan snel dit gratis formulier in!
arrow Vraag advies op maat

Welke systemen bestaan er voor schuiframen in veranda’s?

Welke schuifsystemen bestaan er zoal? Hieronder lees je meer over de manieren om je schuifdeur te openen, de bevestigingsmethodes en de verwerking ervan in je veranda.

Je kan de verschillende opties combineren voor een resultaat van jouw keuze. Zoek de configuratie die jou het meeste gebruikscomfort biedt.

1. Monorail / multirail

De meeste glazen schuifwanden bestaan uit twee delen: een vast deel en een deel dat je kan verschuiven via een rail. Dat heet een ‘monorail’. Met een monorail schuif je de helft van de volledige schuifdeur open.

Kies je voor een systeem met twee of meerdere rails? Dan kan je meerdere delen van je glazen schuifwand verschuiven. Dat heet een dubbele rail of een ‘multirail’.

Op die rails kan je meerdere schuivende delen bevestigen, zodat je een groter deel van de wand van je veranda kan openen. Meestal is dit de beste optie voor hele grote oppervlaktes.

Een wit schuifraam met een multirail schuifsysteem.

2. Hefschuifsysteem / klassieke sluiting

Heb je een grote, zware schuifdeur? Dan kies je best voor het hefschuifsysteem. Wanneer je je deur opent, hef je de schuivende vleugel moeiteloos op.

Zo open je makkelijk je deur. Wanneer je de hendel opnieuw omdraait, veranker je je schuifdeur opnieuw. Zo kan die niet verder open of toe zonder dat jij het wil.

Bij het hefschuifsysteem kan je ook een kiepsysteem laten installeren. Dan kan je je schuifraam ook in een kieppositie zetten om te verluchten zonder dat je huisdieren buiten kunnen lopen. Sommige systemen laten je zelfs toe om het raam open te schuiven terwijl het in de kieppositie staat.

De klassieke sluiting heeft geen hefsysteem, maar schuift vrij door de borstels onder- en bovenaan de schuifdeur. Het voordeel van dit systeem is dat je het heel snel open kan schuiven zonder een hendel om te moeten draaien.

Het nadeel van een klassieke sluiting is natuurlijk dat je het niet zo goed kan afsluiten als deuren met een hefschuifsysteem. Een klassieke sluiting isoleert vaak ook iets minder tegen geluid of temperaturen.

3. Verzonken veranda schuifraam / met kleine overstap

Wanneer je je schuifraam installeert in je veranda, zal er meestal een kleine overstap zijn in je deuropening. in die overstap zit het schuifsysteem met de rails waarover je deur glijdt.

Dat is een klassieke manier om het raam te installeren. Wil je liever geen overstap? Dan kan je kiezen voor een verzonken raam.

Een verzonken veranda schuifraam is een schuifraam waarbij het raamprofiel onderaan verwerkt is in de vloer. Zo maak je een vlakke bodem zonder struikelgevaar. Een verzonken schuifraam geeft een minimalistische indruk aan je veranda omdat het er strak uitziet.

Schuifraam veranda: waarop letten? [Aandachtspunten]

Is het allemaal zó simpel? Er zijn enkele zaken waar je op moet letten wanneer je een schuifraam laat installeren in je veranda. Hier zijn de belangrijkste aandachtspunten over onderhoud, gewicht en veiligheid.

Onderhoud

Over het algemeen zijn grote schuiframen makkelijk schoon te maken en te onderhouden omdat je de grote glaspartij vlot kan poetsen. Sommige materialen vragen echter meer onderhoud.

Houten profielen moeten bijvoorbeeld jaarlijks gebeitst worden om hun levensduur te garanderen. Ook aluminium-, stalen of PVC-schuiframen kan je schoonmaken om hun kleur te beschermen.

Zorg ervoor dat je regelmatig het stof en vuil van buiten wegborstelt van je schuifsysteem. Te veel vuil kan zich ophopen in het systeem en ervoor zorgen dat het minder goed kan schuiven.

Als je schuifdeur niet meer vlot schuift, raadpleeg dan je installateur voor tips over hoe je het beter kan onderhouden.

Een oudere vrouw die het schuifraam van haar veranda aan het schoonmaken is met een zeemvel.

