Isolerende raamfolie: heeft het veel zin voor je ramen?

Wil je de isolatie van je ramen verbeteren? Isolerende raamfolie biedt dan een interessante oplossing. In dit artikel ontdek je wat isolerende raamfolie precies is, of het de juiste keuze is voor jouw isolatiebehoeften en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Wat is isolerende raamfolie of kozijnfolie?

Isolatiefolie en kozijnfolie zijn twee termen die vaak door elkaar gebruikt worden, maar ze verschillen enigszins van elkaar.

Raamfolie wordt aan de binnenkant van de ramen aangebracht en kaatst de warmte terug naar binnen door de reflecterende laag.

Er gaat dus minder warmte verloren door de isolerende waarde van de raamfolie. Kozijnfolie wordt ook aan de binnenkant aangebracht, maar op het kozijn en niet op de ramen.

Er ontstaat een isolerende luchtlaag tussen de folie en het raam, waardoor er minder warmte verloren gaat. Raamfolie is interessant voor ramen met enkele beglazing, omdat de folie als het ware werkt als een tweede beglazing.

Raamfolie verbetert effectief de isolerende eigenschappen van ramen met dubbele beglazing, waardoor deze een betere warmte-isolatie bieden.

Voor ramen die al zijn uitgerust met driedubbele beglazing of hoogrendementsglas (HR-glas), is het gebruik van raamfolie echter minder zinvol, aangezien deze ramen al een optimale isolatie hebben.

Die ramen zijn op zichzelf al sterk isolerend, waardoor raamfolie overbodig wordt.  Het is altijd doeltreffender om nieuwe ramen te plaatsen, want driedubbele beglazing isoleert beter dan raam- en kozijnfolie.

Toch zijn raamen kozijnfolie een goede tijdelijke oplossing als je over een beperkter budget beschikt, omdat het goedkoop is en makkelijk zelf aan te brengen.

Raam- of kozijnfolie is ook een interessante oplossing als je de ramen niet kunt of wilt vervangen. Het is vaak verboden om de ramen in monumentale panden te vervangen en vaak zijn die ramen slecht isolerend.

Raam- of kozijnfolie bieden hier een goede oplossing, aangezien het een minimale ingreep betreft en de folie niet zichtbaar is.

Het uiterlijk verandert dus niet, maar de isolatiewaarde van de ramen verbetert aanzienlijk.  Als je in een huurhuis woont, wil of mag je vaak de ramen niet zelf vervangen.

Wil je toch besparen op energiekosten en/of de isolatiewaarde van de ramen verhogen, dan biedt raam- en kozijnfolie opnieuw een goede oplossing. Het relatief lage prijsniveau maakt het een voordelig alternatief en de makkelijke plaatsing vermijdt ingrijpende werken.

Raamfolie wordt aangebracht aan de binnenkant van een raam

Hoe goed werkt het?

Isolerende raam- en kozijnfolie zijn een goedkoper alternatief dan het vervangen van de ramen. Hoewel nieuwe ramen met een hoge isolatiewaarde effectiever zijn, ligt het prijskaartje ook veel hoger.

Raam- of kozijnfolie kan bij enkelvoudige beglazing tot 50% van het warmteverlies reduceren en bij dubbele beglazing tot 27%.

Raam- en kozijnfolie bestrijden echter niet alleen warmteverlies tijdens de winter, maar hebben ook tal van voordelen tijdens de zomer.

De folies bevatten ook een dunne laag metaalfolie die warmte reflecteert en de warmte ook buiten houdt. In de zomer blijft het binnen dus koeler en filtert het zonlicht dat naar binnen komt.

Raam- en kozijnfolie zijn zeer effectief en houden ongeveer 5 à 6 graden infraroodstraling tegen. Ze houden ook 99% van de UV-straling tegen en gaan zo de verkleuring van het interieur tegen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Isolerende raamfolie kopen: wat kost het? [Prijs 2024]

Isolerend glasgordijn voor enkele beglazing kost € 80/, heeft een warmtedoorlating van 2,1 W/m²K en bespaart € 14 per m² per jaar. 

Isolerend glasgordijn voor dubbele beglazing kost ook € 80/, heeft een warmtedoorlating van 1,5 W/m²K en bespaart in totaal € 5,50 per m² per jaar. 

Twee soorten isolerende glasfolie voor je ramen

Isolerende glasfolie is verkrijgbaar in verschillende maten en merken, maar de eerste keuze die je moet maken, is welk type raamfolie je wilt aanbrengen op je ramen. Er bestaan twee soorten raamfolie. 

1. Spiegelende isolerende folie op raam

De spiegelende isolerende raamfolie functioneert op basis van infraroodweerkaatsing en heeft een dubbele werking, aangezien deze folie ook zonnestralen weerkaatst in de zomer. De folie isoleert in de winter en weert de warmte in de zomer.

De spiegelende folie is vanbinnen gezien licht getint en van buiten gezien spiegelend. Dit soort folie wordt aangeraden bij gelaagd of dubbel glas, waarvan je de isolerende waarde wil versterken.

Spiegelende raamfolie van buiten gezien

2. Transparante of doorzichtige isolerende glasfolie

Transparante isolerende glasfolie is niet zichtbaar op het glas. Daarom is isolerende glasfolie een uitstekende oplossing voor monumentale panden, omdat het uiterlijk niet verandert. Als je ramen enkele beglazing hebben, dan wordt isolerende glasfolie aangeraden.

Voordelen en nadelen van isolerende raamfolie op glas aanbrengen

Raamfolie is sowieso goedkoper dan nieuwe ramen, maar dat zijn lang niet alle voordelen. We zetten de voor- en nadelen van isolerende raamfolie hieronder nog eens in een duidelijk overzicht: 

Voordelen

  • Raamfolie verlaagt de U-waarde van het glas.
  • Raamfolie draagt bij aan de betere isolatiewaarde van je woning.
  • Het binnenklimaat wordt aangenamer na het aanbrengen van isolatiefolie.
  • Glasfolie is transparant en onzichtbaar op het glas.
  • Raamfolie past op elke ruit en is ook geschikt voor monumentale panden.

Nadelen

  • Raamfolie is niet geschikt voor driedubbele beglazing, HR+ en HR++ glas.
  • Raamfolie heeft niet hetzelfde effect en isolatiewaarde als HR-glas.
  • Het aanbrengen van raamfolie is tijdrovend en moet correct uitgevoerd worden.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Wil je gratis offertes en advies aanvragen over isolerende raam- en kozijnfolie op ramen en deuren? Vul dan zeker het onderstaande formulier in.

Op die manier kan je je gratis en vrijblijvend beter informeren, gemakkelijk prijzen vergelijken van verschillende specialisten om tot de beste oplossing te komen voor jouw situatie.

Erkende specialisten in ramen en deuren beschikken over uitgebreide professionele kennis, waardoor je optimaal geïnformeerd wordt. Hun advies op maat over isolerende raam- en kozijnfolie verzekert de beste uitkomst voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.