PVC ramen: prijzen, premies en voordelen

We zetten de PVC ramen prijzen op een rij en informeren je over de premies en voordelen erbij komen kijken. Weet je al welke soort ramen je wilt installeren? Ontvang dan gratis offertes via ons offerteformulier.

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

pvc raam buiten

Hoeveel kosten PVC ramen?

Voor een vast PVC raam moet je rekenen op €100 tot €200 per vierkante meter (inclusief btw en plaatsingskosten). Maar het totale kostenplaatje kan sterk variëren door het type raam dat je kiest.

In pvc-ramen onderscheidt men vier verschillende raamtypes: vaste ramen, draai- kiepramen, valramen en schuiframen. In onderstaande tabel geven we richtprijzen voor de verschillende soorten pvc-ramen. Let op: de prijzen zijn exclusief montagekosten.

RaamtypeGroottePrijs PVC ramen
PVC vast raam1 m x 1 m100 – 180 euro
 1,5 m x 1,2 m150 – 250 euro
 2 m x 1,5 m280 – 400 euro
PVC draai- kiepraam1 m x 1 m150 – 240 euro
 1,5 m x 1,2 m250 – 350 euro
 2 m x 1,5 m380 – 490 euro
PVC valraam0,5 x 0,5 m50 – 120 euro
 1 m x 1 m150 – 250 euro
 1,5 m x 1,2 m250 – 360 euro
PVC schuifraam1,5 m x 1 m700 – 760 euro
 2 m x 1,5 m850 – 1.200 euro
 2 m x 2 m900 – 1.300 euro
raam uit kunststof

De plaatsingskosten van PVC ramen

De prijzen voor de installatie van PVC ramen verschilt van raamspecialist tot raamspecialist. Het is dus moeilijk om een exacte prijs te geven. Je doet er goed aan om vooraf verschillende vakmannen met elkaar te vergelijken. Zo vermijd je problemen achteraf. De plaatsingskosten hebben namelijk een grote invloed op het kostenplaatje.

RaamoppervlakteRichtprijs
115 x 100cmTussen €480 en €500
125 x 100cm+- €500
135 x 100cm+- €500
125 x 120cm+- €515
135 x 120cm+- €530

PVC glastypes

Een derde bepalende factor is het glastype. De verschillende glastypes hebben alles te maken met hun isolatiewaarde. Kies je voor dubbel glas? Dan kies je voor optimale akoestische isolatie. De kosten voor dubbele beglazing liggen hoger, maar prima isolerende ramen zorgen voor een lagere energiefactuur. Je investering betaalt zich vanzelf terug.

Wil je graag een vliegenraam? Heb je een bepaalde kleur op het oog? Een geautomatiseerd rolluik? Of vind je een ingebouwd ventilatierooster handig? In pvc-land kan het allemaal… maar elke leuke optie doet je kostprijs wat stijgen.

Wens je een offerte op maat binnen 48u?

Ontvang GRATIS offertes

Premies PVC ramen

Staar je niet blind op hoge offertes. Wie nieuwe ramen plaatst, kan aanspraak maken op interessante premies.

 • Is je inkomen lager dan €30.000? En geef je meer dan €2.500 uit aan je nieuwe PVC ramen? Dan heb je recht op een premie van €1.250.
 • Is je huis ouder dan 25 jaar? Dan maak je aanspraak op een renovatiepremie. Deze bedraagt tot 40 procent van je totaalbedrag (bij een maximale investering van 15.000 euro).
kiepraam kunststof

Waarom kiezen voor PVC ramen?

Kunststof kozijnen zijn erg gemakkelijk qua onderhoud. Daarom zijn ze een logische en erg populaire keuze. Je kunt vandaag zelfs kiezen voor kunststof kozijnen die lijken op houten kozijnen. Het voordeel voor jou is dat je de kozijnen niet om de paar jaar moet afschuren en herschilderen.

Voordelen

 • In de standaardmaten zijn nieuwe PVC ramen de goedkoopste optie voor deuren en raamprofielen in vergelijking met aluminium en hout.
 • PVC ramen hebben een enorm brede waaier aan kleurmogelijkheden. Zelfs houtimitatie is mogelijk.
 • De PVC ramen zijn bestand tegen corrosie en rotting en zijn dus erg duurzaam.
 • Ze zijn onderhoudsvriendelijk. Meer dan water en een spons heb je niet nodig.
 • PVC ramen hebben een uitstekende isolatie waarde.

