Raamfolie: wanneer komt het van pas? Hoe aanbrengen en opnieuw verwijderen?

Raamfolie is een superheld voor je ramen. Het biedt veel voordelen aan. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van raamfolie: wanneer het jou van pas komt, het aanbrengen en de slimme trucs om het weer te verwijderen.

Wat is raamfolie?

Raamfolie is een slimme oplossing voor een probleem met de isolatie van je ramen. Hiermee kan je ze verbeteren zonder ze meteen te moeten vervangen.

Er bestaan twee soorten raamfolie: glasfolie en kozijnfolie. Glasfolie wordt aan de binnenkant van het glas aangebracht, terwijl kozijnfolie voor het raam wordt gespannen en op het kozijn wordt vastgeplakt.

Als je ramen momenteel niet optimaal geïsoleerd zijn en je nog niet klaar bent om ze te vervangen, kan raamfolie een praktische tussenoplossing zijn.

Dit is vooral handig als je tijdelijk ergens woont of als je de kozijnen nog niet wilt vervangen, maar dit wel over een paar jaar van plan bent.

Het kan dus een slimme investering zijn in energiebesparing, vooral wanneer je niet direct kan of wilt investeren in nieuwe ramen of kozijnen.

Voordelen van raamfolie

Raamfolie biedt verschillende voordelen, afhankelijk van het type dat je kiest. Hier zijn enkele specifieke voordelen van verschillende soorten raamfolie:

Zonwerende folie: verduisterend

Met zonwerende folie worden schadelijke UV-stralen geblokkeerd en vermindert de hoeveelheid warmte die via de ramen binnenkomt. Zo wordt verblinding door inkomend licht sterk verminderd. Het zorgt voor een comfortabeler gevoel bij jou thuis.

Isolerende folie: warmtewerend

Met isolerende folie heb je minder warmteverlies bij jou thuis en blijf je koeler in de zomer. De folie kan je zien als een extra laag isolatie die ervoor zorgt dat jouw energiekosten verminderen.

Inkijkwerende folie: extra privacy

Inkijkwerende folie biedt privacy door het zicht van buiten naar binnen te beperken, terwijl het nog steeds natuurlijk licht binnenlaat. Het voorkomt nieuwsgierige blikken en creëert een comfortabelere en meer privéruimte in huis of op kantoor.

Anti-breukfolie

Anti-breukfolie is ontworpen om de veiligheid te verbeteren door glas te verstevigen en te voorkomen dat het in scherven uiteenvalt bij een breuk.

Dit kan bescherming bieden tegen ongelukken, inbraak of natuurrampen, omdat de folie de verspreiding van glassplinters beperkt en de integriteit van het raam behoudt.

Raamfolie

Hoe zelfklevende folie plakken?

Het aanbrengen van zelfklevende folie op ramen is een stapsgewijs proces:

 1. Maak het oppervlak schoon: zorg ervoor dat het raam grondig schoon en droog is voordat je begint. Verwijder eventuele stof, vuil of resten die de hechting kunnen verhinderen.
 2. Meet en snijd de folie: meet het raam zorgvuldig op en snijd de folie op maat met extra ruimte aan alle zijden voor een gemakkelijkere installatie.
 3. Bevochtig het raam: besproei het raam lichtjes met water vermengd met een druppel afwasmiddel. Dit zal helpen om de folie te positioneren voordat het definitief vastzit.
 4. Verwijder de beschermende laag: verwijder voorzichtig een deel van de beschermende laag van de folie en breng dit aan op het raam. Werk langzaam en gebruik een rakel om luchtbellen en overtollig water onder de folie weg te halen.
 5. Snijd overtollige folie af: snijd voorzichtig het overtollige folie weg met een mes langs de randen van het raam voor een nette afwerking.

Hoe statische folie aanbrengen?