Gewicht

Hoe groter je schuifraam, hoe belangrijker het is om een hoogwaardig schuifsysteem te hebben. Om te garanderen dat je dat grote gewicht vlot kan verschuiven, kies je best voor een geavanceerd hefschuifsysteem. Zo kan je de zware schuifdeuren zonder veel kracht of moeite blijven verschuiven.

Afhankelijk van welke beglazing je kiest, zal je schuifraam zwaarder zijn. Dubbel en vooral driedubbel glas, wegen namelijk redelijk veel. Zorg er dus voor dat je veranda een goede fundering heeft die al dat gewicht kan dragen.

Veiligheid / beveiliging

Het is belangrijk om je veranda te beschermen tegen inbraak. Zorg er dus steeds voor dat je alle ramen en deuren van je veranda sluit wanneer je gaat slapen.

Een schuifraam is even inbraakveilig als een gewone draaideur. In sommige gevallen zelfs meer doordat je het enkel langs binnen kan ontgrendelen.

Je kan altijd verschillende sloten of types veiligheidsglas laten installeren in een schuifraam. Je kan dan kiezen tussen een 3-, 4-, of 5-puntsslot zoals bij een gewone draaideur.

Is inbraakveiligheid voor jou een prioriteit? Informeer dan bij je installateur voor de beste beglazing en sloten. 

Vragen over inbraakveiligheid?
Stel je vragen via het formulier!

Bestaan er alternatieven voor veranda schuifraam?

Er zijn een paar klassieke en moderne alternatieven voor een schuifraam in je veranda. Wil je de andere opties ook verkennen? Hier zijn twee alternatieve deuren voor je veranda: het vouwraam en de draaideur.

Vouwraam

Met een vouwraam of harmonicadeur kan je de volledige wand van je veranda openen. Je opent dan systematisch elk segment. Er is dan geen vast gedeelte zoals bij een schuifraam, maar je hebt meer profielen in het raam.

Dat kan het zicht op je tuin belemmeren wanneer het raam gesloten is. Je hebt meer ruimte nodig om een vouwraam te kunnen openen dan een schuifdeur.

Maar het grootste voordeel van een vouwraam is dat de grens tussen je tuin en je veranda bijna volledig vervaagt. Het is een modern systeem dat een goede toevoeging kan zijn aan jouw veranda.

Een groot grijs vouwraam in de ingang van een gebouw.

Draaideur

De draaideur is de klassieke keuze voor een verandadeur. Je kan kiezen of je hem naar binnen of naar buiten laat opendraaien.

In beide gevallen moet je opletten dat je geen spullen in de weg zet van je deur. Je kan zo’n deur ook voorzien van een groot raam zodat je veel licht binnenlaat.

Ook interessant voor jou:

Hoeveel overlap bij glazen schuifdeuren?

+
Er zal altijd een kleine overlap moeten zijn tussen de (twee of meer) delen van je schuifraam. Dat zorgt voor een goede isolatie.

Die overlap moet niet te groot zijn. Het is nergens voor nodig om twee lagen ramen te hebben in je veranda. Zorg er dus voor dat je een overlap van 3,5 tot 15 centimeter hebt.

Ervaren installateurs houden zelf rekening met die overlap, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Wat is het mooiste profiel voor een glazen schuifwand: PVC, hout, aluminium of staal?

+
Tegenwoordig is bijna alles mogelijk. Je kan elk materiaal voor je schuifdeur in elke kleur krijgen. Stalen en aluminiumprofielen zijn meestal slanker dan PVC of hout.

Maar dat betekent niet dat raamprofielen in PVC of hout lomp of dik zijn. Integendeel. Zelfs voor grote schuifdeuren, kan je een elegant profiel bestellen in PVC of hout.

Op zoek naar een schuifraam voor je veranda? Vind een erkend installateur in jouw regio

Ben je op zoek naar een installateur voor een nieuw schuifraam voor je veranda? Of heb je nog technische vragen voor een schuifraam op jouw maat? Vul dan onderstaand formulier in. Dan kan je gratis en vrijblijvend advies krijgen en offertes vergelijken. Zo maak je de beste keuze.

Via het formulier kom je rechtstreeks in contact met erkende installateurs van schuiframen in jouw regio. Zij kunnen je het hele proces begeleiden voor het beste resultaat en de beste prijzen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.