Nadelen

 • Niet iedereen vindt PVC ramen esthetisch. PVC ziet er kunstmatig uit. Bovendien zijn de profielen breed en zijn gebogen vormen moeilijk.
 • Nadat het geplaatst is, is het moeilijk om de kleur nog te veranderen.
 • PVC ramen zijn gevoelig aan temperatuurschommelingen. Hierdoor kunnen PVC ramen in de zomer soms wat klemmen.
 • PVC moet versterkt worden met staal, want op zichzelf is het niet stabiel genoeg.
ramen plaatsen

Onderhoud PVC ramen

Kunststof ramen vragen heel weinig onderhoud, maar soms moet je ook kunststof kozijnen reinigen. Zeker als het vuil de kans krijgt om in het kozijn te trekken, is dit erg moeilijk om weer proper te krijgen.

Uitwerpselen van vogels kunnen zelfs het materiaal aantasten en blijvende vlekken veroorzaken. Algemeen pak je het onderhoud van kunststof kozijnen gemakkelijk aan met water en zeep. Je kunt daarvoor zelfs het water gebruiken waarmee je de ramen wast.

Eén keer per jaar is het aan te raden om je kunststof ramen grondig te reinigen. Om te waxen gebruik je dan speciale kozijnwax die je in een doe-het-zelfzaak kunt kopen. Het voordeel? Het verlengt de levensduur van je kozijnen en achteraf verwijder je makkelijker het vuil.

Vraag voor alle zekerheid wel na bij je verkoper of je was mag gebruiken op jouw type kozijnen. Geef dan ook de bewegende delen van de kozijn een smeerbeurt, zodat alles in goede staat blijft.

Maar je ziet: zelfs het grondige onderhoud kunststof kozijnen blijft kinderspel! Kunststof ramen reinigen is dus vrij eenvoudig, maar toch pakken sommige mensen het verkeerd aan, met dramatische gevolgen.

Let dus op de volgende zaken:

 • Nooit een schuursponsje gebruiken.
 • Vermijd schurend schoonmaakmiddel.
 • Gebruik geen agressief schoonmaakmiddel (bv. spiritus en chloor, maar ook auto-onderhoudsproducten).
 • Wat zeepsop, een spons en een zeemvel: meer heb je niet nodig.
pvc ramen prijzen

PVC raam in houtlook: het beste van 2 werelden

Hou je van de warme uitstraling van houten ramen? Maar verkies je de stevigheid van PVC? Dan hebben wij goed nieuws: nieuwe PVC ramen in houtlook is de perfecte combinatie.

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Waarom zou ik kiezen voor PVC ramen in houtlook?

Zoals we al eerder zeiden, zijn PVC ramen in houtlook de ideale combinatie indien je de look van hout verkiest, maar qua materiaal naar PVC neigt. Dit type ramen heeft je echter nog meer voordelen te bieden.

PVC is duurzaam

PVC materiaal is heel wat duurzamer dan puur hout. Je ramen lopen minder kans om te rotten. Je kan wel zo’n 50 jaar door met een PVC raam in houtlook.

Onderhoudsvriendelijk

Ramen uit kunststof zijn erg onderhoudsvriendelijk. Met wat water en detergent zien je ramen er in een wip weer proper uit. In tegenstelling tot hout hoef je je ramen niet om de zoveel jaren opnieuw te verven.

Goedkoop

Ze zijn goedkoper. Je bespaart zo’n 25% in vergelijking met echt houten ramen.

Isoleren goed

PVC ramen in houtlook isoleren erg goed. Hout heeft eveneens een uitstekende isolatie waarde, het verschil is te verwaarlozen.

Breed assortiment

Als het gaat om PVC ramen in houtlook, heb je een breed assortiment aan kleuren om uit te kiezen. Je hebt ook de optie om de binnen- en buitenkant in een andere kleur te krijgen.

pvc raam hout

Prijzen PVC ramen met houtlook

PVC ramen met houtlook kosten tussen de € 250 en € 350 per vierkante meter. Over het algemeen blijft PVC met of zonder houtlook goedkoper dan echte houten ramen. Je zal zo’n 30% minder moeten neertellen. Ook in vergelijking met aluminium, ligt de kostprijs 20% lager.

Indien je kiest voor een PVC raam met houtlook waarin je de nerven ziet, zal je zo’n 5% meer betalen dan wanneer je voor een geperste houtlook gaat.

PVC ramen prijs vergelijken

Bij de keuze van het materiaal heb je voornamelijk keuze tussen houten ramen, aluminium ramen of PVC. Hoewel de eerste twee materialen nog steeds veel gebruikt worden, vertegenwoordigt PVC de laatste jaren bijna 50% van de verkoopcijfers in België.

Kom via onderstaand formulier in contact met de beste raamspecialisten in jouw buurt en ontvang gratis offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.