Statische raamfolie aanbrengen is iets anders dan zelfklevende folie omdat het vast hecht door statische elektriciteit en niet door lijm. Hier is hoe je het kan aanbrengen:

 1. Maak het raam schoon: reinig het raam grondig om stof, vuil en vlekken te verwijderen.
 2. Maak de folie nat: bespuit de gladde kant van de statische folie met water gemengd met een beetje afwasmiddel. Dit zal helpen bij het positioneren van de folie.
 3. Breng de folie aan: plaats de natte zijde van de folie tegen het raam en schuif het naar de gewenste positie. Door de natte folie kun je het nog aanpassen voordat het opdroogt.
 4. Strijk luchtbellen weg: gebruik een zachte doek of rakel om eventuele luchtbellen onder de folie weg te strijken.
 5. Laat het drogen: laat de folie volledig drogen en hechten aan het raam.

Glasfolie verwijderen

Glasfolie verwijderen kan lastig zijn, maar het kan goed gedaan worden met geduld en de juiste techniek:

 1. Verzacht de lijm: gebruik een haardroger om de lijm van de glasfolie voorzichtig te verwarmen. Dit zal helpen om de lijm zachter te maken en het verwijderen te vergemakkelijken.
 2. Begin bij een hoek: zoek een hoek van de folie en probeer deze voorzichtig los te trekken. Trek langzaam en gelijkmatig, zodat de folie niet scheurt.
 3. Gebruik een plamuurmes of spatel: als de folie begint los te komen, gebruik dan een plamuurmes of een spatel om het voorzichtig van het glas af te schrapen. Werk langzaam en blijf de folie verwarmen als dat nodig is.
 4. Verwijder eventuele lijmresten: nadat de folie is verwijderd, gebruik een mild schoonmaakmiddel om eventuele achtergebleven lijmresten te verwijderen. Wees voorzichtig om het glas niet te beschadigen tijdens dit proces.
Raamfolie plaatsen

Ook interessant voor jou:

Heeft raamfolie zin bij dubbel glas?

+
Niet elke raamfolie is geschikt voor dubbel glas. Wanneer je deze aan de binnenkant aanbrengt, kan folie de warmte-afvoer van dubbel glas verhinderen. Tegenwoordig zijn ramen zo goed geïsoleerd dat warmte aan de buitenkant moeilijk kan ontsnappen.

Hoeveel graden scheelt zonwerende folie?

+
In de praktijk is er een waargenomen verschil van ongeveer 7 8 graden. Dit kan resulteren in een koeler gevoel in je woning, zelfs tijdens de warmste maanden.

Wat is zonwerende raamfolie precies?

+
Zonwerende raamfolie is een effectieve oplossing tegen de warmte van de zon, vooral in ruimtes met grote ramen. Het vermindert niet alleen hinderlijk zonlicht, maar reflecteert ook een groot deel van de warmte. Zo blijft het binnen koeler zonder vaak airconditioning nodig te hebben, terwijl er toch nog natuurlijk licht binnenkomt.

Wat is anti-inkijk folie

+
Als je meer privacy wilt zonder daglicht te verliezen, is anti-inkijk raamfolie de ideale oplossing. Eenvoudig aan te brengen, blokkeert het nieuwsgierige blikken terwijl je ruimte licht en open blijft voelen.

Krijg gratis advies op maat van ervaren raamexperten

Bij ons kan je kosteloos en vrijblijvend op maat gemaakt advies ontvangen van ervaren raamexperten. Met slechts een aanvraag kan je niet alleen offertes vergelijken, maar ook betrouwbaar advies verkrijgen over raamfolie, afgestemd op jouw specifieke behoeften.

De meerwaarde van een erkende raaminstallateur is enorm. Deze professionals hebben niet alleen expertise in het installeren van raamfolie, maar ze zijn ook goed op de hoogte van de nieuwste technologieën en materialen.

Zij kunnen je adviseren over het beste type raamfolie voor jouw situatie, rekening houdend met isolatiebehoeften, privacywensen en zelfs esthetische voorkeuren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.